Mariusz7 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 18 Listopada 2019 No i po co ta złośliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-646332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Misiek_ Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 18 Listopada 2019 No i po co ta złośliwość?Wobec kolegi gollum żadnej złośliwości nie było gdyby ktoś miał wątpliwości. Co do Mira to tylko drobna podsumowująca temat. Proszę o wybaczenie jeżeli było to tak niestosowne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-646333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 22 Listopada 2019 Po przeczytaniu tematu kolegi ZLeP-a (a właściwie już dwóch) pomyślałem (tak – zdarza mi się ) a co by było gdyby: Tak zapeklowane mięso wykorzystywać do wyrobu wędlin. Ostatnio w innym temacie zostałem „pouczony” że mięsa (nie tylko na wędliny) po peklowaniu nie dotyka się (nie miesza np. po dobie – co ja zawsze robiłem aby nie było ”szarego”, czy wkładałem łapy do solanki i przekładałem mięso góra/dół ) oraz że czas peklowania mięsa na wędliny to minimum 48h (choć chyba już w standardzie, w opisach wędlin jest napisane: peklowanie 48h.) Pomyślałem że można by było kupić mięso, zapeklować „metodą ZLeP-a” ( przepraszam Cię Kolego, ale myślę że pomału przyjmie się taka nazwa) a po 14 dniach mamy przygotowane mięso do: przeznaczenia na wędzonki, do wykonania wędlin, do ew. dalszego peklowania (jeśli np. zmieniły się nam plany)I zastanawiam się czy można klasyfikować mięso dopiero po peklowaniu? Ja rozumiem że mięso kroi się w kostkę aby w ciągu tych 48h peklosól dobrze spenetrowała mięso, ale czy tylko o to chodzi, czy jest coś o czym nie mam pojęcia i nie wziąłem pod uwagę? Pomijam teraz aspekty ekonomiczne czy ekologiczne, tylko samą technikę. W życiu naszym różnie bywa, nie raz coś zaplanujemy i nie wychodzi , nie raz zmienia się sytuacja z dnia na dzień.Po prostu wygodniej chyba by było "mieć w gotowości" zapeklowane mięso na wyroby. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-646747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 22 Listopada 2019 Pomyślałem że można by było kupić mięso, zapeklować „metodą ZLeP-a” ( przepraszam Cię Kolego, ale myślę że pomału przyjmie się taka nazwa) a po 14 dniach mamy przygotowane mięso do: przeznaczenia na wędzonki, do wykonania wędlin, do ew. dalszego peklowania (jeśli np. zmieniły się nam plany) I zastanawiam się czy można klasyfikować mięso dopiero po peklowaniu? Na pewno nie będzie szkód przy takim postępowaniu.Kiedyś dokładałam do kiełbasy mięso z całej polędwicy zapeklowanej na mokro.Po prostu była taka potrzeba - zrobiłam to po konsultacji z Gł. Technologiem.Nawet zakładając nierównomierne przepeklowanie mięśni, po rozdrobnieniu i wymieszaniu wszystko się wyrówna.Jednak nie widzę tutaj : "dalszego peklowania". takie mięso należy sklasyfikować i od razu przerobić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-646784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 23 Listopada 2019 Jednak nie widzę tutaj : "dalszego peklowania". takie mięso należy sklasyfikować i od razu przerobić. Nie,nie Aniu, chodziło mi o to że np. mam zapeklowane mięso, bo planuję za 14 dni wędzenie ale... coś wyskoczyło i muszę przełożyć wędzenie/wykonanie wyrobu na kolejny weekend, czyli wtedy mięso leży w tym worku 21dni (nie otwierane)Po wyjęciu go z worka naturalnie, bez zwłoki należało by je wtedy przerabiać od razu.Dziękuję [Dodano: 23 lis 2019 - 12:34]A, i dziękuję moderatorom za przerzucenie mojego posta -to było głupie/nieprzemyślane aby tworzyć nowy - niepotrzebny- temat Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-646870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 23 Listopada 2019 Pytanie do doświadczonych w temacie: Jak długo taki zapeklowany kawałek np. polędwicy można trzymać w vacum?W wakacje trzymałem 30 dni przy dawce 25g/kg peklosoli - mięsko ładnie się zapeklowało, żadnych skutków ubocznych 30-to dniowego peklowania nie stwierdziłem. --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-646883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 23 Listopada 2019 chodziło mi o to 3 tygodnie spokojnie. Po obniżeniu temp. może być dłużej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-646935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 28 Listopada 2019 Bardzo wygodna metoda, z ktorej skorzystalem po raz pierwszy ostatnio. Trzymałem równo 7 dni w temp 3-4 stopnie. Niestety w wiekszosci wyszlo szare