Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Dziękuje ,postaram się wprowadzić  w życie Wasze rady :-) 

Wrzuć zdjęcia wędzarni, bo przyczyn może być wiele.

 

 

 

Spróbuj może przed włożeniem mięsa do komory trochę go ogrzać to znaczy po wyjęciu z chłodni powieś go na około godzinę w temperaturze pokojowej i dopiero wtedy powieś go do komory.

Ja bym mu Arek dołożył jeszcze z godzinę albo i dwie, bo Ty już wiesz jak dobrze osuszać w wędzarni, a kolega może sobie zrobić kuku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-554937
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 401
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szczerze mówiąc to ja w ogóle tak nie robię. Bezpośrednio z chłodni rzucam wędzonki do wędzarni , ale tak jak napisałeś wiem jak dalej z nimi postępować, żeby ftopy nie było.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-554945
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie....Ty wiesz jak....a on polegnie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-554966
Udostępnij na innych stronach

Nie no szokkkk ... tylko Andrzej poprosił o zdjęcia wędzarni ... ja poprosiłbym jeszcze zdjęcia wedzonek i opis produkcji ... ale widzę że kolega już wszystko wie więc nie pozostaje życzyć nic innego jak powodzenia ... koledzy pomogą tylko Boże broń nie wrzucaj zdjęć ...napisz że 4 raz porażka oni będą wiedzieć o co kaman ... ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-554995
Udostępnij na innych stronach

 

 

dołożyć drzewo ,i wtedy idzie dym ,i wędzonki zamiast się wędzić to się kopcą .

:) jak drzewo, to masz sporą wędzarynkę :thumbsup:  dołóż drewno lepiej to ją zmniejszysz... pokaźnie :D

-----------

:) Trochę mnie ostatnio, z braku czasu,ziryt....urwiło te "obsuszanie", więc odważnie- idąc z duchem czasu...

Na dzień dziewiąty, miał być ósmy, wyciągnąłem mięcho z zalewy/peklosolanki.

Solankę "zlałem" do wiadra/ gara, podgrzałem do 60*C, elektronicznym, zalecanym, stopniomierzem, w skali Celsjusza okazało....sprawdziłem...

Batony** na 20/30 min wałkonienia... we wodzie...nadwątlonym będąc, wybaczcie...

Obterłem ręczniką papierową, jako że... nadwątlony byłem.... uwiązałem, żeby nie spadli...te batony :thumbsup::D

Tempa 45/60*C, może czasem chwilowo skakało (bez znaczenia), w półtorejbeczce.... i się zwędziło Doskonale :yes: Szło na kolorek i błogi pozyskano- 4godz... chyba :D  

Protezy wyjęte, mlaskania, ochy, ćmochy, żuchwa przód/tył.... bezcenne...szkliste brzęczenie...

Lussseirosss wiec niebagatelnym jest... polecam

--------

W obsuszaniu nie tyle chodzi o "suchość" powierzchni batonu** ile o jego temperaturę...jak będzie "cieplejszy" to lepiej, również kolores chwyci

 

** Najbardziej lubię mierzyć.... "temperaturę wewnątrz batonu", chyba dlatego zostałem kiełbasofilem :frantics::w00t:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555000
Udostępnij na innych stronach

Witam, podłącze sie tutaj, aby nie zakładać nowego tematu, otóż wędziłem kiełbasy i wyszły takie;

 

http://static.pokazywarka.pl/j/s/m/1388ee8e21214b36d46c110d90d5f54a_big.jpg?1497928426

 

no piękne są, poprzednia też wyszła taka śliczna, ale ja bym wolał żeby wyglądała... nie.... żeby smakowała jak ta

 

3dd929b263b5650c78e0e078d0ec3f1364e8259a

 

raczej chodzi mi o okopcenie niż upieczenie, tak właśnie wyglądały moje kiełbasy wędzone w beczce, a pierwsze zdjęcie to jak widać borniak, wiem że może takie ciemne to lipa ale czuło się wędzonym a z borniaka to taka śląska podwawelska ze sklepu (no trochę przesadzam ale żeby był obraz)

 

Jak uzyskać taką ciemną kiełbe a raczej jej smak w borniaku ? przyczym możliwie jak najmniej kwaśną.

 

Jak robię kiełbę, w żołnierskich słowach.

