miro Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Dziękuje ,postaram się wprowadzić w życie Wasze rady :-) Wrzuć zdjęcia wędzarni, bo przyczyn może być wiele. Spróbuj może przed włożeniem mięsa do komory trochę go ogrzać to znaczy po wyjęciu z chłodni powieś go na około godzinę w temperaturze pokojowej i dopiero wtedy powieś go do komory. Ja bym mu Arek dołożył jeszcze z godzinę albo i dwie, bo Ty już wiesz jak dobrze osuszać w wędzarni, a kolega może sobie zrobić kuku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-554937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Szczerze mówiąc to ja w ogóle tak nie robię. Bezpośrednio z chłodni rzucam wędzonki do wędzarni , ale tak jak napisałeś wiem jak dalej z nimi postępować, żeby ftopy nie było. Edytowane 18 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-554945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 18 Czerwca 2017 Dokładnie....Ty wiesz jak....a on polegnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-554966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Nie no szokkkk ... tylko Andrzej poprosił o zdjęcia wędzarni ... ja poprosiłbym jeszcze zdjęcia wedzonek i opis produkcji ... ale widzę że kolega już wszystko wie więc nie pozostaje życzyć nic innego jak powodzenia ... koledzy pomogą tylko Boże broń nie wrzucaj zdjęć ...napisz że 4 raz porażka oni będą wiedzieć o co kaman ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-554995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 18 Czerwca 2017 dołożyć drzewo ,i wtedy idzie dym ,i wędzonki zamiast się wędzić to się kopcą . jak drzewo, to masz sporą wędzarynkę dołóż drewno lepiej to ją zmniejszysz... pokaźnie ----------- Trochę mnie ostatnio, z braku czasu,ziryt....urwiło te "obsuszanie", więc odważnie- idąc z duchem czasu...Na dzień dziewiąty, miał być ósmy, wyciągnąłem mięcho z zalewy/peklosolanki.Solankę "zlałem" do wiadra/ gara, podgrzałem do 60*C, elektronicznym, zalecanym, stopniomierzem, w skali Celsjusza okazało....sprawdziłem...Batony** na 20/30 min wałkonienia... we wodzie...nadwątlonym będąc, wybaczcie...Obterłem ręczniką papierową, jako że... nadwątlony byłem.... uwiązałem, żeby nie spadli...te batony Tempa 45/60*C, może czasem chwilowo skakało (bez znaczenia), w półtorejbeczce.... i się zwędziło Doskonale Szło na kolorek i błogi pozyskano- 4godz... chyba Protezy wyjęte, mlaskania, ochy, ćmochy, żuchwa przód/tył.... bezcenne...szkliste brzęczenie...Lussseirosss wiec niebagatelnym jest... polecam--------W obsuszaniu nie tyle chodzi o "suchość" powierzchni batonu** ile o jego temperaturę...jak będzie "cieplejszy" to lepiej, również kolores chwyci ** Najbardziej lubię mierzyć.... "temperaturę wewnątrz batonu", chyba dlatego zostałem kiełbasofilem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Witam, podłącze sie tutaj, aby nie zakładać nowego tematu, otóż wędziłem kiełbasy i wyszły takie; http://static.pokazywarka.pl/j/s/m/1388ee8e21214b36d46c110d90d5f54a_big.jpg?1497928426 no piękne są, poprzednia też wyszła taka śliczna, ale ja bym wolał żeby wyglądała... nie.... żeby smakowała jak ta raczej chodzi mi o okopcenie niż upieczenie, tak właśnie wyglądały moje kiełbasy wędzone w beczce, a pierwsze zdjęcie to jak widać borniak, wiem że może takie ciemne to lipa ale czuło się wędzonym a z borniaka to taka śląska podwawelska ze sklepu (no trochę przesadzam ale żeby był obraz) Jak uzyskać taką ciemną kiełbe a raczej jej smak w borniaku ? przyczym możliwie jak najmniej kwaśną. Jak robię kiełbę, w żołnierskich słowach. kroje mięso 3cmx3cm pekluje na sucho 1 dwa dni (czasem nie pekluje i odrazu robię kiełbę), miele dodaje przyprawy mieszam napełniam, ociekanie i osadzanie kolo 2h osuszanie w wędzarni bez dymu przy okazji wyrównuję temperatury produktu z temp wstępnego wędzenia czyli termostat na 40stopni i schnie bez dymu przez 30min - 1h ( nie wiedziałem że kiełbasa musi być wilgotna do wędzenia wcześniej w beczce nie suszyłem za bardzo pewno temu takie czarne