Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Proszę się nie śmiać

absolutnie nie ma z czego :no: wpisałem jako ciekawostka - zresztą sam to widziałem i próbowałem po raz pierwszy - tak wygląda - ale nie ma tam kaszy taka krwista z ziołami - mało tego, jako danie - (bo nie sprzedają jej w takiej postaci jak na foto dostałem po tzw znajomości) - tylko kawałki 3-4 cm pokrojone już sparzone z dodatkiem ziół i ! :yes: jeita grubego :yes: tak ze 3 cm ale zwiniętego w mały precelek i ugotowanego . Ot inne smaki inne zwyczaje.

A jak ten wynalazek smakuje?

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601114
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 174
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A jak ten wynalazek smakuje?
to jest pytanie smakosza  :thumbsup:  jak krwista z wątróbką i ziołami - tu są świeże - to bardziej aromatyczne - powiem krótko  4 nie urywa - ale próby  smaku a i owszem . Jesteśmy przyzwyczajeni do porównywania z naszą kaszanką -ot taki odruch - jest to inne

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601133
Udostępnij na innych stronach

 

A jak ten wynalazek smakuje?

to jest pytanie smakosza :thumbsup: jak krwista z wątróbką i ziołami - tu są świeże - to bardziej aromatyczne - powiem krótko 4 nie urywa - ale próby smaku a i owszem . Jesteśmy przyzwyczajeni do porównywania z naszą kaszanką -ot taki odruch - jest to inne

Może i dudy nie urywa ale jak jest okazja posmakować czegoś innego, z innego zakątka świata to trzeba skorzystać, czarne lubię wiec ciekawe jak to smakuje ze świerzymi ziołami, a co tam za ziółka są ukryte:)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601142
Udostępnij na innych stronach

Ziolka ziolkami a ja lubie smazona kaszanke ..z dzemem borowkowym :facepalm:  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601157
Udostępnij na innych stronach

O takim połączeniu smaków to nie słyszalem.. ja kiedyś uwielbiałem jajko gotowane z cukrem :) :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601160
Udostępnij na innych stronach

@krystian252, smazony bekon z dzemem z borowek tez lubie , grochowa z musztarda ..o sledziach na slodko juz nie wspomne ,przyzwyczailam sie do slodkich smakow  ..ale ogolnie za slodyczami nie jestem  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601266
Udostępnij na innych stronach

Co tam piszą ciekawego wartego zakupu ksiegi zrób kilka zdjęć jak możesz :) :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601528
Udostępnij na innych stronach

Będąc w sklepie indyjskim - natrafiłem na sos teyriaki - zaabsorbowała mnie data ważności :

post-70549-0-68426800-1530552587_thumb.jpg

o Echach - nie wspomnę - bo można dostać oczopla

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601645
Udostępnij na innych stronach

Dla odmiany, co prawda inny kontynent ale da się bez miliona "E"

Harissa przywieziona na dniach z Tunezji. Na razie spróbowałem (samą bez dodatków) tą z prawej (na pierwszym zdjęciu). Dość mocno pikantna, aromat "pieprzowy" aż wymusza kaszel, jednak po chwili ustaje i czuć przyjemną ostrość co najważniejsze bez octu. Bardzo mi smakuje.

 

post-59149-0-82717400-1530554464_thumb.jpg post-59149-0-87521600-1530554479_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601650
Udostępnij na innych stronach

Co tam piszą ciekawego

  przede wszystkim - opis produktów , warzyw i owoców , opis gotowych przypraw wietnamskich na rynku polskim i oczywiście garstka przepisów topowych np. :

post-70549-0-12547100-1530607150_thumb.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-601713
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiejsze odwiedziny w ulubionym sklepie - Durian- ostre kolce

post-70549-0-27260600-1532532033_thumb.png

post-70549-0-40940900-1532532048_thumb.png

post-70549-0-58059300-1532532064_thumb.png

post-70549-0-90503500-1532532085_thumb.png

te " bananki" są jadalne -po wyjęciu pestek ze środka ;)

post-70549-0-66221500-1532532110_thumb.png

post-70549-0-31455200-1532532125_thumb.png

Młody - jeszcze nie wali aromatem - pokazałem jak się rozbiera i które części sa jadalne

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603171
Udostępnij na innych stronach

Witaj Waldku.

Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie w tym temacie

bo sprawa dotyczy azjatyckiego smaku.

Chodzi o boczek sprzedawany kiedyś na Stadionie Dziesięciolecia w Warszawie.

Pamietam ten smak do dzisiaj, jesli tylko byłam tam lub w pobliżu tylko to jadłam.

Był w czerwonej przyprawie, mięciutki, pachnący, pyszny, zajebisty.

Nie wiem czy to chiński, wietnamski, czy inny, na pewno azjatycki smak.

 

Znasz może Waldku przepis na takiego boczura?

Jeśli tak to poproszę o takowy.

