EAnna Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 18 Lutego 2019 Ponieważ alkohol jest tak w jednej jak i drugiej salami to czy można określić jaka dodana ilość alkoholu może zakłócić proces wiązania i proces fermentacji.? Przeliczyłam czyste C2H5OH na 1 kg farszu:Salami Ligawy: 1,5 mlSalami Wojtka: 1,08 ml. Z opisu wynika, że lepiej związane jest salami, do którego dodane było więcej alkoholu. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-624063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 18 Lutego 2019 moge uznac za udany niemniej uwazam ze troche czasu w vac-pack polepszy walory smakowe i organoleptyczne. Z tym pakowaniem w vac-pak to przestrzegam przed zbyt długim trzymaniem tak zapakowanej salami.Po dłuższym przechowywaniu zaczyna krystalizować się sól.Omawiałem ten problem z Radzed i powiedział ,że jest to proces normalny , ale mimo to moim zdaniem obniża to wartość salami bo chyba nikt nie lubi jak mu kryształki soli chrzęszczą pomiędzy zębami. [Dodano: 18 lut 2019 - 19:10] Bardziej jednak sklaniam sie w strone jakosci mielenia i mieszania farszu. Możesz to przybliżyć bo sądziłem ,że obie robiłeś w ten sam sposób . Papryka także czasami powoduje problemy z wiązaniem farszu ale nie w tych proporcjach, dopiero jak przekraczasz 20g/kg. Ja dodałem 12g/kg i miałem potężne problemy z wymieszaniem i spójnością farszu po dojrzewaniu. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-624064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) Kiedys bardzo przypadl mi do gustu wyrob kol. Kostek61 pod nazwa - Przysmak Freda Flinstona (z kreskowki - Miedzy Nami Jaskiniowcami). https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13685-konkurs-nr-2-na-najbardziej-zaskakuj%C4%85cy-%C5%9Bwi%C4%85teczny-wyr%C3%B3b-przepis-oraz-zdj%C4%99cia/?do=findComment&comment=533730.Odjakiegos czaSU chodzila ze mna mysl - a moze by tak zrobic tak dla zartu cos podobnego ale w postaci salami?? Powoli pomysl zaczol sie klarowac - az przyszedl moment rozwazania na temat kosci i jej przygotowania - salami dojrzewa, czas, kwasne srodowisko, szczawiany wapnia, tluszcz i szpik kostny - wszystko to raczej nie sprzyja farszowi w salami. Ostatecznie otrzymalem tez osobista zgode na wykorzystanie pomyslu od Kostek61 - dziekuje. KOsc zostala "wygotowana" w roztworze soli, wszystko co nie bylo koscia zeskrobane. Jedna strona oszlifowana i podocinana. Ze strony wystajacej - nawiercona glowka i caly szpik i tluszcze wydmuchane sprezonym powietrzem, plukanie i znow przedmuchanie. Nastepnie otor i przestrzen w kosci wypelnione pianka budowlana. Po zaschnieciu znow doszlifowane. Ostatecznie doszedlem do wniosku - a dlaczego mam az tak ryzykowac... dorobilem z woreczka vaccum mala kieszen w ktora miescila sie kosc i wyciagnolem powietrze - oczywiscie kosc jednak przebila (na czesci wystajacej) woreczek ale to dalo mi mozliwosc ze folia docikala sie do kosci i bezproblemowo wlozylem w farsz. Po zawiazaniu pecherza wokol kosci poprostu obciolem ten kawalek woreczka na kosci rowno z zawiazanym pecherzem/. I jest to tylko zabawa, Pozostaly farsz poszedl w normalne oslonki. Niemniej to byl poczatek calego pomyslu bo przeciez od czegos trzeba zaczac... MIedzyczasie jeszcze ktos inny cos tam powiedzial, cos gdzies sie slyszalo i tak zamiast jednego "Przysmaku Freda" powstala cala gama salmi. Oto geneza moich wlasnych mysli i procesu powstawania.Salami generalnie). Jak napisalem zaczelo sie od salami w (mialem do wyboru - katnice i pecherz maly ) pecherzu z koscia. Niemniej w trakcie rozwazan - jakie to salami ma byc w smaku (czy ktory przepis zastosowac) doszedlem do kilku wnioskow - przegladajac przepisy przewaznie sklad miesa to kl I i slonina. A przeciez sa jeszcze inne klasy stad znow zaczolem sie sklaniac w strone innego doboru mies (posilkowalem sie skladem salami Ligawy) niemniej z kilkoma odstepstwami - nie zastosowalem sloniny tylko podgardle i "obrzynki" boczku uzyskane w trakcie obrobki ). I uzylem "obrzynek" z szynki i karkowki i uwaga - uzylem tez kl III (zmielona na sitku 2.5mm). Wolowina - uzylem chuck tender (98% chude).Poniewaz do peklowania uzylem Cure #2 (czyli mieszanine azotynow z azotanami) to i tak musialem uzyc wieksze srednice oslonek - 90 mm i 68 mm.Salami Jaskiniowcow.Nie znalazlem nigdzie przepisu ktory pozwalaby mi na zastosowanie w zwiazku z tym doszedlem do wniosku ze zrobie go sam - czy wyjdzie czy nie to zobaczymy. Niemniej punktem wyjsciowym byla kiedys tam czytana literatura vczy wiadomosci na National Geographic Channel. Ludzie pierwotni zywili sie tym co upolowali lub co znalezli. wiec oprocz miesa mieli nasiona , orzechy. Zyli w jaskiniach i nie mieli lodowek - przechowywanie mies szczegolnie bylo takie jakie bylo - wiec doszedlem do wniosku ze mieso musi miec swoj zapach ale i lekko kwaskowaty smak - stad tez zastosowanie tej ilosci cukrow jak i tej kultury startowej. Fermentacje mam zamiar (we wszystkich salami) prowadzic w temperaturach ponizej 20*C w celu powolniejszego zakwaszania co powinno dac mozliwosc lepszego dzialania bacterii z grupy Staphylococcus (zapachowe i smakowe). Oprocz mies glownym skladnikiem jest mieszanka nasion i orzechow. Tlo ma stanowic troche egzotyki, czegos nieznanego (stad zastosowalem chinska przyprawe - Piec Smakow). i Ostatecznie powstalo cos takiego -sklad: KL IIa - 1.85 kg (sitko - 7 mm)boczki i podgardle - 2.95 kg (zamrozone pokrojone w kostke i sitko 6mm)Kl III - 0.5 kg (sitko 2.5 mm)wolowina - 2.25 kg (sitko 3 mm)sol morska - 22.5 g/kgCure #2 - 2.5 g/kgGlukoza - 3 g/kgcukier 2 g/kgBactorefm F-LC 0.5 g/kg"Piec smakow" - 0.5 g/kgPieprz czarny - 2 g/kgczosnek w platkach - 2 g/kgorzechy laskowe (kruszone) - 8.5 g /kgorzeszki pistaciowe - 3.5 g/kgjalowiec w calosci - 1.2 g/kgzurawina suszona (lekko pokruszona) - 1.5 g/kgorzeszki sosnowe (pine nuts) - 5 g/kgslonecznik - 3.5 g/kgnalewka na czosnku niedźwiedzim - 30mlCelem jest zejscie ponizej pH 5.0, Po okresie fermentacji - lekkie "smagniecie dymem na zimno" (przeciez w jaskiniach tez wszystko bylo w dymie..To jest salami pierwsze - pozniej jeszcze dwa do opisania.... Edytowane 5 Marca 2019 przez EAnna uzupełnienie skłądu Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 2 Marca 2019 Fajna zabawa. Podoba się mnie Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) Salami Wloskie.Ktos kiedys powiedzial mi ze mial do czynienia (lub probowal) z salami z zielonymi oliwkami. Poniewaz spotkalem zielone oliwki kiedys w sklepie wiec - czemu nie sprobowac... nie znalazlem przepisu (widocznie slabo szukalem) wiec znow swoje wlasne wyobrazenia smakowo zapachowe. Nie odwazylem sie zastosowac calych oliwek ze wzgledu na powietrze w przestrzeni po pestce wiec zostaly (dosc grubo) posiekane. EAnna podsunela mi pomysl ze moze zastosowac kumin i pieprze jako tlo. Ale Wlochy to takze pizza i spagetii a wiec rozne sosy pomidorowo - paprykowe stad tez dodatek i srednio ostrej papryki w platkach jak rowniez posiekane dosc grubo slonecznie suszone pomidory. No i przez przypadek wpadly mi w rece ziola wloskie "Kamis" czyli tez mozna delikatnie a wszystko to w obudowie poludniowego stylu salami czyli bez kwasowosci z wyraznym zapachem i smakiem dojrzalego salami czyli ;; niewiel cukrow i wolnodzialajaca kultura startowa - T-SPX ( i powolna fermentacja).i tak powstalo Salami Wloskie - Kl IIa - 2.75 kgboczki/podgardle - 2.5 kgkl III - 0.5 kgwolowina - 2.5 kgglukoza - 2 g/kgcukier 1 g/kg Bactoferm T-SPX -0.5 g/kgkumin -1 g/kgcardamon - 0.8 g/kgziola wloskie Kamis - 0.5 g/kgpieprz bialy 1 g/kgpieprz czarny 1.2 g/kgoliwki zielone - 12 g/kgpomidor suszony - 4.2 g/kgpapryka w platkach - 0.8 g/kg.czerwone wino półwytrawne - 100ml Salami Podlaskie- tutaj juz zupelnie inna historia. Pozostalo mi troche miesa wiec trzeba je bylo jakos zagospodarowac. Zupelny przypadek ze od mojej Wspanialej Kolezanki dostalem do posluchania muzyke - Walc wiosenny Fryderyka Chopina. Zamkniete oczy w tle cicho grajaca muzyka i te wspomnienia.. wspomnienia mlodosci na Podlaskiej wsi. - brzeczenie pszczol i trzmieli, zapach kwitnacego sadu, trele skowronka gdzies na niebie. klekot z bocianiego gniazda, zawilce w lesie i kaczencze na mokradlach i ten zapach - zapach kumaryny z siana, zapach ziol...i tak powstalo salami Podlaskie - wspomnienia przerobione na salami Kl. IIa - 2.75 kgboczek/podgardle - 2.5 kgkl III - 0.5 kgwolowina - 2.0 kgsol morska 22.5 g/kgcure #2 - 2.5 g/kgglukoza - 4 g/kgcukier - 2 g/kgBactoferm F-LC - 05 g/kgczosnek granulowany - 1.5 g/kgpieprz - 2 g/kgpieprz ziolowy - 1 g/kgcardamon - 0.25 g/kgginger - 0.25 g/kgwisnia suszona - 12.8 g/kgczarna jagoda suszona - 5 g/kgrum - 40ml w planie jest takze po okresie dojrzewania a przed wlozeniem w prozniowe woreczki - obsypanie mieszanka ziol (majeranek, bazylia, tymianek, rozmaryn, czaber). Wydajem mi sie ze to spowoduje lepsze zapachowe odczucia a nie polaczone ze smakowymi gdybym zastosowal te ziola teraz do farszu. (wydaje mi sie ze bylaby zbyt duza koncentracja ziol w smaku).Niezaleznie od moich intencji - proces zweryfikuje zamierzenia... - Edytowane 4 Marca 2019 przez EAnna uzupełnienie składu Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 2 Marca 2019 Co to są za osłonki? Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 2 Marca 2019 Co to są za osłonki? collagen Fi 90 [Dodano: 02 mar 2019 - 17:42]zdjecie - salami wloskie - collagen fi 68mm Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 3 Marca 2019 One nadają się do salami? Ja testowałem białkowe w kindziuku. Do bani. Do pewnego momentu się kurcza a potem już nie. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 3 Marca 2019 No proszę,...nie ma mnie kilka godzin na forum i tu z rana taka niespodzianka Nie darmo się mówi, że nowe potrawy wymyślają artyści, ludzie z wyobraźnią Z wielką przyjemnością zaznajomiłam się z procesem TWORZENIA, z towarzyszącymi temu skojarzeniami.Zawilce, kaczeńce i siano, w tle klekot bocianów - kogo to nie rusza?Takie wyroby, zaprawione serduchem, są podwójnym posiłkiem: dla ciała i ducha Pozostaje mi kibicować dalszemu przebiegowi fermentacji i dojrzewania tych unikatowych salami.Mam nadzieję, że wszystko się uda, a i tak - już dotychczas - jest świetna zabawa i na pewno sporo ekscytacji. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 3 Marca 2019 StefanS jak to mówią "Ty to nie usiedzisz" a ja dodam na kiełbasianych laurach ciągle nowe poszukiwania , nowe wyzwania . Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 3 Marca 2019 One nadają się do salami? Ja testowałem białkowe w kindziuku. Do bani. Do pewnego momentu się kurcza a potem już nie. uzywam glownie bialkowych (collagen) i nigdy nie mialem problemu, lub naturalnych. A moze byly to fibrusowe a nie bialkowe?? lub mogl Ci troche tluszcz "rozmazac sie . -IMOMinelo 32 godziny i pierwsze "badania" - Salami Jaskiniowe - pH - 5.65 - 5.69Salami Wloskie - pH - 5.55 -5.57 ( dadatek oliwek i pomidorow mial wplyw moim zdaniem. Oliwki z zalewy zawierajacej m.in. cytric acid (kwasek cytrynowy).Salami Podlaskie - pH - 5.69 - 5.71moje uwagi. - farsz byl w trakcie nabijania bardzo zimny. Jako ze batony wisza w pojemniku bez podgrzewania i w temperaturze pokojowej to wewnatrz temperatura poczatkowa - 11.8 *C - po 8 godzinach podniosla sie do 14.8*C. Wewnatrz pojemnika dopiero po ok 18 godzinach doszla temperatura do 18 *C. Wilgotnosc ciagle na poziomie 90%. kwasowosci w salami wloskim jest zaskakujaco niski ale powyzej przedstawilem swoja opinie. Mam nadzieje ze przez nastepny okres fermentacji nie spadnie ponizej pH 5.2 . Pozostale salami powinny w nastenych godzinach zaczac szybszy spadek i mysle ze pH zejdzie ponizej 5.0 (na salami podlaskim mam nadzieje zejsc do ok pH 4.8 co jest moim celem). Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 3 Marca 2019 Minelo 32 godziny i pierwsze "badania" A jakie było pH mięsa przed robotą.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 3 Marca 2019 Arkadiusz - nie wiem bo nie mierzylem (rozne powody). Jednego jestem pewien ze wszystkie mialy ten sam poziom startowy kwasowosci. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Aby bylo weselej to dzisiejsze takie spotkanie - dwaj Jaskiniowcy.... plus Wilma..... Yabba-Dabba-Doo!..... Edytowane 4 Marca 2019 przez EAnna Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) Aby bylo weselejZe zdjęć widać, że było Tylko się nie pobijcie o tę kość Jaskiniowcy Chociaż jest o co, unikat w skali światowej. Niemniej Wilma świetnie panuje nad panami Fredem i Barney-em Miło Was widzieć Podlasiaki w takiej dobrej formie Ela pięknie wygląda w nowej, twarzowej fryzurze - coraz młodsza Edytowane 4 Marca 2019 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 4 Marca 2019 Ela pięknie wygląda w nowej, twarzowej fryzurze Kobiece typowe spojrzenie - albo fryzura, albo ciuchy Minelo 65 godzin od poczatku fermentacji - salami przelozone do dojrzewalni, a Jaskiniowe juz w wedzarni na zimno na kilka godzin.Salami Jaskiniowe - pH - 4.78 - 4.80 ( dwa mierniki i dwa wyniki)Salami Wloskie - pH - 5.02 -5.05 - troche zaskoczenia - nie planowalem tak nisko zejsc z kwasowoscia (dodatek oliwek, suszonych pomidorow i wina - to chyba glowne powody)Salami Podlaskie - pH 4.68 - 4.70Na jutro planuje szczepienie plesnia.No i trzymam kciuki za siebie - mam kilka obaw malych ale.... przeciez to doswiadczenie typu - "co z tego wyjdzie".... Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 4 Marca 2019 (edytowane) albo fryzura, albo ciuchyNo, fryzura rzucała się w oczy zwłaszcza, że nie było konkurencji Salami Wloskie - pH - 5.02 -5.05 - troche zaskoczenia - nie planowalem tak nisko zejsc z kwasowoscia (dodatek oliwek, suszonych pomidorow i wina - to chyba glowne powody)Oliwki mają niewiele węglowodanów (4,2g w 100g zielonych marynowanych, czyli 0,5g w 1kg Twojego salami)), za to pomidory i wino, zwłaszcza niezbyt wytrawne mogą zawierać sporo cukrowców. mam kilka obaw malych ale....Drobny dreszczyk emocji doda wyrobom wartości Niemniej przyłączam się do trzymania kciuków za powodzenie tego eksperymentu P.S.Boguś z wdziękiem prezentuje tę wspaniałą, unikatowa maczugę Edytowane 5 Marca 2019 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 5 Marca 2019 No i trzymam kciuki za siebie My też trzymamy. I czekamy na "transmisję" z postępów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 7 Marca 2019 (edytowane) W tym w innych wątkach Stefan określał nam "problemy tłuszczowe" z wyrobem kiełbas dojrzewających.Początkowo byłem sceptycznie nastawiony do wniosku Stefana, że to właśnie jakość lub rodzaj tłuszczu powoduje różnicę w teksturze salami. Osobiście nigdy tego problemu nie miałem, Ale teraz uważam, że prawdopodobnie, Stefan ma rację. Amerykańskie świnie hodowane są głównie na kukurydzy, Kanadyjskie zaś na zbożu. I właśnie w tym znajdujemy odpowiedź na ten dylemat. Kukurydza zawiera wysoką miarę tłuszczów nienasyconych (unsaturated fat), zboże zaś wytwarza tłuszcze nasycone (saturated fat). Jest to skomplikowany temat, ale podaje poniżej skrót tej teorii i wyniki badan. Fragment z książki Fidel Toldra, Handbook of Fermented Meat and Poultry, 2015 str. 59:Kiełbasy dojrzewające wytwarzane ze świń karmionych wysoko nienasyconymi kwasami tłuszczowymi nie uzyskały odpowiedniego suszenia. Według badan, upośledzona utrata wilgoci stała się widoczna od 10-tego dnia produkcji i była najbardziej widoczna podczas późniejszych etapów suszenia. Niskie ubytki masy podczas przetwarzania, wyższe wartości aktywności wody (0,88 vs. 0,75), a także większa zawartość wilgoci w produkcie, ujawniły upośledzenie suszenia w grupie świń karmionych tłuszczami wysoce nienasyconymi (kukurydza i olej kukurydziany ). Podobnie Martín i in. (2008) zaobserwowali niższy wskaźnik odwodnienia podczas przetwarzania suchej suszonej polędwicy wieprzowej w próbkach od zwierząt karmionych wyższymi poziomami mono nienasyconych kwasów tłuszczowych (monounsaturated fatty acids). Edytowane 7 Marca 2019 przez redzed Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 8 Marca 2019 Pozdrowienia dla Stefana i Podlasiaczków. Miło Was zobaczyć ! "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-625954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 10 Marca 2019 Czekam na efekt końcowy ,wszystko wygląda świetnie Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-626022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 20 Marca 2019 (edytowane) Cos mi sie wydaje ze bedziesz musiala wlasno-ustnie posmakowac. Więc czas zdać relację z odczuć organoleptycznych