Maxell Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 16 Lutego 2018 Pokaż zdjęcie mięsa po rozłożeniu ryby. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Edytowane 16 Lutego 2018 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 16 Lutego 2018 Bardzo ładnie. Zupełnie jak wędzony w dymie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 16 Lutego 2018 Bardzo ładnie. Zupełnie jak wędzony w dymie.Myśle ze może się sprawdzi jeszcze lepiej do sosu na hamburgery albo marynaty do żeberek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 16 Lutego 2018 Już zamówiłem u Mira i w Zakopanem trochę pokombinujemy. Trzeba stworzyć jakąś alternatywę, dla tych, którzy z różnych względów nie mogą wędzić dymem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 16 Lutego 2018 Krystian, bardzo ładnie wyglądają te rybki, nie można odróżnić jak były wędzone, chyba, że te zacieki, ale sam o nich powiedziałeś.Opisz proszę jak robiłeś. Serdeczne pozdrowienia[Dodano: 16 lut 2018 - 21:41]U mnie kiełbasa już się osadza i jutro też chcę spróbować. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 16 Lutego 2018 Tutaj schemat produkcji i użycia płynnego dymu: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 16 Lutego 2018 Kochani, używałem tak jak normalnie się wędzi z tym ze tym razem solilem według kalkulatora Andiego dla ryb na 4 godz. Do momentu jak rybki oschły na pergamin w temp. 55 stopni spryskalem je pierwszy raz i podsuszyć w 55 stopniach tak trzy razy tak jak Miro pisał i na koniec 85/90 stopni 20/25 min i gotowe Na youtube jest dużo filmików jak zrobić samemu liqud smoke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 16 Lutego 2018 Jednak dodam ze smak się różni od normalnie wędzonego , może to kwestia firmy i rozcieńczenia. Dodam ze ludzie którzy wędzą odczuwają ruznice a ci co nie wiedza o co chodzi umarzają za dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 16 Lutego 2018 Jednak dodam ze smak się różni od normalnie wędzonego Bo smak zależy od rodzaju roztworu dymu.Robię ostatnio mnóstwo prób i różnice są kolosalne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 17 Lutego 2018 może to kwestia firmy i rozcieńczenia. Dodam ze ludzie którzy wędzą odczuwają ruznice a ci co nie wiedza o co chodzi umarzają za dobre.Zgadza się Miro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 17 Lutego 2018 Poeksperymentowałem troszkę więc podzielę się z Wami moimi obserwacjami, wnioskami. Nabyłem u Mirka polecany płyn no i do dzieła jako, że głód wiedzy doskwierał a i rączki swędziały Wędzenie a raczej malowanie wykonałem spryskiwaczem a przedmiotem eksperymentów były kiełbaski cienkie szt 4 , grube szt 3 i dwie ćwiartki niestety tylko kurzęcze . Płynny dym w dwóch postaciach rozcieńczony 1;5, a drugi nie rozcieńczany. I co z tego wyszło?pierwsze z lewej malowane 3 razy 1;5 a drugie nie rozcienczanymJak widać różnice w kolorze znaczne i tu uwaga nie obsuszać i podpiekać na kratce widoczne śladyNo i ćwiartkiTutaj też widać różnice w kolorze malowania, na kiełbasy grube nie patrzymy do nadziewania zostały użyte białkowe kolorowane innych nie miałem, jednakże malowanie zwiększyło intensywność kolorów a i zapach.Moje wnioski; -ociekanie podsuszanie szczególnie pieczenie gdyż były podpiekane za wyjątkiem ćwiartek, raczej w pozycji wiszącej, myślę, że można na płasko na blasze.-podczas malowania intensywny zapach w początkowej fazie potem zanika.Degustacji jeszcze nie było napiszę po. Następne co zamierzam to obróbka cieplna przez parzenie no i o tym też napiszę.I to by było na tyle.Wniosek końcowy jest to jakaś alternatywa jeżeli tak będą smakowały jak wyglądają to rewelka. Dzisiaj wędzenie, także kiełbas będzie co porównać Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 17 Lutego 2018 używałem tak jak normalnie się wędzi Dzięki Krystian za odpowiedz, będę postępował tak jak przy tradycyjnym wędzeniu, tylko zamiast zadymiania, będę moczył w płynie, osuszał i parzył.Najpierw jednak zrobię roztwór 1:10. