beiot Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 13 Listopada 2009 Papla, używałeś takiej do ostrzenia? Napisane jest, że ma 4800 obrotów to trochę dużo jak do noży, chyba? Czy ostrzy ona na mokro? Bo nie znalazłem. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 13 Listopada 2009 Papla, używałeś takiej do ostrzenia? Napisane jest, że ma 4800 obrotów to trochę dużo jak do noży, chyba? Czy ostrzy ona na mokro? Bo nie znalazłem. Używałem dwóch co wymieniłeś. Spostrzeżenia: Ta z bocznym kamieniem: - kamień jest o zbyt dużym ziarnie, wymiana na mniejszy to 3/4 wartości ostrzałki - elementy przekładni ślimakowej zrobione z plastyku, po rozgrzaniu odkształcają się do całkowitego zniszczenia, części zamiennych nie ma dostępnych, sprowadzenie - duży koszt Ta z tąśmą - za duże obroty jak do noży - nie można moczyć papieru - prowadzenie papieru wadliwe Tą co polecam widziałem i dotykałem w punkcie ostrzenia. Naostrzyłem sam jeden nóż. Polecam bo jest w miarę tania. Rozwiązaniem na lata jest coś takiego: http://allegro.pl/item784155961_elektryczna_ostrzalka_do_nozy_professional_320.html no ale to już inne pieniądze. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 13 Listopada 2009 Z mojego doświadczenia wynika, że przy dużych obrotach i cieńkiej krawędzi - ostrza noża szybko się nagrzewa i stal traci parametry. ( dotyczy wysokich obrotów tarczy szlifierskiej) Nie posiadam szlifierki z chłodziwem i ostrzę ręcznie. Po ostrzeniu piły łańcuchowej ostrzałką elektryczną szybko się tępi, a po ostrzeniu pilnikiem łańcuch wytrzymuje kilka razy dłużej. Sprzęt sprzętowi nie jest równy i każdego należy się nauczyć żeby nie robić błędów. Dużo zależy od użytej stali do wyrobów noży i każdy rodzaj ostrzy się z innymi parametrami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 13 Listopada 2009 Witam!W swoim czasie dałem moje noże do naostrzenia do "fachowca".Skubaniec z moich noży zrobił piły które mięso rwały nie kroiły.Za jeden nóż brał 7 zł.Ostrzył na szlifierce elektrycznej.Po tym doświadczeniu kupiłem w sklepie internetowym sushishop.pl kamień do ostrzenia na mokro.Koszt z wysyłką ok.60zł.Kamień ma dwie różne gradacje,do naprawy uszkodzonego ostrza i finalnego ostrzenia.Ijest to naprawdę rewelacja!!Ostrzę noże sam i z efektów jestem naprawdę zadowolony.Warto też kupić za ok.30 zł metalową prowadnicę zapewniającą ustawienie ostrza pod właściwym kątem.Naprawdę polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 13 Listopada 2009 sushishop.pl Chyba powinno być http://www.sushi-shop.pl/ Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 13 Listopada 2009 kamień do ostrzenia na mokro.Koszt z wysyłką ok.60zł Kusy a który kamień kupiłeś, bo wszystkie na mokro są dużo droższe ? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 14 Listopada 2009 Chlopy a wezcie sobie kawalek piaskowca , takiego co sié kominki robi i po naostrzeniu noza to moze byc naprawde - po ptaku lub ptakach jak kto woli :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 14 Listopada 2009 Można pójść do Castoramy, kupić taką podobna maszynkę i zaraz dokupić pasujący kamień miałki (najczęściej jest biały) do tego dokupuje się osełkę „dwuziarnistą” (z jednej strony ma grubsze ziarno, a z drugiej miałkie). Dlaczego do Castoramy? Bo może jest i o 20 – 40 zł drożej, ale ma się pewność że kamienie pasują (nie są np. jakiś „dzikich rozmiarów” lub calowych lub jeszcze innych, co w efekcie końcowym czynie urządzenie jednorazowym i nie rozwojowym. Do tego ma się prawdziwą gwarancję, a nie jakąś fikcje wysyłkową, gdzie po dwóch wysłaniach, koszt równa się wartości urządzenia. Osełka służy do prostowania kamienia oraz do wygładzania go, co powoduje jeszcze drobniejszy ‘kornung”. Są też takie maszynki które mają z dwóch stron kamienie wolnoobrotowe, wtedy na drugi zakłada się skórę lub filc (lub jest tam już fabrycznie) na filc trochę pasty polerskiej i po ostrzeniu noża poleruje się ostrze. Po ww zabiegach, ogolenie ręki z kłaczków jest swobodnie wykonalne. [ Dodano: Sob Lis 14, 2009 13:49 ] Dodam tylko że do tych drugich maszynek sprzedawane jest w komplecie: Prowadnica nastawna Uchwyty do noży i innych popularnie narzędzi Wzornik katów ostrzenia. Ww przedmioty/przystawki mają jeszcze bardzie ułatwić prowadzenie noża (i innych) celem otrzymania prawidłowej krawędzi ostrza. