Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

kratka mi nie pasi do pojemnika
poświęć kratke dla idei ... dopasuj do pojemnika - ja tak zrobiłem ( na pewno nie do jednorazowego dzieła ;) ) - moja karkóweczka (też 2kg)  pekluje się już 7 dni - jeszcze ze 3 i na patyk  :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553360
Udostępnij na innych stronach

Tak na szybko i awaryjnie możesz zastosować te krateczki na jajka z lodówki ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553363
Udostępnij na innych stronach

Na Twoim miejscu Waldeczku to trzymał bym ją jeszcze 7 dni ponieważ będzie twarda.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553371
Udostępnij na innych stronach

Arek dobrze mówi jak chcesz skrócić etap 3 to wydłuż dwa pierwsze ... z tą "twardością" to różnie bywa ale chyba więcej tu zależy od mięsa niż od czasu ... tak to już jest  z karkówką ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553374
Udostępnij na innych stronach

 

 

będę musiał na szybko coś wykombinować.

Na szybko to talerz głęboki do góry dnem , jak mnie pamięć nie myli to można dociąć  dogiąć kratkę z grilla jednorazowego

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553382
Udostępnij na innych stronach

kilka korkow od butelek po winie i drewnianych patyczkow do szaszlykow i kratka bedzie jak sie patrzy na szybko :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553384
Udostępnij na innych stronach

Foremka do kostek lodu z zamrażalki , odwrócona do góry nogami załatwiła sprawę - dzięki :). Co do kratek - tych tanich - takich druciaków to obawiałem się, że zaczną korodować (bo to w sumie zwykły drucik , tylko "pociągnięty" błyszczykiem ;))

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553396
Udostępnij na innych stronach

 

 

Twoim miejscu Waldeczku to trzymał bym ją jeszcze 7 dni
Arku - życzysz i masz :D  :thumbsup: ​ dzięki za podpowiedź.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553397
Udostępnij na innych stronach

Już 10 dni pekluje się 2kg karkówka i teraz pytanie - jak będę ją pakował do "skarpety" to przekroić na 2 kawałki, czy lepiej wieszać w całości? Karkówkę potrzymam do 2 tyg. i potem II-gi etap.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554004
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to większego znaczenia dla karkówki. Jak Ci wygodniej. Wiadomo że nie można pokroić jak na gulasz, ale 1 kg kawałek mięsa jest całkiem przyzwoity.Masz o dwie końcówki/skórki więcej,ale dlamnie to szczegół
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554017
Udostępnij na innych stronach

Ja bym tego nie kroił i tak w czasie całego procesu stracić dużo na wadze Pokroisz sobie później na takie kawałki jakie będziesz potrzebował.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554020
Udostępnij na innych stronach

Witam , dzisiaj miałem wkładać karkówkę 2kg do rajstopki (18 dni w peklosoli ) i polędwicę 2 kg (9 dni w peklo) . No ale , pomyślałem , że przed II etapem troszkę je odymię ;) . Czy pomysł dobry? - nie wiem (Na forum jest parę osób, które tak robi- więc spróbuję i ja :rolleyes: ) Dym oczywiście zimny. Wyjąłem mięso z lodówki, potrzymałem na powietrzu 2 godz., żeby trochę się rozgrzało i zacząłem dymić. Tym razem  dymi dymogenerator  na zrębkach olcha/buk . Nie wiem tylko jak długo ewentualnie zadymiać ? :cry: . Może coś podpowiecie. Trzymać długo do wieczora? czy raczej tylko okadzić ze 2 godz?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554641
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie tak aby złapało aromat . czyli lekki kolorek :) . Aby nie zdominował naturalnego smaku dojrzewającej/suszonej

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554649
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może coś podpowiecie. Trzymać długo do wieczora? czy raczej tylko okadzić ze 2 godz?

 

z 8-10 h 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554652
Udostępnij na innych stronach

To nie jest pogoda na wedzenie dojrzewających :( ... jesli już to w nocy ...

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554662
Udostępnij na innych stronach

I powtórz to co pisze Arek jutro i pojutrze....a się zdziwisz co otrzymasz. :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554663
Udostępnij na innych stronach

:facepalm: No w sumie tak. Wędzenie zimne do 25°. Aktualnie w wędzarni 26 wcześniej było 28 przez 2 godz. :facepalm: . No cóż :facepalm:  Mięso raczej się nie popsuje, no ale :cry:  Miało być zimne wędzenie a wyszło letnie.

 Żeby poprawić sobie humor dziabnąłem polędwicę z  "pierwszego tłoczenia" , która od 1 maja leżała w próżni - mniam ,rarytasik :) . I już nie jest taka bardzo ciągutka , tylko skruszała. Następną rozpruję za miesiąc :thumbsup: .

post-66794-0-44920700-1497547617_thumb.jpg

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554666
Udostępnij na innych stronach

Jesli moge wtracic swoje zdanie - 

Miało być zimne wędzenie a wyszło letnie.

- tym sie nie przejmuj bo w efekcie koncowym nawet najlepszy znawca nie znajdzie roznicy pomiedzy 2 godz w 28*C a 2 godzinami w 24*C.

I powtórz to co pisze Arek jutro i pojutrze....a się zdziwisz co otrzymasz.

- smak i zapach zostanie zdominowany calkowicie przez dym - to jest dobre ale dla wedlin w  dojrzewalni -

troszkę je odymię . Czy pomysł dobry? -

- mi.in. spowoduje to ze te kawalki beda mialy lekki posmak wedzonki ale beda tez troszke bardziej scislejsze wewnatrz, i ciut twardsze na zewnetrznej warstwie.

roger

Napisano dziś, 12:20

To nie jest pogoda na wedzenie dojrzewających  :( ... jesli już to w nocy ...

Tak powinno byc

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554668
Udostępnij na innych stronach

 

 

- smak i zapach zostanie zdominowany calkowicie przez dym - to jest dobre ale dla wedlin w  dojrzewalni -

Miałem przyjemność jeść taką wędlinę i powiem Ci...niebo w gębie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554671
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za wszystkie rady :thumbsup: . Dymienie zakończone - 9 godz. :) . Zapaszek cudowny. Powiesiłem je w lodówce, żeby odpoczęły , a jutro rano pakuję do "skarpety". Nie będę dowędzał drugi raz. (nie tym razem) - Miro dzięki za pomysł,  spróbuję następnym razem podymić 3 dni :thumbsup:  - będę miał wtedy porównanie :). Na razie posłucham Stefana. Na pewno oprócz walorów smakowych mięso zyskało jeszcze na "konserwacji" - więc to chyba pomysł dobry przy  "dojrzewających" (suszonych)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554680
Udostępnij na innych stronach

Chyba jednak nie dobry latem przy panujacych temperaturach ...jak się tak głębiej zastanowisz nad czasem, temperaturami i tym co się wtedy dzieje w mięsie to sam dojdziesz do odpowiednich wniosków ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554683
Udostępnij na innych stronach

Robert z tym -dobrym pomysłem- to chodziło mi ogólnie przy robieniu wyrobów dojrzewająco/suszonych , a nie w tym konkretnym (moim) przypadku. Co do temperatur to zdaję sobie sprawę , że jest lato i nie jest za dobrze :). Mam chłodniejsze pomieszczenie na szczęście no i nocki jeszcze chłodne tak, że z powieszeniem nie bedzie problemu. :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554688
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.