KarKan Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Gdzie znajdę przepis na tego śledzia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Gdzie znajdę przepis na tego śledzia?Nie mam linka do znakomitych śledzi po kaszubsku, ale mam skopiowany przepis. Ostatni słoik z 03.11.2018 (hermetycznie zamkniety) urozmaicił wigilijny stół. ŚLEDŻ PO KASZUBSKUHenioNapisano 22 maj 2011 - 17:07Śledzie po kaszubsku - składniki: - 1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)- 2 łyżki cukru (z cukrem brązowym chyba lepszy smak- Muski)- 1/4 szklanki oleju- 4 łyżki octu- 4 łyżki koncentratu pomidorowego- 30 dkg cebuli- 3 ziarenka ziela ang.- 3 liście laurowe- ziarenka gorczycy ( daję 2 łyżeczki - Muski) Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania:Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez Muski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 27 Grudnia 2018 najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. ale to taki minimalny czas [Dodano: 27 gru 2018 - 18:00]Sledzie po skandynawsku wg KRUSZYNKI:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-śledzie/?p=254315 Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Po Świetach - klieiczek i basta Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 28 Grudnia 2018 - ziarenka gorczycy ( daję 2 - Muski) Dzięki za pochwały dla śledzia . Dwa ziarnka gorczycy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Dwa ziarnka gorczycy ? dwie łyżeczki dzięki za cenną uwagę Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Po Świetach - klieiczek i basta Skąd to znam ładny talerzyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Najpierw trzeba resztki pozjadać. Na kleiczek czas później przyjdzie Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 28 Grudnia 2018 trzeba resztki pozjadać. Dobrze, że córki zabierają Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Moje dzieciaki troszkę zabrały, ale resztę musimy zamrozić lub dojadać. Dziś na kolację Maxellowa karkówka i odgrzewane ziemniaczki. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Dzięki za pochwały dla śledziajeszcze trochę zostało - na szczęście na śniadanko jak znalazł Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Goloneczka bez kości trochę ulubionych przyprawdo Vacumz dodatkiem śliwka suszona i kilka żurawn suszonych i do SV 70 st na 8 godz Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Goloneczka bez kości Oj narobiłeś mi smaka - peklowane wcześniej , czy tylko na soli ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 30 Grudnia 2018 peklowane wcześniej No tak - myślałem, że widać po kolorze , ale jak zrobisz na soli też będzie Ok Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Bóg zapłać - darmo nie chcę . Dobry człowieku . Bo kto pyta nie błądzi , a wiesz co ułani pytą nazywają . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Bo kto pyta nie błądzi , a wiesz co ułani pytą nazywają .Jankiel cymbalistazwie go smokiem lub bucem, i rzecz oczywista,jeszcze dziwniejsze nazwy ludzie wymyślają,ułani go na przykład pytą nazywają.XIII ks PT Edytowane 30 Grudnia 2018 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 1 Stycznia 2019 (edytowane) Po noworocznym torcie w mateczniku Mazowsza przyszedł czas na kolejne przygody kulinarne w nowym roku - tatar z łososia (drobna kostka) z galaretką z soku cytryna z pomarańczą i dodatkiem mango (drobna kostka) kolendry posypany podprażonym czarnym sezamem perliczka po nocnej kąpieli w solance 4 % ocieka i gotowa do piekarnika - 160 st termoobieg - 2 godziny Edytowane 1 Stycznia 2019 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 4 Stycznia 2019 przyszedł czas na kolejne przygody kulinarne w nowym roku Kolejne szlagierowe inspiracje... ....tylko trochę szkoda, że ni skomponować nie potrafię... ni nawet powielić połowy nie zdążę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Kiszone cytrynyDo kiszenia użyłem 15 cytryn Bio – wyszorowanych . Do kiszenia cytryn stosuję mieszankę soli kamiennej i cukru białego:mieszanka:sól kamienna – 150 g (po 10 g/cytrynę)cukier biały – 150 g (po 10g/cytrynę)- dodatek cukru nie jest konieczny ale przy cytrynach – bardziej pasuje.Dodatkowo ( też opcja) daję trochę kory cynamonu , po jednym goździku/ cytrynę i trochę pieprzu kolorowego – staram się tak po ziarnku /cytrynę, 1 papryczka chili obcinam końcówki cytrynkroję na krzyż tak -przecięta 3/4 jak na foto zasypuję mieszanką i ciasno do słoika pozostałą mieszankę soli i cukru -rozpuszczam w ciepłej wodzie dodaję tzw dodatki – zalewę.Dodatkowo docisnąłem małym słoiczkiem by pokryć zalewą owoce.I do kiszenia Mam nadzieję, że Annam skoryguje lub poda swój sposób Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Waldku, ja robilam, ale tylko solone , nie kiszone. jedno co dodawalam to sol, gruba nie drobna. Listek laurowy do kilku sloikow (bo z takim przepisem tez sie spotkalam), a tak tylko sama sol. Kazda cytryne nacielam, tak jak pokazujesz, nastepnie do kazdej dosc spora ilosc grubej soli. wszystko to w misce robione. Popakowalam do sloikow, upychajac. To co zostalo w misce, czyli sol i sok z cytryby dodalam do kazdego sloika. Przykrylam gaza na cala dobe. Cytryny wtedy puszcza sok i Tworzy sie ta zalewa. Trzeba pamietac wlasnie, o dosc duzej odleglosci od zamkniecia. Nastepnego dnia dodalam odrobiny oliwy na wierzch . Zamknelam sloik i zapomnialam o nim na jakies 4-5 tygodni. Po tym czasie byly gotowe( widomo, ze kazdy chce zaraz ,jak najszybciej probowac jesc to co sie zrobi).Przestalam robic, bo moje cytryny sa tak wielkie i gruboskorne, ze nie ma sensu krojenia ich na kawalki a kupowanie , to nie to samo. Czytalam tez, ze mozna dodac cynamon, vanilie, pieprz, i inne przyprawy wg wlasnego smaku. wiadomo, dodanie takich cytryn do ryb( jak dla mnie na pierwszm miejscu) cy do grilowanych potraw, no a najslynniejsze to sa chyba w kuchni marokanskiej. Patrzac na zdjecie, to twoje cytryny rowniez sa gruboskorne. Ponoc te gruba skora, sa slodsze. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Ja robilam identycznie jak Annam , tak kisza arabowie bo oni duzo uzywaja takich cytryn do swoich dan. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 13 Stycznia 2019 ale tylko solone robilam identycznie jak Annam Wpisałem - że cukier nie jest konieczny - ale chodzi mi o ukiszenie i pozbycie z cytryn (albedo) goryczki Trochę potrwa jak wstawię dzisiaj do garażu to pewnie w marcu będą akurat Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 6 Lutego 2019 Popracować czasami trzeba .....Taki zestaw do zmieszania Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Męczą mnie o surową polską ...Karkówka 80% oczka 13, II-70/30- oczka 8mmpsól - 24g/kg - peklowanie 48h i mielenie pieprz 4g/kg majeranek 1,8g/kg czosnek 2g/kg cukier 2g/kg gorczyca 2g/kg askorbinian 0,5g/kg Edytowane 8 Lutego 2019 przez Muski Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 7 Lutego 2019 Męczą mnie o surową polską ... No i słusznie My z Krystianem też prosimy Po niedzieli się stawimy na degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi