arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Coś tam ukręcisz,ale to zależy co chcesz zrobić.Szynkowa z tego nie wyjdzie chyba że odrzucisz boczek. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Chciałem kiełbase aby nie była zbyt chuda, trochę tłuściejsza jak podwawelska którą ostatnio robiłem (sporo I i IIa nie mieli na targu tłusciejszego).Taką trochę swojską chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Kostek 61 dzięki Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) To z tego zrobisz.Żeby była jak podwawelska to powinna mieć ok.20-23 % dodanego tłuszczu z tym że do podwawelskiej golonki bym nie dawał bo to kiełbasa krucha.Wystarczy II wp.80/20 Edytowane 5 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 5 Grudnia 2018 To z tego zrobisz.Żeby była jak podwawelska to powinna mieć ok.20-23 % dodanego tłuszczu z tym że do podwawelskiej golonki bym nie dawał bo to kiełbasa krucha.Wystarczy II wp.80/20No własnie podwawelskiej nie chce. Mam jeszcze w zamrażarce Chyba że faktycznie szynkową. Szynka + podgardle ?? Mam jelita 26 - 28 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Czy peklowanie mięsa na kiełbasy można przeciągnąć z 24 do 36 godzin ?? Boje się, że pogoda nie dopisze ;/ Mięso drobne na kiełbasy powinno być peklowane przez 48 godz. w temp. do 4 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Przetrzymywanie peklowanego mięsa jest technologicznym błędem, gdyż azotyny tracą częściowo swe właściwości, co ma bezpośredni wpływ na bezpieczństwo wyrobu gotowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Chyba że faktycznie szynkową. Szynka + podgardle ?? Mam jelita 26 - 28 Szynkowa to I wp i III wp.Żadnego podgardla i osłonki białkowe Ø 80 -120 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Witam.Mam pytanie do Koleżanek i Kolegów.Mam możliwość zakupu mięsa mielonego bezpośrednio w masarni takiego jak na kiełbasę domową,oczywiście wyrabianą w tej masarni.Czy peklując mięso dziś tem.4stopnie+przez 24 godz.Jutro doprawianie i napchane w jelita.12godz osadzanie w lodówce Sobota wędzenie będzie to poprawne postępowanie. Proszę o podpowiedz . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Czasu wystarczy, ale osadzanie 3 godziny ("na wisząco") i w temperaturze ok 16 st. i od razu do osuszania w wędzarni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Dzięki za poradę . Tak zrobię . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-615880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Witam. Część przepisów podaje "ściśle wypełnić jelito/osłonkę farszem". Czy są jakieś rodzaje kiełbas które nie wymagają "ścisłego" wypełnienia? Jakieś kiełbasy nabija się "luźno" z powietrzem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Witam. Część przepisów podaje "ściśle wypełnić jelito/osłonkę farszem". Czy są jakieś rodzaje kiełbas które nie wymagają "ścisłego" wypełnienia? Jakieś kiełbasy nabija się "luźno" z powietrzem?Np. Taka placówka, kiełbasa dojrzewająca potrzebuje luzu w jelicie by ładnie obsychać. Np. Horizo też dojrzewająca lubiąca luźny flak. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Jakieś kiełbasy nabija się "luźno" z powietrzem? Luźno to nie znaczy z powietrzem. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Mam małe pytanko. Otóż do tej pory robiłem kiełbasę na samej peklosoli. Chciałbym jednak spróbować na mieszance peklosoli i soli w proporcjach 60 / 40. Czy w takim przypadku peklowanie mięsa może się odbywać tyle samo co na samej peklosoli czy ten czas należy skrócić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Po co na mieszance? W jakim celu? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 16 Grudnia 2018 do tej pory robiłem kiełbasę na samej peklosoli.I BARDZO DOBRZE robiłeś - wiesz jak to jest z przedobrzeniem ? Zostań przy tym co robiłeś Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Kurcze ... jeśli możecie , to pomóżcie ...Do tej pory żona zajmowała się peklowaniem mięsa do wędzenia i zawsze było OK , ale dziś żona upiekła boczek i jest bardzo słony .Wędzenie dopiero w sobotę , co zrobić żeby mięso doleżało do i nie naciągnęło więcej soli ???Szukam rozwiązania , ale mięso leży i czeka na ciąg dalszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Przede wszystkim - jakie stężenie peklosoli zostało użyte . Po wtóre pieczenie wzmaga słoność - po wędzeniu i parzeniu wyrób jest mniej słony . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Kurcze ... jeśli możecie , to pomóżcie ...Do tej pory żona zajmowała się peklowaniem mięsa do wędzenia i zawsze było OK , ale dziś żona upiekła boczek i jest bardzo słony .Wędzenie dopiero w sobotę , co zrobić żeby mięso doleżało do i nie naciągnęło więcej soli ???Szukam rozwiązania , ale mięso leży i czeka na ciąg dalszy ... Wymoczyć w wodzie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Dzięki za odzew , to wszystko wiem , ale upieczony boczek jeszcze ciepły spokojnie połykam i nie jest słony . Tym razem coś nie poszło , normalnie zona robi 4 dag peklo na 1kg mięsa na 0,4 l wody . Może waga coś zepsuła...[Dodano: 16 gru 2018 - 18:48] Kurcze ... jeśli możecie , to pomóżcie ....... ale mięso leży i czeka na ciąg dalszy ... Wymoczyć w wodzie. W czystą wodę i do lodówki do soboty ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) 4 dag peklo na 1kg mięsa na 0,4 l wody Dobrze robi .Jak chcesz mieć pewność że masz dobrze zrobioną solankę to kup sobie solomierz.Zawsze będziesz mógł sprawdzić czy się nie pomyliłeś ważąc składniki. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 16 Grudnia 2018 No tak... wszystko to racja , ale mleko rozlane... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Wymoczyć, ale potem wędzić.Tydzień w lodówce nie dotrzyma. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 16 Grudnia 2018 I tak będzie , czy do jutra wieczora moczenie wystarczy ? ociekanie w nocy i wtorek wędzenie , dzięki Miro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/35/#findComment-617546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.