Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 2 Lipca 2019 Być może zwiększenie wilgotności w piekarniku np miseczka z wodą ograniczyło by problem , Zawsze tez warto sprawdzić termometr czy 100 to 100 stosunkowo prosto jak niema drugiego bo to temp. wrzenia wody (pomijam ciśnienia itp ). Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) Podpiekalem do 72 stopni w srodku.Miska z wodą nie zaszkodzi Oslonki moczone, nabite dobrze. Czyli piec w nizszej temp. a dluzej?Ja bym piekł do 68C w środku w temp.85-90 i sprawdź termometry. Edytowane 2 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) Ja bym piekł do 68C w środku w temp.85-90A nawet do niższej temperatury, 65-66st.C.Przy tak dużej różnicy temperatur środek sam dojdzie do tych wymaganych 68 st. W fazie podpiekania zdecydowanie zalecam miseczkę z wodą.Wilgotne powietrze o wiele lepiej przewodzi ciepło i powierzchnia kiełbasy się nie wysusza. Edytowane 2 Lipca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 2 Lipca 2019 Kiełbasa w osłonce białkowej 55 mm. Po uwedzeniu i pieczeniu godzine w temp 90-100 stopni powstała przestrzeń miedzy kielbasa a osłonką - mieso sie odspoiło od osłonki. Tak jak na zdjęciach. Co jest tego powodem? I odpowiedź: Za wysoka temperatura pieczenia. I jeszcze ta godzina pieczenia , 20 minut i gotowe..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 3 Lipca 2019 Ja bym piekł do 68C w środku w temp.85-90A nawet do niższej temperatury, 65-66st.C.Przy tak dużej różnicy temperatur środek sam dojdzie do tych wymaganych 68 st. W fazie podpiekania zdecydowanie zalecam miseczkę z wodą.Wilgotne powietrze o wiele lepiej przewodzi ciepło i powierzchnia kiełbasy się nie wysusza.Miska z wodą w wędzarni? Nic z dymu (popiołu) się nie będzie osadzać na kiełbasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 3 Lipca 2019 I jeszcze ta godzina pieczenia , 20 minut i gotowe..... U mnie podpiekanie krakowskiej pieczonej (65 mm) trwa około 5h w temperaturze 90°C do dojścia do 68°C w środku. Nie wiem, jak to robisz, że wystarcza 20 minut. U mnie nawet kabanosy dłużej się piekły. Dodaje też garniec z wodą, ale sam proces trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Ten czas jest trudny do uwierzenia. 5 h w 90 stopniach. Zakładam że dodatkowa wcześniej wędzisz kilka godzin w ten +/- 55 stopni i kiełbasa jest nagrana już do ca. 40 stopni.Powiem tak jak dla mnie on jest teoretycznie niemożliwy że dopiero po 5 h w temperaturze 90 stopni w środku kiełbasa osiągnie 68 stopni zwłaszcza że na początku procesu na ca. 40 stopni.Raczej obstawiał bym błąd pomiaru. Edytowane 3 Lipca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 3 Lipca 2019 nie jest to błąd - jechałem na dwa termomentry, teraz kupiłem DT-34 - choć tego jeszcze nie używałem .Sam nie moge się nadziwić, że u wszystkich to trwa znacznie krócej.Może dlatego, że wędzarnia elektryczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 3 Lipca 2019 Miska z wodą w wędzarni? Nic z dymu (popiołu) się nie będzie osadzać na kiełbasie? W fazie podpiekania? Nie ma prawa. Powierzchnia kiełbasy już wyschła przed puszczeniem dymu, czyli na etapie osuszania.Wilgotne powietrze a wilgotna kiełbasa to dwie różne sprawy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 9 Lipca 2019 Jak długo można przechowywać nie zamrożoną krew w lodówce? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 9 Lipca 2019 Jak najkrócej.Krew powinna być zamrożona jak najszybciej po pobraniu bo jest to towar szybko psujący.Ja ostatnio trzymałem świeżą12h. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 9 Lipca 2019 Jak długo można przechowywać nie zamrożoną krew w lodówce? Zasolić to i tydzień postoi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 10 Lipca 2019 Jak użyjesz później solonej krwi możesz mieć problem z otrzymaniem wyrobu o odpowiedniej słoności. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 10 Lipca 2019 ak użyjesz później solonej krwi możesz mieć problem z otrzymaniem wyrobu o odpowiedniej słoności. Ten problem objawił się w ubiegłorocznej kaszance zlotowej (Napoleonowo).Mimo skrupulatnego odważenia wszystkich składników, wyrób był za słony.Jedyna niewiadomą była ilość soli we krwi.Przyznam się w tym miejscu, że wlałam tej krwi "od serca" a nie zgodnie z zaleceniami Marka Z Bielska.Wybacz mi Mareczku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 10 Lipca 2019 Jedyna niewiadomą była ilość soli we krwi. I dlatego nie polecam tego sposobu.Trzeba mieć bardzo duże doświadczenie i odpowiednio wyrobione kubki smakowe ,żeby korzystać z solonej krwi do kaszanki, salcesonu, bułczanki.Bezpieczniej jest korzystać ze świeżej lub zamrożonej krwi niesolonej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 10 Lipca 2019 Ten problem objawił się w ubiegłorocznej kaszance zlotowej (Napoleonowo). Aniu no właśnie . Robienie wyrobów na zlocie jak i wykonanie wyrobów ze świniobicia , to trochę inna sprawa niż przygotowanie się w spokoju w domciu do zrobienia np 10 kg wędliny czy podrobowych . Przecież jak się robi biały salceson z peklowanych mięs , to też należy uważać z dodaniem soli do farszu . Wybacz mi Mareczku Marek ma dobre serducho i już wybaczył w zeszłym roku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianr Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Witam wszystkich, proszę o przepis na pierwszą w miarę prostą w wykonaniu kiełbase. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=ch%C5%82ops Kiełbasa dobra, a prościej to się chyba nie da. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damianr Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Dziękuje, a może dodać coś szyneczki bo mi się wydaje troche tłusta ta kielbaska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Jak chcesz ,ale to tłuszcz jest nośnikiem smaku.Obecne boczki i karkówki są chude. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Szyneczka też bywa tłusta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jak chudziutka to polecam lisiecką . https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=722&Itemid=4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jak chudziutka to polecam lisiecką proszę o przepis na pierwszą w miarę prostą w wykonaniu kiełbase @quadro555,Lisiecka nie jest prostą w wykonaniu kiełbasą. a może dodać coś szyneczki Jeżeli to pierwsza Twoja kiełbasa to nie kombinuj. Zawsze możesz użyć trochę chudszych elementów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Masz gdzies koło siebie macro albo selgrosa.?.Jak masz to kup gotową ll wp.80/20,zmielisz na jednym sitku 10 i będzie fajna kiełbaska.W lisiecką się nie pchaj bo to kiełbasa dla bardziej doświadczonych Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 5 Października 2019 Wiele przepisów na kielbasy ma w składzie podgardle. U mnie jest problem z zakupem tego elementu nawet w masarniach. Czy jest jakaś alternatywa dla podgardla? To znaczy czym je można zastąpić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.