Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 5 tygodni później...

Wariacja z kaszanki Arkadiusza

Kaszanka, jabłko w kosteczkę, podsmażona cebulka szalotka, ogórki kiszone i konserwowe po połowie  , na 5 kaszanek - 100 ml wina , trochę pieprzu, tymianku, majeranku soli do smaku, 2 łyżki musztardy typu francuska

Kapusta podgotowana. Liśćmi wyłożone naczynie żaroodporne, ułożona masa, przykryte liśćmi. I 40 min w temp 160 st 

i gotowe

(lepsze z liśćmi kiszonej kapusty)

post-70549-0-57374700-1620154538_thumb.jpg

post-70549-0-66568800-1620154553_thumb.jpg

post-70549-0-84214000-1620154572_thumb.jpg

post-70549-0-66699300-1620154589_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-706301
Udostępnij na innych stronach

Wariacja z kaszanki Arkadiusza

Właśnie o tej potrawie wspomniałem w poście dotyczącym kaszanki Arkadiusza. Bardzo smaczna wariacja a jak napitki smakują pod nią hmmm.  :tongue:   

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-706318
Udostępnij na innych stronach

Wariacja z kaszanki Arkadiusza

Kaszanka, jabłko w kosteczkę, podsmażona cebulka szalotka, ogórki kiszone i konserwowe po połowie  , na 5 kaszanek - 100 ml wina , trochę pieprzu, tymianku, majeranku soli do smaku, 2 łyżki musztardy typu francuska

Kapusta podgotowana. Liśćmi wyłożone naczynie żaroodporne, ułożona masa, przykryte liśćmi. I 40 min w temp 160 st 

i gotowe

(lepsze z liśćmi kiszonej kapusty)

Kapusty kiszonej można dodać :)

Ja robie kaszankę z cebulą i wedzonym boczkiem w kostkę zawijam w folię właśnie z kiszoną kapustą i na grila.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-706565
Udostępnij na innych stronach

O jejku, jakie tu smakowitości są pokazywane :thumbsup:

Ja nie mam takich wspaniałości, trochę własnych wędzonek (od niedawna) jakieś winko z własnej winniczki (od pięciu lat) i chleb na zakwasie który wypieka moja wspaniała żonka.

W sumie nie mam się czym pochwalić, ale teraz wiem skąd czerpać inspiracje kulinarne. :clap:

Edytowane przez Donkihot
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-707052
Udostępnij na innych stronach

 

 

trochę własnych wędzonek (od niedawna) jakieś winko z własnej winniczki (od pięciu lat) i chleb na zakwasie który wypieka moja wspaniała żonka
  No to już masz troche wspaniałości - daj jakiś przepis od małżonki  :D

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-707054
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Takie świeże "pączki";)
post-70549-0-65737600-1626008267_thumb.jpg

 

typu włoskiego z Sierpca

Solone z ręki solą niejodowaną dość grubą.

Ociekały na tej kratce całą noc.

Osuszane w borniaku w 45 st - 2 godz.

Wędzone w 57st - do koloru (ok 3,5godz)

zrębki olcha/buk 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-714361
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ładny kolorek

Taka intensywna zieleń a obok głębia brązu :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-714583
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Na prośbę zlotowiczów którzy próbowali  :D  :facepalm:

2021 CUKICZAP  ;) 

Cukinia czysta 5,5 kg starta na grubych wiórkach przesypana 5 miarkami (łyżka płaska)soli niejod. Przemieszana w wiaderku 10 l ( jest ok 3/4 wiaderka) i do lodówki na 6 godz.

cebula 2 kg – zszatkowana na drobnych frytkach – upieczona w grillu z olejem ok 1godz mieszana.

jabłka duuże 2 szt starte na grubych wiórach

duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie , zblendowane.

Osobno ugotowane woda ledwo zakrywa 45 min rosołowo :

1/2 sredniego selera

5 sporych marchewek

2 pietruszki

10 ziela angielskiego

10 goździków

6 liści laurowych

przyprawy odrzucone , warzywa odcedzone – P łyn zachować na dolewkę do blendera.

Warzywa zblendowne,

przed blendowaniem dodać:

1/2 szklanki cukru trzcinowego

2 czubate łyżeczki papryki wędzonej

2 łyżeczki caenne ( trzeba pewnie 3 bo po 3-4 dniach łagodnieje)

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki czerwonej czubrycy

1 czubata łyżeczka oregano

2 łyżeczki sporawe pieprzu mielonego

2 czubate łyżeczki czosnku granulat

Wszystko zblendować z warzywami dodając tylko tyle płynu z gotowania warzyw by dało się zmiksować.

Cukinię po 6 godz odcedzić na sicie nie wyciskać, do gara (sporego bo narasta)

dodać prażoną cebulę (opcjonalne dodać żelfix 3w 1- 1 szt /2-3 kg masy) i podgotować z 5-7 min.pod przykryciem -mała moc by nie przypalić – od czasu do czasy mieszać – zblendować w garze.

Dodać brzoskwinię – wymieszać

dodać :

masę warzywną

1 1/2 szklanki 10 % kwasu mlekowego

1/2 szklanki octu jabłkowego

1/4 szklanki octu balsamicznego

5 słoików 0,9 l koncentratu pomidorowego.

Wszystko zblendować.

Podgrzać z 10 min POD PRZYKRYCIEM! OSTRO BRYZGA- niekoniecznie gotować , będzie pasteryzowane.

Do słoiczków , pasteryzować 30 min (u mnie w lidlowskim garnku w 95 st.)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-719590
Udostępnij na innych stronach

 

 

Próbowałam  , więc mogę powiedzieć, że smak wyjątkowy  , warto powtórzyć 
 

 

A ja też próbowałam ?  :hmm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-719603
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 23 Sie 2021 - 16:12, napisał: A ja też próbowałam ? Ja również
 

 

Grzesiu właśnie ja nie wiem czy próbowałam  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/54/#findComment-719627
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.