michal278 Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 13 Września 2015 Mi kiedyś wiejscy chłopi mówi by były szpary w wędzarni by się mięsa nie spażały. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-444390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irish Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Kolejna wędzarnia na bazie projektu Andy Andy. Dom jest wynajmowany więc palenisko jest niestety prowizoryczne.Wymiary komory 100x100x200Staram się nie przydymiać sąsiadów ale pomimo tego zapach i tak rozchodzi się po okolicy. Edytowane 13 Września 2015 przez Irish Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-444467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 13 Września 2015 Rozumiem że ta buteleczka się chłodziła razem z mięskiem do etapu wędzenia ?? !! i została skonsumowana podczas wędzenia ?? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-444491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sapient Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 14 Września 2015 To tylko docisk, ale na sucho nie wędziłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-444494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irish Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 15 Września 2015 Koniec tej gimnastyki. Teraz po sprostowaniu wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-444841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hefal Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 15 Września 2015 Wow, wkład i sama wędzarnia robią wrażenie hehe gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-444843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 15 Września 2015 wygląda to tak: Duże ilości wędzonek Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-444844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 21 Września 2015 Dzień dobry,to ja też się dołącze do podziękowań dla forumowiczów i Andyego za udzielone wskazówki. Dzięki wiedzy zdobytej tutaj budowa powoli dobiega końca. Dopiero teraz widzę ile błędnych informcji i "porad" udzielił mi sąsiad,i jak źle zabieraliśmy się do wędzenia. Kibelek został przepalony pare razy, testowo kilka sztuk zadymione. Muszę tylko nauczyć się palić tak by temperatura była stała i mozna było zostawić ogień na dłużej niż 5 minut bez opieki... psczarny nalot na schabbie to utarty tymianek, którym był lekko natarty Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-445884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 21 Września 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-445973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 21 Września 2015 zzzt Piękna wędzarnia Piękne wędzonki Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-445989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 22 Września 2015 ZZZT przysłoń otwory dymne w ten sposób żeby dym nie wychodził przez drzwiczki paleniska. Oczywiście przy określonej ilości żaru potrzebnego do wytworzenia dymu. Sprawdź temperaturę i jak będzie za niska powiesz otwory dymne do uzyskania temperatury. Musisz dorobić listwę przesuwną na otwory dymne i jak już zestroisz wędzarnię będziesz wędzić bez problemu.( powiększenie otworów lub zmniejszenie po przez listwę regulacyjną - przesuwna ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-446058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irish Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 22 Września 2015 wygląda to tak:Duże ilości wędzonek Wielokrotnie "zadymiacze - architekci" wspominali na tym forum: z co najmniej kilku powodów nie warto budować małej wędzarni, jednym z nich jest to ze z każdym kolejnym wędzeniem przybywa wędlin. Ale rozumiem też że każdy gdzieś musi zacząć - ja sam zacząłem od beczki opalanej od spodu z trocinami rzuconymi na dno. Potem była mała przeróbka która była lepsza niż sama beczka ale miała też dużo wad (straty ciepła i wilgoć z powodu braku izolacji a co za tym idzie większe zużycie drewna i nie tak efektywne wędzenie).W wędzarni wg projektu Andyandy'ego wędzenie to sama przyjemność, pomimo ze musiałem zastosować komin z izolowanego przewodu wentylacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-446088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 25 Września 2015 Mam pytanie odnośnie wędzarni według zasad Andy'ego. Właśnie buduję coś w ten deseń, jednak dotarłem do szczytu paleniska i zastanawiam się nad zalewaniem stropu. Osobiście chciałbym z niego zrezygnować - czy można zrobić "kibelek" bez stropu nad paleniskiem? Na forum czytałem, że oczywiście można, jednak wiąże się to z pewnym ryzykiem i potrzebą bardzo umiejętnego opalania paleniska, gdyż wtedy praktycznie nic nie oddziela wędzonek od żaru, a tym samym nie ma zbytnio szans na reakcję w razie "pożaru" na dole. Mam tego świadomość. Mój problem jest nieco inny i nie potrafię go rozwiązać, rezygnując ze stropu. Oczywiście muszę czymś zabezpieczyć dół komory wędzarniczej, aby np. szynki, które postanowią iść na spacerek nie skończyły w ogniu. Ok, wezmę jakąś stalową siatkę i będzie po kłopocie. Co jednak ma oddzielać palenisko od wędlin, aby ewentualne soki/skropliny z wyrobów nie kapały w żar i nie ulegały spaleniu? A może jest to kompletnie nieszkodliwe i nieistotne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-446916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 25 Września 2015 Osobiście chciałbym z niego zrezygnować - czy można zrobić "kibelek" bez stropu nad paleniskiem? Wtedy palenisko podwyższ przynajmniej o 2 cegły Oczywiście muszę czymś zabezpieczyć dół komory wędzarniczej, aby np. szynki, które postanowią iść na spacerek nie skończyły w ogniu Dodatkowo pomyśl o zabezpieczeniu samej komory jeśli będzie drewniana Co jednak ma oddzielać palenisko od wędlin, aby ewentualne soki/skropliny z wyrobów nie kapały w żar i nie ulegały spaleniu? Może strop ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-446919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 26 Września 2015 Osobiście chciałbym z niego zrezygnować - czy można zrobić "kibelek" bez stropu nad paleniskiem? Wtedy palenisko podwyższ przynajmniej o 2 cegły Dokładnie taki mam plan - i to dokładnie o 2 cegły Oczywiście muszę czymś zabezpieczyć dół komory wędzarniczej, aby np. szynki, które postanowią iść na spacerek nie skończyły w ogniu Dodatkowo pomyśl o zabezpieczeniu samej komory jeśli będzie drewniana Chciałem obić komorę na wysokość ok. 0,5 metra blachą. Powinno chyba wystarczyć? Do do zabezpieczenia przed skapywaniem to nie ma innej opcji? No i pytanie czy jest to w ogóle istotne? Może nie warto się tym przejmować i dać tylko siatkę stalową? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-447122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) Może nie warto się tym przejmować i dać tylko siatkę stalową? Przy zachowaniu temperatur wędzenia nic nie powinno kapać. W trakcie pieczenia trochę pokapie, ale można wyłóżyć dno blachą w kształcie kuwety z otworem na przewód dymowy (niekoniecznie na stałe) na blachę trochę piasku i będzie po problemie.Po wędzeniu wyjmiesz kuwetę, wysypiesz piach i będzie na dnie zawsze czysto. Edytowane 26 Września 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-447127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 26 Września 2015 Może nie warto się tym przejmować i dać tylko siatkę stalową? Przy zachowaniu temperatur wędzenia nic nie powinno kapać. W trakcie pieczenia trochę pokapie, ale można wyłóżyć dno blachą w kształcie kuwety z otworem na przewód dymowy (niekoniecznie na stałe) na blachę trochę piasku i będzie po problemie.Po wędzeniu wyjmiesz kuwetę, wysypiesz piach i będzie na dnie zawsze czysto. Dzięki - pogoda pod psem, więc będzie jeszcze chwilką by się zastanowić Muszę rozważyć wszystkie plusy i minusy stropu raz jeszcze - być może warto wydać te kilka złotych na beton i zbrojenie i mieć potem spokojniejszą głowę Tak na dobrą sprawę to wykombinowanie takiej blachy o której piszesz może być trudniejsze, niż wylanie tego stropu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-447190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 8 Października 2015 Witam Szanowną Brac, Bazując na projekcie zawartym w tym wątku buduję sobie pierwszą wędzarnię.Jednak z racji "tymczasowości" rozwiązania wędzarnia moja będzie w wersji (wg założeń) mobilnej Drewniana konstrukcja oparta ma być docelowo na stalowych nogach a pod nim (lub obok w przypadku wędzenia z kanałem-sery) palenisko wyspawane ze stalowej blachy 2,5mm I teraz zasadnicze pytania: Przyjmując wymiary komory na 60x60x100cm jakie wymiary powinno mieć palenisko ?Czy sześcian o boku 40 wystarczy ?Dodam, że planuje pionowy wlot do wędzarni rurą ok. 200m+szyber i przy wędzeniu zimnym kanał 150mm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-449105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 8 Października 2015 Zrób palenisko 60 x 60 i pionowy wlot 200 jest ok ale kanał zostaw. Na zimno wędź trocinami lub dymogeneratorem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-449143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 28 Października 2015 Witam ponownie. Po poniedziałkowych bojach mam wyspawane palenisko - jednak wbrew wskazówkom, a w związku z posiadanym materiałem ma wymiary 40x40x40. Krytyke przyjmuję i konsekwencje poniosę Wyspawałem też stojak pod kibelek, ale chyba musze go skrócić bo ma ok 80cm wysokości i zaczyna wychodzić mała Burj Khalifa.Zrobiłem deflektor, ale nie wiem czy wysokośc 8cm nad podłogę to nie za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-452895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 29 Października 2015 A dlaczego prosisz o rady skoro i tak robisz swoje ? Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-453043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 29 Października 2015 Palenisko zrobione w prezencie przez teścia (a oni wszystko wiedzą lepiej). Miało mieć wymiary po 60cm, ale materiału starczyło na 40cm. Nie wybrzydzałem i wziąłem co zostało mi dane. Nie będę nad prezentem grymasił prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-453080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 29 Października 2015 To jak przyniesiesz tatusiowi wędzonki odkrawaj z każdej 20cm ... powiesz że musiałeś do paleniska dostosować Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-453113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 29 Października 2015 To jak przyniesiesz tatusiowi wędzonki odkrawaj z każdej 20cm ... powiesz że musiałeś do paleniska dostosować Roger, mistrzu :laugh: Nie będę nad prezentem grymasił prawda ? Za to podejrzewam, że możesz trochę grymasić podczas obsługi wędzarni większe palenisko daje możliwość łatwiejszego zapanowania nad temperaturą, manewrowania szczapami drewna etc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-453116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 29 Października 2015 Uwierzcie, że naprawdę ciężko jest wytłumaczyć człowiekowi z bagażem lat i doświadczeń, że może nie mieć racji w wielu kwestiach.Teść na wsi od urodzenia i wg niego na wędzeniu, pędzeniu itp uważa, że zęby zjadł. Przyjmuje to z pokorą, bo przecież nie każe mu usiąść i poczytać, bo i tak wie swoje I nie mam na mysli jedynie paleniska wędzarki To jak przyniesiesz tatusiowi wędzonki odkrawaj z każdej 20cm ... powiesz że musiałeś do paleniska dostosować To tak jak w pewnej anegdocie o pieczeni: "- Mamo, dlaczego ucinasz górę i dół mięsa na pieczeń? – zapytała raz córka.- Bo tak robiła babcia - odparła mama.- Babciu, czemu tak robiłaś? - drąży dalej dziewczę.- Bo tak nauczyła mnie moja mama.A prababcia, zapytana o powód obcinania mięsa na pieczeń, przypomniała sobie:- A, bo miałam taką małą brytfannę." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/page/17/#findComment-453134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.