arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 3 Maja 2017 Mam jeszcze 2 dni do zrobienia kiełbasy, ale jak to sklasyfikować ? w razie czego jutro dokupię co trzeba (tłuste podgardle ) Pokaż co masz bo tak to ciemność widzę, ciemność widzę . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Wyciąłem 3 małe gruczoły (siedziały przy kawałku tłustego) W takim razie jutro dokupię "normalne" podgardle. A to co mam , to jak sklasyfikować? Mogę to mięso potraktować jako II - kę chyba? Jeżeli tak, to wykorzystam w kiełbasie (uwzględnię w proporcjach) . 2 kawałki zamroziłem . wstawiam fotkę (zamarznięte, ale widać , że tłuszczu mało - po obrzeżach ) na drugim widać mały gruczoł , a to bardzo białe to szron , nie tłuszcz ciemność widzę, ciemność widzę . Arkadiuszu rozjaśniłem troszkę ciemność ? Edytowane 3 Maja 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 3 Maja 2017 Gruczoł widzę.Resztę sklasyfikował bym jako II wp. i raczej IIb Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 3 Maja 2017 Popatrz jeszcze raz dokładnie na link z rozbioru podgardla masz tam pokazany cały płat z gruczołami ,nie tylko te co na zdjęciu ale z dołu trochę chyba jest Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 3 Maja 2017 Znajdę te gruczoły, jak będę kroił . No cóż, żona chciała dobrze i kupiła ładne , bo chude a ja potrzebowałem twardego tłuszczu i z tego cały ambaras. , Jutro dokupię "białego" a to co jest zapeklowane pójdzie jako II-ka . Dzięki za pomoc Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 3 Maja 2017 Ciekawe to podgardle....Może wykrawacza szef wkurzył ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 4 Maja 2017 Problem zażegnany - kupione i zapeklowane " normalne" podgardle. ( spytałem w sklepie o to chude , to sprzedawczyni powiedziała, że panie biorą do mielonych i gulaszu i sobie chwalą) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 4 Maja 2017 Binio na panie w sklepie to nie masz co liczyc,bo jak zapytasz o poledwice to powiedzą ze nie maja albo podadzą Tobie poledwiczki.Ale jak zapytasz o schab bez kosci to mają i to w dużej ilosci Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 4 Maja 2017 Tu racja na 100%. Kupowałem niedawno - Nie proszę pana nie ma polędwicy ,Pytam - A to co ? A to,to schab jest bez kości proszę pana Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 4 Maja 2017 Pewnie golonki z karpia też mieli! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 4 Maja 2017 brzuszki z lososia .. takie cuda tez widzialam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 4 Maja 2017 A to to w tesco maja prawie zawsze. Kiedyś kupiłem , dobre ale bardzo tłuste Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 4 Maja 2017 ,bo jak zapytasz o poledwice to powiedzą ze nie maja Nazwy handlowe , nie odpowiadają nazwie elementów rozbiorowych . Musimy się do tego przyzwyczaić . Dawno temu , w sklepach było mięso siekane , zamiast .......... Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 4 Maja 2017 A to to w tesco maja prawie zawsze. Kiedyś kupiłem , dobre ale bardzo tłuste koszmarnie tluste ..ja jak kupuje lososia to toto odkladam dla mew ktore u nas po podworku sie przechadzajaWedzonego nie jadlam ... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Odpowiadając adamusce: krótko osuszaj,w czasie wędzenia zasadniczego wilgotność w komorze powinna wynosić ok.90 procent czyli wkładasz naczynie z wodą do wędzarki albo dodajesz wilgotne drzewo do wędzenia. Po kilku próbach będzie pani pan zadowolona Edytowane 4 Maja 2017 przez darxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 4 Maja 2017 Trzymajcie mnie bo będę krzyczał..... krótko osuszaj,w czasie wędzenia zasadniczego wilgotność w komorze powinna wynosić ok.90 procent czyli wkładasz naczynie z wodą do wędzarki albo dodajesz wilgotne drzewo do wędzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) .ja jak kupuje lososia to toto odkladam To zbieraj a jak uzbierasz to podeślij.Ja chętnie przytulę. Edytowane 4 Maja 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 4 Maja 2017 ....trzymam Cię z całej siły abyś złego uczynku nie zrobił i miłej fizjonomii adwersarza nie poprawił.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 4 Maja 2017 Trzymaj junbo bo mnie nosi.....ale nie chcę na chama wyjść. Ps.Co mnie dziwi ...Ty mnie trzymać jedyny chcesz?Czyli powiedzenie....prawdziwych przyjaciół.....jest nadal aktualne?To mnie bardzo cieszy.. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 5 Maja 2017 Cześć miro. Nim kogoś zaczniesz krytykować poczytaj trochę artykułów z forum. Np ten;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13450-lektura-obowi%C4%85zkowa-w%C4%99dzenie-wyrob%C3%B3w/. Czytać, czytać,czytać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 5 Maja 2017 Czytać, czytać,czytać... No właśnie.Jeszcze czytać trzeba ze zrozumieniem. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/drewno-trociny-zrebki/146-drewno-wedzarnicze Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Czytać, czytać,czytać...Jakbyś tyle poczytał, co ja poczytałem to byś takich pierdół nie pisał.To jakaś forma ukrytej kamery, czy o co chodzi? Edytowane 5 Maja 2017 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Odpowiadając adamusce: krótko osuszaj,w czasie wędzenia zasadniczego wilgotność w komorze powinna wynosić ok.90 procent czyli wkładasz naczynie z wodą ...... Czytać, czytać,czytać... Hmmm kolego @darxxx a Tobie się: kilka różnych "układów monetarnych" nie pozajączkowało ? Proces na któy sie powołujesz to wędzenie wilgotne zimne w podwyższonej temperaturze ... czytaj przyspieszony proces technologiczny i do tego przemysłowy No faktycznie nie pozostaje Ci chyba nic innego jak czytać ... czytać i czytać ... tylko zrób to wolniej Edytowane 5 Maja 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasia.opal Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 6 Maja 2017 Drodzy eksperci, Mam pytanie dotyczące nalotu na wyschniętych kabanosach Kabanosy z łopatki w osłonkach białkowych po wysuszeniu po kilku dniach zaczynają zachodzić białym nalotem. Wiem, że to jest nie szkodliwy nalot i w smaku wyrób nie jest gorszy ale czy można się tego jakoś pozbyć, by ich wygląd był bardziej atrakcyjny. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby. Próbowałam ścierać to wilgotną ściereczką ale nie za bardzo działa. Czy może się je czymś smaruje - np. smalcem? Z góry dziękuję za dobre rady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 6 Maja 2017 Słona woda powinna pomoc. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.