albacora Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 30 Lipca 2018 Ja też lubię duraiana. Zapach porównam do odkrytej kanalizacji właśnie z tą nutką cebuli. W smaku tego nie czuć i ciężko mi do czegokolwiek porównać. Konsystencja kremowo-bananowa.Jadłem dojrzałego wybieranego na stoisku przy drodze przez tubylca. Owoc zasmrodził całe auto. Poźniej zapach duriana wyczuwałem już z daleka. Niektóre hotele zabraniają przynoszenia durianów do pokoju, tak samo jest z liniami lotniczymi i chęcią transportu.Z przyjemnością zjem jeszcze raz ale w kraju gdzie rośnie w naturze. zresztą ze wszystkimi owocami tropikalnymi tak jest, że u nas smakują nieporównywalnie gorzej.Według mnie warto spróbować jest także owoców podobnie wyglądającego jackfruita (chlebowca). Nie śmierdzi na wejściu. Konsystencja podobna. Smak bananowo ananasowy. z niedojrzałych można robić curry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 30 Lipca 2018 Zjadam prawie wszystko ale duriana zostawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 30 Lipca 2018 nie wyznaję się na takich smakach... Ale ogórki kiszone lub kapusta nieźle capią, co kraj to obyczaj a meter nie miara... Podziwiam Was SiBaki, że macie takie smakowe zajawki Muski, a ten "E"coś to do kiedy ma termin? Może to dla kosmonautów, nieśmiertelny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 30 Lipca 2018 "E"coś to do kiedy ma termin? Widzisz więcej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 2 Września 2018 Takie tam...drobiazgi z 1 Festiwalu Kultury Wietnamskiej[Dodano: 02 wrz 2018 - 16:58]I degustacja z zeszłej soboty[Dodano: 02 wrz 2018 - 17:05]i jeszcze kilka... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 2 Września 2018 O rajciu, jakie pyszności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 2 Września 2018 Waldziu, a może przepis na boczek po wietnamsku masz? widzę tam pełną michę. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 2 Września 2018 Waldziu same pyszności widzę jak by była kolejna taka impreza Wietnamska ja bardzo chętnie bym prosił o cynk ???????????? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 2 Września 2018 jak by była pisałem byś zadzwonił - [Dodano: 02 wrz 2018 - 19:16] przepis na boczek po wietnamsku masz? mam ale nie wychodzi mi taki chrupki - jak dogadam to na pewno dostaniesz Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 2 Września 2018 Waldziu same pyszności widzę jak by była kolejna taka impreza Wietnamska ja bardzo chętnie bym prosił o cynk Dla mnie też możesz dać znać. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 2 Września 2018 Dla mnie też możesz dać znać. to zero kłopotu - można się domówić da degustację w Wólce Kosowskiej mają wszystko - Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 2 Września 2018 Dla mnie też możesz dać znać. to zero kłopotu - można się domówić da degustację w Wólce Kosowskiej mają wszystko - Walduś trochę byłem zalatany sprawy rodzinne i wyszło mi z głowy wtedy ???????????? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 2 Września 2018 Szkoda że mam tak daleko ???? same pyszności ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 2 Września 2018 Ja też poproszę o przepis na ten boczuś To nic, że nie wychodzi taki chrupki - dopracuję osobiście recepturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 2 Września 2018 To nic, że nie wychodzi taki chrupki - dopracuję osobiście recepturę postaram sie pod koniec września - cierpliwości Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 2 Września 2018 jak dogadam to na pewno dostaniesz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 2 Września 2018 To nic, że nie wychodzi taki chrupki - dopracuję osobiście recepturę postaram sie pod koniec września - cierpliwościTeż chętny jestem na recepturę boczku faktycznie wygląda apetycznie, pewnie trochu przyciemniony sojowym.. ale poczekam na pełną recepturę ???????????? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 2 Września 2018 (edytowane) Taki właśnie boczurek śni mi się po nocach a pamiętam go z czasów stadionu dziesięcioleciai o niego kiedyś Waldku pytałam. Widziałam informację o Festiwalu, niestety uroczystość rodzinna miała wyższą rangę. Krystian możemy któregoś pięknego dnia się wybrać do Wólki Kosowskiej. Edytowane 2 Września 2018 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 3 Września 2018 możemy któregoś pięknego dnia się wybrać do Wólki Kosowskiej. po 15 09. - jestem do pomocy a boczus tam taki mają Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 20 Października 2018 Taka marynata co tu by zamarynować - jest bat to o konia prędzej …. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Października 2018 Obiecany Boczek z chrupiącą skórką - przesyłam plik Do EANNY - bo ja niestety nie mogę jest za duży Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Października 2018 CHRUPKI BOCZEK Oczyścić skórę, wytrzeć boczek żeby był suchy.Odwrócić skórą do dołu, mięsem do góry. Naciąć mięso do połowy grubości boczku, po całości wzdłuż ok. 4-5 przecięć, w zal. od szerokości płata. Wmasować w mięso marynatę, uważać żeby nie posmarować skóry!NIE SMAROWAĆ SKÓRY MARYNATĄ!Marynata na 3,6 kg:4 łyżka wina do gotowania shaoxing3 łyżeczka soli3 łyżeczka cukru3 łyżeczka przyprawy 5 smaków Obrócić skórą do góry, ponakłuwać dokładnie skórę w wielu miejscach „posieczkować” całą powierzchnię skóry. Wytrzeć papierem. wmasować w skórę cieniutko 0,5 łyżki proszku do pieczenia ( niektóre przepisy podają sodę, niektóre nic) Posypać TYLKO SKÓRĘ z wierzchu 2 łyżkami GRUBEJ soli i masować chwilę aż skóra zacznie puszczać wodę. Zostawić z tą solą na wierzchu, wstawić tak do lodówki na noc. Następnie wytrzeć całą powierzchnię skóry do sucha papierem. Posmarować skórę lekko octem ryżowym PIECZENIE 1 lub 2 wariant, w 1 wariancie 2 możliwościZrobiliśmy 2 równolegle dla testu 1) Położyć boczek na folii aluminiowej i zrobić z niej rynienkę dookoła boczku – tylko skóra odkryta, boki i spód w foliialbo2) Zamiast robić rynienkę z folii aluminiowej – można zrobić solne igloo z 2 kg soli gruboziarnistej i 4 białek jajka. Szczelnie obłożyć tym boczek – na spód placek solny i dookoła obłożyć. W takim igloo piec 45 min w 210 stopniach. Wyjąć boczek z igloo, z powrotem do piekarnika 15 min 210 stopni górna grzałka na ruszcie. SOLNE IGLOO Z lewej tylko posypany dokładnie solą z prawej igloo i do piekarnika[Dodano: 27 paź 2018 - 09:17]po I pieczeniuzdejmowanie solitak po zdjęciu soli krok kolejny :smarujemy skórę olejem sezamowym lub octem ryżowym – zrobiliśmy oba wariantyolej sezamowyocet ryżowyi do piekarnika na następne 20 min 210 stpo pieczeniu Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Świetna fotorelacja Co do samego boczku to .....co by tu zrobić - idę napchać się kiełbasą bo patrzeć już nie mogę Świetnie ten boczunio wygląda. PS. Który lepszy ? Edytowane 27 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Października 2018 Piękna fotorelacja teraz pytanie dla Ciebie która technika jest lepsza.. tak cały czas patrzę i patrzę i się zastanawiam i różnie to oni właśnie robią ale chyba też iglo postawię mięsko jest bardziej schowane, ale czy nie za bardzo wychodzi wtedy słone? :tongue: Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Października 2018 która technika jest lepsza.. tak cały czas patrzę i patrzę i się zastanawiam i różnie to oni właśnie robią ale chyba też iglo postawię Tak igloo - różnica jest nieznaczna - ale łatwiej jest zdjąć skorupę soli . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.