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 14 Listopada 2009 Pod tym linkiem poradnik. http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAcQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.bron.pl%2Fcontent%2Fview%2Ffull%2F75001&ei=uLb-SurWIdqgjAeo0diLCw&usg=AFQjCNFSgXW1b7ex8_VUcLnL-ROuJLzRQQ&sig2=qSbivCxH1D5wg4vL-t7s7g Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-87883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 17 Listopada 2009 Temat może banalny, ale w praktyce dosyć poważny. Jak ostrzyć i jaki sprzęt proponujecie. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-88466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 17 Listopada 2009 Toczak, marmułek, stalka. Taki sprzęt i w takiej kolejności. Na forum jest już sporo o ostrzeniu noży. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-88468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 8 Lutego 2010 Dla tych co nadal chcą naostrzyć swoje noże na brzytwy, mogę spokojnie polecić to http://www.allegro.pl/item910882054_marmurek_oselka_naturalny_kamien_wodny_12000.html Ten marmurek jest bardzo miałki, czyli nie nadaje się do ostrzenia noża (Chyba że ktoś ma bardzo duuuuuuużo czasu :grin: ), można nim natomiast wyprowadzić już naostrzony nóż np. na diamencie do ostrza prawie brzytwy! Oczywiście jest to proces dla cierpliwych, ale wykonalny. Kupiłem ten marmurek spory czas temu (i zapomnialem o nim :lol: ), ale nie miałem czasu się tym zająć, dopiero dzisiaj rano zacząłem się tym bawić i wyprowadziłem sobie 3 noże do takiego stopnia że ciężar noża prawie starcza do przecięcia surowego mięsa (o goleniu nawet nie wspomne bo to chyba w tym przypadku oczywiste :grin: ). Jeżeli ktoś kiedyś bawił się skalpelem chirurgicznym i mięsem jednocześnie :grin: , to to jest prawie to. Dodatkowo z marmurkiem sprzedawca przesyła bardzo wygodną podstawkę antypoślizgową, która stabilnie utrzymuje osełkę w jednym miejscu i dodatkowo załącza kawałek tego samego marmurka do zamulania powierzchni przed ostrzeniem. Spokojnie mogę polecić. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 8 Lutego 2010 Dobra rzecz, dla umiejących ostrzyć ,tak jak napisał Wnuczek Toczak, marmurek, stalka. Taki sprzęt i w takiej kolejności. .Kiedy kończymy gładzenie ostrza . Bardzo prosty sposób, koniec paznokcia jest tym czujnikiem który wychwyci każdą nierówność ostrza. Tylko dlaczego on jest tak drogi. prawdopodobnie przez to- Dodatkowo z marmurkiem sprzedawca przesyła bardzo wygodną podstawkę antypoślizgową,Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobroduszny Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 8 Lutego 2010 Zdaje się, że asortyment tego sprzedawcy wskazuje, że to ostrzałka do brzytwy.Skądinąd sam kamień 15 zł Cytuj Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 8 Lutego 2010 Skądinąd sam kamień 15 złSam kamień w II gatunku!! Tylko dlaczego on jest tak drogi.Tej klasy kamienie zawsze są drogie! Zobacz ziarni 12 000 !!!! A nie jak te tańsze niby japońskie 800 !!! Dobra rzecz, dla umiejących ostrzyć ,tak jak napisał Wnuczek Cytat: Toczak, marmurek, stalka. Taki sprzęt i w takiej kolejności. .Z tą kolejnością to bym sięnie zgodził! marmurek 12 000 i potem to kaleczyć stalką ?????? bezsensowne ! To tak jak byś skutrował mięso na „budyń’ a potem mielił na ciepłym szarpaku. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 8 Lutego 2010 No i nie z każdego noża zrobimy przysłowiową brzytew.A jak już kto taki ma , to nie da go w obce ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 8 Lutego 2010 Z tą kolejnością to bym się nie zgodził! marmurek 12 000 i potem to kaleczyć stalką ?????? bezsensowne !.Pytam się -czy w ogóle w tym przypadku stalka jest nie potrzebna. Czy ten marmurek jest naturalny tak jak te moje. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 8 Lutego 2010 TOSHIBA, Wszystko zależy od tego, jaką kto ma stalkę...W moim przypadku jest to dick, który ma powierzchnię równie chropowatą jak szkło.... Dziadek ma pewnie jeszcze bardziej gładką Pozdrawiam Bogdan Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 8 Lutego 2010 Czy ten marmurek jest naturalny tak jak te moje.Trudno porównać z fotek ? A marmurek ten co ja mam jest naturalny.Wszystko zależy od tego, jaką kto ma stalkę...W moim przypadku jest to dick, który ma powierzchnię równie chropowatą jak szkło....Szkło nie jest ciałem stałym, więc i o chropowatości trudno się wypowiadać. Ale można tak powiedzieć, po marmurku który ja mam, powierzchnia jest gładka, prawie wypolerowana na świecąco - zaznaczam prawie! nie wiem jak wygląda powierzchnia ostrza po Twoim DICKu, ja mam diamentową stalkę owalną i po ostrzeniu widac delikatne zadrapania. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 8 Lutego 2010 Cóż, każdy ma swój patent na dobrze naostrzony nóż, którego ostrze jest gładkie niczym hm ... aż boję się do czegoś porównać, bo a nóż nie jest to ciało... :grin: Tak na poważnie, nie ważne, czym ostrzony byle by golił! :grin: Ja marmurków i kamieni japońskich zarówno naturalnych jak i sztucznych o różnych gradacjach używam do ostrzenia dłut stolarskich i rzeźbiarskich, służą do ostrzenia zgrubnego i późniejszego wygładzania ostrza.PozdrawiamBogdan Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 8 Lutego 2010 Tak na poważnie, nie ważne, czym ostrzony byle by golił!tak prawde mówiąc golić może,a w pracy z klasyfikacją mięsa świeżego jeszcze ciepłego sobie może nie radzić...ostrze nóża należy dostosować do wykonywanej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 8 Lutego 2010 Marek z Bielska, Tobie również nie sposób nie przyznać racji! Nóż do klasyfikacji takiego mięsa musi posiadać lekki "rzaz" tak na te resztki po zgrubnym ostrzeniu mówili moi Mistrzowie. Do klasyfikacji mięsa w zakładach przemysłowych używano na początku lat 90-tych (nie wiem jak jest teraz) noży trapezowych, które były ostrzone tylko po jednej stronie klingi. Nie powodowało to uszkodzenia mięśni, oddzielanie następowało po błonach łączących a mięśnie poddawano obróbce na odbłaniarce. Pozdrawiam Bogdan Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 8 Lutego 2010 Pytam się -czy w ogóle w tym przypadku stalka jest nie potrzebna.Pytanie to zadałem nie bez powodu. z tą kolejnością to bym sięnie zgodził! marmurek 12 000 i potem to kaleczyć stalką ?????? bezsensowne ! To tak jak byś skutrował mięso na „budyń’ a potem mielił na ciepłym szarpaku.Z tym twierdzeniem to nie mogę się zgodzić to jest błędna teoria ostrzenia. Czy ktoś może to Toshibie wytłumaczyć. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 8 Lutego 2010 DZIADEK, Może ja spróbuję,trochę inaczej bez zagłębiania się w gradacje kamieni itp. Kroimy mięso, nóż nam " nie idzie" i tu mały test: 1.Sięgamy po marmurek 2.Bierzemy stalkę i wygładzamy nóż Nagrodą jest - CZAS I WYGODA (biorąc po uwagę,że nóż myjemy po ostrzeniu na kamieniu :grin: ) Pozdrawiam Bogdan Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 8 Lutego 2010 1.Sięgamy po marmurek 2.Bierzemy stalkę i wygładzamy nóżNiby dobrze ale nie całkiem. Na marmurku wygładzimy ostrze pozbędziemy się z niego tzw. drutu. Nóż po marmurku ma ostrze wygładzone ale bez tzw. chwatu. Lekkie pociągnięcia na niej spowodują że dopiero mamy nóż który płynie w mięsie. To tak jak fryzjer naostrzoną brzytwę jednak co jakiś czas pociągnie na pasku. Dobór stalki i jej gładkość to już inna bajka. Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14214-ostrzenie-no%C5%BCy/page/9/#findComment-98895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.