Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Papla,

używałeś takiej do ostrzenia?

Napisane jest, że ma 4800 obrotów to trochę dużo jak do noży, chyba?

 

Czy ostrzy ona na mokro? Bo nie znalazłem.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87687
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Papla,

używałeś takiej do ostrzenia?

Napisane jest, że ma 4800 obrotów to trochę dużo jak do noży, chyba?

 

Czy ostrzy ona na mokro? Bo nie znalazłem.

Używałem dwóch co wymieniłeś. Spostrzeżenia:

 

Ta z bocznym kamieniem:

- kamień jest o zbyt dużym ziarnie, wymiana na mniejszy to 3/4 wartości ostrzałki

- elementy przekładni ślimakowej zrobione z plastyku, po rozgrzaniu odkształcają się do całkowitego zniszczenia, części zamiennych nie ma dostępnych, sprowadzenie - duży koszt

 

Ta z tąśmą

- za duże obroty jak do noży

- nie można moczyć papieru

- prowadzenie papieru wadliwe

 

Tą co polecam widziałem i dotykałem w punkcie ostrzenia. Naostrzyłem sam jeden nóż.

Polecam bo jest w miarę tania.

 

Rozwiązaniem na lata jest coś takiego:

http://allegro.pl/item784155961_elektryczna_ostrzalka_do_nozy_professional_320.html

 

no ale to już inne pieniądze.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87689
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doświadczenia wynika, że przy dużych obrotach i cieńkiej krawędzi - ostrza noża szybko się nagrzewa i stal traci parametry. ( dotyczy wysokich obrotów tarczy szlifierskiej) Nie posiadam szlifierki z chłodziwem i ostrzę ręcznie. Po ostrzeniu piły łańcuchowej ostrzałką elektryczną szybko się tępi, a po ostrzeniu pilnikiem łańcuch wytrzymuje kilka razy dłużej. Sprzęt sprzętowi nie jest równy i każdego należy się nauczyć żeby nie robić błędów. Dużo zależy od użytej stali do wyrobów noży i każdy rodzaj ostrzy się z innymi parametrami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87690
Udostępnij na innych stronach

Witam!

W swoim czasie dałem moje noże do naostrzenia do "fachowca".Skubaniec z moich noży zrobił piły które mięso rwały nie kroiły.Za jeden nóż brał 7 zł.Ostrzył na szlifierce elektrycznej.Po tym doświadczeniu kupiłem w sklepie internetowym sushishop.pl kamień do ostrzenia na mokro.Koszt z wysyłką ok.60zł.Kamień ma dwie różne gradacje,do naprawy uszkodzonego ostrza i finalnego ostrzenia.Ijest to naprawdę rewelacja!!Ostrzę noże sam i z efektów jestem naprawdę zadowolony.Warto też kupić za ok.30 zł metalową prowadnicę zapewniającą ustawienie ostrza pod właściwym kątem.Naprawdę polecam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87694
Udostępnij na innych stronach

kamień do ostrzenia na mokro.Koszt z wysyłką ok.60zł

Kusy a który kamień kupiłeś, bo wszystkie na mokro są dużo droższe ?

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87704
Udostępnij na innych stronach

Chlopy a wezcie sobie kawalek piaskowca , takiego co sié kominki robi i po naostrzeniu noza to moze byc naprawde - po ptaku lub ptakach jak kto woli :lol: :lol: :lol: :lol:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87869
Udostępnij na innych stronach

Można pójść do Castoramy, kupić taką podobna maszynkę i zaraz dokupić pasujący kamień miałki (najczęściej jest biały) do tego dokupuje się osełkę „dwuziarnistą” (z jednej strony ma grubsze ziarno, a z drugiej miałkie).

Dlaczego do Castoramy? Bo może jest i o 20 – 40 zł drożej, ale ma się pewność że kamienie pasują (nie są np. jakiś „dzikich rozmiarów” lub calowych lub jeszcze innych, co w efekcie końcowym czynie urządzenie jednorazowym i nie rozwojowym. Do tego ma się prawdziwą gwarancję, a nie jakąś fikcje wysyłkową, gdzie po dwóch wysłaniach, koszt równa się wartości urządzenia.

