Skocz do zawartości

Azjatyckie smakołyki


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też lubię duraiana. Zapach porównam do odkrytej kanalizacji właśnie z tą nutką cebuli. W smaku tego nie czuć i ciężko mi do czegokolwiek porównać. Konsystencja kremowo-bananowa.

Jadłem dojrzałego wybieranego na stoisku przy drodze przez tubylca. Owoc zasmrodził całe auto. Poźniej zapach duriana wyczuwałem już z daleka. Niektóre hotele zabraniają przynoszenia durianów do pokoju, tak samo jest z liniami lotniczymi i chęcią transportu.

Z przyjemnością zjem jeszcze raz ale w kraju gdzie rośnie w naturze. zresztą ze wszystkimi owocami tropikalnymi tak jest, że u nas smakują nieporównywalnie gorzej.

Według mnie warto spróbować jest także owoców podobnie wyglądającego jackfruita (chlebowca). Nie śmierdzi na wejściu. Konsystencja podobna. Smak bananowo ananasowy. z niedojrzałych można robić curry.

post-41759-0-28657900-1532959637_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 174
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) nie wyznaję się na takich smakach... Ale ogórki kiszone lub kapusta nieźle capią, co kraj to obyczaj a meter nie miara... ;)

Podziwiam Was SiBaki, że macie takie smakowe zajawki :D

Muski, a ten "E"coś to do kiedy ma termin? Może to dla kosmonautów, nieśmiertelny... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

"E"coś to do kiedy ma termin?
:thumbsup:  :facepalm: Widzisz więcej ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Takie tam...drobiazgi z 1 Festiwalu Kultury Wietnamskiej


[Dodano: 02 wrz 2018 - 16:58]

I degustacja z zeszłej soboty


[Dodano: 02 wrz 2018 - 17:05]

i jeszcze kilka...

post-70549-0-83934500-1535899296_thumb.jpg

post-70549-0-80413100-1535899315_thumb.jpg

post-70549-0-97179200-1535899332_thumb.jpg

post-70549-0-97417900-1535899353_thumb.jpg

post-70549-0-38053200-1535899372_thumb.jpg

post-70549-0-44434500-1535899391_thumb.jpg

post-70549-0-43325800-1535899414_thumb.jpg

post-70549-0-22489400-1535899460_thumb.jpg

post-70549-0-75895100-1535900023_thumb.jpg

post-70549-0-75317500-1535900065_thumb.jpg

post-70549-0-98889700-1535900103_thumb.jpg

post-70549-0-29057800-1535900133_thumb.jpg

post-70549-0-25909300-1535900157_thumb.jpg

post-70549-0-21540200-1535900178_thumb.jpg

post-70549-0-86225200-1535900206_thumb.jpg

post-70549-0-42321200-1535900232_thumb.jpg

post-70549-0-04656200-1535900280_thumb.jpg

post-70549-0-84120300-1535900308_thumb.jpg

post-70549-0-54582500-1535900404_thumb.jpg

post-70549-0-44525700-1535900434_thumb.jpg

post-70549-0-66176000-1535900464_thumb.jpg

post-70549-0-42924400-1535900489_thumb.jpg

post-70549-0-08517600-1535900514_thumb.jpg

post-70549-0-22323500-1535900553_thumb.jpg

post-70549-0-52574900-1535900578_thumb.jpg

post-70549-0-57684000-1535900614_thumb.jpg

post-70549-0-12853600-1535900642_thumb.jpg

post-70549-0-49652500-1535900669_thumb.jpg

post-70549-0-27695100-1535900691_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Waldziu same pyszności widzę jak by była kolejna taka impreza Wietnamska ja bardzo chętnie bym prosił o cynk ????????????

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak by była
pisałem byś zadzwonił -  :yes: 
[Dodano: 02 wrz 2018 - 19:16]

 

 

przepis na boczek po wietnamsku masz?
  mam ale nie wychodzi mi taki chrupki - jak dogadam to na pewno dostaniesz :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie też możesz dać znać.
to zero kłopotu - można się domówić da degustację w Wólce Kosowskiej  mają wszystko -  :rolleyes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dla mnie też możesz dać znać.

to zero kłopotu - można się domówić da degustację w Wólce Kosowskiej mają wszystko - :rolleyes:

Walduś trochę byłem zalatany sprawy rodzinne i wyszło mi z głowy wtedy ????????????

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To nic, że nie wychodzi taki chrupki - dopracuję osobiście recepturę
postaram sie pod koniec września - cierpliwości

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

To nic, że nie wychodzi taki chrupki - dopracuję osobiście recepturę

postaram sie pod koniec września - cierpliwości

Też chętny jestem na recepturę boczku faktycznie wygląda apetycznie, pewnie trochu przyciemniony sojowym.. ale poczekam na pełną recepturę ????????????

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki właśnie boczurek śni mi się po nocach a pamiętam go z czasów stadionu dziesięciolecia

i o niego kiedyś Waldku pytałam. 

Widziałam informację o Festiwalu, niestety uroczystość rodzinna miała wyższą rangę.

