Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 401
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-563968
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest cytat dotyczący obróbki kiełbas a nie szynek.Ciągle masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem.

Arek dobrze pisze. To dotyczy kiełbasy nie szynki!

A przekładanie po parzeniu do letniej wody jest po to, żeby już mięso nie nabierało ciepła i się chłodziło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-563978
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, skąd masz przepis na takie parzenie szynki, na pewno nie z forum

Chyba jednak jest na forum https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3305-studzenie-po-parzeniu/?hl=szok+termiczny#entry89436 

I drugi temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kielbas/?hl=kie%C5%82basa+kamienieje#entry10355 

Edytowane przez frapio
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-563982
Udostępnij na innych stronach

Chyba jednak jest na forum 

 

To jest metoda studzenia.O tym właśnie pisałem .Jeśli wrzuci szynkę do wody o temp.pokojowej ok. 25 ºC to w trakcie studzenia temp. wody wzrośnie i stanie się lekko ciepła.Studzi się takie szynki j/w ok. 10 min a nie 30 min.Takie wyroby są mniej trwałe.Wystarczy wyjąć taką szynkę ( ok. 1 kg) przy temp. wewnątrz 67º C i sama dojdzie wisząc sobie i stygnąc bez potrzeby przerywania parzenia w wodzie i będzie równie soczysta i bardziej trwała.Szynkę ,którą robię ze skórą i tłuszczem (ok 3 kg) wyciągam przy 65ºC w środku i sama dochodzi do 68-69º C w środku wisząc sobie na kiju.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-563991
Udostępnij na innych stronach

Wyjdę poza temat.

Marzy mi się zrobienie szynki całej (z usuniętą kością lub bez) z golonką, bez nogi.

I tu pytanie: jak duży garnek jest potrzebny do jej sparzenia (i uprzednio peklowania)? Mam garnek fi=36 x h=30 cm. Czy wystarczy? Kupno 100 litrowego garnka do wykonania jednego wyrobu  to już był by przerost formy nad treścią i czysta rozrzutność.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564001
Udostępnij na innych stronach

kolego wanna metalowa i grzałka elektryczna lub kilka :D;) , Wejdzie cała świnia. :D  (no dobra żart, ale temat do przemyślenia, bo nie koniecznie musi być garnek zawsze użyty - istnieją też inne naczynia)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564002
Udostępnij na innych stronach

Na szynkę z kopytkiem powinien wystarczyć przerobiony 50L KEG ;)

 

Ps

Na wszystko są sposoby kiedyś patrzyłem w metalowej wanience dolewając wrzątku ... ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564005
Udostępnij na innych stronach

Na szybciora i bez nakładów :

-najpierw parzenie od strony golonki (przykryć np folia aluminiową ) tak aby było  trochę nie doparzona

-obrót i parzenie od strony szynki (przykryć np foli ...)

dobrze aby na spodzie była  "kratka" aby nie przywarła

poziom wody tak aby minimalnie zachodził na siebie przy obrocie

 

 

P.S

Zawsze może znajdziesz dobrą duszę która ma i Ci pożyczy duży gar np . gastronomia itp (potrzebujesz na jedno popołudnie/wieczór) 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564007
Udostępnij na innych stronach

Szynka wędzona 3h... w moim borniaku to nawet po 4h w środku jest baaardzo mało wyczuwalne wędzenie. schab (polędwica) to jeszcze ale szynka to minimum 5h patrząc na fotki mazurek01 i porównując rozmiar szynki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564009
Udostępnij na innych stronach

Wyjdę poza temat.

Marzy mi się zrobienie szynki całej (z usuniętą kością lub bez) z golonką, bez nogi.

I tu pytanie: jak duży garnek jest potrzebny do jej sparzenia (i uprzednio peklowania)? Mam garnek fi=36 x h=30 cm. Czy wystarczy? Kupno 100 litrowego garnka do wykonania jednego wyrobu  to już był by przerost formy nad treścią i czysta rozrzutność.

 

Peklować można w beczce plastikowej a obciętą górą, a parzyć w piekarniku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564012
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi.

 

kolego wanna metalowa i grzałka elektryczna lub kilka , Wejdzie cała świnia.  

