redzed Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lipca 2014 Normalnie zaszczepiam salami plesnia Bactoferm 600 (Penicillium nalgiovense). Jest to zbyt drogi produkt i nie zawsze mam pod ręką. Ostatnie salami zaszczepiłem zaczynem pleśni i fajnie wyszło. Jako zaczyn użyłem skórki z poprzednich wyrobów które miałem zamrożone przez ponad trzy miesiące. Odżywiłem pleśń w wodzie destylowanej i szczyptą glukozy, opryskałem batony po dwu dniowej fermentacji. Ponizej salami po tylko dwóch tygodniach, ładnie i równo pokryte wyłącznie ta dobrą pleśnią. Dojrzewalnia nastawiona na 12 stopni i 80% wilgotności. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120452_zps688eee50.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lipca 2014 Jeśli chodzi o pleśnie to na agrovisie można kupić tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o pleśnie to na agrovisie można kupić tanio.Ciekawe. Myślałem ze tam można nabyć tylko pleśnie do wyrobów mlecznych. Proszę o linkę. Ja mam dostep to tego: http://www.stuffers.com/SearchResults.asp?Search=mold&Submit=Search Edytowane 19 Lipca 2014 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o pleśnie to na agrovisie można kupić tanio.Podbijam temat Jakiś link by się przydał. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Kultury Starterowe, Kultury Pleśni oraz Mieszanki Przyprawowe kupujękorzystając z uprzejmości firmy:UNICO Speciality Food AdditivesAl.Piłsudskiego 11318-400 ŁomżaPOLANDwww.unico-poland.eutel. + 48 86 218-93-83fax + 48 86 218-12-83Mobile. + 48 602-45-48-40Bardzo miła obsługa, szybka dostawa, chętnie udzielą porady.Polecam z czystym sumieniem. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Kultury Starterowe, Kultury Pleśni A możesz podesłać jakieś nazwy/ceny tych produktów.Powiem, że jestem zielony w tym temacie(zakupu pleśni) i nie chciał bym umoczyć d@#y Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Dzwoniąc do UNICO, jeśli powiesz co chcesz zrobić doradzą, podpowiedzą czego i jak używać. Powiedz,że jesteś z WD a zapewniam, że będziesz super obsłużony. Dzwoń śmiało. Powodzenia Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Dzwoń śmiało. OK,Dzięki.Pewnie już nie długo zdam relacją z transakcji, tylko jeszcze muszę jakąś dojrzewalnię profesjonalną sobie zrobić, na razie czekam na odpowiedź redzed-a na PW.Pozdrawiam Sylwestrowo Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Jondek, Jaki termin ważności mają kultury zakupione w tej firmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 31 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Grudnia 2014 tieru ja Ci powiem co to za pleśnie - z Unico mam je kupione:) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Stycznia 2015 tieru ja Ci powiem co to za pleśnie - z Unico mam je kupione:)Kurp, dlaczego nam wszystkim tej tajemnicy nie chcesz ujawnić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Listopada 2015 Redzed, dopiero teraz przeczytałem.Swoje kultury pleśni gdzieś posiałem (pojechały ze mną na spółdzielnię i nie wróciły), a byłem ostatnio w UNICO to mi powiedzieli że mają 1 paczuszka na rozrobienie na 5 litrów cena 85PLN - zatkało mnie więc nie kupiłem (poprzednia kosztowała coś około 30PLN i była na litr). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Listopada 2015 Właśnie, kultury pleśni u nas tez są więcej kosztowne jak kultury z bakteria lactobaccillus. Ostatnio zapłaciłem 23dol. za paczuszkę. Jedno ze na domowe warunki wystarcza to na długi czas. Paczuszka na litr może pokryć ok 100kg. wyrobu. A drugie ważne tez jak się używa pierwszym razem opryskać także wewnątrz komory, i po jakimś czasie nie będzie potrzeby zaszczepiać wyroby. Jak jest kilka osób chętnych możecie się łatwo podzielić paczuszką. Pozdrow. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R0bby Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Cześć, Właśnie eksperymentuje z salami dojrzewającym. Za saszetkę kultur startowych z UNICO (20 g na 100kg mięsa) zapłaciłem z pobraniem 40 zł. Komorę fermentacyjną zrobiłem z plastikowej 40l beczki, którą używam do peklowania. Do beczki wsadziłem 2l słoik z wodą a w nim grzałke akwarystyczną z termostatem. W beczce zawiesiłem batony i przykryłem ścierką. Po 50 h fermentacji na skórce pojawiły się pierwsze ogniska pleśni. Teraz kiełbasy wiszą w piwnicy (12oC ok 80-90% wilgotności. Cytuj Pozdrawiam,Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polichan Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Witam A ja mam temperaturę 12-15 ale wilgotność 45 %. Czy jest szansa ,że pleśń się pojawi?. Czy muszę zwiększyć wilgotność? , tylko jak bo nawilżacz nie daje rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) A co robisz ? suszoną, dojrzewającą ? .Masz za małą wilgotność. Tylko gdzie Ty to trzymasz ? jak na pomieszczenie to sucho .Opisz co i jak moze da radę pomóc .Generalnie post wyżej nad swoim masz rozwiązanie . Jak nie mamy mniej lub bardziej profesionalnych komór to tak robimy jak kolega z @RObby opisał Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crok Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Stycznia 2018 witajcie , Ktoś kiedyś napisał , ze sczepi swoje dojrzewające wedliny pleśnią z np jakiej kiełbaski fuet francuskiej zakupionej w sklepie , jak mam to zrobić z moimi? obrać skórkę z takiej kiełbachy z pleśnią , zalać ciepła woda i potem spryskać moje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Stycznia 2018 (edytowane) i chetnie bym poczytał qba-69 jakby ten post istniał bo ktoś go wyrzucił U mnie działa. Poniżej odpowiedź fachowca w tej dziedzinie, kol. Redzeda, cyt. Normalnie zaszczepiam salami plesnia Bactoferm 600 (Penicillium nalgiovense). Jest to zbyt drogi produkt i nie zawsze mam pod ręką. Ostatnie salami zaszczepiłem zaczynem pleśni i fajnie wyszło. Jako zaczyn użyłem skórki z poprzednich wyrobów które miałem zamrożone przez ponad trzy miesiące. Odżywiłem pleśń w wodzie destylowanej i szczyptą glukozy, opryskałem batony po dwu dniowej fermentacji. Ponizej salami po tylko dwóch tygodniach, ładnie i równo pokryte wyłącznie ta dobrą pleśnią. Dojrzewalnia nastawiona na 12 stopni i 80% wilgotności. Edytowane 24 Stycznia 2018 przez Bee Gees Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.