 

kroje mięso 3cmx3cm pekluje na sucho 1 dwa dni (czasem nie pekluje i odrazu robię kiełbę), miele dodaje przyprawy mieszam napełniam, ociekanie i osadzanie kolo 2h 

osuszanie w wędzarni bez dymu przy okazji wyrównuję temperatury produktu z temp wstępnego wędzenia czyli termostat na 40stopni i schnie bez dymu przez 30min - 1h ( nie wiedziałem że kiełbasa musi być wilgotna do wędzenia wcześniej w beczce nie suszyłem za bardzo pewno temu takie czarne były :) ale o niebo smaczniejsze o mięsie nie wspomnę)

wędzenie 50-60 stopni 3h szyber otwarty. Czy sparzona czy podpieczona, smak dymu słaby

zrębki buk, olcha

 

ps. jestem ciągle amatorem i zawsze w beczce wędziłem intuicyjnie, często był kwas, teraz mam borniaka i się dokształcam, ale nie czuję smaku wędzonki a przynajniej nie w takim stopniu jak bym chciał.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555112
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie numer 1 bardzo ładnie uwędzona wędlina żeby był lepszy smak wędzenia Proponuję po oparzeniu dodatkowo pod wędzić 8-10 godzin bez włączania grzałek zdjęcie numer 2 .Totalna porażka wiem ale nie powiem ponieważ nie chcę mieć zdrowia Twojego i twoich bliskich na sumieniu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555116
Udostępnij na innych stronach

 

 

Totalna porażka wiem ale nie powiem ponieważ nie chcę mieć zdrowia Twojego i twoich bliskich na sumieniu

Miałem to napisać wcześniej ale ugryzłem się w paluchy ... ;)  

Ja już nie wspomnę o kolorze ale ta konsystencja ze zdjęcia  :(

Tutaj wpadka goni wpadkę .... jak zrobisz dokładnie odwrotnie i nie będziesz przestrzegał niczego o czym tutaj piszemy to wyjdzie Ci taki rarytas ;)  

W Borniaku to będzie bardzo ciężko zrobić bo to było nie było urządzenie do wędzenia a nie psucia wędzenia ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555117
Udostępnij na innych stronach

no to czemu te czarne są smaczniejsze, pomijając niekiedy kwas, a po podeschnięciu, łooo palce lizać, no ta konsystencja to drażniło ale za to jak tam się czasem galaretka zebrała w tych dziurach - mniam. 

 

Ale dobra nie w tym rzecz by gadać o błędach bo już trochę lekcję odrobiłem i nie chcę takiej purchatej spalenizny z komina, a smak wędzonki taki jak kiedyś mięsko z pończochy :)

 

najgorsze że z tego borniaka to po 3h nawet polędwiczka była jak z piekarnika a nie z wędzarni.

 

 

Wracając do meritum.

Czyli po sparzeniu, przewędzić 8h minimu, ale czekać aż ostygnie po sparzeniu czy odrazu wędzić ? a może na drugi dzień,? Arkadiusz rozwiń trochę myśl.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555119
Udostępnij na innych stronach

 

 

ps. jestem ciągle amatorem i zawsze w beczce wędziłem intuicyjnie, często był kwas, teraz mam borniaka i się dokształcam, ale nie czuję smaku wędzonki a przynajniej nie w takim stopniu jak bym chciał.

Coś za coś...albo wędlina albo okopcone i na dodatek kwas. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555120
Udostępnij na innych stronach

 

ps. jestem ciągle amatorem i zawsze w beczce wędziłem intuicyjnie, często był kwas, teraz mam borniaka i się dokształcam, ale nie czuję smaku wędzonki a przynajniej nie w takim stopniu jak bym chciał.

Coś za coś...albo wędlina albo okopcone i na dodatek kwas. 

 

No to jak robią te kiełbasy z komina z beczki czy jak je zwał tak zwał ale są podobne w smaku (pod względem wędzenia) do tego co ja szukam tylko chcę ze "swojego" mięsa itp.

[Dodano: 20 cze 2017 - 10:28]

Jeszcze wtrące, bo właśnie jem...

 

Sery, twarogi, ryby, wędzą się zajefajnie, sery twarogowe, 1h wędzenia i w buzi aromat dymu niesamowity, te twrdsze sery już nawet od a'la korycińskiego począwszy 2h i super a kiełbasa lipa zapach dymu mało wyczuwalny, nawet przed parzeniem, dopiekaniem.

[Dodano: 20 cze 2017 - 10:35]

Wczoraj robiłem tą kiełbase w borniaku, teraz po sparzeniu wisi na kiju, przyjdę z pracy do podwędzę, chyba mogę ? i zobacze jak będzie.

 

A następnym razem zrobię jak Arkadiusz radzi.

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555121
Udostępnij na innych stronach

 

 

no to czemu te czarne są smaczniejsze

 

 

..................  mówią że cyjanek  z cukierkiem czekoladowym też super   smakuje :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555125
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to jak robią te kiełbasy z komina z beczki czy jak je zwał tak zwał ale są podobne w smaku (pod względem wędzenia) do tego co ja szukam tylko chcę ze "swojego" mięsa itp.