 

Krystian możemy któregoś pięknego dnia się wybrać do Wólki Kosowskiej.

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

możemy któregoś pięknego dnia się wybrać do Wólki Kosowskiej.
po 15 09. - jestem do pomocy :D  ;) a boczus tam taki mają :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Taka marynata  :facepalm:  co tu by zamarynować - jest bat to o konia prędzej ….

post-70549-0-73768000-1540037390_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obiecany Boczek z chrupiącą skórką -  :(  przesyłam  plik Do EANNY  :kiss:  :D  - bo ja niestety nie mogę jest za duży

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CHRUPKI BOCZEK

 

Oczyścić skórę, wytrzeć boczek żeby był suchy.

Odwrócić skórą do dołu, mięsem do góry. Naciąć mięso do połowy grubości boczku, po całości wzdłuż ok. 4-5 przecięć, w zal. od szerokości płata.

post-70549-0-55234700-1540623502_thumb.jpg

 

Wmasować w mięso marynatę, uważać żeby nie posmarować skóry!

NIE SMAROWAĆ SKÓRY MARYNATĄ!

Marynata na 3,6 kg:

4 łyżka wina do gotowania shaoxing

3 łyżeczka soli

3 łyżeczka cukru

3 łyżeczka przyprawy 5 smaków

 

Obrócić skórą do góry, ponakłuwać dokładnie skórę w wielu miejscach „posieczkować” całą powierzchnię skóry.

post-70549-0-35059900-1540623547_thumb.jpg

 

 

Wytrzeć papierem.

 

wmasować w skórę cieniutko 0,5 łyżki proszku do pieczenia ( niektóre przepisy podają sodę, niektóre nic)

post-70549-0-78330800-1540623656_thumb.jpg

 

 

Posypać TYLKO SKÓRĘ z wierzchu 2 łyżkami GRUBEJ soli i masować chwilę aż skóra zacznie puszczać wodę. Zostawić z tą solą na wierzchu, wstawić tak do lodówki na noc.

 

post-70549-0-60775100-1540623788_thumb.jpg

Następnie wytrzeć całą powierzchnię skóry do sucha papierem.

 

Posmarować skórę lekko octem ryżowym

 

PIECZENIE 1 lub 2 wariant, w 1 wariancie 2 możliwości

Zrobiliśmy 2 równolegle dla testu

 

1) Położyć boczek na folii aluminiowej i zrobić z niej rynienkę dookoła boczku – tylko skóra odkryta, boki i spód w folii

albo

2) Zamiast robić rynienkę z folii aluminiowej – można zrobić solne igloo z 2 kg soli gruboziarnistej i 4 białek jajka. Szczelnie obłożyć tym boczek – na spód placek solny i dookoła obłożyć. W takim igloo piec 45 min w 210 stopniach. Wyjąć boczek z igloo, z powrotem do piekarnika 15 min 210 stopni górna grzałka na ruszcie.

 

SOLNE IGLOO

 

post-70549-0-45882500-1540623844_thumb.jpg

post-70549-0-54224000-1540623940_thumb.jpg

post-70549-0-58555700-1540623976_thumb.jpg

post-70549-0-76216400-1540624016_thumb.jpg

 

Z lewej tylko posypany dokładnie solą z prawej igloo

 

i do piekarnika


[Dodano: 27 paź 2018 - 09:17]

post-70549-0-89181700-1540624175_thumb.jpg

po I pieczeniu

post-70549-0-88012100-1540624213_thumb.jpg

zdejmowanie soli

post-70549-0-57567300-1540624279_thumb.jpg

post-70549-0-89941300-1540624317_thumb.jpg

tak po zdjęciu soli

post-70549-0-70783800-1540624350_thumb.jpg

 

krok kolejny :

smarujemy skórę olejem sezamowym lub octem ryżowym – zrobiliśmy oba warianty

olej sezamowy

post-70549-0-45163300-1540624436_thumb.jpg

ocet ryżowy

post-70549-0-64037400-1540624469_thumb.jpg

i do piekarnika na następne 20 min 210 st

po pieczeniu

post-70549-0-26962300-1540624570_thumb.jpg

post-70549-0-49663400-1540624617_thumb.jpg

post-70549-0-04117600-1540624643_thumb.jpg

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świetna fotorelacja :clap: Co do samego boczku to .....co by tu zrobić ;) - idę napchać się kiełbasą  :laugh:  ;)  bo patrzeć już nie mogę  ;)

Świetnie ten boczunio wygląda. :thumbsup:

PS. Który lepszy ?

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękna fotorelacja teraz pytanie dla Ciebie która technika jest lepsza.. tak cały czas patrzę i patrzę i się zastanawiam i różnie to oni właśnie robią ale chyba też iglo postawię mięsko jest bardziej schowane, ale czy nie za bardzo wychodzi wtedy słone? :tongue: :tongue: :tongue:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

która technika jest lepsza.. tak cały czas patrzę i patrzę i się zastanawiam i różnie to oni właśnie robią ale chyba też iglo postawię
Tak igloo - różnica jest nieznaczna - ale łatwiej jest zdjąć skorupę soli . 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.