Andyandy Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Super! Jakie jest faktyczne zużycie energii elektrycznej przy jednym wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-555736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrobert Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Na początku też się nad tym zastanawiałem,ale ale drastycznych różnic nie zauważyłem więc przestałem o tym myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-555744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Jakie jest faktyczne zużycie energii elektrycznejMierzyłem z ciekawości przy ostatnim wędzeniu.Temp. otoczenia ok. 22 st.C,czas ok.3,5 h razem z grzaniem i osuszaniem,wędzenie w 50 st.C,wędzarnia w garażu borniakopodobna dobrze izolowana (500x500x1000 mm), dymogenerator Borniaka,grzałka 2 kW,regulator temp. PID (Pamel).Zyżycie energii samej grzałki 0,75 kWh mierzone licznikiem elektronicznym z Lidla. Dymogeneratora nie mierzyłem bo zasilany z innego obwodu.Tak że można powiedzieć że łącznie to ok. 1 do 1,2 kWh zużyłem.Koszt energii chyba mniejszy od kosztu butelki wody mineralnej którą w tym czasie wypiłem.Zrębków zużyłem ok. 0,6 albo 0,7 litra (dokładnie nie pamiętam). Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-555745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Super, i o to chodzi. Ekonomia musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-555828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jakie jest faktyczne zużycie energii elektrycznejMierzyłem z ciekawości przy ostatnim wędzeniu.Temp. otoczenia ok. 22 st.C,czas ok.3,5 h razem z grzaniem i osuszaniem,wędzenie w 50 st.C,wędzarnia w garażu borniakopodobna dobrze izolowana (500x500x1000 mm), dymogenerator Borniaka,grzałka 2 kW,regulator temp. PID (Pamel).Zyżycie energii samej grzałki 0,75 kWh mierzone licznikiem elektronicznym z Lidla. Dymogeneratora nie mierzyłem bo zasilany z innego obwodu.Tak że można powiedzieć że łącznie to ok. 1 do 1,2 kWh zużyłem.Koszt energii chyba mniejszy od kosztu butelki wody mineralnej którą w tym czasie wypiłem.Zrębków zużyłem ok. 0,6 albo 0,7 litra (dokładnie nie pamiętam). przy takich temperaturach to główne zurzycie energii daje grzałka i silnik dymogeneratora a nie grzałka główna, przynajmniej w moim przypadku tak jest w borniaku, przy temp otoczenia to ja nawet mam ponad 50*C na samym generatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) nie wiem, może jestem skrzywiony w smaku tych wędzonek, po prostu zawsze szukam smaków z dzieciństwa, musiałbym spróbować takich pięknych koloru łososiowego wędlin jak pokazał na zdjęciach chrobert - brawo !!! Nie, nikt mi nie podpowiada z zza ramienia, wręcz przeciwnie, tu w uk jestem zdany absolutnie na was, i po waszych radach zabrałem boczek z suszenia do wędzarni na kilka godzin i na drugi dzień jest zajefajny surowy samaczny i już nie wisi i nie schnie tylko w lodówce, słoninka na nim ma smak jaki znam jak rodzina z Litwy przywiozła słoninkę wędzoną w latach 80tych, przyczym tamta była okrutnie słona.( mam takie dziwne pytanie, nie wiem czy to zrozumiecie, ale dlaczego tylko ta słoninka na zewnątrz ma taki silny charakterystyczny smak a ta w środku boczku już nie? ) poledwiczkę powiesiłem bo jak wyjałem z wędzarni przekroiłem i spróbowałem to ewidentnie był niedowędzona na moje. Może się mylę, ale mimo wszystko jednak muszę stwierdzić że w beczce po 5h mięsa były przewędzone na wskroś a w borniaku to jednak jest inaczej, może to moja wina może jest za ciepło i mięso nie wędzi się jak powinno, nie wiem ale będę próbował i porównywał i podpytywał. Wczoraj też mi lipa wyszła, wędziłem łososia, smaku dymu tyle co na lekarstwo i suchy bo dymogenerator jakoś zaczął wolniej obracać sprężyną, przez 1h nie było dymu potem słaby, oczyściłem sprężynę jak zwykle, dym się pokazał ale ilosc dymu na moje oko jest mniejsza niż pierwotnie, i w ogóle nigdy nie był duża jak tak patrze na YT chyba że przesadzam, ale mogę nagrać dla pokazania.Czy jest jakaś regulacją ? czym się sugerować, jak powinny wyglądać zrębki spadające do miski, a w ogóle to trochę straciłem zapał, nie mam jak porównać cokolwiek u kogoś. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Myślę sobie, że nikt nie pamięta smaków sprzed 30 czy więcej lat, to taki frazes dla mnie, człowiek nie jest w stanie czegoś takiego pamiętać. Wiemy, że teraz wędliny są be, bo mamy porównanie swoich i sklepowych. Ale jak się ktoś uprze, że pamięta, to tak potem kombinuje.Może źle coś robisz, może zła solanka, może mało ociekania, osuszania. Spróbuj zweryfikować wszystko, napisz przed robotą, jak masz zamiar robić, na pewno uzyskasz dobre podpowiedzi. No i nie trać zapału. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) nikt nie pamięta smaków sprzed 30 czy więcej lat, to taki frazes dla mnie, człowiek nie jest w stanie czegoś takiego pamiętać Proponuję poczytać o pamieć zapachowo-węchowej i smakowej ... są na ten temat poważne prace naukowe , jest to pamieć trwała, niezmienna przez całe życie a na ile ubocznych zagadnień ma wpływ to proponuję naprawdę poczytać bo pewnie się zdziwisz ... Edytowane 27 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Proponuję poczytać Proponuję abyś poradził coś koledze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Ja się już w temacie tego czego ten kolega szuka i chce osiągnąć wypowiedziałem parę stron wcześniej ... Ale skoro .... Myślę sobie, że nikt nie pamięta smaków sprzed 30 czy więcej lat, to taki frazes dla mnie a do tego nie masz ochoty się niczego więcej dowiedzieć to zwyczajnie Ci współczuję ... skoro to tylko frazes Zapach rodzinnego domu, zapachy i smaki konkretnych przygotowywanych przez babcię czy dziadka potraw ... to coś co większość normalnych ludzi pamięta do śmierci ... co zawsze wywołuje wspomnienia i emocje czasem negatywne ale w większości pozytywne ... Tylko tyle bez żadnych podtekstów żeby była jasność. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) No ja to w ogóle jestem ciężki pod względem smaków a już mój pobyt w uk to pod tym kątem tragedia, ja tu nawet ogórka "ichnego" nie jem. wiecie nawet jak te moje smaki z dzieciństwa nie są tak naprawdę zgodne ze sztuką wedliniarstwa bo bazują na jakimś panu który nam wędził 30lat temu to i tak jednego jestem pewien że czy kiełbasa czy co gorsze wędlina-mięso nie sa przewędzone w środku. Z tymi smakami z dzieciństwa to napewno jest prawda ja od 16stego roku życia robiłem w piekarni chleb, i choćby nie wiem jak się starł zrobić go w domu, nie ma opcji wyjdzie smaczny ale to nie ten smak zapach o wyglądzie nie wspomnę, wiem jakie czynniki o których nie maja pojęcia ludzie robiący chleb na codzień w domu maja wpływ na jego ostateczny smak, pewnie tak samo z węlinami.Nielubiłem tej roboty ale chleb mieliśmy najlepszy na świecie, 5cio fazowa metoda żadko spotykana wtedy a teraz...Aaa... to jeszcze dopiszę że teraz pokazują w TV chleb poszarpany matowy nie wyrośnięty a jeszcze gorzej że przerośnięty i podniecają się a to jest bzdura taki chleb dużo traci na smaku kiedy jest pęknięty wylany poszarpany matowy niewyrośnięty, mniej przerośnięty, za moich czasów taki chleb nie miał prawa znaleźć się w sklepie, mało tego potrącali z pensji za takie niewypały. takiego chleba z lat 80tych na jakim ja się wychowałem w domu nie zrobisz, ale taki jaki piekły babcie to chyba się da tylko że moja babcia nie piekła i ja tesnię za chlebem ze swojej piekarni która notabene juz nie istnieje. Nastepne wędzenie będę robił od początku do końca z wami, teraz zajżę do dymogeneratora. ps. mam zrebki dwu letnie bukowe czy one są jeszcze ok ? Edytowane 27 Czerwca 2017 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Bo to nie tylko smak sam w sobie wędlin czy pieczywa.....ale smak i zapach młodości i tamtych czasów, a tego nie da się już powtórzyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Tylko tyle bez żadnych podtekstów żeby była jasność. Daruj sobie te wypociny, normalny człowieku. Obrażaj sobie innych, na innym forum. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Ty to naprawdę "czytasz" rzeczy, których jeszcze nikt nie napisał ... nawet jak napisałbym że ładna dzisiaj pogoda to będziesz twierdził ze sprowadzam Ci na łeb suszę ... cóż przyjdzie przywyknąć Nie sprowokujesz mnie ... nie napiszę publicznie tego co Ci kiedyś / gdzieś powiem prosto w oczy ... wiem, że bardzo byś chciał Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) roger, paweljack wy tak na żarty czy na poważnie ? bo zabrzmiało groźnie. a wracając do tematu rozebrałem generator dymu i okazało się że niełączył kabelek na obudowie bezpiecznika, wędzarnia jechała do mnie z PL do uk, i już musiałem poprawiać zestaw grzewczy komory a teraz jeszcze to, ale sytuacja opanowana przy okazji dwie fotki, to chyba niemożliwe żeby ktoś tak krzywo zainstalował korytko gdzie spala się zrębka tak krzywo, to jest chyba tak celowo bo spirala kręcąc się podrywa wióry pod górę, i choć wygląda to na babola w produkcji to chyba jednak tak nie jest. http://static.pokazywarka.pl/w/z/n/b023ef6ab299a812ec105316c899f488_orig.jpg?1498580103 http://static.pokazywarka.pl/q/d/m/aa55ee0a209709aec261a7146d2c9e08_big.jpg?1498580103 Panowie czy zrębka bukowa z 2015r w worku foliowym 60L jest jeszcze ok, pachnie ładnie. Ps. jak ktoś chce za darmo to w Leicester w UK mam do oddania za darmo 60L jakieś 15kg takiej zrębki. Edytowane 27 Czerwca 2017 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Słuchaj ja mam nadzieję że Ty używasz zrębków do Borniaka ... inne się w tym DG nie sprawdzają albo sprawdzają się średnio Dla Borniaka swego czasu zrębki gradacji 2-3 robił Springer z Kłodawy gorzowskiej Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Może się mylę, ale mimo wszystko jednak muszę stwierdzić że w beczce po 5h mięsa były przewędzone na wskroś A w beczce to wędziłeś dymogeneratorem czy z paleniska.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 27 Czerwca 2017 W beczce wędziłem drewnem w palenisku normalnie szczapami, zrębki jakie do tej pory używałem to zrębki jakie dostałem z wędzarnią, borniaka buk olcha, ale wczoraj mi się skończyły i teraz mam takie giermańskie fotka porównawcza poniżej, powiem tak z suwmiarką ciężko to zmierzyć ale ten borniak to był taki raczej 2mmx2mm a te giermanskie rauhera to tak bardziej 3x3. http://static.pokazywarka.pl/3/v/w/db43f85e2a4adfa15126482d8a7250b8_big.jpg?1498583656 http://static.pokazywarka.pl/d/q/c/55aa30ea83b3e4a8a70c45dc19900574_big.jpg?1498583656 powiedzcie mi że te niemieckie się nadają, bo mam tego 5 worków, pachną ładnie palą się ok, z resztą o to co wyczytałem na stronie borniaka odnośnie uw-70: 16. Jakie zrębki, ile mm?Generator dymu GD-01 jest przeznaczony dla używania wyłącznie zrębek 3x3 mm.10. Jaką temperaturę maksymalną możemy uzyskać przy użyciu samego generatora dymu?Przy temperaturze atmosferycznej 10oC sam generator może rozgrzać komorę nawet do 40oC. nie dziwne że jak wędziłem to miałem takie temperatury. Panowie czy te zrębki są ok, data prod grudzień 2016r. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 27 Czerwca 2017 No to masz odpowiedź czemu Twoje wędzonki smakują inaczej niż z beczki. Mięso wędzone dymogeneratorem ma nieco płytszy smak i zapach od wędzonego z paleniska w związku z tym trzeba używając dymogeneratora wędzić nieco dłużej aby mięso odpowiednio przeszło dymem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Myślę że te zrębki będą blokowały podajnik PsI przestań kombinować z temperaturą o zimnym wedzeniu 3 dni zapomnij !!!!Masz osuszyć, wedzić do koloru w temperaturze 45-50st C i parzyć albo podpiec koniec i kropka ... jak zrobisz normalnie jak Bóg przykazał i bedziesz to umiał powtórzyć to zaczniesz "wariacje" na temat i szukanie zapomnianych aromatów ... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Czerwca 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 27 Czerwca 2017 i tak zrobię, a powiedz mi jeszcze czy ten szyber to powinien być cały czas otwarty na maksa czy na pół gwizdka czy to nie ma aż takiego znaczenia do póki nie jest prawie całkiem zamknięty. Zrębki póki co pod względem fizycznym nie sprawiaja problemu, wręcz powiedział bym że są lepsze niż te borniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Otwórz na maksa Borniak i tak ma problemyz przewiewnością ...Ze zrębkami nie Ty pierwszy chcesz oszczędzać ... będzie problem predzej czy później ... to standard. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zrębki 2x2 i 3x3 to prawie żadna różnica i powinny prawidłowo spalać się w Borniaku.DG + grzałka ma tą przewagę, że praktycznie nie da się okopcić wędlin.Może i są delikatniejsze w zapachu, ale różnica jest dla przysłowiowego Kowalskiego nie wyczuwalna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Wyczuwalna. . Brał ode mnie kumpel szyneczki wędzone tradycyjnie i raz dałem mu z dymogeneratorka. Smakowało niby tak samo, ale kumpel pytał się co zrobiłem inaczej ?, bo jakieś takie troszkę inne (i nie chodziło o kolor ) Wiec jednak Kowalski się poznał Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 27 Czerwca 2017 ale różnica jest dla przysłowiowego Kowalskiego nie wyczuwalna. No .... ja też wyczuwam , szczególnie kiełbaski wędzone w borniaku ............ może dlatego że wiem że asortyment jest z borniaka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/6/#findComment-556283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.