Skocz do zawartości

Szukam pomysłu na masownice


wosiu

Rekomendowane odpowiedzi

 Na zwykłej soli to można tylko solić i ten proces  nie nazywa się to peklowaniem .

Andrzejku masz rację.

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dodam po Dziadku.

Masowanie, polega na spadaniu mięsa podczas obrotu masownicy.

Nie chodzi o kręcenie mięsem w kółko, ale o moment w którym spada z wysokości.

Oczywiście o chemii nie wspominam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dla tego bęben z pralki po małej modernizacji można wykorzystać :)  uzyskanie takich obrotów to też nie jest problem.

Jakby się zastanowić , można odłączyć grzałki pralki automatycznej, ustawić program -wełna i masować.

Pozostaje temperatura wewnątrz ? W zimie nie byłoby problemu ale latem ?

Mam kilka 50l beczek od piwa i próbuje coś z tego wymyślić.

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No zapewne zaspawać ;) bo na takim sicie to raczej nie widzę większego sensu :(

 

 

Kiedyś miałem w kamperze taki "hamerykanski wynalazek" była to mała pralka plastikowa podciśnieniowa potocznie mówiliśmy na to betoniarka ;)

Miała korbę szczelny dekiel z zaworkiem zwrotnym i podczas kręcenia robiło się podciśnienie ...

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wy chcecie zaspawać 300 dziur w tym bębnie od pralki?To już lepiej bęben z kwasówki dorobić nowy.

A tak na poważnie to nie widzę większego problemu żeby skonstruować taką masownicę z kega na potrzeby własne,o ile ktoś ma smykałkę i narzędzia do prac ślusarskich i oczywiście trochę $$$$$ na zbyciu.Bez problemu mam taki projekt w tym co na szyi noszę.

Spawamy ramę na której keg się będzie obracał,musi być uchylna w celu umożliwienia załadunku tego kega.Trzeba sobie wymyślić jak nasza beczka będzie zawieszona na ramie-myślę,że dałoby radę na 2 odpowiednio zamocowanych dużych łożyskach od dołu i 2 od góry.To z przodu beczki,z tyłu pewnie tak samo,teraz dorabiamy napęd-pewnie trzebaby dospawać szajbę z tyłu albo pomyśleć nad opasaniem paskiem klinowym całej beczki i jakiś mały silniczek jak od frani.Odcinamy górę kega,zostawiając 1cm rant,pokrywę niestety trzeba by chyba inną dorobić plus jakiś oring,żeby się to na zostawionym rancie trzymało.Trzeba dospawać zawór przez który będziemy odsysać powietrze i ze 2 lub 3 podłużne progi wewnątrz kega żeby nam się mięsko nie ślizgało w czasie obrotów.Pozostaje zakup pompy prózniowej na alledrogo za ok 350-500 zł i jazda.To tak w wielkim uproszczeniu,pewnie jeszcze z 1000 ale by wyszło w czasie konstruowania wynalazku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Tak się zastanawiam, jak na szybkość peklowania zadziałałoby pulsowanie ciśnienia. Powiedzmy powtarzające się często cykle podciśnienie - normalne ciśnienie, lub w drugą stronę, bez próżni.

Moim zdaniem wymusiłoby to dużo szybsze przeniknięcie mięsa solanką, a o to przecież w peklowaniu chodzi?

Wydaje mi się, że przyniosłoby to podobny skutek jak masowanie w masownicy.

Hmmm....

Wiem, że to dziwny pomysł, ale mam wrażenie, że mam rację.

Co Wy na to?

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam, jak na szybkość peklowania zadziałałoby pulsowanie ciśnienia. Powiedzmy powtarzające się często cykle podciśnienie - normalne ciśnienie, lub w drugą stronę, bez próżni.

Moim zdaniem wymusiłoby to dużo szybsze przeniknięcie mięsa solanką, a o to przecież w peklowaniu chodzi?

Wydaje mi się, że przyniosłoby to podobny skutek jak masowanie w masownicy.

Hmmm....

Wiem, że to dziwny pomysł, ale mam wrażenie, że mam rację.

Co Wy na to?

Coś w tym jest.... Podobnie impregnuje się dogłębnie drewno w tzw. potocznie autoklawach. Na kilkadziesiąt minut wytwarza się podciśnienie następnie wpuszcza impregnat i wytwarza nadciśnienie.... Środek wnika wgłąb komórek drewna....

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak się zastanawiam, jak na szybkość peklowania zadziałałoby pulsowanie ciśnienia. Powiedzmy powtarzające się często cykle podciśnienie - normalne ciśnienie, lub w drugą stronę, bez próżni. Moim zdaniem wymusiłoby to dużo szybsze przeniknięcie mięsa solanką, a o to przecież w peklowaniu chodzi? Wydaje mi się, że przyniosłoby to podobny skutek jak masowanie w masownicy.
 

 

 

Wiem, że to dziwny pomysł, ale mam wrażenie, że mam rację.

Wcale nie dziwny

na skale przemysłową

https://allegro.pl/oferta/prozniowa-masownica-masarska-peklowanie-miesa-40l-7496972847

lub domową 

https://allegro.pl/oferta/marynator-peklownik-prozniowy-do-miesa-ryb-duzy-6l-9673816856?bi_s=ads&bi_m=leftpanel&bi_c=YjAxYzI5NzUtNjY1NC00NWU2LWExOGMtYzZkMzM2YjkxZmVmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=9cdd21f4-452c-464f-9ad6-73fcb65cbcd3 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To znam, ale tutaj wchodzi w grę jeszcze ruch obrotowy, mieszane i obracane mięso masuje się.

Myślę o masowaniu statycznym, bez ruchu, tylko oddziaływanie ciśnieniem. Takie uderzenia ciśnienie ściskają pory, a rozkurczające się pory mogą wciągać solankę. Powtarzające się cykle wciągałyby tą solankę coraz głębiej. Tak to widzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ruch można wyłączyć ruch, ale skoro chodzi o przyspieszenie, to lepiej jak się rusza, bo jeden proces przyspiesza, ale połączenie tych procesów przyspiesza bardziej wchłanianie substancji.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że pulsowanie ciśnienia byłoby skuteczniejsze niż tylko jednorazowe zrobienie podciśnienia + ruch.

 

No tak. Obracanie niejako nawilża marynatą. Bez dostępu do marynaty nie ma peklowania.
Ja jak zwykle myślałem o peklowaniu w woreczku, gdzie skoncentrowana marynata (peklosól rozpuszczona w soku z mięsa)  ma pełny kontakt z mięsem.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.