wróbel75 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 26 Grudnia 2019 To moje subiektywne zdanie i ma się nijak do badań które twierdzą, że dym w płynie jest zdrowszy niż naturalny. W badania nie wypada nie wierzyć bez jakiegoś uzasadnienia i tego nie neguję. Mało tego, zgadzam się z tym, że są techniczne możliwości aby ten dym w płynie dodatkowo oczyścić ze szkodliwych substancji. I pewnie tak jest. A że jakoś jestem uprzedzony do tej metody, to po prostu o tym tutaj wspomniałem. Dla mnie (jako palacza) ten dym w płynie to jest jak e-papieros czy light w stosunku do tradycyjnego palenia. Osobiście (jak już palę) wolę starego, poczciwego papierosa z tytoniu Ale to nie temat o dymach w płynie czy papierosach. Kieruję się wyobraźnią, porównuje metody i dalej mam dylemat nad poprawnością tej metody, a w szczególności równomierne zapeklowanie mięsa. Czy nie jest tak, że w zewnętrznej warstwie mięsa azotynu jest w uj..a w środku prawie nic. Miro, na to pytanie dam Ci odpowiedź po nowym roku, czy sprawdzi się moja teoria której pomysł narodził się... przy produkcji sera. Wiem, jestem uparty, trzymam się starych, sprawdzonych zasad i tylko te "nowym" polecam. I tutaj mamy do Ciebie "pretensje" tylko o jedno -stronniczość. Piszesz o jednej z trzech metod peklowania jako TRADYCYJNEJ. Jeśli będziesz pisał "tradycja mojej rodziny" to jeszcze to zrozumiem, a jeśli naprawdę uważasz że tylko peklowanie na mokro jest tradycyjne to wstyd mi że mamy takich niedouczonych VIP-ów. Albo chcesz zrobić zdrową, własną wędlinę, albo jak masz się tak tłumaczyć nie rób nic. Więc jak to się ma do choć chciałem dobrze dla tych którzy wędzarni nigdy mieć nie będą. Co mnie cieszy? A to że mają odwagę napisać że dymem w płynie zrobili wędliny i że są zaje...bo są. A mnie cieszą wszyscy którzy w tym temacie mieli odwagę napisać że peklują w workach Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-651593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Wracając do głównego tematu, to mam pytanie: czy takie zapeklowane w workach mięso można zamrozić i potem po rozmrożeniu (w lodówce) oczywiście od razu wędzić? Bo sprawa jest taka, że leżą mi już 2tyg, z różnych przyczyn nie mogłem ich uwędzić wtedy kiedy chciałem i nie jestem teraz pewien ile można je trzymać tak w workach? 3 tyg max będzie ok jeszcze? Korzystam z zalet peklowania w workach i nie muszę trzymać się ściśle jakiegoś terminu wędzenia, ale też chyba wszystko ma swoje granice. Powinno być ok jak zakładam do 3 tyg. Ale tak czy inaczej zaciekawiła mnie kwestia mrożenia po już zapeklowaniu wędzonek. Może ktoś tego próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-652448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 31 Grudnia 2019 (edytowane) Po 30 dniach dalej było OK. Ja bym nic nie mroził.--Romii Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-652453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Trzy tygodnie sprawdzone na własnym mięsie Ja bym nie mroził Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-652559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 31 Grudnia 2019 Wracając do głównego tematu, to mam pytanie: czy takie zapeklowane w workach mięso można zamrozić i potem po rozmrożeniu (w lodówce) oczywiście od razu wędzić? Jak najbardziej możesz zamrozić, oczywiście powolne rozmrażanie w lodówce, a dalej postępujesz tak jak przed każdym wędzeniem. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-652578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ok czyli 3tyg ok ale nie wiem czy się nie przedłuży także pewnie pójdą na mroźny odpoczynek dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-653074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Pamiętaj tylko jedno, po odmrożeniu, nie zalecane jest już ponowne mrożenie. Choć spotkałem się też z tym, że po rozmrożeniu i obróbce termicznej niektórzy nie widzieli nic złego w ew.ponownym mrożeniu. Ja osobiście staram się tego unikać. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-653076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 14 Stycznia 2020 miro, dnia 26 Gru 2019 - 13:25, napisał: Kieruję się wyobraźnią, porównuje metody i dalej mam dylemat nad poprawnością tej metody, a w szczególności równomierne zapeklowanie mięsa. Czy nie jest tak, że w zewnętrznej warstwie mięsa azotynu jest w uj..a w środku prawie nic. Miro, na to pytanie dam Ci odpowiedź po nowym roku, czy sprawdzi się moja teoria której pomysł narodził się... przy produkcji sera. Wracając do tematu, miro już jestem troszkę mądrzejszy (chyba). Tak jak wspomniałem pomysł narodził się przy produkcji sera. Tam należy obracać ser po soleniu, aby między innymi wyrównać słoność wyrobu. Zastosowałem tą wiedzę przy peklowaniu w workach i tym razem nie było "niespodzianek" w postaci szarego oczka.Nie wiem czy to obracanie miało na to wpływ, ale na pewno nie zaszkodziło. Teraz każde mięso staram się obracać co 2-3 dni i mam nadzieję że już nie ujrzę szarego oczka. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-654280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Ja odwracam codziennie. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-654281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Ja odwracam codziennie Ja od 14 stycznia też odwracam codziennie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-654372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmpatycznyMiś Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Czytam ten wątek od początki i tak się zastanawiam, jak zmieniło sie nastawienie użytkowników do peklowania "prózniowego" po 3 latach od czasu dymów miedzy Miro, Stefanem i ZLPepem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 No to chyba dobrze? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 (edytowane) Czytam ten wątek od początki i tak się zastanawiam, jak zmieniło sie nastawienie użytkowników do peklowania "prózniowego" po 3 latach od czasu dymów miedzy Ja mam trochę większą perespektywe czasowąBo od chyba od oliwki lub początków Forum WD jak pierwszy raz o tym wspomniałem o peklowaniu w woreczkach, lub o termoobiegu w wędzarni i zostałem praktycznie wirtualnie zlinczowany za szerzenie "atmosow" i ograniczanie wymiany gazowej podczas peklowania czym przyczyniam sie do .......... i tu była cala lista katastrof bakteriologicznych i innych Edytowane 22 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Niech każdy pekluje jak uważa....???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Najważniejsze, że doszło do consensusu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Miło słyszeć . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Jasne. Nie ukrywam jaki miałem i mam stosunek do takich działań, ale to jest forum i każdy ma prawo działać wg swego uznania, byle BEZPICZNIE. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Koniec świata ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmpatycznyMiś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 No to ja przy okazji zadam pytanie, które wiąże się z peklowanie,. Czym konserwowane jest mięso paczkowane w dużych sklepach? NA opakowaniu próżno szukać informacji, a jednak wytrzymuje długo w ladzie chłodniczej.Jak peklować takie mięso? Albo jak przygotować takie mięso do peklowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Jak peklować takie mięso? Albo jak przygotować takie mięso do peklowania? Normalnie, jak każde inne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EmpatycznyMiś Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Maxell a posiadasz ( ewentualnie inni użytkownicy ) może materiały, albo wiedzę co znajduje sie JUŻ w takim mięsie? Czym jest konserwowane i nastrzykiwane by zwiększyć masę handlową? Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez EmpatycznyMiś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Teoretycznie niczym.Praktycznie to różnie bywa, solanką lub peklosolanką lub tym co popadnie czyli + dodatki funkcjonalne Czasami odświeżanie roztworem wody utlenionej aby stare ścierwo nie świeciłoło zbyt mocno i potem peklosolą I potem masz ładny napisSUPER PROMOCJA Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Powiem Ci tak. Z tego co mi wiadomo, a przyznam że informacje mam naprawdę z pierwszej ręki, od właściciela wielkich zakładów mięsnych, mięsa od jakiegoś czasu nie nastrzykuje się solankami, czy innym badziewiem. Do mięsa dodawane są enzymy, które długo utrzymują je w świeżości i nie mają wpływu na dalszą obróbkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 SUPER PROMOCJA Trzy życia kurczaka, wg informatora z wielkopowierzchniowego sklepu:1. Kurczak świeży2. Kurczak po reanimacji / umyciu / odświeżeniu3. Kurczak z rożna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 4 sałatka z kurczakiem Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/40/#findComment-664503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.