Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andyandy tutaj na stronie wędliny domowe. Ale lepiej jest krytykować niż podpowiedzieć co robię nie tak. Twoją odpowiedź pomijam. Nie wnosi nic do tematu...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551536
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 401
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Włożyć kiełbasę, lekko osuszyć ale tak żeby jelito jeszcze był wilgotne przed puszczeniem dymu.

Wędzić na kolor góra do 3-4 godzin.

Jak nie parzysz to podpiekasz na koniec w 90-100 C.

Jak parzysz to wyciągasz i do wody.

 

A tak poza tym....to w czym problem z tą nie odchodzącą skórką na swojskiej kiełbasie?

Własnoręcznie uwędzić kiełbasę żeby potem ściągać skórkę?....... 

Cały urok własnej kiełbasy to właśnie ta trzaskająca w ustach skórka!

 

Badziewie kiełbasiane, od którego łatwo ściągnąć skórkę to można w sklepie kupić za marne grosze.

Tam jelito nie ma się czego trzymać, bo sama woda, białko i mąka, a mięsa tyle co pies napłakał.

 

A żeby jaśniej było to tzw. KNACK....przy cienkim jelicie baranim, to sukces a nie porażka....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551537
Udostępnij na innych stronach

Deflektor miałobyć. Andyandy starałem się obrazowo i rzeczowo przedstawić w czym problem, Ale skoro nie trafiłem w Twój "gust"... co ja mogę... przecież boku sobie wyrwę...

[Dodano: 13 maj 2017 - 23:13]

Wiem, że tym razem spiepszyłem i mięso będę jadł ja i pies, bo gościom tego nie podam.

[Dodano:

Podaj skład kiełbasy !

Jeśli pozwolisz zrobię to jutro jak małżonka wstanie...

[Dodano: 13 maj 2017 - 23:24]

Andyandy coś mi Internet muli, co do składu kiełbasy jutro napiszę. Tajna receptura małżonki.

Edytowane przez mazurek01
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551540
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie kolegów i koleżanek z forum opinie i krytyka konstruktywna mile widziana. Co do kolegi Andyandy nie jestem uprzedzony. Pozdrawiam ????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551542
Udostępnij na innych stronach

Konstruktywnie:

 

I - 8 

II- 10

III - 10

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551543
Udostępnij na innych stronach

Miro zobacz ile postów tutaj napisałem. Jestem zielony, dopiero raczkuję a już czuję się trochę zniesmaczony (smakiem moich wyrobów jak i wypowiedziami starych wyjadaczy). Dopiero się uczę, zwróciłem się z moimi spostrzeżeniami na forum i... zostałem wyśmiany?!

[Dodano: 13 maj 2017 - 23:46]

Jak na wstępie sugerowałem się najpierw kolorem a później środkiem kiełbasy, którą się wyciąga wcześniej niż szynki.

Edytowane przez mazurek01
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551545
Udostępnij na innych stronach

Nie miej żalu do innych jak piszesz bardzo nie komunikatywnie. To forum kiełbasofilne a nie literackie Napisz w krótkich żołnierskich słowach o co Ci chodzi.

Uwaga

Drewno powinno być powietrzno suche to jest około 20 procent wilgotności takie z pod wiaty. Przesuszone np.z ogrzewane garażu jest niedobre do wędzenia

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551554
Udostępnij na innych stronach

Dąb nie jest najlepszym drewnem do wędzenia, wytwarza wysoką temp. Ja osobiście nie używam, natomiast mięso osuszam robinią akacjową(praktycznie nie wytwarza dymu).W tej chwili  wędzę drewnem owocowym, czasem dodając jałowca.  Nie patrz na kolor środka kiełbasy, to zupełnie niepotrzebne. Wędź w temp. w granicach 50 stopni ok. 3h (jaki czas dokładnie to kwestia smaku i wędzarni). Potem już tylko parzenie w temperaturach jak pisali koledzy wyżej.

Nie denerwuj się i nie poddawaj. Ja też cały czas się uczę. Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551581
Udostępnij na innych stronach

Kolego Mazurek prosił bym Cię bardzo żebyś nie generalizował. Otrzymałeś ode mnie konkretne odpowiedzi i ja się z Ciebie nie śmiałem. Mam tylko pewne wątpliwości czy się z nimi wszystkimi zapoznałeś i czy zrozumiałeś co Ci napisałem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551583
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się,że zapoznałem się z wieloma opiniami jak i sporo postów tutaj poczytałem. Co do peklowania szynek baleronów robię to chyba dobrze, peklosól dobierana do gramatury mięsa i woda. Solanka w garnku mięso zanurzone w całości. Leży w lodówce w temp 5 st. Po jednym dniu strzykawką nabiera tej wody i nastrzykuję każdy kawałek szynki. Leży to w lodówce 10 dni. Po wyjęciu z lodówki płukam, wkładam w siatki i na noc do garażu aby obciekły. Po wędzeniu nie mam żadnych oczek w środku, kolor różowy po całości. Z wyrobieniem kiełbasy również stosuję pewne zasady. Mięso pocięte wymieszane z przyprawami i solą leży 1 dzień w lodówce. Później oddzielam mięsa mielę na różnych oczkach, następnie mieszam i nabijam w jelita. Później na kije na noc do garażu i następnego dnia wędzenie. Staram się rozpalić godz wcześniej aby wygrzać wędzarkę. Wkładam kije i tu wychodzą moje braki doświadczenia. Temperatura jaka jest w wędzarce po zamknięciu szczelnie komory spalania wynosi najczesciej 40-45 st. Wydaje mi się trochę za niska. Szyber w kominie lekko uchylony, dym widoczny w/g ok. Po rozszczelnieniu dolotu od paleniska temp wzrasta do ok 50 st. Podczas dokładania drzewa do paleniska temp chwilowo wzrasta do nawet 70 st ale zaraz po zamknięciu drzwiczek wraca do tych 45. Drzewo mam dębowe suche leży na powietrzu.