 

Osełka służy do prostowania kamienia oraz do wygładzania go, co powoduje jeszcze drobniejszy ‘kornung”.

Są też takie maszynki które mają z dwóch stron kamienie wolnoobrotowe, wtedy na drugi zakłada się skórę lub filc (lub jest tam już fabrycznie) na filc trochę pasty polerskiej i po ostrzeniu noża poleruje się ostrze.

Po ww zabiegach, ogolenie ręki z kłaczków jest swobodnie wykonalne.

 

[ Dodano: Sob Lis 14, 2009 13:49 ]

Dodam tylko że do tych drugich maszynek sprzedawane jest w komplecie:

Prowadnica nastawna

Uchwyty do noży i innych popularnie narzędzi

Wzornik katów ostrzenia.

Ww przedmioty/przystawki mają jeszcze bardzie ułatwić prowadzenie noża (i innych) celem otrzymania prawidłowej krawędzi ostrza.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87871
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dla tych co nadal chcą naostrzyć swoje noże na brzytwy, mogę spokojnie polecić to http://www.allegro.pl/item910882054_marmurek_oselka_naturalny_kamien_wodny_12000.html

Ten marmurek jest bardzo miałki, czyli nie nadaje się do ostrzenia noża (Chyba że ktoś ma bardzo duuuuuuużo czasu :grin: ), można nim natomiast wyprowadzić już naostrzony nóż np. na diamencie do ostrza prawie brzytwy!

Oczywiście jest to proces dla cierpliwych, ale wykonalny.

Kupiłem ten marmurek spory czas temu (i zapomnialem o nim :lol: ), ale nie miałem czasu się tym zająć, dopiero dzisiaj rano zacząłem się tym bawić i wyprowadziłem sobie 3 noże do takiego stopnia że ciężar noża prawie starcza do przecięcia surowego mięsa (o goleniu nawet nie wspomne bo to chyba w tym przypadku oczywiste :grin: ). Jeżeli ktoś kiedyś bawił się skalpelem chirurgicznym i mięsem jednocześnie :grin: , to to jest prawie to.

Dodatkowo z marmurkiem sprzedawca przesyła bardzo wygodną podstawkę antypoślizgową, która stabilnie utrzymuje osełkę w jednym miejscu i dodatkowo załącza kawałek tego samego marmurka do zamulania powierzchni przed ostrzeniem.

Spokojnie mogę polecić.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98863
Udostępnij na innych stronach

Dobra rzecz, dla umiejących ostrzyć ,tak jak napisał Wnuczek

Toczak, marmurek, stalka. Taki sprzęt i w takiej kolejności. .

Kiedy kończymy gładzenie ostrza . Bardzo prosty sposób, koniec paznokcia jest tym czujnikiem który wychwyci każdą nierówność ostrza.

Tylko dlaczego on jest tak drogi. prawdopodobnie przez to-

Dodatkowo z marmurkiem sprzedawca przesyła bardzo wygodną podstawkę antypoślizgową,

Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98865
Udostępnij na innych stronach

Zdaje się, że asortyment tego sprzedawcy wskazuje, że to ostrzałka do brzytwy.

Skądinąd sam kamień 15 zł

Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98866
Udostępnij na innych stronach

Skądinąd sam kamień 15 zł

Sam kamień w II gatunku!!

Tylko dlaczego on jest tak drogi.

Tej klasy kamienie zawsze są drogie! Zobacz ziarni 12 000 !!!! A nie jak te tańsze niby japońskie 800 !!!

 

Dobra rzecz, dla umiejących ostrzyć ,tak jak napisał Wnuczek

Cytat:

Toczak, marmurek, stalka. Taki sprzęt i w takiej kolejności. .

Z tą kolejnością to bym sięnie zgodził! marmurek 12 000 i potem to kaleczyć stalką ?????? bezsensowne !

To tak jak byś skutrował mięso na „budyń’ a potem mielił na ciepłym szarpaku.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98867
Udostępnij na innych stronach

Z tą kolejnością to bym się nie zgodził! marmurek 12 000 i potem to kaleczyć stalką ?????? bezsensowne !.

Pytam się -czy w ogóle w tym przypadku stalka jest nie potrzebna.

Czy ten marmurek jest naturalny tak jak te moje.

