Skocz do zawartości

Moje wyroby - rarytasik


rarytasik

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

wędzenie odbywało się w temp. 40-50 C
:no: 

 

a może to dlatego że używam osuszacz dedykowany do borniaka ?
:no:  Za wysoka temperatura - serki masz dopieczone do oporu :yes:  przy 40-50 st to by trwało z 8 godzin  - sprawdź temperatury :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Serki były krócej w dymie (3 godz.) Ostatnio były za blade i za miękkie, teraz mi pasują  :D  Szynka 6 godz. Teoretycznie temperaturę mam pod kontrolą, zrębki nie zapalają się. A może za gęsty dym ? Co do parzenia to 75-80 C do 68 C w środku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dziękuję  :)  Zawsze można lepiej  ;)  Wreszcie boczki mają kolor, wcześniej były szare i jakieś bure, teraz po uwędzeniu były czerwoniutkie jak wiśnia, jednak po sparzeniu troszkę ściemniały. Kiełbaska musi się dosuszyć wtedy zrobię przekrój. Borniaka co jakiś czas trzeba umyć, myślę dwa razy na rok wystarczy. Elementy wyjmowane i GD czyszczę po każdym dymieniu  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie nic nowego nie odkryłem, ale coś mnie zaskoczyło  ;)  Otóż przy robieniu ostatniej kiełbasy cienkiej 28-30 zostało mi trochę farszu, co nie zmieściło się do nadziewarki i to co nie do końca wyszło z nadziewarki. Nabiłem to w osłonkę fi 45 i jak widać na zdjęciu powyżej jest jedna sztuka grubsza. Wszystkie powisiały sobie po wędzeniu i parzeniu dobę i część do zamrażarki, a część do konsumpcji bieżącej. Podczas degustacji stwierdziłem że ta grubsza inaczej smakuje niż ta cienka. Niby to samo, a jednak inne. Grubsza smaczniejsza  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.