kamailro Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 25 Listopada 2017 Niedawno powtórzyłem swój przepis na chorizo i tym razem po tygodniu zrobił sie biały nalot czy ktoś miał podobny przypadek czy to jest jakieś zakażenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 25 Listopada 2017 Biała pleśń, to normalka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamailro Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 25 Listopada 2017 Biała pleśń, to normalka. no tak ale ja już ten przepis robiłem kilka razy i nigdy tak nie było Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 25 Listopada 2017 To teraz masz :-) Pleśń (zarodniki) są w powietrzu zwłaszcza np.jak wcześniej w tym miejscu miałeś np ser plesniowy, kiełbasę z pleśnią np salami itd. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 25 Listopada 2017 Robimy wyroby w różnych porach roku i może być tak, że raz pleśń jest, a raz nie.....Taki mamy klimat. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlugi Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 28 Listopada 2017 Witam, Chcę jutro zrobić pierwszą swoją kiełbasę:-) Mam :2 kg wieprzowiny II klasa0,8 kg polędwicy wieprzowej0,8 kg wołowiny Kiełbasę po zrobieniu chcę podwędzić , sparzyć i jeść:-) Pytanie:Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw.Będę wdzięczny za pomoc. PozdrawiamAdam Cytuj PozdrawiamAdam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 28 Listopada 2017 Pytanie: Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw. Odpowiedź:Tyle ile podaje przepis. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 28 Listopada 2017 (edytowane) Jak to jest Twoja pierwsza kiełbasa to rób jak PiS pisze. Kiełbasa to nie tylko ilość przypraw, ale też wielkość oczek sitka, sposób wyrabiania, osadzenia,wędzenia,obróbki cieplnej itd Edytowane 28 Listopada 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 28 Listopada 2017 Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw. Będę wdzięczny za pomoc. Co prawda mięso inne, ale może naprowadzi cię na właściwe tory i zrozumiesz jak zrobić pierwszą kiełbasę: http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/10/pierwsza-kielbasa-wedzona/ Powodzenia! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlugi Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 28 Listopada 2017 Pytanie: Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw. Odpowiedź:Tyle ile podaje przepis. No tylko przepisu sprawdzonego brak:-)[Dodano: 28 lis 2017 - 22:14] Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw. Będę wdzięczny za pomoc. Co prawda mięso inne, ale może naprowadzi cię na właściwe tory i zrozumiesz jak zrobić pierwszą kiełbasę: http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/10/pierwsza-kielbasa-wedzona/ Powodzenia! Dzięki:-) Cytuj PozdrawiamAdam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 28 Listopada 2017 Dzięki:-) Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 29 Listopada 2017 Podawajcie przepisy z naszego forum i strony, gdyż polinkowywanie przepisów, które i tak opierają się na przepisach z naszych zasobó jest stratą czasu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adalbird Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Witajcie, mam problem / pytanie i zamiast odkrywać Amerykę na nowo najpierw spytam Was o poradę.W nadchodzący weekend chcę wędzić kiełbasę (około 60 kg), ale mam kilka przeciwności losu na horyzoncie i może pomożecie mi je pokonać. 1. Niestety pierwszy dzień kiedy będę mógł się tym zająć jest czwartek wieczór2. Dysponuję jedynie elektryczną maszynką do mięsa z lat 80 która w każdej chwili może wyzionąć ducha3. Wędzenie zacznę dopiero w sobotę rano Pomysł miałem taki: Zamówić zmielone mięso w Selgrosie w poniedziałek z odbiorem w czwartek po pracy. (Dowiadywałem się, mają taką możliwość. Ja obawiam się o jakość mięsa kupionego w ten sposób)Mięsa nie podejmuje się mielić w swojej maszynce, chcę ją jedynie wykorzystać do nadziewania jelit.Po nadzianiu jako że jest zimno to kiełbasę zamierzam trzymać w aucie na zewnątrz i wyjąć je z auta w nocy z piątku na sobotę.W sobotę od rana wędzić / piec. Chyba nawet bardziej pieczona by mi bardziej odpowiadała. I tutaj tak: 1. Macie jakiś inny pomysł na pozyskanie zmielonego mięsa? Może macie jakiś warty polecenia sklep w Warszawie który byłby w stanie mi przygotować mięso i jest sprawdzony w tej materii?2. Jak zachowa się kiełbasa jeśli będzie musiała poczekać 36 godzin na wędzenie? Zawsze to było w moim wypadku około 24 godzin.3. Czy pod taką kiełbasę polecacie jakiś sprawdzony przepis? Pozdrawiam,Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Mieso mielone ? jak z klasyfikacją ? jak będziesz miał sklasyfikowane i zapeklowane - mogę Ci je skręcić na wilku - ale nadziewać 60 kg maszynką elektryczną z lat 80 - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian2347 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Mam pytanko czy szynka wieprzowa nadaje się na kiełbasę swojska i krakowska czy lepsza łopatka ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Jeżeli zadajesz takie pytanie , to znaczy , że nie klasyfikujesz mięska . Jeżeli nie klasyfikujesz , to zrób chłopską 80% karkówka 20% boczek. Poczytaj na forum o klasyfikacji mięsa wówczas będziesz miał łatwiej trzymać się przepisu , który chcesz popełnić . PozdrawiamPS. Nadaje się , ale mięso sklasyfikowane - (najlepsze z szynki - bez błon i białego - to - I-ka ,) Edytowane 11 Grudnia 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 11 Grudnia 2017 W nadchodzący weekend chcę wędzić kiełbasę (około 60 kg), Zamówić zmielone mięso w Selgrosie w poniedziałek z odbiorem w czwartek po pracy. KLĘKAJCIE NARODY :facepalm: :yawn: To nie jest prawidłowe podejście do zrobienia w miarę poprawnej kiełbasy .. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian2347 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Jeżeli zadajesz takie pytanie , to znaczy , że nie klasyfikujesz mięska . Jeżeli nie klasyfikujesz , to zrób chłopską 80% karkówka 20% boczek. Poczytaj na forum o klasyfikacji mięsa wówczas będziesz miał łatwiej trzymać się przepisu , który chcesz popełnić . PozdrawiamPS. Nadaje się , ale mięso sklasyfikowane - (najlepsze z szynki - bez błon i białego - to - I-ka ,)dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Nie patrz czy to jest prawidłowe podejście czy nie.Jedź do Selgrosa i poproś żeby przygotowali Ci ll wp. 80/20 i zmielił na sitku 10 mm.Oni robią na miejscu białą to będą wiedzieli o co chodzi.Zapeklujesz, nabijesz, osadzisz , uwędzisz i będziesz miał super kiełbaskę typu podwawelski. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) Zastanów się czy nie kupić jakiejś nadziewarki "hendowatej"5-7 litrów bo 60 kilo to trochę jest. Przy mieszaniu trochę się napocisz ale chyba dasz radę. Jak dla mnie poproś kogoś o pomoc bo sam to się "za jedziesz".Pytanie jak to będzie peklowane? pewnie na skróty po mieleniu. Trochę to wygląda na robotę na wariackich papierach, ale jak zwykle wielkie improwizacje zwykle się udają czego Ci życzę. Udać się to może pod warunkiem jaki opisał Arkadiusz że dobrze Ci przygotują farsz jeszcze może przed mielenia dodali by peklosoli? spytać możesz a nuż się uda, przecież tam pracują ludzie i a nuż pójdą Ci na rękę i pomogą.Zawsze możesz skorzystać z propozycji Muskiego. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ja to sie zastanawiam, czy ludzie to tak na serio... 60 kg kielbasy a maszynke do "nadziewania" masz, ktora w kazdym momencie moze zaprzestac dzialania.. co wtedy zrobisz? 60 kg kotletow mielonych czy palcowki? W sumie mielonka z szynkowaru tez moze byc, ale jak bys mial 1 to w najlepszym wypadku jakies 60 godzin parzenia. Mieso zmielone i dopiero zapeklowane jeszcze jakos przejdzie ale powiem ci ze porwales sie z motyka na slonce. 6 kg to jeszcze bym zrozumial, na probe itp.Tak czy siak zycze powodzenia.PS. ja tez radze zebys sie do kogos ladnie usmiechnal.Ps2. Daj znac jak ci poszlo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 13 Grudnia 2017 WitamZrobiłem kiełbasę szynkową wg przepisu:https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1221-kielbasa-szynkowa-szczepana Smak wyszedł idealny, ale niestety cała się rozpada NIe wiem co zrobiłem źle, czy za krótko wyrabiałem, czy może temperatura parzenia była zbyt niska, lub też za krótko trwało parzenie?Parzyłem w temperaturze 75-80st C przez 100min. Niestety nie miałem akurat termometru do sprawdzenia temperatury wewnątrz. Tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Powinienem napisać ,że wszystko,ale szynkowa to trudny temat.Po pierwsze trzeba bardzo dobrze uplastycznić I wp..Po drugie trzeba takie kiełbasy parzyć w temperaturze wody 72- 75 C do uzyskania w środku 68 C i co za tym idzie trzeba mieć termometr.Po trzecie można trafić na mięso z wadą i bez dodatków funkcjonalnych się nie obejdzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 13 Grudnia 2017 NIe wiem co zrobiłem źle, czy za krótko wyrabiałem szynkowa to trudny temat wszyscy co byli na ostatnim kursie w Łazach - mieli okazję organoleptycznie poznać stopień wyrobienia I -ki do kiełbaski typu szynkowa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 13 Grudnia 2017 NIe wiem co zrobiłem źle, Cokolwiek zrobiłeś źle nie uzyskałeś kleistości mięsa kl.1.W przepisie jest 20% mięsa kl.III, - napisz, z czego pozyskałeś tę trójkę.Autor przepisu każe mieszać całość dwa razy. Pierwszy raz do wchłonięcia solnki a po 24h ponownie ok. 0,5h do uzyskania kleistości.Powiem, że tak opisana procedura może skończyć się tak, jak na Twoim zdjęciu.Wymieszana jedynka w dużych kawałkach może się ślizgać w masie "trójki" więc uzyskanie jej kleistości może wymagać znacznie dłuższego mieszania niż sugerowane 30 minut.Najlepiej więc peklować oddzielnie każdą klasę mięsa a po peklowaniu i rozdrobnieniu zacząć mieszanie samej jedynki.Dobrze jest wstępnie uplastycznić kawałki jedynki przepuszczając ją przez maszynkę bez noża, z założonym tylko ogranicznikiem na ślimaka (nie wiem, jaką maszynką dysponujesz).Mieszanie jedynki należy robić tak długo, aż kawałki utworzą sklejoną masę i nie będą odstawały indywidualnie. Do tak uzyskanej "pulpy" dodajemy powoli rozdrobnioną III i dalej mieszamy.Do tego typu kiełbasy najlepiej zastosować mieszarkę albo doprawić ja kilkoma kroplami własnego potu Parzenie w temp. 72-75 st. C. W wyższej temp. mięso lubi podciekać.Jest jeszcze możliwość, o której pisał @arkadiusz, że kupiłeś mięso z wadą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.