rzeznik Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Na zwykłej soli to można tylko solić i ten proces nie nazywa się to peklowaniem .Andrzejku masz rację. Edytowane 4 Marca 2014 przez rzeznik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Marca 2014 Myślę, że można wykonać masownicę we własnym zakresie wykorzystując podzespoły pralki automatycznej Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Marca 2014 Masownica to nie betoniarka lub wirówka . Wklejam to po raz drugi ,by obroty dopasować i automatykę . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Marca 2014 Dodam po Dziadku.Masowanie, polega na spadaniu mięsa podczas obrotu masownicy.Nie chodzi o kręcenie mięsem w kółko, ale o moment w którym spada z wysokości.Oczywiście o chemii nie wspominam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Marca 2014 Właśnie dla tego bęben z pralki po małej modernizacji można wykorzystać uzyskanie takich obrotów to też nie jest problem. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Marca 2014 Właśnie dla tego bęben z pralki po małej modernizacji można wykorzystać uzyskanie takich obrotów to też nie jest problem.Jakby się zastanowić , można odłączyć grzałki pralki automatycznej, ustawić program -wełna i masować.Pozostaje temperatura wewnątrz ? W zimie nie byłoby problemu ale latem ?Mam kilka 50l beczek od piwa i próbuje coś z tego wymyślić. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Marca 2014 Co z dziurami w bębnie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) No zapewne zaspawać bo na takim sicie to raczej nie widzę większego sensu Kiedyś miałem w kamperze taki "hamerykanski wynalazek" była to mała pralka plastikowa podciśnieniowa potocznie mówiliśmy na to betoniarka Miała korbę szczelny dekiel z zaworkiem zwrotnym i podczas kręcenia robiło się podciśnienie ... Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 5 Marca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Marca 2014 Jak wy chcecie zaspawać 300 dziur w tym bębnie od pralki?To już lepiej bęben z kwasówki dorobić nowy.A tak na poważnie to nie widzę większego problemu żeby skonstruować taką masownicę z kega na potrzeby własne,o ile ktoś ma smykałkę i narzędzia do prac ślusarskich i oczywiście trochę $$$$$ na zbyciu.Bez problemu mam taki projekt w tym co na szyi noszę.Spawamy ramę na której keg się będzie obracał,musi być uchylna w celu umożliwienia załadunku tego kega.Trzeba sobie wymyślić jak nasza beczka będzie zawieszona na ramie-myślę,że dałoby radę na 2 odpowiednio zamocowanych dużych łożyskach od dołu i 2 od góry.To z przodu beczki,z tyłu pewnie tak samo,teraz dorabiamy napęd-pewnie trzebaby dospawać szajbę z tyłu albo pomyśleć nad opasaniem paskiem klinowym całej beczki i jakiś mały silniczek jak od frani.Odcinamy górę kega,zostawiając 1cm rant,pokrywę niestety trzeba by chyba inną dorobić plus jakiś oring,żeby się to na zostawionym rancie trzymało.Trzeba dospawać zawór przez który będziemy odsysać powietrze i ze 2 lub 3 podłużne progi wewnątrz kega żeby nam się mięsko nie ślizgało w czasie obrotów.Pozostaje zakup pompy prózniowej na alledrogo za ok 350-500 zł i jazda.To tak w wielkim uproszczeniu,pewnie jeszcze z 1000 ale by wyszło w czasie konstruowania wynalazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Marca 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5631-kurs-nr-2-sdm-w-lazach-w-dn-01-03-lipca-2011-r/page-5 poczynając od 60 postu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 6 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Marca 2014 Ooo w mordę RewelacjaMożna to zrobić dużo prościej niż to sobie wymyśliłem.Dzięki wielkie za podrzucenie fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jadlana Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Na.................................masz sporo wiedzy na temat masownic, może się przydać Są tam też namiary na producenta. Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Cie cholera!6 lat, a dopiero dzisiaj piszesz, jak ja już wreszcie kończę dziury zaspawywać w bębnie od pralki . Edytowane 7 Października 2020 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Października 2020 Szesciolitrowe masownice zwane marynatorami można nabyć za sto parę zeta do dwustu z kawałkiem .Sklepy Jula i Aledrogo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Tak się zastanawiam, jak na szybkość peklowania zadziałałoby pulsowanie ciśnienia. Powiedzmy powtarzające się często cykle podciśnienie - normalne ciśnienie, lub w drugą stronę, bez próżni.Moim zdaniem wymusiłoby to dużo szybsze przeniknięcie mięsa solanką, a o to przecież w peklowaniu chodzi?Wydaje mi się, że przyniosłoby to podobny skutek jak masowanie w masownicy.Hmmm....Wiem, że to dziwny pomysł, ale mam wrażenie, że mam rację.Co Wy na to? Edytowane 7 Października 2020 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Października 2020 Tak się zastanawiam, jak na szybkość peklowania zadziałałoby pulsowanie ciśnienia. Powiedzmy powtarzające się często cykle podciśnienie - normalne ciśnienie, lub w drugą stronę, bez próżni.Moim zdaniem wymusiłoby to dużo szybsze przeniknięcie mięsa solanką, a o to przecież w peklowaniu chodzi?Wydaje mi się, że przyniosłoby to podobny skutek jak masowanie w masownicy.Hmmm....Wiem, że to dziwny pomysł, ale mam wrażenie, że mam rację.Co Wy na to?Coś w tym jest.... Podobnie impregnuje się dogłębnie drewno w tzw. potocznie autoklawach. Na kilkadziesiąt minut wytwarza się podciśnienie następnie wpuszcza impregnat i wytwarza nadciśnienie.... Środek wnika wgłąb komórek drewna.... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Października 2020 Tak się zastanawiam, jak na szybkość peklowania zadziałałoby pulsowanie ciśnienia. Powiedzmy powtarzające się często cykle podciśnienie - normalne ciśnienie, lub w drugą stronę, bez próżni. Moim zdaniem wymusiłoby to dużo szybsze przeniknięcie mięsa solanką, a o to przecież w peklowaniu chodzi? Wydaje mi się, że przyniosłoby to podobny skutek jak masowanie w masownicy. Wiem, że to dziwny pomysł, ale mam wrażenie, że mam rację. Wcale nie dziwnyna skale przemysłowąhttps://allegro.pl/oferta/prozniowa-masownica-masarska-peklowanie-miesa-40l-7496972847lub domową https://allegro.pl/oferta/marynator-peklownik-prozniowy-do-miesa-ryb-duzy-6l-9673816856?bi_s=ads&bi_m=leftpanel&bi_c=YjAxYzI5NzUtNjY1NC00NWU2LWExOGMtYzZkMzM2YjkxZmVmAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=9cdd21f4-452c-464f-9ad6-73fcb65cbcd3 Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Października 2020 To znam, ale tutaj wchodzi w grę jeszcze ruch obrotowy, mieszane i obracane mięso masuje się.Myślę o masowaniu statycznym, bez ruchu, tylko oddziaływanie ciśnieniem. Takie uderzenia ciśnienie ściskają pory, a rozkurczające się pory mogą wciągać solankę. Powtarzające się cykle wciągałyby tą solankę coraz głębiej. Tak to widzę. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Października 2020 Ruch można wyłączyć ruch, ale skoro chodzi o przyspieszenie, to lepiej jak się rusza, bo jeden proces przyspiesza, ale połączenie tych procesów przyspiesza bardziej wchłanianie substancji. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Października 2020 (edytowane) Myślę, że pulsowanie ciśnienia byłoby skuteczniejsze niż tylko jednorazowe zrobienie podciśnienia + ruch. No tak. Obracanie niejako nawilża marynatą. Bez dostępu do marynaty nie ma peklowania.Ja jak zwykle myślałem o peklowaniu w woreczku, gdzie skoncentrowana marynata (peklosól rozpuszczona w soku z mięsa) ma pełny kontakt z mięsem. Edytowane 7 Października 2020 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.