Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Fiskars to sa noze domowego uzytku , zadne aj .

  no pewnie, że tak. I do tego kiepskiej jakości, mimo iz kupiłęm najwyższy onegdaj model jaki mieli w ofercie. Dlatego chcę kupić przynajmniej jeden porządny nóż. Nigdy nie twierdziłem, że noże Fiskarsa są rewelacyjne. Tępią się masakrycznie.Po prostu takie mam.  Muszę je ostrzyć praktycznie codziennie. Jak mam pokroić na kawałki i do mielenia 15-20 kg męsa, to w trakcie muszę podostrzyć. Wkurza mnie to po prostu bo to trochę gimnastykowania jest, chociaż do tych noży to rolkowa by się nadawała czy jakakolwiek inna, bo to są miekkie noże. Jak je kupowałem w opisie było 56 HRC, ale nie bardzo w to wierzę i 5 lat gwarancji. Gwarancja faktycznie OK. Nóz mi sie wyszczerbił na kręgosłupie karpia i dostałem nowy. Raz naostrzyłem tak, że pomidora przekroiłem swobodnie leżącego na desce. No i co z tego, skoro zaraz się stępił.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-749215
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 207
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@witek1965, wszystko zalerzy jeszcze jaki noz z jakiefo roku ja mam wiekszosc ich chociaz z roznych rocznikow i niektore sa fatalne co trzeba ostrzyc niemal za kazdym razem mam jeden do chleba i ten jest rownie osty dzis jak i 25 lat temu , takiego nie moge znalesc nigdzie nawet na jakims obrazku ,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-749216
Udostępnij na innych stronach

Co do noży ząbkowanych typu chlebowego, o których pisze Electra, nie wypowiem się ponieważ nigdy czegoś takiego nie używam. Tylko duży i szeroki nóż, również czasami prawostronny, bo jest baaardzo ostry, ale jak pisałem. Trzeba się nauczyć nim kroić, i pilnie uważać podczas krojenia. Jednak po nabraniu wprawy, tzw. "sznytki", można nim ciachać naprawdę cienko i precyzyjnie. Powiedzmy do chlebów ciemnych, typu litewskiego nadaje się bardzo dobrze  :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-749227
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam takie
Witku dziwnie masz ostrzone, spróbuj kąta 15-18  stopni , To nie są złe noże. Mam dziwne noże :facepalm: Kilku kolegów po testach u mnie w domu też sobie kupili. Ok 35 lat temu zrobiłem teściowej nóż z zużytego ;) noża do cięcia przemysłowego tkanin, I od wtedy jest to podstawowy nóż w domu teściów. I nie tam żaden damascen z Japonii :D . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-749237
Udostępnij na innych stronach

@witek1965, Twoje sa takie bardziej wypasione , moje to takie popularne , Ja mam Globala i to tylko ja go moge uzywac  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-749242
Udostępnij na innych stronach

@witek1965, Twoje sa takie bardziej wypasione

  pisałem, że to był najwyższy model. Juz ich nie ma w ofercie. Ale to tylko ładny wygląd. Uchwyt się klei, stal................ jest jaka jest. A miały byc kute ręcznie, twardość 56 HRC (praktycznie jak Global)

 

 

 

Witku dziwnie masz ostrzone

  fabrycznie maja kąt 20-22 st. Jako, że ostrzałka, jaką zakupiłem w china ( Ruixin), nie zejdzie niżej jak  20 st, zrobiłem swoją i obniżyłem kąt do 15-stopni. Wtedy, udało mi się naostrzyć pięknie nóż szefa kuchni i ciąć nim pomidora swobodnie leżącego na desce. Gdzieś to jest umieszczone.

 

znalazłem

 

ale co z tego, skoro kilka dni i jest tępy

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-749309
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ok 35 lat temu zrobiłem teściowej nóż z zużytego ;) noża do cięcia przemysłowego tkanin

  zaryzykuję stwierdzenie, że stal z jaakiego zrobiono ten nóż była bardzo dobrej jakości. Nie wiem, czy pamiętasz wiatrówki produkowane przez polska firme Łucznik. Jako chyba jedyna były produkowane ze stali .................. zbrojeniowej, tak, tak. Nie byle jakiej, jak wszystkie inne, tylko zbrojeniowej.

