arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Arkadiusz podgardle było tłuste A u mnie było chude tylko dodałem tyle ile trzeba i zrobiłem kruchą ,tłuściutką, robiącą "pyk" kiełbaska.Te Wasze chudziny nigdy nie będą kruche nawet jak będziecie lać gorąca wodę bo nie wiem czy zauważyliście że jak przełamujecie kiełbasę to pęka w miejscu gdzie jest tłuszcz a nie chude mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 13 Stycznia 2018 pęka w miejscu gdzie jest tłuszcz a nie chude mięso. Krucha "małopolska" zawiera mięsa mielone max na "8" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Krucha "małopolska" zawiera mięsa mielone max na "8" Jak wyżej. I to też ma znaczenie. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jak to rozumieć , czy nie drobniej niż na "8" , czy nie grubiej niż na "8" ? Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jak to rozumieć , Z reguły miele się wszystko na ósemce lub chude na ósemce, błoniaste, poprzerastane i tłuszcz na piątce, szóstce. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Tak robię i tak myślałem , chciałem się upewnić bo ostatnio wyszła mi wreszcie krucha i nie wiem co było powodem bo zawsze robię bardzo podobnie . Różnice są tylko w proporcji wp I do wp II . III klasy nie daję . Dziękuję . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jak to rozumieć , czy nie drobniej niż na "8" , czy nie grubiej niż na "8" ? Lecę wszystko na 8 mm lub 10 mm.W tej kiełbasie nie ukrywam tłuszczu bo nie ma po co .To jest mój stary przepis na "Naszą".Niektórzy z tego forum mieli okazje próbować jak byli u Radka.A pamiętacie "podwawelską".?Tłusta ,krucha przy przełamaniu robiła charakterystyczny "pyk".Jest na nią taka receptura, że aby polepszyć kruchość tej kiełbasy to ok. 1/3 mięsa nie była w ogóle peklowana.Dodawano brakującą ilość peklosoli dopiero w czasie mieszania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Którego mięsa 1/3 -tłustego ,czy chudego. ?Kiełbasa krucha ,którą kupuję czasami na targu jest po prostu w całości krucha ,nie zlepiona i taka mokra w środku.Moje wszystkie są smaczne ,ale bardziej suche i zlepione. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Podwawelska była robiona z II wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Pytałam o te 1/3 którą nie peklujemy przy załozeniu ,ze częśc miesa jest z kl I i część boczku ,czy podgardla,ale rozumiem,ze twoja cała była wykonana z II wieprzowej i 1/3 nie peklowałeś?Co zrobić ,zeby kiełbasa była "soczysta" ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Dobrze rozumiesz,ale ja swoją pokazaną tak nie robiłem.I tak przy tej proporcji tłuszczu będzie krucha bo nie dodawałem mięsa kl.III a jak wiadomo tłuszcz nic nie klei.Podalem tylko sposób jak można poprawić kruchość kiełbasy.Co do soczystości to do farszu dodaje się wody lub rosołu ,ale ilość zależy od mięsa jak chłonie i trzyma wodę,żeby nie było niespodzianek w dalszej obróbce.Tu liczy się doświadczenie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Do tej mojej ostatniej kruchej z przepisu rarytasika dodałam 10% wody i wyszła ,jaka wyszła Muszę poeksperymentować z tą ilością wody i nabrać doświadczenia.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Do tej mojej ostatniej kruchej z przepisu rarytasika dodałam 10% wody i wyszła ,jaka wyszła 10% wody to standard.A do kabanosów dodajesz wody.?Zapewne nie.To po co dałaś do tej kiełbasy jak miała być krucha? .Dałaś zapewne za chude mięso i masz co masz. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Mięso faktycznie dałam chude ,ale od szynki [nie łopatka], wodę wlałam ,ale niepotrzebnie chyba wyrabiałam [za długo] i niepotrzebnie osadzałam [całą noc-bo robiłam wieczorem ,a w południe wedziłam]Może następnym razem zrobię z przepisu na kabanosy?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Może następnym razem zrobię z przepisu na kabanosy?? Jeśli zrobisz dobrze to na pewno będzie to kiełbasa krucha, ale musisz się liczyć z tym że będzie tłusta. Powodzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 13 Stycznia 2018 ale niepotrzebnie chyba wyrabiałam [za długo] i niepotrzebnie osadzałam [całą noc-bo robiłam wieczorem ,a w południe wedziłam]Nie wyrabiaj farszu , tylko wymieszaj go jak na kabanosy - delikatnie (żeby przyprawy równo się rozprowadziły wymieszaj je mięsem kl - I przed zmieleniem) wody daj na początek 5% , osadzaj 1-2 godz. i spróbuj co Ci wyjdzie . Powinno być ok. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Zrobiłem i ja ale 50-50 szynka i boczek wyszła krucha zastosowałem gorącą wodęMi lepiej smakuje parzona Dzięki Edytowane 20 Stycznia 2019 przez amarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-621175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zrobiłem i ja ale 50-50 szynka i boczek wyszła krucha Bardzo ładna w przekroju, taką lubię chudziutką . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-621185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zrobiłem i ja ale 50-50 szynka i boczek wyszła krucha Bardzo ładna w przekroju, taką lubię chudziutką . Dzięki - czy taka chudziutka to nie wiem ) zrobiłem z 1 kg szynki i 1 kg boczku. Zobaczę jak będzie smakowała po podaniu na gorąco z wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-621189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Napisz ,czy wyszła Ci faktycznie krucha i soczysta , bo od patrzenia już ślinka leci Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-621192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Napisz ,czy wyszła Ci faktycznie krucha i soczysta , bo od patrzenia już ślinka leci Wyszła krucha co do soczystości to nie jest aż taka soczysta dałem mniej wody może to dlatego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-621247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.