post-84138-0-91213800-1494771043_thumb.jpg

Edytowane przez mazurek01
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551585
Udostępnij na innych stronach

 

 

robię to chyba dobrze, peklosól dobierana do gramatury mięsa i woda.

 

Najpierw dobieramy ilość solanki do wagi peklowanego mięsa a potem robimy odpowiednią ilość solanki o żądanym stężenie ( z tego wynika ile peklosoli ptrzebujem ) - nie napisałeś jakie stężenie stosujesz . Nastrzyk robimy od razu.

 

Etap osuszania przeprowadzamy w wygrzanej wędzarni bez dymu .

 

PS  Czy przeczytałeś to co było w linku,który Ci podesłałam ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551587
Udostępnij na innych stronach

Po wyjęciu z wędzarki całość parzę do osiągnięcia w środku temp 75 st. Trwa to nawet z 1,5 godz.

[Dodano: 14 maj 2017 - 16:24]

Korzystałem z tabeli dziadka za pierwszym razem, wg mnie trochę za słone za drugim razem żona znalazła inną stronkę z kalkulatorem do ilości mięsa ilość wody i peklosoli.

[Dodano: 14 maj 2017 - 16:27]

PS  Czy przeczytałeś to co było w linku,który Ci podesłałam ?

Tak

[Dodano: 14 maj 2017 - 16:31]

Czytałem również że jeśli solanka na 10 dni to nie trzeba nastrzykiwać

[Dodano: 14 maj 2017 - 16:33]

Maciekzbrzegu tak się starałem opisać krótko o na temat ale w tym temacie jestem laikiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551588
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po wyjęciu z wędzarki całość parzę do osiągnięcia w środku temp 75 st. Trwa to nawet z 1,5 godz.

Po co aż do 75 st.C.?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551589
Udostępnij na innych stronach

Tyle gdzieś znalazłem. Chcę pojąć temat wędzenia jeszcze się nie zniechęcam i szukam tutaj podpowiedzi. To dopiero 3 wędzenie i wędzarka jeszcze nie poznana do końca
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551590
Udostępnij na innych stronach

Przy produkcji wędlin nie ma takiego czegoś, jak gdzieś... Do tego trzeba naprawdę się przyłożyć, jeśli chcesz osiągnąć pozytywne rezultaty.

Odłóż na razie inne źródła i poświęć trochę uwagi naszemu forum. Słuchaj rad bardziej doświadczonych, a zanim się zorientujesz, będziesz miał wyborowe wędzonki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551592
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego szukam złotego środka

[Dodano: 14 maj 2017 - 17:03]

Że strony wyroby domowe biorę ilość peklosoli bo od dziadka trochę za slone

[Dodano: 14 maj 2017 - 17:08]

Czyli nastrzykuję od razu i zostawiam na 10 dni w lodówce. Jaka temp wędzenia u mnie w wędzarce bez żadnego kombinowania mam 40-45st (nie za niska) no i czas jak długo? No i czy zapiekać parzyć - jak lepiej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551593
Udostępnij na innych stronach

Uwaga była nie do Ciebie.Ale mam radę jeśli chcesz mieć dobre wyroby to poczytaj wpierw Akademie Dziadka i wtedy będziesz miał JASNOŚĆ.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551596
Udostępnij na innych stronach

@mazurek

 

Osusz dobrze w wędzarni z tym że szynki, boczki, balerony jak dotkniesz zewnętrzną częścią ręki mają być suche, natomiast kiełbasa jeszcze lekko wilgotna.

Wędź utrzymując temperaturę na poziomie 65 C.

Kiedy kiełbasa złapie kolor, taki że już prawie ci odpowiada, weź pętko i sparz w 75 C przez 20 minut.

Oceń czy jeszcze wędzić, czy już wystarczy. Jeśli nie, wędź ale już nie za długo.

Jeśli jest dobra, wyciągasz i parzysz.

Kiedy nie chcesz parzyć, podnieś temperaturę w wędzarni na 90-100 C i podpiecz z 30-40 minut.

Możesz się wspomóc przy podpiekaniu wbijając termometr w kiełbasę, Jak dojdzie do 67 C wyciągaj i studź na powietrzu.

 

Pozostałe wędzonki wędzisz również do czasu aż uzyskają odpowiedni dla ciebie kolor.

Powinno to zająć około 4-5 h. 

I tak samo co parzysz to do parzenia, co chcesz podpiec podpiekasz patrząc na wskazania termometru wbitego w mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/2/#findComment-551602
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.