 

Rozpatrywałem ognisko w łazience pod wanną ale ta się okazała być akrylową. Tak że nic z tego.

A na poważnie to szynka miała by być bez kopytka tylko z golonką. Przeglądałem oferty na aledrogo i faktycznie tanio to nie jest. Dobry KEG 50 l to prawie 300 zł, a garnek też ok. 350 do 400+ zł. Raczej odpada ta opcja. Zarówno KEG jak i garnek 50 l  to wymiary mają podobne, tj. fi ok. 40 cm i wysokość też ok. 40 cm, a ten co mam 30 litrowy to ma fi 36 cm i h=30 cm. Szkoda. Najwyżej marzenie nie spełnione zostanie.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564219
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dlaczego mięso zmieniło tak kolor, co z tym teraz zrobić ? odkroić ? czy całe mięso won ?

zalewa na samej peklosoli według tabeli już po 10 dniach.

Na żywo kolor jet jeszcze bardziej ciemny/zielonkawy.

 

http://static.pokazywarka.pl/x/i/w/8d3644ed6adb5d9032361e9835f94310_big.jpg?1505106306

Edytowane przez Adamvfr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566336
Udostępnij na innych stronach

zapewne od powietrza - kawałek był nad zalewą - - jak zapach - jak pachnie ładnie peklowanym - to w dym  :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566339
Udostępnij na innych stronach

A jak masz wątpliwości to odkrój cienko i zobacz czy w środku jest czerwone. Przyczyna jak najbardziej spowodowana tym co Muski napisał.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566341
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego mięso zmieniło tak kolor, co z tym teraz zrobić ? odkroić ? czy całe mięso won ?

 

Nic z tym nie rób.To jest normalny objaw po peklowaniu.Ociekaj i wędź.Kolor sam wróci.

[Dodano: 11 wrz 2017 - 08:15]

 

 

zapewne od powietrza - kawałek był nad zalewą

 

A na kursie Andrzej mówił że to normalny objaw.Na wagarach się było. :D  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566345
Udostępnij na innych stronach

raczej pilnowałem żeby wszystko było zanurzone, pachnie ok, odkroiłem cieniutko i dalej już ładny kolor, więc idzie w dym :)


[Dodano: 11 wrz 2017 - 07:37]

DZIĘKI !!! Można na was liczyć :clap:


[Dodano: 11 wrz 2017 - 07:42]

Sorry że tak na lenia, ale skoro już nie śpicie to może podeśle ktoś linka jak obwiązać sznurkiem polędwice i szynkę, szukam i szukam z marnym skutkiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566351
Udostępnij na innych stronach

 

 

zapewne od powietrza - kawałek był nad zalewą

Dokładnie tak...normalka, może się zdarzyć. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566356
Udostępnij na innych stronach

To nie jest objawem że mięso nie było pokryte solanką.Nawet jak jest pokryte i nie pływa swobodnie to co dotyka do siebie i ścian pojemnika jest mocno czerwone a te miejsca co nic nie dotykają są szarawe.Normalny objaw peklowania, że mięso zmienia powierzchniowo kolor nawet jak jest zanurzone w solance.

[Dodano: 11 wrz 2017 - 10:47]

Tu masz sposób wiązania tzw. Gdanski.Ja tak wiążę duże szynki bo lepiej i mocniej mozna ściągać.https://m.youtube.com/watch?v=S3Mt4ClaH0I

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566359
Udostępnij na innych stronach

Witam, powiązałem po warszawsku, pytanie mam bo w mięsie pokazały się "kratery" mięsie angielskim i dziury, w mięsie polskim, w szynce tego nie ma a i poprzednio w polędwicy nie było.

 

http://static.pokazywarka.pl/7/s/m/078882ca5736796348ff5fa87f4c9671_big.jpg?1505194291

 

i jeszcze jedno pytanie, kiełbasa swojska, zapakowana próżniowo 3 tygodnie temu, czy ten nalot to normalka ?

 

http://static.pokazywarka.pl/a/2/r/9afeabdeeb5ad324442771c96f067947_big.jpg?1505194291

 

Sorry za stos pytań z rana, ale zawsze to coś do kawy, kawusi :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566516
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.