były ale o niebo smaczniejsze o mięsie nie wspomnę)wędzenie 50-60 stopni 3h szyber otwarty. Czy sparzona czy podpieczona, smak dymu słabyzrębki buk, olcha ps. jestem ciągle amatorem i zawsze w beczce wędziłem intuicyjnie, często był kwas, teraz mam borniaka i się dokształcam, ale nie czuję smaku wędzonki a przynajniej nie w takim stopniu jak bym chciał. Edytowane 20 Czerwca 2017 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zdjęcie numer 1 bardzo ładnie uwędzona wędlina żeby był lepszy smak wędzenia Proponuję po oparzeniu dodatkowo pod wędzić 8-10 godzin bez włączania grzałek zdjęcie numer 2 .Totalna porażka wiem ale nie powiem ponieważ nie chcę mieć zdrowia Twojego i twoich bliskich na sumieniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Totalna porażka wiem ale nie powiem ponieważ nie chcę mieć zdrowia Twojego i twoich bliskich na sumieniu Miałem to napisać wcześniej ale ugryzłem się w paluchy ... Ja już nie wspomnę o kolorze ale ta konsystencja ze zdjęcia Tutaj wpadka goni wpadkę .... jak zrobisz dokładnie odwrotnie i nie będziesz przestrzegał niczego o czym tutaj piszemy to wyjdzie Ci taki rarytas W Borniaku to będzie bardzo ciężko zrobić bo to było nie było urządzenie do wędzenia a nie psucia wędzenia Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 20 Czerwca 2017 no to czemu te czarne są smaczniejsze, pomijając niekiedy kwas, a po podeschnięciu, łooo palce lizać, no ta konsystencja to drażniło ale za to jak tam się czasem galaretka zebrała w tych dziurach - mniam. Ale dobra nie w tym rzecz by gadać o błędach bo już trochę lekcję odrobiłem i nie chcę takiej purchatej spalenizny z komina, a smak wędzonki taki jak kiedyś mięsko z pończochy najgorsze że z tego borniaka to po 3h nawet polędwiczka była jak z piekarnika a nie z wędzarni. Wracając do meritum.Czyli po sparzeniu, przewędzić 8h minimu, ale czekać aż ostygnie po sparzeniu czy odrazu wędzić ? a może na drugi dzień,? Arkadiusz rozwiń trochę myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 20 Czerwca 2017 ps. jestem ciągle amatorem i zawsze w beczce wędziłem intuicyjnie, często był kwas, teraz mam borniaka i się dokształcam, ale nie czuję smaku wędzonki a przynajniej nie w takim stopniu jak bym chciał. Coś za coś...albo wędlina albo okopcone i na dodatek kwas. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) ps. jestem ciągle amatorem i zawsze w beczce wędziłem intuicyjnie, często był kwas, teraz mam borniaka i się dokształcam, ale nie czuję smaku wędzonki a przynajniej nie w takim stopniu jak bym chciał.Coś za coś...albo wędlina albo okopcone i na dodatek kwas. No to jak robią te kiełbasy z komina z beczki czy jak je zwał tak zwał ale są podobne w smaku (pod względem wędzenia) do tego co ja szukam tylko chcę ze "swojego" mięsa itp.[Dodano: 20 cze 2017 - 10:28]Jeszcze wtrące, bo właśnie jem... Sery, twarogi, ryby, wędzą się zajefajnie, sery twarogowe, 1h wędzenia i w buzi aromat dymu niesamowity, te twrdsze sery już nawet od a'la korycińskiego począwszy 2h i super a kiełbasa lipa zapach dymu mało wyczuwalny, nawet przed parzeniem, dopiekaniem.[Dodano: 20 cze 2017 - 10:35]Wczoraj robiłem tą kiełbase w borniaku, teraz po sparzeniu wisi na kiju, przyjdę z pracy do podwędzę, chyba mogę ? i zobacze jak będzie. A następnym razem zrobię jak Arkadiusz radzi. Edytowane 20 Czerwca 2017 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 20 Czerwca 2017 no to czemu te czarne są smaczniejsze .................. mówią że cyjanek z cukierkiem czekoladowym też super smakuje Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 20 Czerwca 2017 No to jak robią te kiełbasy z komina z beczki czy jak je zwał tak zwał ale są podobne w smaku (pod względem wędzenia) do tego co ja szukam tylko chcę ze "swojego" mięsa itp. Jelita lub nadzianą już kiełbasę moczy się w karmelu spożywczym i potem ewentualnie podwędza. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 20 Czerwca 2017 No to rozwijam.Ja bym sobie sparzył poczekał aż wystygnie i ewentualnie na noc lub na drugi dzień wrzucił do drugiego wędzenia na zimno Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 20 Czerwca 2017 i tak uczynię jak tylko wrócę do domu, tą krakowska a w moim wykonaniu to powinienem napisać a'la krakowską też jeszcze podwędze, tylko ciężko o niską temperature ja na dworze 30stopni. chociaż bedąc szczerym to i tak spieprzyłem taką piiekną kiełbasę aż wczoraj garami rzucałem bo niedopilnowałem i podczas parzenia mi się zagotowała woda i kiełbasa zrobiła się jak purchawka (pusta w środku) ale na szczęscie mam kika nie sparzonych i krakowską Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 20 Czerwca 2017 na drugi dzień wrzucił do drugiego wędzenia na zimnoDla zintensyfikowana zapachu tak robię prawie zawsze z parzonymi kiełbasami. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Dla zintensyfikowana zapachu tak robię prawie zawsze z parzonymi kiełbasami. Z grubymi kiełbasami też tak robię , Dzisiaj wędzę drugi raz wczorajsze parzone wędzonki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Temperatura może być . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 20 Czerwca 2017 a tak jeszcze spytam, to normalne że w wędzarni tak się wszystko klei (brązowy nalot) jakoś wędząc w beczce tego nie zaobserwowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 21 Czerwca 2017 wsadziłem do wedzarni ale po 2h wyjąłem bo temperatura z samego generatora podbiła do ponad 70stopni, kiełbasa juz teraz jest całkim pokurczona i wiórowata, i musiałem opłukać grącą wodą bo była okrutnie gorzka, no nic trzeba jednak na lato zaopatrzyć się o przystawkę do "zimnego" wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Czerwca 2017 musiałem opłukać grącą wodą bo była okrutnie gorzka, Brak osuszenia przed zasadniczym wędzeniem. Równiwż ten "kwas" o tym świadczy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Jak generator podbił Ci do 70 to za mały przepływ powietrza przez wędzarnię miałeś. A w beczce nie miałeś kleistego osadu, bo wszystko zjarałeś i miałeś sadzę a nie "nektar" wędzarniczy. była okrutnie gorzkaKisiłeś dym - poza tym kiełbasa 2 raz wędzona musi po wędzeniu odpocząć ze 2 dni - wtedy jest najlepsza Edytowane 21 Czerwca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 21 Czerwca 2017 musiałem opłukać grącą wodą bo była okrutnie gorzka,Brak osuszenia przed zasadniczym wędzeniem. Równiwż ten "kwas" o tym świadczy. nie przeczytałeś w czym problem, poza tym kiełba nie jest kwasna jest gorzka, jak wydmuchnąć dym z papierosa przez malutką szczeline w ustach na dłoń i dotknąć językiem. (takie zabawy z młodości)[Dodano: 21 cze 2017 - 06:59]binio111 dzięki za podpowiedzi, wiesz z tym kiszeniem dymu to i mnie się wydaję, bo szyber mam otwarty na maksa ale tam pod kominem jst taka blaszka której chyba nie ma w starszych borniakach, ona zakrywa cały prześwit, są tylko dwie szpary, kiedyś borniaki miały problem z temp. może dlatego taka modyfikacja, teraz jak będę wędził to ją wyjmę, no żeby na samym generatorze 72stopnie ! ciekawe ile by było jeszcze po godzinie. http://static.pokazywarka.pl/2/2/d/6eb6c18bb7f7816e8e26c918409e2e89_orig.jpg?1498024609 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Bo w lecie takie powtórne wędzenie robimy nockami W DG Borniaka jest grzałka elektryczna z tego co pamiętam 100 albo 110W przy małej komorze i niewielkiej masie wsadu bardzo szybko podniesie temperaturę ... ta wędzarnia nie nadaje się do eksperymentów "po Rzeszowsku" Blaszka o której piszesz zapobiega kapaniu skropin z komina na wędzonki przy niekorzystnych warunkach wilgoć ... przewiew ... temperatura ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 21 Czerwca 2017 czyli, co nie usuwać tej blaszki ? byłby lepszy przewiew. kupiłem 3metry rury alu. zrobie przystawkę do zimnego wędzenia. no niby 110wat ale daje ostro plus żar i łot co panie... 72*C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/4/#findComment-555252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.