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603174
Udostępnij na innych stronach

 

 

wietnamski
mają w różnych kolorach - opisywałem chyba - parzy się z dodatkiem czosnku,cebuli,kory cynamonu, anyżu  a później się jeszcze piecze w piekarniku ok 90 min 160-175 st  - ok 25.08 Pyza robi degustację smaków wietnamskich w Wólce - ja się zapisałem - i namawiam - masz w sumie blisko
[Dodano: 25 lip 2018 - 18:21]

 

 

Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie w tym temacie bo sprawa dotyczy azjatyckiego smaku.
to tzw mój kącik - i Wolno Ci  :clap:  - możemy na wszystkie tematy z wyłączeniem zastrzeżonych regulaminem ogólnym  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603176
Udostępnij na innych stronach

 

wietnamski

mają w różnych kolorach - opisywałem chyba - parzy się z dodatkiem czosnku,cebuli,kory cynamonu, anyżu a później się jeszcze piecze w piekarniku ok 90 min 160-175 st - ok 25.08 Pyza robi degustację smaków wietnamskich w Wólce - ja się zapisałem - i namawiam - masz w sumie blisko

[Dodano: 25 lip 2018 - 18:21]

Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie w tym temacie bo sprawa dotyczy azjatyckiego smaku.

to tzw mój kącik - i Wolno Ci :clap: - możemy na wszystkie tematy z wyłączeniem zastrzeżonych regulaminem ogólnym :D:thumbsup:
A cóż to za pokaz zaciekawiło mnie to :)

 

A ten owoc to kasztan co to takiego?

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603187
Udostępnij na innych stronach

 

 

wietnamski

mają w różnych kolorach - opisywałem chyba - parzy się z dodatkiem czosnku,cebuli,kory cynamonu, anyżu a później się jeszcze piecze w piekarniku ok 90 min 160-175 st - ok 25.08 Pyza robi degustację smaków wietnamskich w Wólce - ja się zapisałem - i namawiam - masz w sumie blisko

[Dodano: 25 lip 2018 - 18:21]

Pozwoliłam sobie napisać do Ciebie w tym temacie bo sprawa dotyczy azjatyckiego smaku.

to tzw mój kącik - i Wolno Ci :clap: - możemy na wszystkie tematy z wyłączeniem zastrzeżonych regulaminem ogólnym :D:thumbsup:
A cóż to za pokaz zaciekawiło mnie to :)

 

A ten owoc to kasztan co to takiego?

 

 

Krystian czytaj wątek :D

jest napisane nad zdjęciem

cyt.''Dzisiejsze odwiedziny w ulubionym sklepie - Durian- ostre kolce''  :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603190
Udostępnij na innych stronach

W ostatnią sobotę kupiłem duriana w tajskim sklepie w okolicy. Nie był młody. "Pachniał" mocno. Żona stwierdziła że smakuje zgniłą cebulą :D. Mimo wszystko polecam spróbować :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603193
Udostępnij na innych stronach

Alinka ja dziś zakręcony jestem.. wybacz mi to przeoczenie :) a jak to smakuje?

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603194
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jak to smakuje?
nie jestem w stanie porównać do czegoś wprost - konsystencja trochę bananowa- trochę  ;) 
[Dodano: 25 lip 2018 - 21:59]

 

 

A cóż to za pokaz zaciekawiło mnie to
  w zeszłym roku - degustacje w kilku lokalnych barkach - produktów nie wszystkim dostępnych  . Możliwość zakupów produktów w sklepach gdzie niewielu spotyka się Polaków ;) - To chyba jest sobota podam bliższe dane jutro

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603199
Udostępnij na innych stronach

Durian wczoraj - intensywny zapach cebuli takiej przygniłej - w smaku słodszy - szybka kawa i mycje zebów wyeliminowało zapach pod nosem ...

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603298
Udostępnij na innych stronach

Czyli nic ciekawego w smaku i zapachu tylko wygląd ma fajny :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603302
Udostępnij na innych stronach

 

 

intensywny zapach cebuli takiej przygniłej - w smaku słodszy

To w jakim celu to się zjada? 

Może leczniczym?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603303
Udostępnij na innych stronach

Durian dzisiaj - dzień trzeci - Małgo zutylizowała (chyba razem ze szczelnym pojemnikiem- już nie pytałem) przed moim przyjściem z pracy :facepalm:

 

 

w jakim celu to się zjada?
w smaku w dniu drugim był smaczny - słodki rozpływający w ustach :D To coś na " kształt" słynnych francuskich serów ja je nazywam śmierdzielami (i nie jem) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603329
Udostępnij na innych stronach

hehe durian w porownaniu z surströmming to pieknie pachnie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603335
Udostępnij na innych stronach

hehe durian w porownaniu z surströmming to pieknie pachnie  :)

Nie taki diabeł straszny. :) Jadłem kilka razy. nawet lubię.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14245-azjatyckie-smako%C5%82yki/page/3/#findComment-603487
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.