Muski Opublikowano 7 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Października 2017 wędzenie odbywało się w temp. 40-50 C a może to dlatego że używam osuszacz dedykowany do borniaka ? Za wysoka temperatura - serki masz dopieczone do oporu przy 40-50 st to by trwało z 8 godzin - sprawdź temperatury Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Października 2017 Serki były krócej w dymie (3 godz.) Ostatnio były za blade i za miękkie, teraz mi pasują Szynka 6 godz. Teoretycznie temperaturę mam pod kontrolą, zrębki nie zapalają się. A może za gęsty dym ? Co do parzenia to 75-80 C do 68 C w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Listopada 2017 Aby nie być głodnym trzeba coś zjeść. Aby zjeść trzeba to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 30 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Bardzo ladne wyroby, borniak wypucowany na piatke Pozdrawiam Edytowane 30 Listopada 2017 przez averoy Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Listopada 2017 Dziękuję Zawsze można lepiej Wreszcie boczki mają kolor, wcześniej były szare i jakieś bure, teraz po uwędzeniu były czerwoniutkie jak wiśnia, jednak po sparzeniu troszkę ściemniały. Kiełbaska musi się dosuszyć wtedy zrobię przekrój. Borniaka co jakiś czas trzeba umyć, myślę dwa razy na rok wystarczy. Elementy wyjmowane i GD czyszczę po każdym dymieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ładne wyroby Elementy wyjmowane i GD czyszczę po każdym dymieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ładnie wykonane wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Grudnia 2017 ???? Rarytasik, ????????????, klasyka, wręcz dogmat! ????Szczególnie upodobały mi się kiełbachy apropo z boczkami ???????????? serki natomiast również na pierwszym miejscu ???????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Dziękuję za miłe opinie, to zachęca do dalszych działań Po podsuszeniu 3 dni wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Rarytasik, co Ty chcesz od tej kiełbasy, wygląda super.. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Dokładnie ja taż uwazam że nic jej nie brzkuje! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Ale ja nic od niej nie chcę, poza tym że chcę ją zjeść Smakuje wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Sklepowego już nie pojesz Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Sklepowego już nie jem od listopad/grudzień ubiegłego roku Robię tak, aby zawsze coś mieć w lodówce i zamrażarce. Ewentualnie w zastępstwie dżem z rokitnika ( też nie sklepowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Cienka też już jest: Jutro zapekluję szynki i karkówki i na święta oraz nowy rok będzie co jeść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Grudnia 2017 No i cienkiej też nic nie brakuje Porządnie odymiona Lubie takie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Dymiona tylko dwie i pół godz. Tym razem sama olcha, no może resztki buka były w podajniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Pewnie nic nowego nie odkryłem, ale coś mnie zaskoczyło Otóż przy robieniu ostatniej kiełbasy cienkiej 28-30 zostało mi trochę farszu, co nie zmieściło się do nadziewarki i to co nie do końca wyszło z nadziewarki. Nabiłem to w osłonkę fi 45 i jak widać na zdjęciu powyżej jest jedna sztuka grubsza. Wszystkie powisiały sobie po wędzeniu i parzeniu dobę i część do zamrażarki, a część do konsumpcji bieżącej. Podczas degustacji stwierdziłem że ta grubsza inaczej smakuje niż ta cienka. Niby to samo, a jednak inne. Grubsza smaczniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Grubsza smaczniejsza Bo podczas parzenia grubszej przyprawy nie zdążyły "ucieknąc " do wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Rarytasik, kiełby przepiękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Dziękuję, staram się jak mogę Moje motto: "zawsze można lepiej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zapas wędzonek powoli się kończy, a na otwarcie nowego sezonu dla mnie za wcześnie. Zatem wykonałem wersję testową mielonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Lutego 2018 Apetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Lutego 2018 Wygląda apetycznie. Z jakiego zwierza ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Lutego 2018 Kunsztowną jej aparycja ...Kalejdoskopicznie mozaikowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.