Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mozesz zrobi syrop z wody i cukru 

1,5 szklanki wody  i okolo 1 do 1,5 szklankicukru. Najpier zimny wymieszaj ,nastepnie w garnku doprowadz do zagotowania, tutaj juz nie mieszaj bo nastopi krystalizacja. Po okolo 10 minutach wrzuc pokrojone plasteki ,ale tak, abu byla pojedyncza warstwa( nie jeden na drugim). Gotuj na malym ogniu 15 minut, nastepnie przewroc na druga strone i ponownie 15-20 minut. Skorka zacznie sie robic przezroczysta.Wyciagnij z tego syropu, poloz na kratce,aby scieklo do konca i teraz do suszarki lub piekarnika .

 Takie pomarancze sa bardzo smaczne zanurzone z jednej strony w czekoladzie( najlepiej gorzkiej). Moze byc do dekoracji jawet na choinke. dosc szybko znikaja takie wisiorki, bo kazdy nie tylko dzieci chetnie po nie siegaja.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-616469
Udostępnij na innych stronach

 

 

sa bardzo smaczne zanurzone z jednej strony w czekoladzie( najlepiej gorzkiej
dzięki na pewno zrobię - troche długi ten czas gotowania - ale jak tak piszesz to zapewne wiesz  :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-616496
Udostępnij na innych stronach

 

 

troche długi ten czas gotowania
 

 

 To zalezy jak grube plasterki kroisz. Ale musisz zadbac, aby skorka zrobila sie taka "szklana" wtedy osusz na kratce i wysusz.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-616504
Udostępnij na innych stronach

Muski jak juz robisz slodkosci na swieta to zrob migdaly w cukrowej polewie

250 g migdalow ( nieobranych )

250g cukru 

75 ml woda 

do smaku skorka z pomaranczy bez albedo otarta po ½ lyzeczki imbiru , cynamonu i kardamonu 

wszystko wrzucasz do garnka  na duzy ogien zeby sie gotowalo dopoki bubluje i woda odparuje  mieszaj widalcem az cukier ponownie sie troche skrystalizuje i osiadzie na migdalach , pozniej tylko na papier do pieczenia i oddzielic migdaly od siebie , nie ma nic lepszego do chrupania w swieta  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-616505
Udostępnij na innych stronach

Polska surowa zasmakowała - i dzisiaj? muszę jechać po mięso by znowu zrobić - po co mi to było? - tak bym sobie spokojnie posiedział ze szklaneczką napoju a tak trzeba pracować ;) Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-617278
Udostępnij na innych stronach

Swiąteczne krzątanie - wczoraj osuszałem w borniaczku - 4 szyneczki 1-1,4 kg i 2 piersi z indyka  2godz 15 min - wcześniej wisiało w garażu 14 g - normalnie rekord

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618289
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz je solankował?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618301
Udostępnij na innych stronach

Właśnie oczyściłem -Jesiotr solankowanie - solanka ok 10%  - ryby - 9,5 kg - i dałem 95 dkg soli kamiennej na 9,5 l wody . Część ogonowa i okolice kręgosłupa dodatkowo nastrzyknąłem tym samym roztworem . Do pojemnika - przyciśnięte nieco tak by się schowały. Poleżą sobie tak do rana, osuszanie  i dym  :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618306
Udostępnij na innych stronach

Powinno być ekstra. Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618308
Udostępnij na innych stronach

Te jesiotry...klasyka

a tak wygląda ich przekrój :

post-70549-0-31638700-1545675416_thumb.jpg

o smaku nie wspomnę 

nie obyło się bez innych wędzonych :

pstrąg łososiowy i węgorzydło  ;)

post-70549-0-88398900-1545675659_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618773
Udostępnij na innych stronach

Wszystko wygląda super apetycznie, zwłaszcza ten łososiowy z koperkiem ????????????

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618856
Udostępnij na innych stronach

 

 

plus z buraczkami

 

Taki lubię ze względu na kolor . Nie widzę tartej skórki z cytryny , ale pewnie dodałeś podczas "pasteryzacji " jak i brązowy cukier i sól morską .  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618869
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę tartej skórki z cytryny

To masz świetny wzrok  :thumbsup:  bo nie ma ...ale jest łyski ;)  ;) której nie widać :D  - a sól morska -tak 200g i cukier brązowy -tak 100g  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618872
Udostępnij na innych stronach

 

 

.ale jest łyski   której nie widać

 

"Widelcuf" tys nie widać  ;)

 

Zamiast "łychy" można dodać słodki alkohol i nie dodawać cukru , oczywiście podczas nacierania i trzymania w lodówce , najlepiej do tego nadaje się prostokątny pojemnik z kratką pod spodem na "soki" no i górę nakryć deseczką i obciążyć .

 

Taki łosoś po Kaszubsku to tylko płat posypany drobną cebulką ze szczypiorkiem ,sól , koperek i zawinąć w folię na trzy dni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618877
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taki łosoś po Kaszubsku to tylko płat posypany drobną cebulką ze szczypiorkiem ,sól , koperek i zawinąć w folię na trzy dni.

Robię jak tylko mam okazję, niebo w gębie :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618884
Udostępnij na innych stronach

łosoś po Kaszubsku to tylko płat posypany drobną cebulką ze szczypiorkiem ,sól , koperek i zawinąć w folię na trzy dni.

No zobacz nie robiłem - ale zrobię :thumbsup:   ale bez cukru lub słodkiego alko ?   ( sledziki wg Ciebie po kaszubsku juz kolejny rok z nami na święta  ;)  :D )

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618919
Udostępnij na innych stronach

 

 

( sledziki wg Ciebie po kaszubsku juz kolejny rok z nami na święta ;):D )

 

 

W Wielkopolsce też .:D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/40/#findComment-618959
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.