Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wojs40 - wyroby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
195 odpowiedzi w tym temacie

#21 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 17 maj 2017 - 17:50

Ponieważ wszystkiego trzeba spróbować, na moim stole pojawiło się chorizo

Załączone pliki



#22 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 21 lip 2017 - 15:05

Udało mi się w końcu wygospodarować jeden dzień na zrobienie kolejnej szynkowej,tym razem  mięso pokroiłem na większe kawałki.

Załączone pliki



#23 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 21 lip 2017 - 15:16

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 21 lip 2017 - 18:18

Ładna tylko słabo nabita. :thumbsup:



#25 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 21 lip 2017 - 19:10

Arek nabita jest dobrze ja stawiam na małą ilość masy wiążącej i słabe uplastycznienie ... ;)
Myślę że smak nadrabia te drobne niedoskonałości ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

#26 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 21 lip 2017 - 20:40

A ja zostanę przy swoim. Jest źle nabita za słabo co widać po betonie z prawej strony .Masy wiążące jest odpowiednia ilość reszty też bo trochę tam w poprzedniej produkcji palce maczałem. Chyba że nastąpiły jakieś zmiany w składzie o których nie wiem. Po przekroju widać że się nie rozsypuje więc chyba uplastycznienie było niezły.



#27 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 21 lip 2017 - 21:23

:) Ona ma taka być, domowa, tudzież niedopracowana, uśmiechnięta.... taka normalna.....

..wystarczy...

a jej "parszywostki" są jej walorami, Zajełbasa... :clap: :clap: :clap:  Wojsie :thumbsup: :D



#28 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 23 lip 2017 - 13:05

A ja zostanę przy swoim. Jest źle nabita za słabo co widać po betonie z prawej strony .Masy wiążące jest odpowiednia ilość reszty też bo trochę tam w poprzedniej produkcji palce maczałem. Chyba że nastąpiły jakieś zmiany w składzie o których nie wiem. Po przekroju widać że się nie rozsypuje więc chyba uplastycznienie było niezły.

Arku, nic nie zmieniałem, po co zmieniać coś co jest dobre w smaku, chociaż z drugiej strony przez eksperymentowanie może wyjść coś fajnego, ale w moim przypadku przepis pozostał pierwotny. To moja druga próba, w porównaniu do pierwszej, znaczna poprawa :)

 

Arek nabita jest dobrze ja stawiam na małą ilość masy wiążącej i słabe uplastycznienie ... ;)
Myślę że smak nadrabia te drobne niedoskonałości ;)
 

Robert, zrobiłem ściśle wg. przepisu, mięso podczas wyrabiania puściło naprawdę dużo "kleju" i dodatkowo 20% było mięsa zmielonego, więc na moje amatorskie oko było ok. A smak, rzeczywiście nadrabia niedoskonałości :D

Panowie, wszystkim dziękuję za opinie.



#29 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 22 paź 2017 - 11:14

Zrobiłem białą kiełbasę wg. przepisu Redzeda. Oddzielenie mięsa od kości - makabra, ale warto.

Załączone pliki



#30 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 22 paź 2017 - 14:00

Oddzielenie mięsa od kości - makabra,

 

Jest w sprzedaży mięso z udek bez kości i bez skóry. Szkoda się męczyć. :)



#31 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 25 paź 2017 - 09:04

 

Oddzielenie mięsa od kości - makabra,

 

Jest w sprzedaży mięso z udek bez kości i bez skóry. Szkoda się męczyć. :)

 

Dzięki Arek, nie wiedziałem, nie spotkałem w ofercie albo źle patrzyłem. Następnym razem na pewno skorzystam z Twojej podpowiedzi. ;)



#32 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 11 lis 2017 - 14:52

Mój wczorajszy wyrób, kiełbasa "chłopska" zaraz po parzeniu

Załączony plik  post_wojas_1.jpg   70,33 KB   18 Ilość pobrań

 

a poniżej wystudzona:

Załączony plik  post_wojas_2.jpg   66,71 KB   18 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 11 lis 2017 - 16:37


#33 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1206 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 lis 2017 - 16:16

Ładny wyrób :clap:



#34 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 18 lis 2017 - 13:08

Po zrobieniu szynkowej zostały mi zrzynki i tłuste kawałki z wykroju z szynek.  Będzie parówkowa.

Dzisiaj pierwsze kroki poczynione, zapeklowałem zrzynki i mięso z golonki razem oraz podgardle osobno ( 18g/kg).  Po 1 kg pierwszego, a ponieważ podgardle nie było za chude dałem go ok 850g. Teraz na dwa, może trzy dni do lodówki.



#35 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 lis 2017 - 14:19

Mój wczorajszy wyrób,

 

:thumbsup: :thumbsup: :)

 

a poniżej wystudzona:

 

Z foto wygląda rewelacyjnie :D

 

 

Pozdrawiam



#36 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 18 lis 2017 - 14:57

Ładny wyrób :clap:

 

 

Mój wczorajszy wyrób,

 

:thumbsup: :thumbsup: :)

 

 

 

a poniżej wystudzona:

 

Z foto wygląda rewelacyjnie :D

 

 

Pozdrawiam

 

Dziękuję. Aż się chce robić następne wyroby po takich słowach. :)


Użytkownik wojs40 edytował ten post 18 lis 2017 - 14:57


#37 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 lis 2017 - 17:22

Aż się chce robić następne wyroby po takich słowach. :)

 

 

:thumbsup: :thumbsup:   Powodzenia w działaniach . 

 

Pozdrawiam



#38 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 20 lis 2017 - 20:23

No i dzisiaj po dwudniowym peklowaniu zrobiłem parówkową,

 Dwukrotne mielenie na 2Załączony plik  20171120_171224.jpg   59,22 KB   19 Ilość pobrań

 

Temperatura farszu ok 5C

 

Następnie zamiast trzeciego mielenia wsadziłem farsz w czterech ratach z dodatkiem lodu do a'la blendera

Załączony plik  20171120_171939 (2).jpg   32,39 KB   19 Ilość pobrań

 

Temperatura nie podskoczyła, wyszedł taki farsz:

 

Załączony plik  20171120_181037 (2).jpg   56,05 KB   22 Ilość pobrań

 

Po przemieszaniu napełniłem osłonki:

 

Załączony plik  20171120_192204 (2).jpg   43,89 KB   20 Ilość pobrań

 

Ponieważ miałem osłonki nie nadające się do wędzenia, będą parówki tylko parzone. Wsadziłem do lodówki, jutro parzenie.



#39 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6601 postów

Napisano 20 lis 2017 - 21:18

Wojs malakser do takiej roboty to Ala. Kuter :) brawo

#40 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 22 lis 2017 - 16:06

Po parzeniu:Załączony plik  20171121_170147(1).jpg   80,13 KB   15 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych