Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Coś tam ukręcisz,ale to zależy co chcesz zrobić.Szynkowa z tego nie wyjdzie  :D chyba że odrzucisz boczek.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615662
Udostępnij na innych stronach

Chciałem kiełbase aby nie była zbyt chuda, trochę tłuściejsza jak podwawelska którą ostatnio robiłem (sporo I i IIa nie mieli na targu tłusciejszego).
Taką trochę swojską chciałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615665
Udostępnij na innych stronach

To z tego zrobisz.Żeby była jak podwawelska to powinna mieć ok.20-23 % dodanego tłuszczu z tym że do podwawelskiej golonki bym nie dawał bo to kiełbasa krucha.Wystarczy II wp.80/20

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615675
Udostępnij na innych stronach

To z tego zrobisz.Żeby była jak podwawelska to powinna mieć ok.20-23 % dodanego tłuszczu z tym że do podwawelskiej golonki bym nie dawał bo to kiełbasa krucha.Wystarczy II wp.80/20

No własnie podwawelskiej nie chce. Mam jeszcze w zamrażarce  :) 

Chyba że faktycznie szynkową. Szynka + podgardle ?? Mam jelita 26 - 28

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615676
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy peklowanie mięsa na kiełbasy można przeciągnąć z 24 do 36 godzin ?? Boje się, że pogoda nie dopisze ;/

Mięso drobne na kiełbasy powinno być peklowane przez 48 godz. w temp. do 4 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615804
Udostępnij na innych stronach

Przetrzymywanie peklowanego mięsa jest technologicznym błędem, gdyż azotyny tracą częściowo swe właściwości, co ma bezpośredni wpływ na bezpieczństwo wyrobu gotowego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615805
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba że faktycznie szynkową. Szynka + podgardle ?? Mam jelita 26 - 28

 

Szynkowa to I wp i III wp.Żadnego podgardla i osłonki białkowe Ø 80 -120

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615806
Udostępnij na innych stronach

Witam.Mam pytanie do Koleżanek i Kolegów.Mam możliwość zakupu mięsa mielonego bezpośrednio w masarni takiego  jak na kiełbasę domową,oczywiście wyrabianą w tej masarni.Czy peklując mięso dziś tem.4stopnie+przez 24 godz.Jutro doprawianie i napchane w jelita.12godz osadzanie w lodówce Sobota wędzenie będzie to poprawne postępowanie. Proszę o podpowiedz . Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615830
Udostępnij na innych stronach

Czasu wystarczy, ale osadzanie 3 godziny ("na wisząco") i w temperaturze ok 16 st. i od razu do osuszania w wędzarni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615831
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam. Część przepisów podaje "ściśle wypełnić jelito/osłonkę farszem". Czy są jakieś rodzaje kiełbas które nie wymagają "ścisłego" wypełnienia? Jakieś kiełbasy nabija się "luźno" z powietrzem?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617242
Udostępnij na innych stronach

Witam. Część przepisów podaje "ściśle wypełnić jelito/osłonkę farszem". Czy są jakieś rodzaje kiełbas które nie wymagają "ścisłego" wypełnienia? Jakieś kiełbasy nabija się "luźno" z powietrzem?

Np. Taka placówka, kiełbasa dojrzewająca potrzebuje luzu w jelicie by ładnie obsychać.

Np. Horizo też dojrzewająca lubiąca luźny flak.

 

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617243
Udostępnij na innych stronach

Mam małe pytanko.

 

Otóż do tej pory robiłem kiełbasę na samej peklosoli. Chciałbym jednak spróbować na mieszance peklosoli i soli w proporcjach 60 / 40. Czy w takim przypadku peklowanie mięsa może się odbywać tyle samo co na samej peklosoli czy ten czas należy skrócić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617409
Udostępnij na innych stronach

do tej pory robiłem kiełbasę na samej peklosoli.

I BARDZO DOBRZE robiłeś - wiesz jak to jest z przedobrzeniem ? Zostań przy tym co robiłeś :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617418
Udostępnij na innych stronach

Kurcze ... jeśli możecie , to pomóżcie ...

Do tej pory żona zajmowała się peklowaniem mięsa do wędzenia i zawsze było OK , ale dziś żona upiekła boczek i jest bardzo słony .

Wędzenie dopiero w sobotę  , co zrobić żeby mięso doleżało do i nie naciągnęło więcej soli ???

Szukam rozwiązania , ale mięso leży i czeka na ciąg dalszy ... :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617527
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim - jakie stężenie peklosoli zostało użyte  . Po wtóre pieczenie wzmaga słoność - po wędzeniu i parzeniu wyrób jest mniej słony .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617528
Udostępnij na innych stronach

Kurcze ... jeśli możecie , to pomóżcie ...

Do tej pory żona zajmowała się peklowaniem mięsa do wędzenia i zawsze było OK , ale dziś żona upiekła boczek i jest bardzo słony .

Wędzenie dopiero w sobotę , co zrobić żeby mięso doleżało do i nie naciągnęło więcej soli ???

Szukam rozwiązania , ale mięso leży i czeka na ciąg dalszy ... :cry:

Wymoczyć w wodzie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617529
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odzew  , to wszystko wiem  , ale upieczony boczek jeszcze ciepły spokojnie połykam i nie jest słony . Tym razem coś nie poszło , normalnie zona robi  4 dag peklo na 1kg mięsa na 0,4 l wody . Może waga coś zepsuła...


[Dodano: 16 gru 2018 - 18:48]

 

Kurcze ... jeśli możecie , to pomóżcie ...
.... ale mięso leży i czeka na ciąg dalszy ... :cry:

Wymoczyć w wodzie.

 

W czystą wodę i do lodówki do soboty ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617530
Udostępnij na innych stronach

4 dag peklo na 1kg mięsa na 0,4 l wody

 

Dobrze robi .Jak chcesz mieć pewność że masz dobrze zrobioną solankę to kup sobie solomierz.Zawsze będziesz mógł sprawdzić czy się nie pomyliłeś ważąc składniki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617532
Udostępnij na innych stronach

Wymoczyć, ale potem wędzić.

Tydzień w lodówce nie dotrzyma.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617541
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.