Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mam jeszcze 2 dni do zrobienia kiełbasy, ale jak to sklasyfikować ? w razie czego jutro dokupię co trzeba (tłuste podgardle )

 

Pokaż co masz bo tak to ciemność widzę, ciemność widzę . :D 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550177
Udostępnij na innych stronach

Wyciąłem 3 małe gruczoły (siedziały przy kawałku tłustego)  W takim razie jutro dokupię "normalne" podgardle.  A to co mam , to jak sklasyfikować?  Mogę to mięso potraktować jako II - kę  :hmm: chyba?  Jeżeli tak, to wykorzystam w kiełbasie (uwzględnię w proporcjach) . 2 kawałki zamroziłem . wstawiam fotkę (zamarznięte, ale widać , że tłuszczu mało - po obrzeżach )

 

post-66794-0-91545600-1493842658_thumb.jpgpost-66794-0-66822000-1493842722_thumb.jpg

na drugim widać mały gruczoł , a to bardzo białe to szron , nie tłuszcz

 

 

ciemność widzę, ciemność widzę . :D

 Arkadiuszu rozjaśniłem troszkę ciemność ? ;):D

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550187
Udostępnij na innych stronach

Gruczoł widzę.Resztę sklasyfikował bym jako II wp. i raczej IIb

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550191
Udostępnij na innych stronach

Popatrz jeszcze raz dokładnie na link z rozbioru podgardla masz tam pokazany cały płat z gruczołami ,nie tylko te co na zdjęciu ale z dołu trochę chyba jest

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550193
Udostępnij na innych stronach

Znajdę te gruczoły, jak będę kroił  :thumbsup:  . No cóż, żona chciała dobrze i kupiła ładne , bo chude :D;)  a ja potrzebowałem twardego tłuszczu :facepalm:  i z tego cały ambaras. :facepalm:  , Jutro dokupię "białego" a to co jest zapeklowane pójdzie jako II-ka . Dzięki za pomoc

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550198
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe to podgardle....

Może wykrawacza szef wkurzył ...... :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550202
Udostępnij na innych stronach

Problem zażegnany - kupione i zapeklowane  " normalne" podgardle. ( spytałem w sklepie o to chude , to sprzedawczyni powiedziała, że panie biorą do mielonych i gulaszu i sobie chwalą)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550274
Udostępnij na innych stronach

Binio na panie w sklepie to nie masz co liczyc,bo jak zapytasz o poledwice to powiedzą ze nie maja albo podadzą Tobie poledwiczki.Ale jak zapytasz o schab bez kosci to mają i to w dużej ilosci
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550275
Udostępnij na innych stronach

:) Tu racja na 100%. Kupowałem niedawno - Nie proszę pana nie ma polędwicy ,Pytam - A to co ?  A to,to schab jest bez kości  :facepalm: proszę pana  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550282
Udostępnij na innych stronach

 brzuszki z lososia .. :) takie cuda tez widzialam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550285
Udostępnij na innych stronach

 

 

,bo jak zapytasz o poledwice to powiedzą ze nie maja

 

 

 Nazwy handlowe , nie odpowiadają nazwie elementów rozbiorowych .  Musimy się do tego przyzwyczaić . :D 

 

Dawno temu ,  w sklepach  było mięso siekane ,  zamiast .......... :D 

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550295
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to to w tesco maja prawie zawsze. Kiedyś kupiłem , dobre ale bardzo tłuste
koszmarnie tluste ..ja jak kupuje lososia to toto odkladam dla mew ktore u nas po podworku sie przechadzaja

Wedzonego nie jadlam ... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550301
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadając adamusce: krótko osuszaj,w czasie wędzenia zasadniczego wilgotność w komorze powinna wynosić ok.90 procent czyli wkładasz naczynie z wodą do wędzarki albo dodajesz wilgotne drzewo do wędzenia. Po kilku próbach będzie pani pan zadowolona Edytowane przez darxxxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550302
Udostępnij na innych stronach

Trzymajcie mnie bo będę krzyczał..... :facepalm:

 

 

 

krótko osuszaj,w czasie wędzenia zasadniczego wilgotność w komorze powinna wynosić ok.90 procent czyli wkładasz naczynie z wodą do wędzarki albo dodajesz wilgotne drzewo do wędzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550310
Udostępnij na innych stronach

.ja jak kupuje lososia to toto odkladam

 

To zbieraj a jak uzbierasz to podeślij.Ja chętnie przytulę. :)  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550313
Udostępnij na innych stronach

....trzymam Cię z całej siły abyś złego uczynku nie zrobił i miłej fizjonomii adwersarza nie poprawił....:)

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550317
Udostępnij na innych stronach

Trzymaj junbo bo mnie nosi.....ale nie chcę na chama wyjść.

 

Ps.

Co mnie dziwi ...Ty mnie trzymać jedyny chcesz?

Czyli powiedzenie....prawdziwych przyjaciół.....jest nadal aktualne?

To mnie bardzo cieszy..

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550325
Udostępnij na innych stronach

Cześć miro. Nim kogoś zaczniesz krytykować poczytaj trochę artykułów z forum. Np ten;https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13450-lektura-obowi%C4%85zkowa-w%C4%99dzenie-wyrob%C3%B3w/. Czytać, czytać,czytać... :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550335
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czytać, czytać,czytać...

 

No właśnie.Jeszcze czytać trzeba ze zrozumieniem. :tongue: 

 

 http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/drewno-trociny-zrebki/146-drewno-wedzarnicze

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550336
Udostępnij na innych stronach

Czytać, czytać,czytać...

Jakbyś tyle poczytał, co ja poczytałem to byś takich pierdół nie pisał.

To jakaś forma ukrytej kamery, czy o co chodzi?  

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550340
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadając adamusce: krótko osuszaj,w czasie wędzenia zasadniczego wilgotność w komorze powinna wynosić ok.90 procent czyli wkładasz naczynie z wodą ......

 

 

 

Czytać, czytać,czytać...

 

Hmmm kolego @darxxx a Tobie się: kilka różnych "układów monetarnych" nie pozajączkowało ?  

Proces na któy sie powołujesz to wędzenie wilgotne zimne w podwyższonej temperaturze ... czytaj przyspieszony proces technologiczny i do tego przemysłowy :(

No faktycznie nie pozostaje Ci chyba nic innego jak czytać ... czytać i czytać ... tylko zrób to wolniej ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550341
Udostępnij na innych stronach

Drodzy eksperci,

 

Mam pytanie dotyczące nalotu na wyschniętych kabanosach 

 

Kabanosy z łopatki w osłonkach białkowych po wysuszeniu po kilku dniach zaczynają zachodzić białym nalotem. Wiem, że to jest nie szkodliwy nalot i w smaku wyrób nie jest gorszy ale czy można się tego jakoś pozbyć, by ich wygląd był bardziej atrakcyjny. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby. Próbowałam ścierać to wilgotną ściereczką ale nie za bardzo działa. Czy może się je czymś smaruje - np. smalcem?

 

Z góry dziękuję za dobre rady

post-64957-0-88269700-1494081881_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/11/#findComment-550484
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.