Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pokaż zdjęcie mięsa po rozłożeniu ryby.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

• Odpowiedzi 622
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bardzo ładnie. Zupełnie jak wędzony w dymie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Już zamówiłem u Mira i w Zakopanem trochę pokombinujemy. Trzeba stworzyć jakąś alternatywę, dla tych, którzy z różnych względów nie mogą wędzić dymem.

Krystian, bardzo ładnie wyglądają te rybki, nie można odróżnić jak były wędzone, chyba, że te zacieki, ale sam o nich powiedziałeś.

Opisz proszę jak robiłeś.

Serdeczne pozdrowienia

[Dodano: 16 lut 2018 - 21:41]

U mnie kiełbasa już się osadza i jutro też chcę spróbować.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Tutaj schemat produkcji i użycia płynnego dymu: 

post-39694-0-33941500-1518814296_thumb.jpg

Kochani, używałem tak jak normalnie się wędzi z tym ze tym razem solilem według kalkulatora Andiego dla ryb na 4 godz. Do momentu jak rybki oschły na pergamin w temp. 55 stopni spryskalem je pierwszy raz i podsuszyć w 55 stopniach tak trzy razy tak jak Miro pisał i na koniec 85/90 stopni 20/25 min i gotowe

Na youtube jest dużo filmików jak zrobić samemu liqud smoke

Jednak dodam ze smak się różni od normalnie wędzonego , może to kwestia firmy i rozcieńczenia. Dodam ze ludzie którzy wędzą odczuwają ruznice a ci co nie wiedza o co chodzi umarzają za dobre.

Jednak dodam ze smak się różni od normalnie wędzonego

Bo smak zależy od rodzaju roztworu dymu.

Robię ostatnio mnóstwo prób i różnice są kolosalne. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

może to kwestia firmy i rozcieńczenia.

Dodam ze ludzie którzy wędzą odczuwają ruznice a ci co nie wiedza o co chodzi umarzają za dobre.

Zgadza się Miro

Poeksperymentowałem troszkę więc podzielę się z Wami moimi obserwacjami, wnioskami. Nabyłem u Mirka polecany płyn no i do dzieła jako, że głód wiedzy doskwierał a i rączki swędziały  :facepalm: Wędzenie a raczej malowanie wykonałem spryskiwaczem a przedmiotem eksperymentów były kiełbaski cienkie szt 4 , grube szt 3 i dwie ćwiartki niestety tylko kurzęcze  :rolleyes:. Płynny dym w dwóch postaciach rozcieńczony 1;5, a drugi nie rozcieńczany. I co z tego wyszło?

post-51638-0-66343500-1518844350_thumb.jpgpost-51638-0-24842600-1518844387_thumb.jpg

post-51638-0-31954600-1518844426_thumb.jpg

pierwsze z lewej malowane 3 razy 1;5 a drugie nie rozcienczanym

Jak widać różnice w kolorze znaczne i tu uwaga nie obsuszać i podpiekać na kratce widoczne ślady

No i ćwiartki

post-51638-0-73997800-1518843077_thumb.jpg

Tutaj też widać różnice w kolorze malowania, na kiełbasy grube nie patrzymy do nadziewania zostały użyte białkowe kolorowane innych nie miałem, jednakże malowanie zwiększyło intensywność kolorów a i zapach.

post-51638-0-24919800-1518843201_thumb.jpg

Moje wnioski; 

-ociekanie podsuszanie szczególnie pieczenie gdyż były podpiekane za wyjątkiem ćwiartek, raczej w pozycji wiszącej, myślę, że można   na płasko na blasze.

-podczas malowania intensywny zapach w początkowej fazie potem zanika.

Degustacji jeszcze nie było napiszę po. Następne co zamierzam to obróbka cieplna przez parzenie no i o tym też napiszę.

I to by było na tyle.

Wniosek końcowy jest to jakaś alternatywa jeżeli tak będą smakowały jak wyglądają to rewelka. Dzisiaj wędzenie, także kiełbas będzie co porównać

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

używałem tak jak normalnie się wędzi

Dzięki Krystian za odpowiedz, będę postępował tak jak przy tradycyjnym wędzeniu, tylko zamiast zadymiania, będę moczył w płynie, osuszał i parzył.

Najpierw jednak zrobię roztwór 1:10.