 

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98870
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA,

Wszystko zależy od tego, jaką kto ma stalkę...W moim przypadku jest to dick, który ma powierzchnię równie chropowatą jak szkło....

Dziadek ma pewnie jeszcze bardziej gładką

Pozdrawiam

Bogdan

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98875
Udostępnij na innych stronach

Czy ten marmurek jest naturalny tak jak te moje.

Trudno porównać z fotek ? A marmurek ten co ja mam jest naturalny.

Wszystko zależy od tego, jaką kto ma stalkę...W moim przypadku jest to dick, który ma powierzchnię równie chropowatą jak szkło....

Szkło nie jest ciałem stałym, więc i o chropowatości trudno się wypowiadać.

Ale można tak powiedzieć, po marmurku który ja mam, powierzchnia jest gładka, prawie wypolerowana na świecąco - zaznaczam prawie! nie wiem jak wygląda powierzchnia ostrza po Twoim DICKu, ja mam diamentową stalkę owalną i po ostrzeniu widac delikatne zadrapania.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98878
Udostępnij na innych stronach

Cóż, każdy ma swój patent na dobrze naostrzony nóż, którego ostrze jest gładkie niczym hm ... aż boję się do czegoś porównać, bo a nóż nie jest to ciało... :grin:

Tak na poważnie, nie ważne, czym ostrzony byle by golił! :grin:

Ja marmurków i kamieni japońskich zarówno naturalnych jak i sztucznych o różnych gradacjach używam do ostrzenia dłut stolarskich i rzeźbiarskich, służą do ostrzenia zgrubnego i późniejszego wygładzania ostrza.

Pozdrawiam

Bogdan

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98879
Udostępnij na innych stronach

Tak na poważnie, nie ważne, czym ostrzony byle by golił!

tak prawde mówiąc golić może,a w pracy z klasyfikacją mięsa świeżego jeszcze ciepłego sobie może nie radzić...ostrze nóża należy dostosować do wykonywanej pracy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98883
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska,

Tobie również nie sposób nie przyznać racji! Nóż do klasyfikacji takiego mięsa musi posiadać lekki "rzaz" tak na te resztki po zgrubnym ostrzeniu mówili moi Mistrzowie.

Do klasyfikacji mięsa w zakładach przemysłowych używano na początku lat 90-tych (nie wiem jak jest teraz) noży trapezowych, które były ostrzone tylko po jednej stronie klingi. Nie powodowało to uszkodzenia mięśni, oddzielanie następowało po błonach łączących a mięśnie poddawano obróbce na odbłaniarce.

Pozdrawiam

Bogdan

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98888
Udostępnij na innych stronach

Pytam się -czy w ogóle w tym przypadku stalka jest nie potrzebna.

Pytanie to zadałem nie bez powodu.

z tą kolejnością to bym sięnie zgodził! marmurek 12 000 i potem to kaleczyć stalką ?????? bezsensowne !

To tak jak byś skutrował mięso na „budyń’ a potem mielił na ciepłym szarpaku.

Z tym twierdzeniem to nie mogę się zgodzić to jest błędna teoria ostrzenia. Czy ktoś może to Toshibie wytłumaczyć. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98889
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK,

Może ja spróbuję,trochę inaczej bez zagłębiania się w gradacje kamieni itp.

Kroimy mięso, nóż nam " nie idzie" i tu mały test:

1.Sięgamy po marmurek

2.Bierzemy stalkę i wygładzamy nóż

 

Nagrodą jest - CZAS I WYGODA (biorąc po uwagę,że nóż myjemy po ostrzeniu na kamieniu :grin: )

Pozdrawiam

Bogdan

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98890
Udostępnij na innych stronach

1.Sięgamy po marmurek

2.Bierzemy stalkę i wygładzamy nóż

Niby dobrze ale nie całkiem. Na marmurku wygładzimy ostrze pozbędziemy się z niego tzw. drutu. Nóż po marmurku ma ostrze wygładzone ale bez tzw. chwatu. Lekkie pociągnięcia na niej spowodują że dopiero mamy nóż który płynie w mięsie. To tak jak fryzjer naostrzoną brzytwę jednak co jakiś czas pociągnie na pasku. Dobór stalki i jej gładkość to już inna bajka. Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98895
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.