 

 

Witku dziwnie masz ostrzone, spróbuj kąta 15-18 stopni

  naostrzyłem i już sa tępe jak .............obuch od siekiery.Kąt między 14-15 st. post-87196-0-61918100-1644867833_thumb.jpgpost-87196-0-38126200-1644867845_thumb.jpg Maksymalny kamienień jaki zastosowalem to 1500, bo nie miałem do nich serca. Papier cięły ksiązkowo, ale zaraz po naostrzeniu. Może nie tak równiutko jakby było po przeciągnięciu jeszcze 3000 ( przyszły kamienie nowe. maks mam teraz 6000, ale na razie nie wkorzystywałem)

 

 

Nie muszę mieć damascenia, ale chciałbym, żeby nóż trzymał ostrość chociaż kilka tygodni, o pół roku nawet nie chcę marzyć. Przy okazji pytanie o deski, bo moje się juz lekko zużyły. Kauczuk, czy bambus, bo na Asashi to mnie nie stać. No chyba, że tworzywo szuczne, ale jakoś nie za bardzo mam do tego przekonanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-751453
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kauczuk, czy bambus, bo na Asashi to mnie nie stać. No chyba, że tworzywo szuczne, ale jakoś nie za bardzo mam do tego przekonanie.
Ja z desek mam , tworzywo, bambus, oliwkę, czeremchę, dębinę, jesion - kroję na tym co pod ręką. Mięso generalnie na większych tworzywowych  ;)   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-751460
Udostępnij na innych stronach

wg mnie ten sam nóż w ręku każdego krojącego nim będzie leżał inaczej

to co dla jednej osoby będzie ideałem innemu będzie przeszkadzać


[Dodano: 17 lut 2022 - 08:39]

od dłuższego czasu kroję takim ,,cudem,,

 

post-72497-0-81983700-1645083542_thumb.jpg

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-751909
Udostępnij na innych stronach

wg mnie ten sam nóż w ręku każdego krojącego nim będzie leżał inaczej

to co dla jednej osoby będzie ideałem innemu będzie przeszkadzać

[Dodano: 17 lut 2022 - 08:39]

od dłuższego czasu kroję takim ,,cudem,,

A pochwal się jak to "cudo" się sprawuje. I gdzie je zakupiłeś? Od jakiegoś czasu mam chęć na takie coś. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-751926
Udostępnij na innych stronach

ja swój "Tasaczek" zakupiłem na Alledrgo, jednak jeszcze nie dotarł do mnie, jest w drodze :thumbsup:

Sprzedający wiarygodny,kupowałem u niego jak jeszcze  nie korzystałem z zakupów na  Alli.... Lepiej kupować bez pośredników.

Ten sam tasak na Alli... 124,57zł a pewnie i taniej można kupić.

post-63315-0-07845600-1645091018_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-751945
Udostępnij na innych stronach

Tak Bilu, masz rację, ale jakoś tak mi się "kupiło", choć na Alliex. też kupuję różne rzeczy od paru lat. Jednak czasami wkurza mnie to kilkutygodniowe oczekiwanie na zakupiony towar, myślałem że może u "Artura Azji" będzie szybciej, bo pisał mi że do Szwecji przesyłka idzie znacznie krócej niż do Polski. Jest już wysłana parę dni temu, tyle wiem  :D .

Do Szwecji nie wychodzi taniej, bo na towar zakupiony u Chińczyka "Svensony" naliczają cło i podatek, i nie ma zmiłuj, więc jeżeli już to różnica była by groszowa :D

Ps. Noży różnistych to u Chińczyka do wyboru, do koloru :thumbsup:. https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20220217015913&isPremium=y&SearchText=tasak+n%C3%B3%C5%BC+szefa+kuchni+xituo

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-751948
Udostępnij na innych stronach

allegro NÓŻ KUCHENNY SZEFA KUCHNI RĘCZNIE KUTY TASAK

Specyfikacja:

Materiał ostrza: stal 5Cr15mov

Materiał uchwytu: drewno

Pełna długość: 30cm

Długość ostrza: 20 cm

Szerokość ostrza: 9.7cm

Grubość ostrza: 2.5mm

Waga: 335g

[Dodano: 17 lut 2022 - 12:29]

mój kupiłem na alegro

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-751972
Udostępnij na innych stronach

 

 

Który styl jest ciekawszy i praktyczniejszy. Chodzi mi o rekojeść.

Optuję za tym po lewej.

Dlaczego?

  • kształt rękojeści pozwala na pewniejszy uchwyt i wykorzystanie momentu siły skrętnej, uniezależnia od siły tarcia
  • lepsze proporcje długości rękojeści i kingi mniej obciążają rękę.

Piszę to z punktu widzenia osoby o słabych rękach.