oczko, w szynkach ok 1,2kg i w karku ok 2kg, to samo poledwica ok 2kg. Następnym razem temp podniose do 5-6 stopni i kawałki mięsa będą po ok 1kg każdy. ok 12kg mięsa zmieściłem w jednej szufladzie, śmiało mógłbym jeszcze dołożyć z 5kg i by się zmieściło. Podpowiedzcie mi proszę, jak długo wędzonki trzymacie w lodówce? Widziałem tabelki, w których czas to ok 4 tygodnie. Oczywiscie te w woreczkach prozniowych.Przy wiekszej ilosci serow wloskich, tez mozna zapakowac w woreczek i do lodowki na dluzej, czy zamrazarka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Trzymałem równo 7 dni w temp 3-4 stopnie. Niestety w wiekszosci wyszlo szare oczko, w szynkach ok 1,2kg i w karku ok 2kg, to samo poledwica ok 2kg.Zdecydowanie za niska temperatura oraz zbyt krótki czas. Trzymaj się bliżej 6'C i 14 dni Podpowiedzcie mi proszę, jak długo wędzonki trzymacie w lodówce?Aż je skonsumujemy U mnie kiedyś wytrzymała coś koło 1,5 miesiąca.Zalecane jest aby w lodówce trzymać wyroby które zamierzamy zjeść w ciągu miesiąca lecz czasem spotykam się z opisem że w Vacum SiBy mają po 2-3 miesiące. Jeśli parzysz wędzonki po wędzeniu, to część zaraz po wędzeniu (przed parzeniem), po wystudzeniu możesz zamrozić, a parzyć dopiero po odmrożeniu. Edytowane 28 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 28 Listopada 2019 michal1, dnia 28 List 2019 - 12:21, napisał: Podpowiedzcie mi proszę, jak długo wędzonki trzymacie w lodówce? Aż je skonsumujemy U mnie kiedyś wytrzymała coś koło 1,5 miesiąca. Zalecane jest aby w lodówce trzymać wyroby które zamierzamy zjeść w ciągu miesiąca lecz czasem spotykam się z opisem że w Vacum SiBy mają po 2-3 miesiące. Po miesiącu w lodówce "Total NO FROST" zarówno kiełbasa jak i wędzonki są wysuszone u mnie na max-a. Kiedyś testowo zostawiłem.Bez problemu jadalne pod warunkiem posiadania ostrego noża i dobrych zębów:-). Nadmiar "na świeżo" pakuje w vacum i zamrażam.Wczoraj otworzyłem serek typu włoskiego wędzony około lipca i spakowany w vacum - nie był mrożony tylko leżał w lodówce w 4 stopniach - smakowo i zapachowo bardzo OKżadnych zmian in minus nie stwierdziłem.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 28 Listopada 2019 Trzymałem równo 7 dni w temp 3-4 stopnie. Niestety w wiekszosci wyszlo szare oczko, w szynkach ok 1,2kg i w karku ok 2kg, to samo poledwica ok 2kg.Zdecydowanie za niska temperatura oraz zbyt krótki czas. Trzymaj się bliżej 6'C i 14 dni Podpowiedzcie mi proszę, jak długo wędzonki trzymacie w lodówce?Aż je skonsumujemy U mnie kiedyś wytrzymała coś koło 1,5 miesiąca.Zalecane jest aby w lodówce trzymać wyroby które zamierzamy zjeść w ciągu miesiąca lecz czasem spotykam się z opisem że w Vacum SiBy mają po 2-3 miesiące. Jeśli parzysz wędzonki po wędzeniu, to część zaraz po wędzeniu (przed parzeniem), po wystudzeniu możesz zamrozić, a parzyć dopiero po odmrożeniu. sprobuje 14 dni trzymac, balem sie jak na pierwszy raz ogolnie zachwycilem sie takim peklowaniem w porownaniu do mokrego i strzykawki, ktora potrafila sie rozpiac i solanke lądowała na mnie parzyłem od razu, jesli 1,5 miesiaca moze lezec w lodowce to dla mnie wystarczy, spokojnie z 6kg ktore zostalo zniknie [Dodano: 28 lis 2019 - 14:51] michal1, dnia 28 List 2019 - 12:21, napisał: Podpowiedzcie mi proszę, jak długo wędzonki trzymacie w lodówce? Aż je skonsumujemy U mnie kiedyś wytrzymała coś koło 1,5 miesiąca. Zalecane jest aby w lodówce trzymać wyroby które zamierzamy zjeść w ciągu miesiąca lecz czasem spotykam się z opisem że w Vacum SiBy mają po 2-3 miesiące. Po miesiącu w lodówce "Total NO FROST" zarówno kiełbasa jak i wędzonki są wysuszone u mnie na max-a. Kiedyś testowo zostawiłem.Bez problemu jadalne pod warunkiem posiadania ostrego noża i dobrych zębów:-). Nadmiar "na świeżo" pakuje w vacum i zamrażam.Wczoraj otworzyłem serek typu włoskiego wędzony około lipca i spakowany w vacum - nie był mrożony tylko leżał w lodówce w 4 stopniach - smakowo i zapachowo bardzo OKżadnych zmian in minus nie stwierdziłem.--Romii wspaniale, nastepnym razem nie bede sie zastanawial i zrobie serow jak na handel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 28 Listopada 2019 balem sie jak na pierwszy raz I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa - ile dajesz peklosoli? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 28 Listopada 2019 20gr/kg bez zadnych przypraw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 28 Listopada 2019 Bezpieczna dawka. Tylko rozprowadzaj w miarę dokładnie po całym kawałku mięsa.Jak będzie za słone to tak do 18g/kg możesz zejść (mówię tylko na swoim doświadczeniu) i pamiętaj że jak będziesz podpiekał w wędzarni czy np. w piekarniku (wędzonka nie będzie parzona w wodzie) to słoność pójdzie w górę Z przyprawami nie mam doświadczenia bo uważam że mięso powinno smakować mięsem (inna bajka że przyprawy potrafią się psuć) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 28 Listopada 2019 Ja do każdego kawałka osobno odważam dawkę soli i panieruje nią dokładnie mięsko. Zostawiam na 10 dni.Staram się kupować małe kilogramowe kulki szynkowe ,cienkie schaby i karkówki.Wszystko po wedzeniu parzę i gotowe pakuje w woreczki i do zamrażarki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 28 Listopada 2019 odważam dawkę soli Czy peklosoli ? Wszystko po wedzeniu parzę i gotowe pakuje w woreczki i do zamrażarki. A może tak zapakować po wędzeniu i zamrozić . Parzyć po rozmrożeniu w lodówce . Smak i aromat taki jak po wędzeniu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 28 Listopada 2019 Sorki- peewnie,ze peklosoli Nie próbowałam parzyć po rozmrozeniu ,bo wyjmuje produkt już gotowy i tylko rozmrażam,ale spróbuje ,jeżeli mówisz,ze jest różnica w smaku Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Mięso rozdrobnione w sposób tradycyjny peklujemy bardzo krótko, ze względu na możliwość zakażenia bakteryjnego, hermetyczny woreczek tą możliwość eliminuje, jeśli nie zarazimy mięsa przed zapakowaniem, to po zapakowaniu nie ma już możliwości.Pomysł z peklowaniem w woreczku mięsa na kiełbasy spodobał mi się, to metoda którą lubię.Czasem jest ochota, nie ma czasu. Czasem jest czas, a nie ma ochoty .W woreczku mamy więcej czasu i możemy poczekać na ochotę . Osobiście nie peklowałbym bardzo dużych kawałków, a pociąłbym na nieco mniejsze, takie które zapeklują się w kilka dni.Może ochota przyjdzie szybciej niż się spodziewamy . Edytowane 28 Listopada 2019 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Ośmielę się zadać pytanie ...Dlaczego zamrażacie wędliny zapakowane "próżniowo" ?Może ktoś lubi zamrażane i odmrażane...ja kupiłem pakowarkę po to , żeby nie mrozić , a jeśli już to po dłuuuuższym czasie .Został mi jeden kawałek polędwicy i nie wytrzymałem ... rozpakowałem...Zaraz wrzucę fotki mojej polędwicy robionej na pseudo łososiową , zapakowana 21.08.2019r , przechowywana w lodówce . Edytowane 28 Listopada 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Z przyzwyczajenia?Ze strachu przed, no właśnie czym?U mnie nawet wędzone pstrągi zapakowane próżniowo leżą miesiącami w lodówce. Edytowane 28 Listopada 2019 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 28 Listopada 2019 Ja zapytam w drugą stronę -po wyjęciu z zamrazarki odmroziłam wędlinę ,ale jej nie wyjęłam z worka .Ile może odmrożona leżeć w lodówce w worku? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 28 Listopada 2019 Nie chcę nikomu podpaść, ani nikogo wprowadzić w błąd, bo aktualnie to wbrew wszelkim zaleceniom, ale u mnie potrafi poleżeć długo. Tygodniami.Nie chcę polecać tej metody, ale na zdrowy rozsądek: skoro hermetycznie zapakowane nie psuje się bez zamrożenia, to czemu ma się popsuć po rozmrożeniu? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 28 Listopada 2019 A ile w życiu zjedliśmy wędlin/wędzonek zamrażano-rozmrażanych?! Z marketów, sklepików.Ostatnio poprosiłem Beatę (LP) aby kupiła mi pieczarki - z kilograma 4szt. nie zdążyły się rozmrozić Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 28 Listopada 2019 Mięso rozdrobnione w sposób tradycyjny peklujemy bardzo krótko, ze względu na możliwość zakażenia bakteryjnegoSkąd niby to zagrożenie ma nastąpić?Z wody, ziemi czy powietrza? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 29 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 29 Listopada 2019 (edytowane) Z otoczenia. Miro, komu jak komu, ale nie spodziewałem się, że Tobie będę przytaczał artykuły z głównej strony:https://wedlinydomowe.pl/mieso/wszystko-o-miesie/1066-zalecane-czasy-przechowywania-miesa-i-przetworow-miesnych-w-warunkach-domowych Tam jest napisane: "Należy zwrócić uwagę, że rozdrabnianie mięsa, w czasie którego następuje zniszczenie tkanek (powodujące uwolnienie enzymów i uaktywnienie reakcji enzymatycznych) oraz rozprowadzenie drobnoustrojów w całej objętości mięsa, znacznie skraca okres jego trwałości." Edytowane 29 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/33/#findComment-647597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.