Serdeczne pozdrowienia

I teraz tylko będzie tak w ogłoszeniach. Zamienię wędzarnie na pistolet do natrysku  :D:facepalm: 

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

I teraz tylko będzie tak w ogłoszeniach. Zamienię

Nie sądzę  :no:  

Wędzenie to nie tylko kolor i zapach/smak.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Trzeba też coś innego wypróbować, jako alternatywa (brak prądu, czasu), a nie jest powiedziane, że tradycyjnie nie będę już wędził,

bo jak EAnna napisała, nowoczesność to jednak nie wszystko.

Kiełbaska i boczki osuszają się w wędzarni, bo nie robię tego w piekarniku, natrysk będzie na dworze, bo dzisiaj u nas słoneczny dzień i ponownie do wędzarni na osuszanie natrysku.

Serdeczne pozdrowienia

Witt- powodzenia i fajnej zabawy ;)

Dziś rybka lepiej smakowała, trochę łagodniej. Myśle ze trzeba zostawić produkt żeby odpoczął i smak się przegryzł.

post-68286-0-00664000-1518862383_thumb.png

Zamuwilem innej marki w trzech smakach

Pozdrowienia

Nie sądzę     Wędzenie to nie tylko kolor i zapach/smak.

Anno.

Wodny roztwór dymu  działa na wędliny identycznie jak naturalny dym w wędzarni, bo chyba to miałaś na myśli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

I tak jak obiecałem, fotografie z wędzenia natryskowego. Rozcieńczyłem 1:8 i spryskałem 3 razy. Wygrzewałem w wędzarni po około 40 min. w temp. ok. 48-50 °C, a na koniec 1 godz. przypiekania w temp. ok 72-75°C. Nie parzyłem, choć miałem taki zamiar. Wypróbuję następnym razem.

Kiełbasa była smakowo testowana przez sąsiadów i ja jak również sąsiedzi nie mogli odróżnić jak była wędzona......   Smakowała.....

[Dodano: 17 lut 2018 - 22:08]

Boczki również były tą metodą wędzone.

post-86407-0-68338700-1518901207_thumb.jpg

post-86407-0-59280000-1518901252_thumb.jpg

post-86407-0-56578300-1518901294_thumb.jpg

post-86407-0-34677800-1518901331_thumb.jpg

post-86407-0-58102800-1518901402_thumb.jpg

Witt boczusie jak malowane ????????????????????

Ile czasu ci zeszło ma to?

Ja dziś upieklem udka kurczaka, przyprawy zmieszałem z olejem dodalem pół łyżki wendzonego syropu oblalem udka i na godzinkę do lodówki. Po pieczeniu w piekarniku w 200 stopniach miała chrupiąca skura smak wędzenia, nawet niezłe , muszę na dobę zostawić i niech się przegryzie

Edytowane przez Mesch

A mnie moje dziecko przywiozło takie coś z USA - nie bardzo mam koncepcje jak to użyć ale wygląda na to, że bez rozcieńczenia np posmarować mięsko przed grilowaniem. Chyba do wędzonek się nie nadaje :rolleyes:

post-40398-0-97463600-1518903427_thumb.jpg 

post-40398-0-75076600-1518903470_thumb.jpg

post-40398-0-18206100-1518903526_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

ale  według mnie nigdzie nie  ma napisane żeby rozcieńczać owszem jest napisane ,że ten płyn jest wyprodukowany poprzez skondensowanie dymu  a poniżej żeby mięso popryskać i zostawić na 30 min.

No i jeszcze żeby serwować ( wielkość porcji) 5 ml  ale na jaka ilość :rolleyes:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Masz rację, boczusie i kiełbaska ...malowane... :D . Krystian, zeszło mi ok. 2 godz. i 20 minut. W tym czasie to może i bym uwędził, ale wydaje mi się, że chyba nie na taki kolor, bo tradycyjnie potrzebuję ok.3,5 do 4 godz. dymogeneratorem.

To było też pierwszy raz, może następne malowania będą szybsze. Nie mogę powiedzieć dokładnie, bo nie wiem.

Serdeczne pozdrowienia.

P.S. Zastanawiam się, czy można kiełbasę najpierw sparzyć, a następnie pomalować? Będę musiał to przetestować.