Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno powtórzyłem swój przepis na chorizo  i tym razem po tygodniu zrobił sie biały nalot  czy ktoś miał podobny przypadek 

czy to jest jakieś zakażenie ?

post-89567-0-26914500-1511633983_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577008
Udostępnij na innych stronach

Biała pleśń, to normalka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577013
Udostępnij na innych stronach

To teraz masz :-) Pleśń (zarodniki) są w powietrzu zwłaszcza np.jak wcześniej w tym miejscu miałeś np ser plesniowy, kiełbasę z pleśnią np salami itd.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577034
Udostępnij na innych stronach

Robimy wyroby w różnych porach roku i może być tak, że raz pleśń jest, a raz nie.....Taki mamy klimat.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577049
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Chcę jutro zrobić pierwszą swoją kiełbasę:-)

 

Mam :

2 kg wieprzowiny II klasa

0,8 kg polędwicy wieprzowej

0,8 kg wołowiny

 

Kiełbasę po zrobieniu chcę podwędzić , sparzyć i jeść:-)

 

Pytanie:

Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw.

Będę wdzięczny za pomoc. 

 

Pozdrawiam

Adam

Pozdrawiam

Adam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577449
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pytanie: Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw.

 

 

Odpowiedź:

Tyle ile podaje przepis.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577464
Udostępnij na innych stronach

Jak to jest Twoja pierwsza kiełbasa to rób jak PiS pisze. Kiełbasa to nie tylko ilość przypraw, ale też wielkość oczek sitka, sposób wyrabiania, osadzenia,wędzenia,obróbki cieplnej itd Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577465
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw. Będę wdzięczny za pomoc. 

Co prawda mięso inne, ale może naprowadzi cię na właściwe tory i zrozumiesz jak zrobić pierwszą kiełbasę:

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/10/pierwsza-kielbasa-wedzona/

 

Powodzenia! 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577470
Udostępnij na innych stronach

 

Pytanie: Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw.

 

 

Odpowiedź:

Tyle ile podaje przepis.  :cool:

 

No tylko przepisu sprawdzonego brak:-)

[Dodano: 28 lis 2017 - 22:14]

 

Ile potrzeba dodać soli i innych przypraw. Będę wdzięczny za pomoc. 

Co prawda mięso inne, ale może naprowadzi cię na właściwe tory i zrozumiesz jak zrobić pierwszą kiełbasę:

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/10/pierwsza-kielbasa-wedzona/

 

Powodzenia! 

 

Dzięki:-)

Pozdrawiam

Adam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577471
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzięki:-)

:thumbsup:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577473
Udostępnij na innych stronach

Podawajcie przepisy z naszego forum i strony, gdyż polinkowywanie przepisów, które i tak opierają się na przepisach z naszych zasobó jest stratą czasu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-577569
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witajcie,

 

mam problem / pytanie i zamiast odkrywać Amerykę na nowo najpierw spytam Was o poradę.

W nadchodzący weekend chcę wędzić kiełbasę (około 60 kg), ale mam kilka przeciwności losu na horyzoncie i może pomożecie mi je pokonać.

 

1. Niestety pierwszy dzień kiedy będę mógł się tym zająć jest czwartek wieczór

2. Dysponuję jedynie elektryczną maszynką do mięsa z lat 80 która w każdej chwili może wyzionąć ducha

3. Wędzenie zacznę dopiero w sobotę rano

 

Pomysł miałem taki:

 

Zamówić zmielone mięso w Selgrosie w poniedziałek z odbiorem w czwartek po pracy. (Dowiadywałem się, mają taką możliwość. Ja obawiam się o jakość mięsa kupionego w ten sposób)

Mięsa nie podejmuje się mielić w swojej maszynce, chcę ją jedynie wykorzystać do nadziewania jelit.

Po nadzianiu jako że jest zimno to kiełbasę zamierzam trzymać w aucie na zewnątrz i wyjąć je z auta w nocy z piątku na sobotę.