Jelita lub nadzianą już kiełbasę moczy się w karmelu spożywczym i potem ewentualnie podwędza.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555127
Udostępnij na innych stronach

No to rozwijam.Ja bym sobie sparzył poczekał aż wystygnie i ewentualnie na noc lub na drugi dzień wrzucił do drugiego wędzenia na zimno

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555129
Udostępnij na innych stronach

i tak uczynię jak tylko wrócę do domu, tą krakowska a w moim wykonaniu to powinienem napisać a'la krakowską też jeszcze podwędze, tylko ciężko o niską temperature ja na dworze 30stopni.

 

chociaż bedąc szczerym to i tak spieprzyłem taką piiekną kiełbasę aż wczoraj garami rzucałem bo niedopilnowałem i podczas parzenia mi się zagotowała woda i kiełbasa zrobiła się jak purchawka (pusta w środku) ale na szczęscie mam kika nie sparzonych i krakowską :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555132
Udostępnij na innych stronach

na drugi dzień wrzucił do drugiego wędzenia na zimno

Dla zintensyfikowana zapachu tak robię prawie zawsze z parzonymi kiełbasami. 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555136
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla zintensyfikowana zapachu tak robię prawie zawsze z parzonymi kiełbasami.

 

 

Z grubymi kiełbasami też tak robię ,  Dzisiaj wędzę drugi raz wczorajsze parzone wędzonki . :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555137
Udostępnij na innych stronach

Temperatura może być .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555140
Udostępnij na innych stronach

wsadziłem do wedzarni ale po 2h wyjąłem bo temperatura z samego generatora podbiła do ponad 70stopni, kiełbasa juz teraz jest całkim pokurczona i wiórowata, i musiałem opłukać grącą wodą bo była okrutnie gorzka, no nic trzeba jednak na lato zaopatrzyć się o przystawkę do "zimnego" wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555232
Udostępnij na innych stronach

 

 

musiałem opłukać grącą wodą bo była okrutnie gorzka,

Brak osuszenia przed zasadniczym wędzeniem. 

Równiwż ten "kwas" o tym świadczy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555233
Udostępnij na innych stronach

Jak generator podbił Ci do 70 to za mały przepływ powietrza przez wędzarnię miałeś. A w beczce nie miałeś kleistego osadu, bo wszystko zjarałeś i miałeś sadzę a nie "nektar" wędzarniczy.

 

była okrutnie gorzka

Kisiłeś dym - poza tym kiełbasa 2 raz wędzona musi po wędzeniu odpocząć ze 2 dni - wtedy jest najlepsza

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555242
Udostępnij na innych stronach

 

musiałem opłukać grącą wodą bo była okrutnie gorzka,

Brak osuszenia przed zasadniczym wędzeniem. 

Równiwż ten "kwas" o tym świadczy.

 

nie przeczytałeś w czym problem, poza tym kiełba nie jest kwasna jest gorzka, jak wydmuchnąć dym z papierosa przez malutką szczeline w ustach na dłoń i dotknąć językiem. (takie zabawy z młodości)

[Dodano: 21 cze 2017 - 06:59]

binio111 dzięki za podpowiedzi, wiesz z tym kiszeniem dymu to i mnie się wydaję, bo szyber mam otwarty na maksa ale tam pod kominem jst taka blaszka której chyba nie ma w starszych borniakach, ona zakrywa cały prześwit, są tylko dwie szpary, kiedyś borniaki miały problem z temp. może dlatego taka modyfikacja, teraz jak będę wędził to ją wyjmę, no żeby na samym generatorze 72stopnie ! ciekawe ile by było jeszcze po godzinie.

 

http://static.pokazywarka.pl/2/2/d/6eb6c18bb7f7816e8e26c918409e2e89_orig.jpg?1498024609

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555244
Udostępnij na innych stronach

Bo w lecie takie powtórne wędzenie robimy nockami ;) 

W DG Borniaka jest grzałka elektryczna z tego co pamiętam 100 albo 110W przy małej komorze i niewielkiej masie wsadu bardzo szybko podniesie temperaturę ... ta wędzarnia nie nadaje się do eksperymentów "po Rzeszowsku" ;)

Blaszka o której piszesz zapobiega kapaniu skropin z komina na wędzonki przy niekorzystnych warunkach wilgoć ... przewiew ... temperatura ... 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555246
Udostępnij na innych stronach

czyli, co nie usuwać tej blaszki ? byłby lepszy przewiew.

 

kupiłem 3metry rury alu. zrobie przystawkę do zimnego wędzenia.

 

no niby 110wat ale daje ostro plus żar i łot co panie... 72*C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555252
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.