tym bardziej, że oba rodzaje salami wraz z odmianą degustowane były na zlocie w Zakopanem.Zlotowa degustacja była symboliczna - ze względu na skromne ilości na tę liczbę zlotowiczów, niemniej uczestniczący w niej forowicze będą mieli pojecie o czym piszę i jakie smaki mam na myśli Degustacja salami Ligawy i salami Wojtka Dnia 14.03.2019, natychmiast po odpakowaniu vac-pacNa batonach obecny delikatny film miękkiego tłuszczu. Kolor batonów:Ligawy w osłonce naturalnej – różowyLigawy w osłonce kolagenowej – beżowy z odcieniem różowawymWojtka paprykowo – beżowy Przekrój:Ładne, równe wysuszenieDobrze wyeksponowany tłuszcz i idealnie biały w salami Ligawy w osłonce naturalnejW salami Ligawy w osłonce kolagenowej tłuszcz na obrzeżach i sporadycznie wewnątrz batonu lekko beżowyGorsza ekspozycja tłuszczu w salami Wojtka ze względu na zawartość paprykiTekstura:Plasterki salami Ligawy w osłonkach naturalnych bardzo zwięzłe i elastycznePlasterki salami Ligawy w osłonce kolagenowej na ogół zwięzłe, jednak we fragmentach ze zmienionym tłuszczem bardziej krucheZwięzłość i elastyczność salami Wojtka nieco mniejsza Zapach batonów:Ligawy w osłonce naturalnej – Bogaty, typowo śródziemnomorski, czysty, z orzeźwiającą, przyjemną nutą w tleLigawy w osłonce kolagenowej – śródziemnomorski, brak orzeźwiającej nuty, słabo wyczuwalny jakiś niokreślony komponent, którego zupełnie brak w salami w osłonce naturalnejWojtka - w pierwszej nucie anyżkowy, na silnym śródziemnomorskim tle – świetna kompozycjaSmak:Ligawy w osłonce naturalnej – zdecydowanie śródziemnomorski, przyjemny, lekko orzeźwiający, zrównoważony smak przypraw, w drugim smaku ostrość pieprzowa, w trzecim wyraźna słonośćLigawy w osłonce kolagenowej – j. w. jednak z domieszką jeszcze innej, nieokreślonej nuty, która pokrywa i eliminuje ew. komponent kwasowyWojtka – pięknie skomponowany, zharmonizowany smak z wiodącym anyżkowym mocno osadzonym w subtelnie czosnkowym tle śródziemnomorskim. W drugim smaku ostrość typu chilli (dająca popalić!) w trzecim dobrze wyczuwalna słoność.Podsumowanie:Dobrze technicznie wykonane salami, o bardzo ciekawych, niebanalnych smakach. Perfekcyjne osuszenie, dobra ekspozycja tłuszczu na przekroju. Jednak raczej - a może zaledwie - w śladowym stopniu został osiągnięty cel północnoeuropejskiego odcienia smakowego, co nie umniejsza wartości smaków uzyskanych (piszę wyłącznie z pozycji oceny realizacji założonych celów). Wydaje się, że użyta osłonka kolagenowa (lub jakiś inny czynnik) wywarła wpływ na powierzchniową zmianę koloru batonu oraz wprowadziła IMO niekorzystny komponent zapachowo/smakowy (wyczuwalny wyłącznie w trybie porównawczym) Należałoby przeanalizować przyczyny słabszego związania salami Wojtka. Należałoby ustalić związek zastosowanej osłonki ze zmiana koloru powierzchni batonu i nieznaczną zmianą tekstury na powierzchni. Jako ortodoksa w niektórych sprawach rozdzielę włos na czworo: dobrze, że mięso mielone było na „6” a nie na „8” ; a dlaczego tak myślę? Jest to pytanie do autora i wykonawcy salami Powyższa analiza dotyka niuansów technologicznych jednak znając perfekcjonizm kol. @StefanaS sądzę, że będzie szukał powodów odstępstw od założonych i oczekiwanych parametrów procesu.Dziękuję za przyjemność degustowania Jego unikatowych wyrobów i przy okazji zdobywania