binio1111 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Kurcze, kratka mi nie pasi do pojemnika, będę musiał na szybko coś wykombinować. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 1 Czerwca 2017 kratka mi nie pasi do pojemnika poświęć kratke dla idei ... dopasuj do pojemnika - ja tak zrobiłem ( na pewno nie do jednorazowego dzieła ) - moja karkóweczka (też 2kg) pekluje się już 7 dni - jeszcze ze 3 i na patyk Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Tak na szybko i awaryjnie możesz zastosować te krateczki na jajka z lodówki Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Czerwca 2017 (edytowane) Na Twoim miejscu Waldeczku to trzymał bym ją jeszcze 7 dni ponieważ będzie twarda. Edytowane 1 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Arek dobrze mówi jak chcesz skrócić etap 3 to wydłuż dwa pierwsze ... z tą "twardością" to różnie bywa ale chyba więcej tu zależy od mięsa niż od czasu ... tak to już jest z karkówką Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Czerwca 2017 będę musiał na szybko coś wykombinować. Na szybko to talerz głęboki do góry dnem , jak mnie pamięć nie myli to można dociąć dogiąć kratkę z grilla jednorazowego Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Czerwca 2017 kilka korkow od butelek po winie i drewnianych patyczkow do szaszlykow i kratka bedzie jak sie patrzy na szybko Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Foremka do kostek lodu z zamrażalki , odwrócona do góry nogami załatwiła sprawę - dzięki . Co do kratek - tych tanich - takich druciaków to obawiałem się, że zaczną korodować (bo to w sumie zwykły drucik , tylko "pociągnięty" błyszczykiem ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Twoim miejscu Waldeczku to trzymał bym ją jeszcze 7 dni Arku - życzysz i masz dzięki za podpowiedź. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-553397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Już 10 dni pekluje się 2kg karkówka i teraz pytanie - jak będę ją pakował do "skarpety" to przekroić na 2 kawałki, czy lepiej wieszać w całości? Karkówkę potrzymam do 2 tyg. i potem II-gi etap. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Nie ma to większego znaczenia dla karkówki. Jak Ci wygodniej. Wiadomo że nie można pokroić jak na gulasz, ale 1 kg kawałek mięsa jest całkiem przyzwoity.Masz o dwie końcówki/skórki więcej,ale dlamnie to szczegół Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Ja bym tego nie kroił i tak w czasie całego procesu stracić dużo na wadze Pokroisz sobie później na takie kawałki jakie będziesz potrzebował. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Czerwca 2017 ok. Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Witam , dzisiaj miałem wkładać karkówkę 2kg do rajstopki (18 dni w peklosoli ) i polędwicę 2 kg (9 dni w peklo) . No ale , pomyślałem , że przed II etapem troszkę je odymię . Czy pomysł dobry? - nie wiem (Na forum jest parę osób, które tak robi- więc spróbuję i ja ) Dym oczywiście zimny. Wyjąłem mięso z lodówki, potrzymałem na powietrzu 2 godz., żeby trochę się rozgrzało i zacząłem dymić. Tym razem dymi dymogenerator na zrębkach olcha/buk . Nie wiem tylko jak długo ewentualnie zadymiać ? . Może coś podpowiecie. Trzymać długo do wieczora? czy raczej tylko okadzić ze 2 godz? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Jak dla mnie tak aby złapało aromat . czyli lekki kolorek . Aby nie zdominował naturalnego smaku dojrzewającej/suszonej Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Może coś podpowiecie. Trzymać długo do wieczora? czy raczej tylko okadzić ze 2 godz? z 8-10 h Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Ok. dzięki - dymek mam nie za gęsty więc jedziemy do wieczora . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 15 Czerwca 2017 To nie jest pogoda na wedzenie dojrzewających ... jesli już to w nocy ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 15 Czerwca 2017 I powtórz to co pisze Arek jutro i pojutrze....a się zdziwisz co otrzymasz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) No w sumie tak. Wędzenie zimne do 25°. Aktualnie w wędzarni 26 wcześniej było 28 przez 2 godz. . No cóż Mięso raczej się nie popsuje, no ale Miało być zimne wędzenie a wyszło letnie. Żeby poprawić sobie humor dziabnąłem polędwicę z "pierwszego tłoczenia" , która od 1 maja leżała w próżni - mniam ,rarytasik . I już nie jest taka bardzo ciągutka , tylko skruszała. Następną rozpruję za miesiąc . Edytowane 15 Czerwca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Jesli moge wtracic swoje zdanie - Miało być zimne wędzenie a wyszło letnie.- tym sie nie przejmuj bo w efekcie koncowym nawet najlepszy znawca nie znajdzie roznicy pomiedzy 2 godz w 28*C a 2 godzinami w 24*C.I powtórz to co pisze Arek jutro i pojutrze....a się zdziwisz co otrzymasz.- smak i zapach zostanie zdominowany calkowicie przez dym - to jest dobre ale dla wedlin w dojrzewalni -troszkę je odymię . Czy pomysł dobry? -- mi.in. spowoduje to ze te kawalki beda mialy lekki posmak wedzonki ale beda tez troszke bardziej scislejsze wewnatrz, i ciut twardsze na zewnetrznej warstwie. rogerNapisano dziś, 12:20To nie jest pogoda na wedzenie dojrzewających ... jesli już to w nocy ...Tak powinno byc Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Czerwca 2017 - smak i zapach zostanie zdominowany calkowicie przez dym - to jest dobre ale dla wedlin w dojrzewalni - Miałem przyjemność jeść taką wędlinę i powiem Ci...niebo w gębie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Dziękuję za wszystkie rady . Dymienie zakończone - 9 godz. . Zapaszek cudowny. Powiesiłem je w lodówce, żeby odpoczęły , a jutro rano pakuję do "skarpety". Nie będę dowędzał drugi raz. (nie tym razem) - Miro dzięki za pomysł, spróbuję następnym razem podymić 3 dni - będę miał wtedy porównanie . Na razie posłucham Stefana. Na pewno oprócz walorów smakowych mięso zyskało jeszcze na "konserwacji" - więc to chyba pomysł dobry przy "dojrzewających" (suszonych) Edytowane 15 Czerwca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Chyba jednak nie dobry latem przy panujacych temperaturach ...jak się tak głębiej zastanowisz nad czasem, temperaturami i tym co się wtedy dzieje w mięsie to sam dojdziesz do odpowiednich wniosków Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Robert z tym -dobrym pomysłem- to chodziło mi ogólnie przy robieniu wyrobów dojrzewająco/suszonych , a nie w tym konkretnym (moim) przypadku. Co do temperatur to zdaję sobie sprawę , że jest lato i nie jest za dobrze . Mam chłodniejsze pomieszczenie na szczęście no i nocki jeszcze chłodne tak, że z powieszeniem nie bedzie problemu. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14239-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-suszone-binio1111/page/3/#findComment-554688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.