rigmec Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Właśnie sobie wędzę i mam mały dylemat.Wygrzałem sobie ładnie wędzarnię i zrobiłem żaru tak aby trzymać temperarurę podczas wędzenia.Po dwóch godzinach temperatura mi spada i nie za bardzo wiem jak ją podnieść bez palenia żywym ogniem. Dzisiaj już tak musi zostać ale na przyszłość fajnie było by znać rozwiązanie.Wędzarnia to beczka ocieplona wełną 10 cm i postawiona na palenisku z cegły.Dodam tylko, że wszystko będzie parzone. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez rigmec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Grudnia 2017 nie za bardzo wiem jak ją podnieść bez palenia żywym ogniem Wyciągnij czasowo wsad, nagrzej i zacznij ponownie wędzić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Grudnia 2017 W sumie banalne. Następnym razem będę musiał zarezerwować więcej czasu. Dziękuję za pomysł. Nie ma to wpływa na wędzonki jak się je wychłodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Osusza się w miarę samym żarem ,ale jak już przechodzisz do wędzenia to dołóż szczapkę i wędź dalej.Nic nie wyciągaj bo to nie ma sensu.Temperaturę reguluj ilością dokładnego drewna, ilością powietrza dostarczanego do paleniska i odkrywając i zakrywając beczkę najlepiej deskami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Wyciągnij czasowo wsad, nagrzej i zacznij ponownie wędzić. - 3C na dworze, otwieram wędzarnię, wyciągam jeden kij z mięsem, wieszam na zewnątrz, wyciągam drugi kij z mięsem, wieszam na zewnątrz, wyciągam trzeci kij z mięsem, wieszam na zewnątrz, wyciągam czwarty kij z mięsem, wieszam na zewnątrz. Mięsko w oka mgnieniu się schładza. Zamykam wędzarnię, podkładam drewno i podnoszę temperaturę, która dodatkowo mocno spadła podczas opróżniania wędzarni. Troszkę się pali, troszkę trzeba poczekać, wędzonki się chłodzą.Nagrzało się. Otwieram wędzarnię, staram się szybko umieścić ponownie 4 kije z mięsem, żeby poprzednia czynność nie okazała się syzyfową pracą. Udało się, zawiesiłem. Szybko zamykam i wędzę. Pytanie: Co stanie się, jak włożę chłodne do ciepłego.gorącego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Grudnia 2017 wędzonki się chłodzą. Te cztery kije można w 1/2min. wycignąć a mięso zsunąć do pojemnika i np. przykryć starym śpiworem.Tak bym zrobiła w mróz.Ale Ty, widzę, znasz lepsze rozwiązanie, które niewątpliwie nam zdradzisz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Znam, ale go nie zdradzę, bo Arkadiusz mnie wyżej uprzedził Powiadasz, że takie 4 kijki ważące 7-8kg każdy, mierzące na uchwyt dosyć sporego rozstawu ramion, wiszące nie na wysokości pół metra, a głowy, można wyciągnąć, odwiesić i pozrzucać do wora w ciągu 30 sekund? Świetny wynik Chyba, że dotyczy tylko beczki. Edytowane 20 Grudnia 2017 przez marcelll Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Co do podniesienia temperatury w komorze wędzarni - nie o prędkości i czepienia się czy się da w 30s. czy nie ( bo temat nie o tym) - Trzeba obserwować palenisko i z wyprzedzeniem reagować na to co się w nim dzieje (lub będzie działo za chwilę) , jeżeli ubywa żaru , to wiadomo , że temperatura zaraz poleci w dół , wiec uprzedzamy ten moment i wcześniej zaczynamy dokładać jakieś suche cienkie patyczki - no i się nieraz pobawimy (jak za mało żaru było) ale uda się osuszyć bez dymu i mieć piękniusi kolor później. Wędzarni trzeba się nauczyć i wiedzieć (wyczuwać) co się zaraz będzie działo - związek przyczynowo-skutkowy . Nie czekamy na objaw i zaczynamy reagować tylko mu przeciwdziałamy . Trzeba mieć w głowie taki niby PiD od sterownika Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Trzeba mieć w głowie taki niby PiD od sterownika Można coś do tego dodać? chyba tylko rozszerzyć poza samo wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Grudnia 2017 ....objawił się tajemniczy don pedro z tajemnicami swemi....parę dni na forum i wszędzie docinki.........ja, aby przypinać łatki, parę lat się o to starałem....ale modowi....swiat się qva kończy.... Wejdź synku na elektrodę, to już cię tam nie ma z takim podejściem do interlokutorów... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Grudnia 2017 I tak powinno być też na WD i każdym innym. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Te cztery kije można w 1/2min. wycignąć a mięso zsunąć do pojemnika i np. przykryć starym śpiworem. Tak bym zrobiła w mróz. Aniu jak to czytam to nie bardzo mi się chce wierzy , że tak zrobisz jak Ci temperatura w beczce spadnie.Czy nie łatwiej i zgodnie ze sztuką jest dołożyć szczapkę i podnieś temperaturę albo przykryć mocniej beczkę.?Takie wachlowanie kijami , wyciąganie , okładanie śpiworem itd. to dla mnie jakiś hardcor.Utrzymanie temp. w beczce w czasie wędzenia nie polega na kilkakrotnym jej rozgrzewaniu bez wsadu tylko na takim dokładaniu drewna,przykrywaniu i odkrywaniu beczki i odpowiedniej ilości dostarczanego do paleniska powietrza aby ta temperatura była w miarę stabilna.Wielokrotnie było już na tym forum ,że sztuka prawidłowego wędzenia to sztuka prawidłowego palenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Arku, masz absolutnie rację Robię tak, jak piszsz Ty i @binio. Trzeba obserwować palenisko i z wyprzedzeniem reagować na to co się w nim dzieje (lub będzie działo za chwilę) , jeżeli ubywa żaru , to wiadomo , że temperatura zaraz poleci w dół , wiec uprzedzamy ten moment i wcześniej zaczynamy dokładać jakieś suche cienkie patyczki - no i się nieraz pobawimy (jak za mało żaru było) ale uda się osuszyć bez dymu i mieć piękniusi kolor później. Wydaje mi się z opisu, że kol @rigmec, ma wędzarnię bezpośrednią i zrozumiałam, że wygasł mu ogień. Wędzarnia to beczka ocieplona wełną 10 cm i postawiona na palenisku z cegły. Kiedyś byłam zmuszona odejść od wędzarni na kilka godzin. Po powrocie zastałam wygaszone, ale nadal ciepłe palenisko i nadal ciepłe wędzonki.Spontanicznie oszacowałam, co powinno przynieść jak najszybszy efekt.Wyjęłam wsad do pojemnika i zaniosłam po prostu do domu.Dzięki temu mogłam dość szybko i bezstresowo rozpalić ponownie ogień i zgromadzic żar na dalsze, długie wędzenie.Wiem, że porada brzmi trochę kosmicznie ale czasami trzeba się ratować a metoda jest banalna i cały czas mam ją gdzieś z tyłu głowy .(Jeżeli ktoś wędzi duże ilości to raczej nie dla niego ) Edytowane 21 Grudnia 2017 przez EAnna uzupełnienie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Arku, masz absolutnie rację. Aniu kamień z serca bo już myślałem ,że tak się bawisz.Rzeczywiście przy całkowitym wygaśnięciu tak trzeba zrobić jak piszesz , ale tylko przy spadku już nie.Pozdrawiam Po dwóch godzinach temperatura mi spada i nie za bardzo wiem jak ją podnieść bez palenia żywym ogniem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Następnym razem zapalę ognisko obok i będę dokładać żaru. Nie chciałem już bardziej zamykać komory bo dym zacząłby wychodzić paleniskiem. Jak zauważył Arkadiusz nie chcę palić żywym ogniem po tym jak się naczytałem o WWA. Do tej pory wędziłem w beczce z grzałką i dymogeneratorem i nie miałem takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Jak zauważył Arkadiusz nie chcę palić żywym ogniem Daj sobie spokój z tym ogniskiem.Co Ty kombinujesz. Musisz regulować dopływem powietrza do paleniska.Mniej powietrza szczapy się żarzą więcej zaczynają się palić ogniem.Nie można przesadzać.Samym żarem to nie wędzenie tylko osuszanie. Dymu z palenia drewna też trochę trzeba. Edytowane 21 Grudnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Jak masz żar a widzisz ze spada temperatura dajesz szczapy żeby szybko i bez dymu "prawie" podajesz temperaturę ,jak byś rzuciła klocka to dymu od diabła a temperatura powoli i wysoko z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dzisiaj drugie wędzenie. Poszło lepiej, najzwyczajniej w świecie wygrzewając komorę dołożyłem kilka grubych kawałków buka. Zrobił sie ładny węgiel drzewny a potem to tylko dymienie z małych szczapek i regulacja odpływu od przesłoniętego w 40% na początku do 80% pod koniec wędzenia. Temperatura od początku do końca 40 - 50 °C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Poszło lepiej, najzwyczajniej w świecie wygrzewając komorę dołożyłem kilka grubych kawałków buka. Odrabiasz lekcje Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-580972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Żar właśnie najlepiej robić z grubych kawałków drewna a nie z patyczków - kolega się uczy Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14910-jak-podnie%C5%9B%C4%87-temperatur%C4%99-w-w%C4%99dzarni/#findComment-581004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.