W sobotę od rana wędzić / piec. Chyba nawet bardziej pieczona by mi bardziej odpowiadała.

 

I tutaj tak:

 

1. Macie jakiś inny pomysł na pozyskanie zmielonego mięsa? Może macie jakiś warty polecenia sklep w Warszawie który byłby w stanie mi przygotować mięso i jest sprawdzony w tej materii?

2. Jak zachowa się kiełbasa jeśli będzie musiała poczekać 36 godzin na wędzenie? Zawsze to było w moim wypadku około 24 godzin.

3. Czy pod taką kiełbasę polecacie jakiś sprawdzony przepis? 

 

Pozdrawiam,

Wojtek

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579127
Udostępnij na innych stronach

Mieso mielone ? jak z klasyfikacją ? jak będziesz miał sklasyfikowane i zapeklowane - mogę Ci je skręcić  na wilku - ale nadziewać 60 kg maszynką elektryczną  z lat 80 -  :facepalm:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579138
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zadajesz takie pytanie , to znaczy , że nie klasyfikujesz mięska . Jeżeli nie klasyfikujesz , to zrób chłopską 80% karkówka 20% boczek. Poczytaj na forum o klasyfikacji mięsa wówczas będziesz miał łatwiej trzymać się przepisu , który chcesz popełnić . Pozdrawiam

PS. Nadaje się , ale mięso sklasyfikowane - (najlepsze z szynki - bez błon i białego - to -    I-ka ,)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579345
Udostępnij na innych stronach

 

 

W nadchodzący weekend chcę wędzić kiełbasę (około 60 kg),

 

 

 

Zamówić zmielone mięso w Selgrosie w poniedziałek z odbiorem w czwartek po pracy.

 

 

KLĘKAJCIE  NARODY :blush::facepalm: :facepalm: :yawn: :yawn: :yawn:     To nie jest prawidłowe podejście do zrobienia w miarę poprawnej kiełbasy  ..

 

 Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579348
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zadajesz takie pytanie , to znaczy , że nie klasyfikujesz mięska . Jeżeli nie klasyfikujesz , to zrób chłopską 80% karkówka 20% boczek. Poczytaj na forum o klasyfikacji mięsa wówczas będziesz miał łatwiej trzymać się przepisu , który chcesz popełnić . Pozdrawiam

PS. Nadaje się , ale mięso sklasyfikowane - (najlepsze z szynki - bez błon i białego - to -    I-ka ,)

dziękuje za odpowiedz 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579353
Udostępnij na innych stronach

Nie patrz czy to jest prawidłowe podejście czy nie.Jedź do Selgrosa i poproś żeby przygotowali Ci ll wp. 80/20 i zmielił na sitku 10 mm.Oni robią na miejscu białą to będą wiedzieli o co chodzi.Zapeklujesz, nabijesz, osadzisz , uwędzisz i będziesz miał super kiełbaskę typu podwawelski.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579363
Udostępnij na innych stronach

Zastanów się czy nie kupić jakiejś nadziewarki "hendowatej"5-7 litrów bo 60 kilo to trochę jest. Przy mieszaniu trochę się napocisz ale chyba dasz radę. Jak dla mnie poproś kogoś o pomoc bo sam to się "za jedziesz".Pytanie jak to będzie peklowane? pewnie na skróty po mieleniu. Trochę to wygląda na robotę na wariackich papierach, ale jak zwykle wielkie improwizacje zwykle się udają czego Ci życzę. Udać się to może pod warunkiem jaki opisał Arkadiusz że dobrze Ci przygotują farsz jeszcze może przed mielenia dodali by peklosoli? spytać możesz a nuż się uda, przecież tam pracują ludzie i a nuż pójdą Ci na rękę i pomogą.Zawsze możesz skorzystać z propozycji Muskiego. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579368
Udostępnij na innych stronach

Ja to sie zastanawiam, czy ludzie to tak na serio... 60 kg kielbasy a maszynke do "nadziewania" masz, ktora w kazdym momencie moze zaprzestac dzialania.. co wtedy zrobisz? 60 kg kotletow mielonych czy palcowki? W sumie mielonka z szynkowaru tez moze byc, ale jak bys mial 1 to w najlepszym wypadku jakies 60 godzin parzenia.

Mieso zmielone i dopiero zapeklowane jeszcze jakos przejdzie ale powiem ci ze porwales sie z motyka na slonce.

6 kg to jeszcze bym zrozumial, na probe itp.

Tak czy siak zycze powodzenia.

PS. ja tez radze zebys sie do kogos ladnie usmiechnal.

Ps2. Daj znac jak ci poszlo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579444
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zrobiłem kiełbasę szynkową wg przepisu:

https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1221-kielbasa-szynkowa-szczepana

 

Smak wyszedł idealny, ale niestety cała się rozpada :(

NIe wiem co zrobiłem źle, czy za krótko wyrabiałem, czy może temperatura parzenia była zbyt niska, lub też za krótko trwało parzenie?

Parzyłem w temperaturze 75-80st C przez 100min. Niestety nie miałem akurat termometru do sprawdzenia temperatury wewnątrz.

 

Tak to wygląda:

post-42446-0-98827800-1513188414_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579639
Udostępnij na innych stronach

Powinienem napisać ,że wszystko,ale szynkowa to trudny temat.Po pierwsze trzeba bardzo dobrze uplastycznić I wp..Po drugie trzeba takie kiełbasy parzyć w temperaturze wody 72- 75 C do uzyskania w środku 68 C i co za tym idzie trzeba mieć termometr.Po trzecie można trafić na mięso z wadą i bez dodatków funkcjonalnych się nie obejdzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579644
Udostępnij na innych stronach

 

 

NIe wiem co zrobiłem źle, czy za krótko wyrabiałem

 

szynkowa to trudny temat
;):yes:  ​wszyscy co byli na ostatnim kursie w Łazach - mieli okazję organoleptycznie poznać stopień wyrobienia I -ki do kiełbaski typu szynkowa :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579651
Udostępnij na innych stronach

 

 

NIe wiem co zrobiłem źle,

Cokolwiek zrobiłeś źle nie uzyskałeś kleistości mięsa kl.1.

W przepisie jest 20% mięsa kl.III, - napisz, z czego pozyskałeś tę trójkę.

Autor przepisu każe mieszać całość dwa razy. Pierwszy raz do wchłonięcia solnki a po 24h ponownie ok. 0,5h do uzyskania kleistości.

Powiem, że tak opisana procedura może skończyć się tak, jak na Twoim zdjęciu.

Wymieszana jedynka w dużych kawałkach może się ślizgać w masie "trójki" więc uzyskanie jej kleistości może wymagać znacznie dłuższego mieszania niż sugerowane 30 minut.

Najlepiej więc peklować oddzielnie każdą klasę mięsa a po peklowaniu i rozdrobnieniu zacząć mieszanie samej jedynki.

Dobrze jest wstępnie uplastycznić kawałki jedynki przepuszczając ją przez maszynkę bez noża, z założonym tylko ogranicznikiem na ślimaka (nie wiem, jaką maszynką dysponujesz).

Mieszanie jedynki należy robić tak długo, aż kawałki utworzą sklejoną masę i nie będą odstawały indywidualnie. 

Do tak uzyskanej "pulpy" dodajemy powoli rozdrobnioną III i dalej mieszamy.

Do tego typu kiełbasy najlepiej zastosować mieszarkę albo doprawić ja kilkoma kroplami własnego potu :D 

Parzenie w temp. 72-75 st. C. W wyższej temp. mięso lubi podciekać.

Jest jeszcze możliwość, o której pisał @arkadiusz, że kupiłeś mięso z wadą.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/21/#findComment-579658
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.