kotunia Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 "Arkadiuszu!", czy takiemu fachmanowi wypada coś tłumaczyć?. Wstydź się, jak możesz "orła:" uczyć fruwać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-563964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-563968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 To jest cytat dotyczący obróbki kiełbas a nie szynek.Ciągle masz kłopot z czytaniem ze zrozumieniem. Arek dobrze pisze. To dotyczy kiełbasy nie szynki!A przekładanie po parzeniu do letniej wody jest po to, żeby już mięso nie nabierało ciepła i się chłodziło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-563978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Nie wiem, skąd masz przepis na takie parzenie szynki, na pewno nie z forumChyba jednak jest na forum https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3305-studzenie-po-parzeniu/?hl=szok+termiczny#entry89436 I drugi temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/672-sparzenie-podczas-studzenia-kielbas/?hl=kie%C5%82basa+kamienieje#entry10355 Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-563982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Chyba jednak jest na forum To jest metoda studzenia.O tym właśnie pisałem .Jeśli wrzuci szynkę do wody o temp.pokojowej ok. 25 ºC to w trakcie studzenia temp. wody wzrośnie i stanie się lekko ciepła.Studzi się takie szynki j/w ok. 10 min a nie 30 min.Takie wyroby są mniej trwałe.Wystarczy wyjąć taką szynkę ( ok. 1 kg) przy temp. wewnątrz 67º C i sama dojdzie wisząc sobie i stygnąc bez potrzeby przerywania parzenia w wodzie i będzie równie soczysta i bardziej trwała.Szynkę ,którą robię ze skórą i tłuszczem (ok 3 kg) wyciągam przy 65ºC w środku i sama dochodzi do 68-69º C w środku wisząc sobie na kiju. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-563991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Wyjdę poza temat.Marzy mi się zrobienie szynki całej (z usuniętą kością lub bez) z golonką, bez nogi.I tu pytanie: jak duży garnek jest potrzebny do jej sparzenia (i uprzednio peklowania)? Mam garnek fi=36 x h=30 cm. Czy wystarczy? Kupno 100 litrowego garnka do wykonania jednego wyrobu to już był by przerost formy nad treścią i czysta rozrzutność. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) kolego wanna metalowa i grzałka elektryczna lub kilka , Wejdzie cała świnia. (no dobra żart, ale temat do przemyślenia, bo nie koniecznie musi być garnek zawsze użyty - istnieją też inne naczynia) Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Na szynkę z kopytkiem powinien wystarczyć przerobiony 50L KEG PsNa wszystko są sposoby kiedyś patrzyłem w metalowej wanience dolewając wrzątku ... Tapniete z Tapatalk Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Na szybciora i bez nakładów :-najpierw parzenie od strony golonki (przykryć np folia aluminiową ) tak aby było trochę nie doparzona-obrót i parzenie od strony szynki (przykryć np foli ...)dobrze aby na spodzie była "kratka" aby nie przywarłapoziom wody tak aby minimalnie zachodził na siebie przy obrocie P.SZawsze może znajdziesz dobrą duszę która ma i Ci pożyczy duży gar np . gastronomia itp (potrzebujesz na jedno popołudnie/wieczór) Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 @roger, na dwie szynki ok 7kg, wystarczy 50l garnek. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Szynka wędzona 3h... w moim borniaku to nawet po 4h w środku jest baaardzo mało wyczuwalne wędzenie. schab (polędwica) to jeszcze ale szynka to minimum 5h patrząc na fotki mazurek01 i porównując rozmiar szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Wyjdę poza temat.Marzy mi się zrobienie szynki całej (z usuniętą kością lub bez) z golonką, bez nogi.I tu pytanie: jak duży garnek jest potrzebny do jej sparzenia (i uprzednio peklowania)? Mam garnek fi=36 x h=30 cm. Czy wystarczy? Kupno 100 litrowego garnka do wykonania jednego wyrobu to już był by przerost formy nad treścią i czysta rozrzutność. Peklować można w beczce plastikowej a obciętą górą, a parzyć w piekarniku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 potrzebuje pomocy pilnej z łososiem zajżyjcie tutaj proszę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6041-wedzony-losos-norweski/page-7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Dziękuję za odpowiedzi. kolego wanna metalowa i grzałka elektryczna lub kilka , Wejdzie cała świnia. Rozpatrywałem ognisko w łazience pod wanną ale ta się okazała być akrylową. Tak że nic z tego.A na poważnie to szynka miała by być bez kopytka tylko z golonką. Przeglądałem oferty na aledrogo i faktycznie tanio to nie jest. Dobry KEG 50 l to prawie 300 zł, a garnek też ok. 350 do 400+ zł. Raczej odpada ta opcja. Zarówno KEG jak i garnek 50 l to wymiary mają podobne, tj. fi ok. 40 cm i wysokość też ok. 40 cm, a ten co mam 30 litrowy to ma fi 36 cm i h=30 cm. Szkoda. Najwyżej marzenie nie spełnione zostanie. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-564219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Dlaczego mięso zmieniło tak kolor, co z tym teraz zrobić ? odkroić ? czy całe mięso won ?zalewa na samej peklosoli według tabeli już po 10 dniach.Na żywo kolor jet jeszcze bardziej ciemny/zielonkawy. http://static.pokazywarka.pl/x/i/w/8d3644ed6adb5d9032361e9835f94310_big.jpg?1505106306 Edytowane 11 Września 2017 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 11 Września 2017 zapewne od powietrza - kawałek był nad zalewą - - jak zapach - jak pachnie ładnie peklowanym - to w dym Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 11 Września 2017 A jak masz wątpliwości to odkrój cienko i zobacz czy w środku jest czerwone. Przyczyna jak najbardziej spowodowana tym co Muski napisał. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Dlaczego mięso zmieniło tak kolor, co z tym teraz zrobić ? odkroić ? czy całe mięso won ? Nic z tym nie rób.To jest normalny objaw po peklowaniu.Ociekaj i wędź.Kolor sam wróci.[Dodano: 11 wrz 2017 - 08:15] zapewne od powietrza - kawałek był nad zalewą A na kursie Andrzej mówił że to normalny objaw.Na wagarach się było. Edytowane 11 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 11 Września 2017 .Na wagarach się było. zapewne w tym czasie piłem kawę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 11 Września 2017 raczej pilnowałem żeby wszystko było zanurzone, pachnie ok, odkroiłem cieniutko i dalej już ładny kolor, więc idzie w dym [Dodano: 11 wrz 2017 - 07:37]DZIĘKI !!! Można na was liczyć [Dodano: 11 wrz 2017 - 07:42]Sorry że tak na lenia, ale skoro już nie śpicie to może podeśle ktoś linka jak obwiązać sznurkiem polędwice i szynkę, szukam i szukam z marnym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 11 Września 2017 No leń . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 11 Września 2017 zapewne od powietrza - kawałek był nad zalewą Dokładnie tak...normalka, może się zdarzyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) To nie jest objawem że mięso nie było pokryte solanką.Nawet jak jest pokryte i nie pływa swobodnie to co dotyka do siebie i ścian pojemnika jest mocno czerwone a te miejsca co nic nie dotykają są szarawe.Normalny objaw peklowania, że mięso zmienia powierzchniowo kolor nawet jak jest zanurzone w solance. [Dodano: 11 wrz 2017 - 10:47] Tu masz sposób wiązania tzw. Gdanski.Ja tak wiążę duże szynki bo lepiej i mocniej mozna ściągać.https://m.youtube.com/watch?v=S3Mt4ClaH0I Edytowane 11 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 12 Września 2017 Witam, powiązałem po warszawsku, pytanie mam bo w mięsie pokazały się "kratery" mięsie angielskim i dziury, w mięsie polskim, w szynce tego nie ma a i poprzednio w polędwicy nie było. http://static.pokazywarka.pl/7/s/m/078882ca5736796348ff5fa87f4c9671_big.jpg?1505194291 i jeszcze jedno pytanie, kiełbasa swojska, zapakowana próżniowo 3 tygodnie temu, czy ten nalot to normalka ? http://static.pokazywarka.pl/a/2/r/9afeabdeeb5ad324442771c96f067947_big.jpg?1505194291 Sorry za stos pytań z rana, ale zawsze to coś do kawy, kawusi :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 12 Września 2017 Dziury po wieloigłówce raczej. Poza tym dłużej osuszaj przed puszczeniem dymu. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14304-trzecie-w%C4%99dzenie-i-totalna-pora%C5%BCka/page/11/#findComment-566537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.