bezcennej edukacji dotyczącej tajemnic i niuansów ich wytwarzania. Edytowane 20 Marca 2019 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-627003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 21 Czerwca 2019 (edytowane) SiB - (cytat) - i przyszla ta wielkopomna chwila gdy moje salami-nowe wariacje dotarly do konca .. Dzis nastapilo koncowe wazenie, ogledziny, troche smakowania i mlaskania i stalo sie - (kilka zdjec mi nie wyszlo, problem z ostroscia) - Salami JaskinioweTak wyglada przed wazeniem.srednia strata wagi - batony -38.2%, maczuga - 30.9%w zwiazku z tymi procentami dokonalem otwarcia tylko jednego (najmniejszego) batonu. Pozostale wrocily jeszcze do dojrzewalni w celu dalszego dojrzewania.Smak - no coz , nie potrafie okreslac wrazen smakowych - poprostu nawet niezle. Napewno nietypowe i dosc przyjemne. Moze troche za slaba definicja dymu - Salami Wloskie - Strata wagi spora - dosc duza poniwaz najmniejsza srednica oslonek. 45.4 %. Jedna palke otworzylem miesiac temu chyba i nie podobala mi sie wewnatrz dlatego trzymalem ja dluzej i to w mojej opinii spowodowala poprawe i przekroju i smakowa. Niemniej w mojej opinii - poludniowo europejskie smaki nie sa moim motywem przewodnim - ma ladny bukiet zapachowy raczej, niemniej czegos mi brak w smaku.... Salami Podlaskie - Srednia strata wagi to 41.1%. I tutaj musze powiedziec ze smak przeszedl moje oczekiwania. I to do tego stopnia ze postanowilem nie dodawac ziol (wczesniejsze wpisy z planami)... Lekka ale wyczuwalna kwaskowosc, znakomita konsystencja, poprostu jest w tym salami cos co powoduje ze moge ja uznac za najlepsza jaka dotychczas udalo mi sie zrobic. Poprostu - smak Podlasia.Wszystkie (oprocz czesci Jaskiniowych)sa zapakowane w vaccum i niech troche jeszcze nabiora uroku.Ogolnie - warto bylo pobawic sie. Oczywiscie pomysl Kostka na przysmak Freda jest juz znakomitoscia samo w sobie, a co bedzie jak to salami uda sie (na to sie zapowiada). Kostek - jeszcze raz Dziekuje za m ozliwosc wykorzystania pomyslu. Edytowane 21 Czerwca 2019 przez EAnna Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-633612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 21 Czerwca 2019 Mimo ciszy w tym temacie to jednak musialem cos zrobic aby ten pomysl doszedl do konca. Zrobilem jeszcze raz to salami (jak rowniez salami "anyzowe") - o tak po cichutenku w polowie kwietnia. Male zmiany zostaly wprowadzone.Dzis mialem tez przy okazji wazenie. I nie moglem nie skusic sie i "otworzylem" jeden baton Salami Ani. I narazie nie powiem nic aby nie zapeszyc... ale jest dobre.Kilka zdjec tylko jak dodatek...A tak wyglada dzis przekroj - Strata wagi na dzien dzisiejszy to 31% - jeszcze troszke posiedzi w dojrzewalni. Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-633613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 21 Czerwca 2019 (edytowane) Przyjrzałem się Twoim dwóm tematom o salami i zaliczyłeś niestety dziurki na przekroju.Moim zdaniem źle ładujesz farsz do nadziewarki,albo masz słabo kleisty farsz co może być przyczyną słabego wymieszania.Przekrój powinien być jednorodny bez żadnych dziurek. Edytowane 21 Czerwca 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15025-salami-z-wariacjami/page/6/#findComment-633627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi