Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Arkadiusz  podgardle było tłuste

 

 

A u mnie było chude tylko dodałem tyle ile trzeba i zrobiłem kruchą ,tłuściutką, robiącą "pyk" kiełbaska.Te Wasze chudziny nigdy nie będą kruche nawet jak będziecie lać gorąca wodę bo nie wiem czy zauważyliście że jak przełamujecie kiełbasę to pęka w miejscu gdzie jest tłuszcz a nie chude mięso.

 

post-41296-0-85038200-1515843016_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584177
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

pęka w miejscu gdzie jest tłuszcz a nie chude mięso.  

Krucha "małopolska" zawiera mięsa mielone max na "8" 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584180
Udostępnij na innych stronach

Krucha "małopolska" zawiera mięsa mielone max na "8" 

 

Jak wyżej.  :)  I to też ma znaczenie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584183
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak to rozumieć ,

Z reguły miele się wszystko na ósemce lub chude na ósemce, błoniaste, poprzerastane i tłuszcz na piątce, szóstce. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584193
Udostępnij na innych stronach

Tak robię i tak myślałem , chciałem się upewnić bo ostatnio wyszła mi wreszcie krucha i nie wiem co było powodem bo zawsze robię bardzo podobnie . Różnice są tylko w proporcji wp I do wp II . III klasy nie daję . Dziękuję .

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584196
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak to rozumieć , czy nie drobniej niż na "8" , czy nie grubiej niż na "8" ?

 

Lecę wszystko na 8 mm lub 10 mm.W tej kiełbasie nie ukrywam tłuszczu bo nie ma po co .To jest mój stary przepis na "Naszą".Niektórzy z tego forum mieli okazje próbować jak byli u Radka.A pamiętacie "podwawelską".?Tłusta ,krucha  przy przełamaniu robiła charakterystyczny "pyk".Jest na nią taka receptura, że aby polepszyć kruchość tej kiełbasy to ok. 1/3 mięsa nie była w ogóle peklowana.Dodawano brakującą ilość peklosoli dopiero w czasie mieszania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584200
Udostępnij na innych stronach

Którego mięsa 1/3 -tłustego ,czy chudego. ?

Kiełbasa krucha  ,którą kupuję czasami na targu jest po prostu w całości krucha ,nie zlepiona i taka mokra w środku.Moje wszystkie są smaczne ,ale bardziej suche i zlepione.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584203
Udostępnij na innych stronach

Podwawelska była robiona z II wp. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584207
Udostępnij na innych stronach

Pytałam o te 1/3 którą nie peklujemy przy załozeniu ,ze częśc miesa jest z kl I i część boczku ,czy podgardla,ale rozumiem,ze twoja cała była wykonana z II wieprzowej i 1/3 nie peklowałeś?

Co zrobić ,zeby kiełbasa była "soczysta" ?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584209
Udostępnij na innych stronach

Dobrze rozumiesz,ale ja swoją pokazaną tak nie robiłem.I tak przy tej proporcji tłuszczu będzie  krucha bo nie dodawałem mięsa kl.III a jak wiadomo tłuszcz nic nie klei.Podalem tylko sposób jak można poprawić kruchość kiełbasy.

Co do soczystości to do farszu dodaje się wody lub rosołu ,ale ilość zależy od mięsa jak chłonie i trzyma wodę,żeby nie było niespodzianek w dalszej obróbce.Tu liczy się doświadczenie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584229
Udostępnij na innych stronach

Do tej mojej ostatniej kruchej z przepisu rarytasika dodałam 10% wody i wyszła ,jaka wyszła :(

Muszę poeksperymentować z tą ilością wody i nabrać doświadczenia....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584237
Udostępnij na innych stronach

Do tej mojej ostatniej kruchej z przepisu rarytasika dodałam 10% wody i wyszła ,jaka wyszła

 

10% wody to standard.A do kabanosów dodajesz wody.?Zapewne nie.To po co dałaś do tej kiełbasy jak miała być krucha? .Dałaś zapewne za chude mięso i masz co masz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584249
Udostępnij na innych stronach

Mięso faktycznie dałam chude ,ale od szynki [nie łopatka], wodę wlałam ,ale niepotrzebnie chyba wyrabiałam [za długo] i niepotrzebnie osadzałam [całą noc-bo robiłam wieczorem ,a w południe wedziłam]

Może następnym razem zrobię z przepisu na kabanosy??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584252
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może następnym razem zrobię z przepisu na kabanosy??

 

Jeśli zrobisz dobrze to na pewno będzie to kiełbasa krucha, ale musisz się liczyć z tym że będzie tłusta. Powodzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584254
Udostępnij na innych stronach

 

ale niepotrzebnie chyba wyrabiałam [za długo] i niepotrzebnie osadzałam [całą noc-bo robiłam wieczorem ,a w południe wedziłam]

Nie wyrabiaj farszu , tylko wymieszaj go jak na kabanosy - delikatnie (żeby przyprawy równo się rozprowadziły wymieszaj je mięsem kl - I  przed zmieleniem) wody daj na początek 5%  , osadzaj 1-2 godz. i spróbuj co Ci wyjdzie . Powinno być ok.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-584279
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Zrobiłem i ja ale 50-50 szynka i boczek wyszła krucha zastosowałem gorącą wodę

Mi lepiej smakuje parzona

 

post-93109-0-39368600-1547996954_thumb.jpg

post-93109-0-77547700-1547997026_thumb.jpg

 

Dzięki

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-621175
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem i ja ale 50-50 szynka i boczek wyszła krucha

 

Bardzo ładna w przekroju, taką lubię chudziutką . :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-621185
Udostępnij na innych stronach

 

Zrobiłem i ja ale 50-50 szynka i boczek wyszła krucha

 

Bardzo ładna w przekroju, taką lubię chudziutką . :clap:

 

Dzięki - czy taka chudziutka to nie wiem )  zrobiłem z 1 kg szynki i 1 kg boczku. Zobaczę jak będzie smakowała po podaniu na gorąco z wody

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-621189
Udostępnij na innych stronach

Napisz ,czy wyszła Ci faktycznie krucha i soczysta , bo od patrzenia już ślinka leci :)

Wyszła krucha co do soczystości to nie jest aż taka soczysta dałem mniej wody może to dlatego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14681-kie%C5%82basa-krucha-wg-rarytasika/page/4/#findComment-621247
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.