Jak ktoś dysponuje żelaznym uchwytem  Pudziana (Mariusza Pudzianowskiego) to powyższe argumenty nie odgrywają żadnej roli  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-751983
Udostępnij na innych stronach

Mam takie noże , obydwa jak na moje potrzeby wystarczające . Podobnie jak Anna stwierdzam , że nóż szefa mający mniej obły trzonek mniej męczy nadgarstek , natomiast trybownik (przynajmniej ja go używam jak trybownika) jest zwinnym nożem , ale należy go mocno trzymać i męczy rękę . Trochę się martwię o ostrzenie czy podołam . Dbam o nie bo na to zasługują , ale wiem , że kiedyś trzeba będzie stanąć przed wyzwaniem post-73368-1645115822,2495_thumb.jpgpost-73368-1645115829,7967_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-752039
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dbam o nie bo na to zasługują
:D  :D  :D A mi Małgo brała do obcinania krawędzi trawy przy obrzeżach- bo się świetnie tym przycina i są ostre , a ja się zastanawiałem co się tak szybko tępią :facepalm: . No cóż dałem jej do tej pracy inne noże  :cry: .  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-752043
Udostępnij na innych stronach

 

 

wg mnie ten sam nóż w ręku każdego krojącego nim będzie leżał inaczej
masz rację, ale nie stać mnie na noże dla mnie i dla małżonki.

 

Optuję za tym po lewej.
też się do niego skłaniałem. Niestety występują tylko dwa rodzaje : Santoku i nóż szefa (ten na zdjęciu) natomiast model po prawej ma w swojej ofercie wiele różnych. Ale znalazłem bardzo podobny nóż do wykrawania mięsa. Oczywiście są to noże chińskie.

https://pl.aliexpress.com/item/4000960879450.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.6a183c00RwClvv&mp=1

 

https://pl.aliexpress.com/item/4000960975027.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.6a183c00RwClvv&mp=1

 

https://pl.aliexpress.com/item/1005003306424955.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.6a183c00RwClvv&mp=1

 

z tych praktycznie pełny wybór https://pl.aliexpress.com/item/1005002482815938.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.cart.0.0.6a183c00RwClvv&mp=1

 

Małżonce w zasadzie się również bardziej podobają te co EAnnie, więc te trzy "koziki" zamówię. Cena atrakcyjna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-752057
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziś zawitał u mnie taki o to nożyk 

 

https://suncraft.com.pl/produkt/noz-kuchenny-suncraft-senzo-universal-santoku-165-mm-ft-01

 

post-87196-0-23104400-1648143418_thumb.jpg 

 

oraz taki chińczyk za niewielkie pieniążki. https://pl.aliexpress.com/item/1005002136984142.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.order_list.0.0.21ef1c24ik2IsN

 

post-87196-0-49118500-1648143453_thumb.jpg

 

Zastanawiam się, czy faktycznie dwukrotna różnica w cenie pomiędzy nożami Xinzuo, czy Grand Sharp a Suncraft ( to i tak tanie noże jak na made in Japan, ze stali damasceńskiej) jest warta zapłacenia tych pieniążków. Faktem jest, że chińskie noże to nie jest stal VG10, tylko jej chiński odpowiednik 10Cr15CoMoV. Bo w dalszym planie jest na pewno slicer https://suncraft.com.pl/produkt/noz-kuchenny-suncraft-senzo-universal-slicer-240-mm-ft-05

 

i możliwe, że szefa kuchni https://suncraft.com.pl/produkt/noz-kuchenny-suncraft-senzo-universal-gyuto-180-mm-ft-02

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-758890
Udostępnij na innych stronach

A do mnie też wczoraj dotarł ten oto komplecik 'Damascenów", kosztujący razem z przesyłką kurierską firmy "DB Schenker", całe 320 polskich złociszy w przeliczeniu.

Wysyłka do Polski jest jest też możliwa, aczkolwiek deczko droższa, o około 50 zł. mniej więcej. Nożyki bardzo ładne w sumie, ostre niczym brzytwa, więc za trzy stówki z małym groszem, to hmmm, "komu nie trzeba" :D ? Będą w prezencie dla mej LP w Ciechocinku, a co tam, niech  kobitka ma i się cieszy :D  :thumbsup: .

 

710tRHUwFUL.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-758913
Udostępnij na innych stronach

całe 320 polskich

? mając na uwadze ze jeden nóż z damastu to 300 PLN górny pułap pewnie naście tysi to ? Ale dawaj linka :D

 

 

dla mej LP w Ciechocinku, a co tam, niech kobitka ma i

Tej  kwestii nie bardzo rozumiem, Było morderstwo w Orient Express ale w Ciechocinku :w00t: zapowiada się  ciekawie :D :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14243-no%C5%BCe-japo%C5%84skie/page/4/#findComment-758926
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.