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 17 Lutego 2018 Noooo, pikne ci łone som Baco, haj . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 17 Lutego 2018 I teraz tylko będzie tak w ogłoszeniach. Zamienię wędzarnie na pistolet do natrysku Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) I teraz tylko będzie tak w ogłoszeniach. ZamienięNie sądzę Wędzenie to nie tylko kolor i zapach/smak. Edytowane 17 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 17 Lutego 2018 Trzeba też coś innego wypróbować, jako alternatywa (brak prądu, czasu), a nie jest powiedziane, że tradycyjnie nie będę już wędził,bo jak EAnna napisała, nowoczesność to jednak nie wszystko. Kiełbaska i boczki osuszają się w wędzarni, bo nie robię tego w piekarniku, natrysk będzie na dworze, bo dzisiaj u nas słoneczny dzień i ponownie do wędzarni na osuszanie natrysku. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 17 Lutego 2018 Witt- powodzenia i fajnej zabawy Dziś rybka lepiej smakowała, trochę łagodniej. Myśle ze trzeba zostawić produkt żeby odpoczął i smak się przegryzł. Zamuwilem innej marki w trzech smakach Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 17 Lutego 2018 Nie sądzę Wędzenie to nie tylko kolor i zapach/smak. Anno.Wodny roztwór dymu działa na wędliny identycznie jak naturalny dym w wędzarni, bo chyba to miałaś na myśli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 17 Lutego 2018 I tak jak obiecałem, fotografie z wędzenia natryskowego. Rozcieńczyłem 1:8 i spryskałem 3 razy. Wygrzewałem w wędzarni po około 40 min. w temp. ok. 48-50 °C, a na koniec 1 godz. przypiekania w temp. ok 72-75°C. Nie parzyłem, choć miałem taki zamiar. Wypróbuję następnym razem. Kiełbasa była smakowo testowana przez sąsiadów i ja jak również sąsiedzi nie mogli odróżnić jak była wędzona...... Smakowała..... [Dodano: 17 lut 2018 - 22:08]Boczki również były tą metodą wędzone. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Witt boczusie jak malowane ????????????????????Ile czasu ci zeszło ma to? Ja dziś upieklem udka kurczaka, przyprawy zmieszałem z olejem dodalem pół łyżki wendzonego syropu oblalem udka i na godzinkę do lodówki. Po pieczeniu w piekarniku w 200 stopniach miała chrupiąca skura smak wędzenia, nawet niezłe , muszę na dobę zostawić i niech się przegryzie Edytowane 17 Lutego 2018 przez Mesch Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 17 Lutego 2018 A mnie moje dziecko przywiozło takie coś z USA - nie bardzo mam koncepcje jak to użyć ale wygląda na to, że bez rozcieńczenia np posmarować mięsko przed grilowaniem. Chyba do wędzonek się nie nadaje Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Chudziak na ostatnim zdjęciu pisze koncentrat to skromnie używaj albo rozcieńcz z wodą Edytowane 18 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) ale według mnie nigdzie nie ma napisane żeby rozcieńczać owszem jest napisane ,że ten płyn jest wyprodukowany poprzez skondensowanie dymu a poniżej żeby mięso popryskać i zostawić na 30 min.No i jeszcze żeby serwować ( wielkość porcji) 5 ml ale na jaka ilość Edytowane 17 Lutego 2018 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 17 Lutego 2018 Masz rację, boczusie i kiełbaska ...malowane... . Krystian, zeszło mi ok. 2 godz. i 20 minut. W tym czasie to może i bym uwędził, ale wydaje mi się, że chyba nie na taki kolor, bo tradycyjnie potrzebuję ok.3,5 do 4 godz. dymogeneratorem.To było też pierwszy raz, może następne malowania będą szybsze. Nie mogę powiedzieć dokładnie, bo nie wiem. Serdeczne pozdrowienia. P.S. Zastanawiam się, czy można kiełbasę najpierw sparzyć, a następnie pomalować? Będę musiał to przetestować. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14355-w%C4%99dzenie-domowe-aromatem-dymu-w%C4%99dzarniczego/page/11/#findComment-589211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.