Skocz do zawartości

Muski - Qlinaria


Muski

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie znajdę przepis na tego śledzia?

Nie mam linka do znakomitych śledzi po kaszubsku, ale mam skopiowany przepis. Ostatni słoik z 03.11.2018 (hermetycznie zamkniety) urozmaicił wigilijny stół. 

 

ŚLEDŻ PO KASZUBSKU

Henio

Napisano 22 maj 2011 - 17:07

Śledzie po kaszubsku - składniki:

 

- 1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)

- 2 łyżki cukru  (z cukrem brązowym chyba lepszy smak- Muski)

- 1/4 szklanki oleju

- 4 łyżki octu

- 4 łyżki koncentratu pomidorowego

- 30 dkg cebuli

- 3 ziarenka ziela ang.

- 3 liście laurowe

- ziarenka gorczycy  ( daję 2  łyżeczki - Muski)

 

Śledzie po kaszubsku - sposób przygotowania:

Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw. 

Edytowane przez Muski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw.
ale to taki minimalny czas  :thumbsup: 
[Dodano: 27 gru 2018 - 18:00]

Sledzie po skandynawsku wg KRUSZYNKI:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-śledzie/?p=254315

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po Świetach - klieiczek i basta  :blush:  :facepalm:

post-70549-0-61117700-1545941466_thumb.jpg

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dwa ziarnka gorczycy ?
dwie łyżeczki  :D dzięki za cenną uwagę :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

trzeba resztki pozjadać.
:D  :D  :facepalm: Dobrze, że córki zabierają  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje dzieciaki troszkę zabrały, ale resztę musimy zamrozić lub dojadać. Dziś na kolację Maxellowa karkówka i odgrzewane ziemniaczki. :tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pochwały dla śledzia

jeszcze trochę zostało - na szczęście  :D

post-70549-0-84435600-1546153603_thumb.jpg

na śniadanko jak znalazł  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Goloneczka bez kości 

post-70549-0-14532400-1546174428_thumb.jpg

trochę ulubionych przypraw

post-70549-0-21796200-1546174227_thumb.jpg

do Vacum

z dodatkiem śliwka suszona i kilka żurawn suszonych

post-70549-0-99303100-1546174247_thumb.jpg

post-70549-0-47696900-1546174265_thumb.jpg 

 

i do SV 70 st na 8 godz :facepalm:

post-70549-0-58152700-1546174202_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

peklowane wcześniej
No tak - myślałem, że widać po kolorze  :D  , ale jak zrobisz na soli też będzie Ok 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo kto pyta nie błądzi , a wiesz co ułani pytą nazywają .

Jankiel cymbalista

zwie go smokiem lub bucem, i rzecz oczywista,

jeszcze dziwniejsze nazwy ludzie wymyślają,

ułani go na przykład pytą nazywają.

XIII ks PT

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po noworocznym torcie w mateczniku Mazowsza 

post-70549-0-31379800-1546369717_thumb.jpg

przyszedł czas na kolejne przygody kulinarne w nowym roku - tatar z łososia  (drobna kostka) z galaretką z soku cytryna z pomarańczą i dodatkiem mango (drobna kostka) kolendry posypany podprażonym czarnym sezamem 

post-70549-0-44057600-1546370639_thumb.jpg

post-70549-0-29678600-1546370492_thumb.jpg

perliczka po nocnej kąpieli w solance 4 % ocieka 

post-70549-0-82923400-1546370324_thumb.jpg

i gotowa do piekarnika - 160 st termoobieg - 2 godziny

post-70549-0-32935900-1546370425_thumb.jpg

post-70549-0-86669000-1546370113_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiszone cytryny

Do kiszenia użyłem 15 cytryn Bio – wyszorowanych .

post-70549-0-56720900-1547313894_thumb.jpg

 

Do kiszenia cytryn stosuję mieszankę soli kamiennej i cukru białego:

mieszanka:

sól kamienna – 150 g (po 10 g/cytrynę)

cukier biały – 150 g (po 10g/cytrynę)- dodatek cukru nie jest konieczny ale przy cytrynach – bardziej pasuje.

post-70549-0-89548200-1547313917_thumb.jpg

Dodatkowo ( też opcja) daję trochę kory cynamonu , po jednym goździku/ cytrynę i trochę pieprzu kolorowego – staram się tak po ziarnku /cytrynę, 1 papryczka chili 

post-70549-0-92848900-1547313939_thumb.jpg

obcinam końcówki cytryn

post-70549-0-21407300-1547313964_thumb.jpg

kroję na krzyż tak -przecięta 3/4 jak na foto

post-70549-0-98825900-1547313987_thumb.jpg

 

zasypuję mieszanką i ciasno do słoika

post-70549-0-77699100-1547314006_thumb.jpg

 

pozostałą mieszankę soli i cukru -rozpuszczam w ciepłej wodzie dodaję tzw dodatki – zalewę.

post-70549-0-87260300-1547314036_thumb.jpg

Dodatkowo docisnąłem małym słoiczkiem by pokryć zalewą owoce.

I do kiszenia

post-70549-0-98851800-1547314055_thumb.jpg

 

Mam nadzieję, że Annam skoryguje lub poda swój sposób

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Waldku, ja robilam, ale tylko solone , nie kiszone. jedno co  dodawalam  to sol, gruba nie drobna. Listek laurowy do kilku sloikow (bo z takim przepisem tez sie spotkalam), a tak tylko sama sol. 

 Kazda cytryne nacielam, tak jak pokazujesz, nastepnie do kazdej dosc spora ilosc grubej soli. wszystko to w misce robione. Popakowalam do sloikow, upychajac. To co zostalo w misce, czyli sol i sok z cytryby dodalam do kazdego sloika. Przykrylam gaza na cala dobe. Cytryny wtedy puszcza sok i Tworzy sie ta zalewa. Trzeba pamietac wlasnie, o dosc duzej odleglosci od zamkniecia. Nastepnego dnia dodalam odrobiny oliwy na wierzch . Zamknelam sloik i zapomnialam o nim na jakies 4-5 tygodni. Po tym czasie byly gotowe( widomo, ze kazdy chce zaraz ,jak najszybciej probowac jesc to co sie zrobi).

Przestalam robic, bo moje cytryny sa tak wielkie i gruboskorne, ze nie ma sensu krojenia ich na kawalki a kupowanie , to nie to samo.

 

 Czytalam tez, ze mozna dodac cynamon, vanilie, pieprz, i inne przyprawy wg wlasnego smaku. wiadomo, dodanie takich cytryn do ryb( jak dla mnie na pierwszm miejscu) cy do grilowanych potraw, no a najslynniejsze to sa chyba w kuchni marokanskiej. 

 

 Patrzac na zdjecie, to twoje cytryny rowniez sa gruboskorne.

 Ponoc te  gruba skora, sa slodsze.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robilam identycznie jak Annam , tak kisza arabowie bo oni duzo uzywaja takich cytryn do swoich dan.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale tylko solone
:thumbsup: 

 

robilam identycznie jak Annam
:thumbsup: 

Wpisałem  -  że cukier nie jest konieczny ;)  - ale chodzi mi o ukiszenie i pozbycie z cytryn (albedo) goryczki  :D

Trochę potrwa  jak wstawię dzisiaj do garażu to pewnie w marcu będą akurat :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Popracować czasami trzeba .....

Taki zestaw do zmieszania 

post-70549-0-04251000-1549482458_thumb.jpg

post-70549-0-59751900-1549482476_thumb.jpg

post-70549-0-61499200-1549482496_thumb.jpg

 

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Męczą mnie o surową polską ...

post-70549-0-57083900-1549571855_thumb.jpg

Karkówka 80% oczka 13,  II-70/30- oczka 8mm

psól - 24g/kg - peklowanie 48h i mielenie ;)

pieprz 4g/kg majeranek 1,8g/kg czosnek 2g/kg cukier 2g/kg gorczyca 2g/kg askorbinian 0,5g/kg Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.