JaroRasz Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Z ta temperatura pokojową chodziło o to ponizej 3.SUSZENIE I DOJRZEWANIENastępnie 6 lub 9 miesięcy musi się suszyć (powieszona za kopyto) w warunkach naturalnych (przy otwartych oknach itp.) i w pomieszczeniach miedzy +15 i +30 stopni Ps. Jak mogę dodać zdjęcia? Edytowane 29 Lutego 2020 przez JaroRasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-658621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Lutego 2020 Odpowiadając, kliknij na dole "więcej opcji"wtedy załaczasz plik i dodajesz do wpisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-658624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroRasz Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Dzieki za podpowiedź:-) Edytowane 29 Lutego 2020 przez JaroRasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-658625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Lutego 2020 Dodaj przez strone WB a nie z fotosika Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-658626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Lutego 2020 Chlopie co ty z tej szynki chciales zrobic ??…… no teraz to juz chyba nic. Dlaczego tak poobcinales tak skore i nie zabespieczyles miejsc bez skory przed wyschnieciem, no i mial bym jeszcze duzo pytan dlaczego.........,ale to juz chyba za pozno. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-658627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroRasz Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Lutego 2020 czyli utylizacja??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-658634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Skąd wziąłeś ten przepis?.Z tego co widzę to moim zdaniem pokazały się ogniska czarnej pleśni a to nie jest dobrze.Inne błędy pominę bo to już se ne wrati.Możesz jeszcze poczekać na inne opinie,ale moim zdaniem . Edytowane 29 Lutego 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-658645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroRasz Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Lutego 2020 Tytuł na forum [Hiszpania] Szynka a'la serrano Wydawało mi się, że wszystko zgodnie z przepisem:-( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-658648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Lutego 2020 Ale Polska to nie Hiszpania.U nas jest inny klimat i my mamy w powietrzy inne bakterie..U nas świetnie udają się ogórki kiszone i kapusta kiszona. Jeśli taką wyjąłeś z lodówki to błedy były wcześniej w trakcie dojrzewania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-658651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Listopada 2020 Czy ktoś może ktoś wskazać gdzie można kupić kultury pleśni do wyrobów całomięśniowych dojrzewających? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-682925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Listopada 2020 gdzie można kupić kultury pleśni do wyrobów całomięśniowych dojrzewających? W ub. sezonie były w Swojskim Wyrobie.Na razie nie ma pleśni na składzie, sama też czekam . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-682926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Listopada 2020 Kupowalem w Swojski Wyrób- ale jak pisze przedmówczyni- aktualnie niedostepne. Zastepczo mozna się posiłkować pleśnią pozyskaną z sera typu Brie - lub z oryginalnego salami- pisze celowo oryginalnego, albowiem wiele jest pokrytych mąka ryżową....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-682929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Listopada 2020 lub z oryginalnego salami- pisze celowo oryginalnego, Przerabiałem. Nie działało .Osłonki miałem od kolegi z włoskiej restauracji w Polsce gdzie wykonywał salami na miejscu .Mieli komorę, kolega po długim szkoleniu we Włoszech, żeby zapoznał się z rożnymi regionalnymi wyrobami i pleśnie oryginalne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-682950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Listopada 2020 Przerabiałem. Nie działało No mnie tam kiedyś dawno zadziałało- zeskrobałem pleśń z hiszpańskiego Fueta......nie było to może jak oryginalny szczep z torebeczki, ale pleśń porosła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-682953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Listopada 2020 gdzie można kupić kultury pleśni do wyrobów całomięśniowych dojrzewających? W ub. sezonie były w Swojskim Wyrobie.Na razie nie ma pleśni na składzie, sama też czekam .A czy masz może informacje, że będzie?Chcialem peklować mieso i za 3 tygodnie bym potrzebowal. Jest jeszcze jakiś ratunek?Zagraniczne portale? Może ktoś odsprzeda trochę lub pożyczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-683111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Listopada 2020 Czy ktoś może ktoś wskazać gdzie można kupić kultury pleśni do wyrobów całomięśniowych dojrzewających?Są do kupienia od jutra w Swojskim Wyrobie - Penicillium nalgiovensePrzed chwilą rozmawiałam z właścicielem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-683782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyli61 Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Zasada jest jedna, przepływ powietrza wilgotność 80 %, temp. 10-16 st. celsjusza, a jak się robii parmeńską, to od listopada solenie nogi tyle dni co kilogramy + 5 i potym płukanie w czerwonym winie i nasmarowanie wyrobu miodem z pieprzem na 3 miesiące, to jest faza przepalania, a potem mieszanina smalcu i mąki 1:1 ze smalcem i pokrycie misa tą miksturą na 3 miesiące. Po tym czasie noga dojrzewa sobie przez rok, u mnie to już 8 lat i wyrób jest nadal jadalny i przyjemny w smaku Edytowane 21 Listopada 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-684918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Listopada 2020 Po tym czasie noga dojrzewa sobie przez rok, u mnie to już 8 lat i wyrób jest nadal jadalny i przyjemny w smaku To bardzo interesujące - w jakich warunkach trzymasz tę nogę i czy mógłbyś pokazać jak wygląda tudzież plasterki tej wędliny . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14724-ple%C5%9Bnie-mold-a-w%C4%99dliny-fermentowane-i-dojrzewaj%C4%85ce/page/2/#findComment-684922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.