Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za przepis :)  wynika z tego, że z moich pomidorów muszę najpierw zrobić koncentrat :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/17/#findComment-565124
Udostępnij na innych stronach

Ok - Drogie SiBy - Wiem - są DUUUżo prostsze - ale jak ktoś ma odwagę podaję - niby mocno skomplikowany ale naprawdę prosty a smak .............. :)

NAPRAWDĘ MI NIE ODBIŁO :)

 

Ketchup Wypasiony Waldka

 

1 składniki (wg faktycznego zużycia)

cukinia młoda -jak starsza – usunąć pestki oczyszczonej miałem 3,3 kg

cebula ok 1 kg białej cukrowej i 0,7 kg czerwonej (nie ma znaczenia -takie miałem)

pomidory 4,5 kg (najlepsze lima lub malinowe)

jabłka 0,7 kg

papryka ostra spora – lub 3 czuszki

imbir ok 7-8 cm kłącza

czosnek -3 ząbki

koncentrat 30% 1,6 kg

olej ryżowy (nie koniecznie) ok 200-250 ml

ziele angielskie 1/kg masy – dałem 8 sporych

liście laurowe – 4 świeże (mogą być suszone)

popryka słodka – 1/2 cap

papryka ostra – 1/2 cap

ocet 10% - 2 cap

ocet jabłkowo -jerzynowy – 1/2 cap

1 łyżeczka pieprzu mielonego czarnego

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka oregano

7 gożdzików

3 capy cukru trzcinowego (niekoniecznie trzcinowy)

sól ok 100 g – ale to do smaku !

2. wykonanie

- umyte cukinie obrałem obieraczką (2 małe ze skórką) – zetrzeć na grubych wiórach (robie robotem)

- posypać solą ok 50 g wymieszać i zostawić na 4-8 godzin ( noc też się nic nie dzieje)

pomidory kroję na połówki i podpiekam w piekarniku skórką do dołu – 180 st – 30-35 min

po lekkim przestudzeniu zdejmuję skórkę i w garnczku blenduję dodając , pieprz mielonego czarney, łyżeczkę bazylii,1 łyżeczkę tymianku, łyżeczkę oregano , paprykę słodką i ostrą- odstawiam

 

-no i klu - cebula zetrzeć na grubych wiórach (robie robotem) albo pokroic drobno pokroić

ok 100 ml oleju ryżowego do garnka- i podsmażam cebulę do zeszklenia (można na patelni)

- i wrzucam do cukinii ( mieszam -i stoi dalej)

3.

ok 100- 150 ml oleju ryżowego podgrzewam na patelni – wrzucam : ziele angielskie, gożdziki, listki laurowe i pokrojony w talarki kilkumilimetrowe obrany imbir – podsmażam na połowie mocy (indukcja 5,5),aż imbir zrobi się chrupki - i Wyrzucam z oleju gozdziki, ziele, listki, ( do niczego już ich nie używam) ( imbir odkładam i zjadam te chrupki – świetne), Teraz do gorącego oleju wrzucam pokrojony w plasterki czosnek – podprażam (bez przesady bo zgorzknieje!)- i wyrzucam.

(UWAGA- tak aromatyzowany olej - zmienia smak większości potraw - jako ciekawostka)

-Scieram na grubych oczkach jabłka -i wrzucam je do zaromatyzowanego oleju- poprażam od czasu do czasu mieszając .

4. Podprażone jabłka dodaję do pulpy pomidorowej – blęduję.

 

5. Po tych kilku godzinach wrzucam cukinię z cebulą i pulpą pomidorowo jabłkową do gara

- i gotuję 1,5 godzin na małym pyrkoleniu – uwaga koniecznie przykryć

wrzucam koncentrat , cukier, wlewam octy – całość traktuję blenderem – i jeszcze 0,5 godziny (pod przykryciem gotuję).

6. Wyprażone słoiczki – napełniam zakręcam – do piekarnika 140st – 30 min i zostawiam w piekarniku na kilka godzin do schłodzenia

Full wypas :)

[Dodano: 31 sie 2017 - 16:23]

upublicznić Proszę

Karolu - chcesz i masz :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/17/#findComment-565160
Udostępnij na innych stronach

A ja sobie rowniez zrobie kopie, tylko u mnie musi byc nie WAldka, tylko Muski  :D  , inaczej mogge pomylic od kogo  :facepalm:

DZiekuje  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/17/#findComment-565186
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bez dodatkowych przypraw

 

I super Waldku , bez żadnych udziwnień  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/17/#findComment-565466
Udostępnij na innych stronach

Witaj

 

 

Waldku :thumbsup:  , zapewne Twoja dłoń jest większa od mojej . :D  Może tak w przybliżeniu jak z tą solą było ?  Można przyjąć że 2% nie przesoli , może bezpieczniej 1,8% . :D  Na mokro to wiem ......  dałbym solankę 10% i już .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/17/#findComment-565484
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to tamto - trzeba się brać do pracy (po pracy ;) )

kawałek mieska :

szyneczka 7 kg

post-70549-0-23879800-1504542284_thumb.jpg

trochę podgardla  2,7 po oczyszczeniu z gruczołów przyusznych

post-70549-0-93936000-1504542312_thumb.jpg

no jeszcze nie zrobiłem II - a tego to wyszło 7,5 kg

ale przecież każdy wie jak wygląda IIA  

 

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/17/#findComment-565578
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze kawałek rybki  :facepalm:  :facepalm: 6 kg Atlantyckiego

nożyk niebieski jest znany jak zapałki  toteż położyłem dla miary

post-70549-0-97037600-1504543055_thumb.jpg

post-70549-0-74734700-1504543083_thumb.jpg

post-70549-0-18356500-1504543191_thumb.jpgpost-70549-0-04740200-1504543237_thumb.jpg

no i posolone na sucho

2 filety po odcięciu brzuszków po 1,9 kg szt soli  morskiej dałem 175 g + 30g cukru trzcinowego

post-70549-0-04468200-1504543285_thumb.jpg

 no i zostało na zupkę

post-70549-0-92355700-1504543472_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/17/#findComment-565581
Udostępnij na innych stronach

na zdjęcia kabanosów za wcześnie - poza tym chyba już nudne ale :

farsz do kabanosików 17 kg :facepalm: :

post-70549-0-26015300-1504724832_thumb.jpg

post-70549-0-82843200-1504724851_thumb.jpg


[Dodano: 06 wrz 2017 - 21:12]

Co by nie było tak łatwo i prosto w międzyczasie :

post-70549-0-54034900-1504724990_thumb.jpg

post-70549-0-13843100-1504725010_thumb.jpg

No i drogi Pomocnik Małgosia II

post-70549-0-08168600-1504725032_thumb.jpg

post-70549-0-15335000-1504725078_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/17/#findComment-565851
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.