Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

podpowiedzcie jakie worki moletowe kupić do Silvercresta ??

w instrukcji piszą że mają mieć 170- 290 mikronów, czy może używacie z powodzeniem innych grubości ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-484077
Udostępnij na innych stronach

Używamy worków z folii od 70 do 110 mikronów. Takie po prostu są na rynku.

U ciebie najwyraźniej ktoś nie pisał o grubości folii, a o grubości worka, czyli folia x2, chyba że jest to pakowarka do gruzu :D .

Myślę, że możesz próbować tych samych co my.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-484085
Udostępnij na innych stronach

podpowiedzcie jakie worki moletowe kupić do Silvercresta ??

w instrukcji piszą że mają mieć 170- 290 mikronów, czy może używacie z powodzeniem innych grubości ??

 

Wrzucałem tutaj filmik z porównania pakowarek, do testu były używane woreczki z Pak-T. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-484100
Udostępnij na innych stronach

Jakby kto chciał to mam do odsprzedania jedną pakowarkę Proficooka. Ten poprzedni bardziej niezawodny model. W zasadzie chyba nawet ani razu nie używana. Jakoś tak wyszło że mam dwie... Oddam za dwie stówki  :cool:

 

post-44979-0-88573100-1458112783_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485047
Udostępnij na innych stronach

http://www.gastromix.pl/pakowarka-listwowa-p-16020.htmlw tej ciekawi mnie funkcja marynowania czy w Profi również zamarynuję mięsiwo np na grilla. Druga sprawa nie wiem czy dobrze myślę, może się mylę ale czy np wędzone wyroby przed parzeniem można pakować próżniowo i potem parzyć?

Edytowane przez DaArCiO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485052
Udostępnij na innych stronach

Po prostu pytam. Czy te torebki, które rzuciłeś w linku nadają się do gotowania?Oryginalne, które są przy pakowarce widzę, że można gotować i do kuchenki mikrofalowej?! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485054
Udostępnij na innych stronach

Jakby kto chciał to mam do odsprzedania jedną pakowarkę Proficooka. Ten poprzedni bardziej niezawodny model. W zasadzie chyba nawet ani razu nie używana. Jakoś tak wyszło że mam dwie... Oddam za dwie stówki  :cool:

 

attachicon.gifprofi-cook-pc-vk-1015.jpg

Jak 200 z przesyłką to biorę :) .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485148
Udostępnij na innych stronach

http://www.gastromix.pl/pakowarka-listwowa-p-16020.htmlw tej ciekawi mnie funkcja marynowania czy w Profi również zamarynuję mięsiwo np na grilla. Druga sprawa nie wiem czy dobrze myślę, może się mylę ale czy np wędzone wyroby przed parzeniem można pakować próżniowo i potem parzyć?

 

Ta pakowarka którą podałeś to Firma Stalgast 691302 ( cena 902,82 PLN/Brutto ). Wczoraj dzwoniłem i pytałem odnośnie parametrów idt.

Tu znajdziesz instrukcję obsługi parametry itd. do niej :https://stalgast.com/pakowarka-listwowa

 

Też chciałem Profi :) ale chyba zdecyduję się na STALGAST 691302 lub ALLPAX P250, są mocniejsze od Profi a w użytkowaniu się okaże co i jak ( czy opłacało się przepłacić :) )

Hehe najlepsze, że i teść też chce pakowarkę :) ale czeka zanim ja kupię swoim rodzicom aby poznać opinię :)

Opis trybu Marynowania, który podaje producent w instrukcji obsługi Stalgast.
 
"G. Tryb marynowania (Marinate)
 
Tryb marynowania polega na naprzemiennym powtarzaniu cyklu odsysania powietrza, a następnie uwalniania powietrza do pojemnika, zapewniając w ten sposób uzyskanie optymalnego poziomu nasycenia produktów marynatą w najkrótszym możliwym czasie."
 
Hehe trochę czarna magia z tym marynowaniem  :laugh:
Edytowane przez M&M's
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485155
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciekawi mnie funkcja marynowania
  ...a może chodzi o funkcje pakowania mokrego. Dostępną w tańszych wersjach pakowarek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485171
Udostępnij na innych stronach

  ...a może chodzi o funkcje pakowania mokrego. Dostępną w tańszych wersjach pakowarek.

 

Jak dobrze doczytałem to do " mokrych " produktów w pakowarce Stagast jest osobna funkcja.

 

Poniżej mała lektura do zapoznania się odnośnie opcji Marynowanie w pakowarce Stal...

 

"8.7. Marynowanie produktów spożywczych
 
Urządzenie zostało wyposażone w specjalną funkcję — tryb marynowania, z dwoma opcjami Tryb szybkiego marynowania (15 minut) i Tryb zwykłego marynowania (27 minut). W trybie marynowania urządzenie może przepracować dwa cykle odsysania powietrza, a następnie wpuszczania powietrza do pojemnika, zapewniając w ten sposób uzyskanie optymalnego poziomu nasycenia marynatą w najkrótszym możliwym czasie. Etap odsysania powietrza trwa około 4 minut (Tryb szybkiego marynowania) / 8 minut (Tryb zwykłego marynowania) zanim rozpocznie się etap uwalniania powietrza pomiędzy każdym cyklem. Kiedy proces marynowania dobiegnie końca, urządzenie powiadomi o tym sygnałem dźwiękowym.
Pojemnik do pakowania próżniowego jest doskonałym uzupełnieniem dla cyklu marynowania potraw. Produkty spożywcze mogą być zamarynowane w tak krótkim czasie, ponieważ proces ten otwiera mikro-pory w powierzchni danego produktu spożywczego umożliwiając szybkie nasycenie marynatą."
Edytowane przez M&M's
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485177
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A ja mam problem taki,  Zakupiłem ProfiCooka 1080 i przy bardziej wilgotnych wędlinach, np. pakowałem wędzone piersi albo szynkę to przy odsysaniu powietrza widać jak soki szybko przesuwają się w worku (a powietrze jeszcze całkiem nie odessane więc nie przerywam) i wchodzą na zgrzew,  potem ten zgrzew praktycznie zawsze mi nie trzyma. Próbowałem bez otwierania zgrzewać ponownie ale nie wiele to daje.

Aha, te funkcję typu Moist nie wiele dają, zgrzewarka szybciej zaciągnie soki niż zacznie zgrzewać.

 

Postanowiłem że zareklamuję zgrzewarkę bo może coś słabo zgrzewa, wymienili mi na nową ale dalej to samo.

Dodam że przy zgrzewaniu jeśli nic nie dostanie się na zgrzew to to super.

 

Co poradzicie na to ?

Edytowane przez arczi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485565
Udostępnij na innych stronach

Nieco większe worki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485567
Udostępnij na innych stronach

jeśli nic nie dostanie się na zgrzew to to super.

Ręcznie przerwij odsysanie jak soki zaczną podchodzić zbyt blisko zgrzewu. Potem ręcznie zastartuj zgrzewanie. 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485569
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak 200 z przesyłką to biorę .
W ciągu 10 minut od napisania posta było już nieaktualne  :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485570
Udostępnij na innych stronach

No tak, większe worki próbowałem ale to aż ponad 2 razy taki niż to co si ę w nim znajduje, działa ale źle to wygląda takie zawinięte długie worki.

 

Przerwanie odsysania i zgrzewanie też robiłem ale jak już pisałem to widzę że jest jeszcze za dużo powietrza w worku i powinno jeszcze wyssać, ale wówczas już sok jest na zgrzewie i problem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485576
Udostępnij na innych stronach

sproboj zrobic tak zeby to co pakujesz bylo nizej niz pakowarka ,ja pakuje tak owoce ,i uzywam jeszcze trybu"anti crush"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485599
Udostępnij na innych stronach

Przeciw zgniatanie też testowałem.

 

Ale dla mnie nie jest to zbyt normalne że miejsce gdzie ma być zgrzew nie da się zgrzać bo jest wilgotne.

 

No chyba że wszyscy tak macie że nie zgrzewa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485614
Udostępnij na innych stronach

Zawin dany kawalek w plastykowy cieniutki woreczek, dopiero pozniej wsadz do worka ,ktory jest zgrzewany. wilgoc pozostanie wtympierwszym woreczku razem z szynka czy piersia. Tak pakuje twarog i nigdy ne mialam problemow.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485645
Udostępnij na innych stronach

Ja robię to tak. Do woreczka na samo dno wędlinkę lub mięso w zalewie . Worek nie może być mały. Układam równiutko worek na listwie , zatrzaskuję jeden zatrzask i recznie powoli wypycham powietrze z worka dociskając do siebie ścianki woreczka. Zapinam drugi zatrzask i włączam odsysanie na mokro jak widzę że szczelinami biegnie ciecz do góry włączam z ręki zgrzewanie. W czasie zgrzewania lekko dłonią dociskam górną pokrywę . 90% zgrzewów jest OK. Gdyby przedostała się ciecz powyżej lub źle wyglądał zgrzew wycieram w środku  chusteczką higieniczną wystający nad zgrzewem fragment woreczka i zgrzewam ponownie . Nigdy nie ma problemu.

Ostatnio tylko w ten sposób pekluję na mokro . Zajmuje dużo mniej miejsca .

:)

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485682
Udostępnij na innych stronach

A ja mam problem taki,  Zakupiłem ProfiCooka 1080 i przy bardziej wilgotnych wędlinach, np. pakowałem wędzone piersi albo szynkę to przy odsysaniu powietrza widać jak soki szybko przesuwają się w worku (a powietrze jeszcze całkiem nie odessane więc nie przerywam) i wchodzą na zgrzew,  potem ten zgrzew praktycznie zawsze mi nie trzyma. Próbowałem bez otwierania zgrzewać ponownie ale nie wiele to daje.

 

Ja robię tak: Jeżeli płyn z wyrobu dojdzie do zgrzewu to za chwilę robię drugi zgrzew wyżej ale bez odsysania .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14697-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa-listwowa/page/80/#findComment-485867
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.