Bossky Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Myślę że skoro dotąd robiłeś tylko na peklosoli to po dodaniu tych przypraw powrócisz do peklowania bez nich. Jeśli mamy ochotę na wędzone z przyprawami to jest od tego kielbasa. A przepisów tu bez liku. Z moich obserwacji wynika że przyprawy w przypadku wędzonek jeśli mają jakiś oddźwięk w gotowym produkcie to jest on niezadowalający. Ale oczywiście to rzecz gustu. Odezwij się koniecznie w kwestii twoich spostrzeżeń gdy już dziabniesz kęs tych przyprawionych wędzonek. Edytowane 5 Stycznia 2023 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-807062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Z moich obserwacji wynika że przyprawy w przypadku wędzonek jeśli mają jakiś oddźwięk w gotowym produkcie to jest on niezadowalający Ryba ma pachnieć rybą,cap capem a mięcho mięchem. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-807072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 6 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Każda z przypraw może być skazona jakimiś szkodliwymi bakteriami. Dlatego należy zaopatrywać się u pewnych sprzedawców, a przyprawy muszą być jak najświeższe i przy ich przygotowaniu trzeba zachować jak najwyższy poziom higieny.Nawet pewny sprzedawca niekoniecznie ma wpływ na zawartość szkodliwych bakterii. Dlatego w peklowaniu mokrym lepiej zrobić wywar.Podobnie przy peklowaniu w woreczku, można zrobić wywar, tyle że bardzo skondensowany, powiedzmy kilka, kilkanaście centymetrów można wlać do woreczka i ostrożnie zgrzać. Nie ważne, że zostanie troszeczkę powietrza.Woreczek wybacza dużo więcej niż peklowanie mokre, ponieważ początkowe stężenie peklosoli zaczyna się od praktycznie 100% i spada wraz z rozpuszczaniem się peklosoli w osoczu. Tak wielkie stężenie niszczy większość bakterii. To i brak dostępu świeżego powietrza pozwala nam bezpiecznie peklować o wiele dłużej niż stosujemy w peklowaniu mokrym.Z drugiej strony możemy peklować też krócej niż zaleca się w peklowaniu mokrym, ponieważ początkowe bardzo mocne stężenie peklosoli powoduje o wiele mocniejsze działanie osmotyczne i szybsze przenikanie mięsa skoncentrowaną solanką. [Dodano: 06 sty 2023 - 14:25] Aby zapobiec wyciekaniu z mięsa wody podczas zgrzewania zapeklowane mięsiwo wkładamy w dwa woreczki, do pierwszego zapeklowane mięso, potem do drugiego stroną otwarta w kierunku strony zamkniętej pierwszego woreczka i zgrzewamy wtedy spokojnie nie myśląc o tym że soki zaczną nam uciekać z mięsa do maszyny zgrzewającej. Wystarczy umiejętnie zgrzewać. Woda w niczym nie przeszkadza, to jest solanka peklująca.Nie kładę woreczka na blacie, na krawędzi stawiam zgrzewarkę. Taka pozycja ułatwia zgrzewanie mokrych produktów. Zgrzewam, kiesy woda podchodzi pod zgrzew. Często nie udaje się zgrzać, więc poprawiam powyżej już bez próżni (jeśli do woreczka nie dostało się zbyt dużo powietrza). Jeśli i to się nie powiedzie, to w miejscu zgrzewu wycieram woreczek ręcznikiem i zgrzewam jeszcze raz. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-807156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Nie kładę woreczka na blacie, na krawędzi stawiam zgrzewarkę. Dla mnie nowy pomysł - wypróbuję Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-807222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 6 Stycznia 2023 Ja reguluję sobie obciążenie woreczka kolanami. Maksymalne opuszczenie i kontrola, samoistne, grawitacyjnie wyciska prawie całe powietrze z woreczka np z kapustą lub ogórkami w zalewie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-807227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav211093 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Witam wszystkich bardzo serdecznie, na forum jestem od jakiegoś czasu śledzę posty ale się nie udzielałem, zainteresował mnie ten post który wspólnymi siłami tworzycie od 2017 roku. Jak widzę autor dalej żyje i chyba ma się dobrze zaczynając go czytać miałem obawy przed pakowaniem mięsa w worki, ale chyba wszystkie spekulacje zostały rozwiane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-808195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 15 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-808830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 15 Stycznia 2023 :laugh: Spokojnie, więcej z nas tu przeżyło Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-808891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy-mechpoj Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 17 Lutego 2023 Od kiedy mięso peklowane na mokro mi zgazowało zmieniłem peklowanie na woreczki próżniowe i to już stosuję od kilkunastu lat żyję i naprawdę jestem zadowolony a pomijając zgazowane mięso uwędziłem i wszystko zjadły psy oczywiście zdechły ale ze starości a nie od jadu kiełbasianego .Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-815770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 17 Lutego 2023 Toś Pan Panie Kolego odważny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-815778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 17 Lutego 2023 :laugh: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-815780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 31 Marca 2023 Dziś przypomniałam sobie ,ze za tydzień świeta ...Mam kilka kawałkow schabu ,piers z indyka i mała kulkę szynki.Czy upekluje mi się to mięsko na sucho w woreczkach przez tydzien ?O ile i czy zwiekszyć dawkę soli/ Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-824610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 31 Marca 2023 Dawno nie peklowałem tym sposobem, ale ideą było wydłużenie a nie skrócenie peklowania (wolno,bez tlenu).Spróbuj tym sposobem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/?do=findComment&comment=405076dni z jednym nastrzykiem i będzie OK. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-824686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zapeklujesz w ciągu tygodnia. Ze względu na dużo większe stężenie soli w minimalnej ilości solanki proces peklowania zachodzi dużo szybciej. Jeśli mięso poleży w woreczku dłużej, to również żaden problem, jest bezpieczniej niż w solance i nie "przesoli się" z czasem, ponieważ cała peklosól trafia do mięsa i nie ma jej tam więcej.Peklosoli dodajesz dokładnie tyle, ile potrzeba. Czyli 18-20g/kg, tłuste można nieco więcej. Identycznie jak w kiełbasach itp. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-824739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Tak zrobiłam . Dodatkowo zrobiłam nastrzyk z dodatkową ilością soli ,ale myślę ,ze nie będzie bardzo słone ...Miałam parzyć w woreczkach ,ale chyba zrobię tradycyjnie w wodzie ,to trochę soli pójdzie do wody Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-824941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Nastrzyk tylko z peklosoli już odważonej do peklowanego mięsa, każdy dodatkowy gram mocno wpłynie na smak, ale już zdałaś sobie z tego sprawę. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Ja wędze małe kawałki z reguły nie przekraczajace 1kg więc cięzko z niecałych 20g jeszcze odważać porcję do nastrzyku Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Co chcesz więcej odważać? Już masz wszystko odważone. Możesz wsypać odważoną pekolsól do kilkunastu czy kilkudziesięciu mililitrów wody i nastrzyknąć tym co się rozpuściło, a tym co się nie rozpuściło natrzeć mięso, ważne, aby całość tej peklosoli trafiła do woreczka.Nie można dawać dodatkowej soli do nastrzyku, bo o tą dodatkową część będzie przesolone. A tak z innej beczki myślę aby kiedyś zrobić sobie bardzo mocny wywar, taki koncentrat z dodatków i dodawać niewielką ilość do woreczka, czy też w tym rozpuścić peklosól i nastrzyknąć.Podobnie jak robię z nalewkami. Na przykład dawno temu całą butelkę po Kubusiu napchałem trawą żubrówką i zalałem alkoholem. Teraz wystarczy kilka cm tego koncentratu na 0,5l wódki i mam żubrówkę. 1 Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Z reguły to szybko powstaje wodny roztwór soli i nie bardzo to widzę w praktyce a tak gwoli ciekawości to ciekawe jakim sposobem to inni ogarniają ?[mam na myśli sporzadzanie nastrzyków do każdego małego kawałka ,bo ja odmierzam sól do każdego kawałka mięsa mimo ze kilka z nich idzie do jednego większego worka] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Uważam, że to nie apteka, możesz zobaczyć ile masz cm3 tej solanki i wstrzyknij mniej więcej proporcjonalnie do wagi do każdego kawałka, reszta do worka. Osmoza popracuje, to się powinno ładnie wyrównać, i nie mam tutaj na myśli w kawałku mięsa, a w całym worku. Przy peklowaniu na mokro część szprycowanej solanki też wycieka i jakoś nikomu to nie przeszkadza. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Nigdy nie bawiłam się w aptekarza i tego nastrzyku daję też mało z dodatkowej ilości peklosoli [tak naprawde to nie wiem po co ,bo jak pisałam pekluje zawsze małe kawałki] Muszę sobie przeliczyć ile wody na 1 g peklo Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Jak ja się cieszę że pekluję na sucho, zero problemów, pomyłek, szukania tabel, przeliczania, itp Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Beata za bardzo się przejęła. Niepotrzebnie.Może robić, jak Ty. Kilka % wody dodatkowo nie zrobi wielkiej różnicy. Chyba, że ktoś naprawdę preferuje 20g/kg, bo 19,5g to za mało słone . Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Ja ostatnio albo mam cos z sola nie tak bo jestemz regoly maloslonolubna i nie wiem sypie tyle soli a wszystko jakos malo slone(odmierzam a ie sypie na oko ),jak oekluje zawsze hest ok . Moze szwedzka sol do kitu , ttlko ze ta tez juz kupuje rozna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Ja się nigdy nie przejmowałam jakimiś dokładnościami +-..W przypadku peklowania na sucho w woreczkach kilka gramów +-może już robić róznicę dlatego pytałam o minimalny potrzebny czas do zapeklowania i o koniecznoć ,czy niekoniecznie robienia dodatkowych nastrzyków .,żeby wiedzieć jak to powinno się robić zgodnie ze sztuką Rozważam teraz przeważenie kilku kawałków [tych które będe pakowała do jednego worka ]i dopasowanie peklosoli do ogónej wagi mięsa .Łatwiej będzie ująć więcej gramów i sporzadzić ogólną solankę do tych wszystkich kawałków i później odpowiednią ilością [+- ]nastrzykiwać każdy kawałeknp w przypadku krótkiego czasu peklowania. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/page/45/#findComment-825779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.