paweljack Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Października 2017 Metka łososiowa – moja wersja na podstawie PW 16 str. 142 Receptura na 5 kg Wołowina II kl. – policzki - 1 kgBoczek wieprzowy – 4 kg Przyprawy:Użyte do peklowania:Peklosól – 26 g/kg dodane podczas produkcji:pieprz czarny – 1,7 g/kgpapryka – 1 g/kg - u mnie papryka wędzona słodkagałka muszkatołowa – 0,6 g/kg Materiały pomocnicze:Osłonki białkowe fi 45 Rozdrobnienie:Obydwa rodzaje mięsa mielone na sitku 2 mm, bez kutrowania i bez dodatku wody. Postać gotowego produktu:Batony długości około 20 cm Osadzanie 2 dni w temp. 2-6 stopni, w wilgotności około 80 % Wędzenie dymem ciepłym 2 dni po 4 godziny. Studzenie do temp. poniżej 12 stopni Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Października 2017 Metki to moje ulubione wedliny wykon Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Metki to moje ulubione wedliny wykon Dzięki. Moje chyba też się staną, cały czas mnie blokował "brak zimnego dymu", ale dymem ciepłym chyba też jest w porządku. Edytowane 21 Października 2017 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Kurcze a jak takie cos smakuje , bo ja tego nigdy nie jadlam ,mozna ja porownac z czyms innym?Bo wizualnie to mi przypomina dunskie salami Edytowane 21 Października 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Października 2017 ...elektra - to jest maziste...tak na szybko jak chcesz spróbować, to zmiel boczek surowy wędzony i dopraw tak jak Paweł... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Października 2017 Dzieki Boczek wedzony lubie to powinno smakowac ...pamietam jak ze 40 lat temu bylam na kolonii w DDR to tam dawali cos takiego mazistego na sniadanie i straszliwie mi to nie smakowalo , ale to moze kwestja przypraw byla no i ja wybredota wtedy bylam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Października 2017 ....SUROWY wędzony...A w DDR chyba jadłem to piszesz - fakt - trzeba było przyprawiać samemu, tyle, że poza pieprzem i solą nic innego nie było.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Października 2017 Tak ,tak surowy wedzony nawet moze byc taki ciagutek.. juz nie pamietam czy doprawialo ,wiem ze mi to nie smakowalo jak i te ich pseldo czekolady Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Listopada 2017 Już wiem co będę robił na weekend Jak długo można przechowywać taką wędlinę? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Listopada 2017 Jak długo można przechowywać taką wędlinę? Mrożoną mam do tej pory. Po tygodniu od wędzenia pakowałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Bardzo lubię korzystać z Twoich przepisów, natrafiłem na ten temat i również zrobiłem metkę. Wyszła bardzo pyszna, jedynie ciut za słona, następnym razem zmniejszę ilość soli do 24 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Grudnia 2017 paweljack,bardzo ladny przekroj,wyglada apetycznie,mysle ze jak wyglada tak i smakuje. Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Bardzo lubię korzystać z Twoich przepisów, natrafiłem na ten temat i również zrobiłem metkę. Wyszła bardzo pyszna, jedynie ciut za słona, następnym razem zmniejszę ilość soli do 24 gram.Cieszę się, że czasami moja praca jest przydatna. Możesz oczywiście zmniejszyć ilość peklosoli, jak długo osadzałeś? paweljack,bardzo ladny przekroj,wyglada apetycznie,mysle ze jak wyglada tak i smakuje. PozdrawiamDziękuję, jest bardzo smaczna. Również pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Możesz oczywiście zmniejszyć ilość peklosoli, jak długo osadzałeś? Zmniejszyłem jak na razie warstwę na chlebie i jest idealnie:) Odsadzałem tak jak u ciebie w przepisie dwa dni, a potem wędziłem 4h i następnego dnia również 4h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lutego 2018 Mam zamrożony boczek oraz mięso wołowe, w sumie ok 4,5 kg mięsa. Odmrożę wolno w lodówce, zrobię metkę tylko kłopot co z taką ilością metki zrobić? Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamrożenie części wyrobu, tylko czy ponowne mrożenie nie będzie błędem, jednak metka nie podlega obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze. Proszę o Wasze zdanie w tej kwestii. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lutego 2018 Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamrożenie części wyrobu, tylko czy ponowne mrożenie nie będzie błędem, jednak metka nie podlega obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze. Proszę o Wasze zdanie w tej kwestii. Bez obróbki termicznej nie wolno ponownie zamrażać surowego mięsa . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lutego 2018 Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamrożenie części wyrobu, tylko czy ponowne mrożenie nie będzie błędem, jednak metka nie podlega obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze. Proszę o Wasze zdanie w tej kwestii. Bez obróbki termicznej nie wolno ponownie zamrażać surowego mięsa . Dziękuję Arku, więc muszę odpuścić metkę. Rozwiązaniem jest kupno świeżego boczku i wołowiny, wykonanie metki i zamrożenie gotowego produktu. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Mam zamrożony boczek oraz mięso wołowe, w sumie ok 4,5 kg mięsa. Odmrożę wolno w lodówce, zrobię metkę tylko kłopot co z taką ilością metki zrobić? Najlepszym rozwiązaniem byłoby zamrożenie części wyrobu, tylko czy ponowne mrożenie nie będzie błędem, jednak metka nie podlega obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze. Proszę o Wasze zdanie w tej kwestii. ...cytuję Pawła - z postów wynika że 39dni minus tydzień ma zamrożoną.... Jak długo można przechowywać taką wędlinę?Mrożoną mam do tej pory. Po tygodniu od wędzenia pakowałem. Edytowane 17 Lutego 2018 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Jumbo, można zamrozić gotowy produkt, nie mogę zamrozić PONOWNIE produktu który jest zrobiony z rozmrożonego mięsa a nie podlegał obróbce termicznej. Metka jest właśnie takim produktem, wędzimy tylko w zimnym dymie, ok 25C. Edytowane 17 Lutego 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Lutego 2018 ....matkoicórko ...z mojego postu ma wynikać - uwędź i zamroź.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Lutego 2018 z mojego postu ma wynikać - Trochę to jednak Jumbuniu zagmatwałeś Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) ....matkoicórko ...z mojego postu ma wynikać - uwędź i zamroź.... Aniu, dziękuję, również nie wiem o co autorowi chodziło. Jumbo nie lubię skrótów myślowych na forum ponieważ dochodzi do nieporozumień, co innego jeżeli znamy się "jak łyse konie", a na forum tak nie jest.Nie wiem czy powyższe Twoje stwierdzenie mam traktować jako sarkazm czy radę. Jeżeli ma to być sarkazm to nie wdaję się w "przepychanki słowne" natomiast jeżeli to ma być rada to pewnie wiesz że metka jest "surowym" produktem, nie podlega obróbce termicznej lecz ma być tylko podwędzona w zimnym dymie, więc nie mogę zrobić metki z rozmrożonego mięsa i ponownie ją zamrozić. Edytowane 18 Lutego 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Lutego 2018 ....czasami warto........ale czy warto..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Lutego 2018 czasami warto........ale czy warto..... Tak, tak, dla teściowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Lutego 2018 ....je sztajfno... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.