miro Posted January 28, 2018 Report Share #1 Posted January 28, 2018 Mój pierwszy chleb na zakwasie....i do tego udany w 100%Cieszę się jak dziecko, że wyszedł.Smak, wygląd ...wszystko tak jak oczekiwałem. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/ Share on other sites More sharing options...
Artur Dor Posted January 28, 2018 Report Share #2 Posted January 28, 2018 Miro wygląda ładnie ale czegoś mi tu brakuje Czyżbyś zapomniał podać przepisu ?? Quote Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-586691 Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 28, 2018 Author Report Share #3 Posted January 28, 2018 Przepis na chleb i zakwas ze strony http://przepisnachleb.plktórą bardzo polecam. Jasno, przejrzyście i nawet taki laik jak ja dał radę. A chleb smakuje ...BOSKO! Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-586698 Share on other sites More sharing options...
Guest Prz3mk0 Posted January 30, 2018 Report Share #4 Posted January 30, 2018 Miro - dajesz drożdże? My pieczemy w domu regularnie ale na drożdżach i zakwasie - po prostu taki nam bardziej smakuje.A jak u Ciebie z zakwasem? W sensie wiekowo Pozdrawiam i udanych wypieków Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-586969 Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 30, 2018 Author Report Share #5 Posted January 30, 2018 Zakwas jest w miarę świeży, około 10 dni.Drożdży nie daję, bo chciałem upiec chleb na samym zakwasie. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-586971 Share on other sites More sharing options...
Guest Prz3mk0 Posted January 31, 2018 Report Share #6 Posted January 31, 2018 Zakwas jest w miarę świeży, około 10 dni.Drożdży nie daję, bo chciałem upiec chleb na samym zakwasie.To młody zakwas, ale fajnie że już wychodzi. My mamy już od prawie roku. Kiedyś próbowaliśmy upiec na samym zakwasie ale jakiś taki wilgotny, klei się do noża. Do tego jakiś mdły w smaku. Może przepis był po prostu kiepski. Musimy spróbować z tej strony co polecasz. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587130 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 1, 2018 Report Share #7 Posted February 1, 2018 @Prz3mk0, ja zaczelam swoje chleby na samym zakwasie robic z przepisu SIvon'a polecam jest swietny , i nic sie nie klei do noza , pieke go dalej czasami tylko urozmaicam roznymi makami i ziarnami Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587217 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 1, 2018 Report Share #8 Posted February 1, 2018 (edited) A ja piekę ten z przepisu w garnku zeliwnym dodając zakwas i odrobinę drożdży Wychodzi równie smaczny.Elektro- gdzie zanależć ten przepis Sivona? Edited February 1, 2018 by beatag Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587219 Share on other sites More sharing options...
miro Posted February 1, 2018 Author Report Share #9 Posted February 1, 2018 Musimy spróbować z tej strony co polecasz. Zrobiłem kolejny, zamieniając 100 g mąki pszennej na żytnią i wyszedł jak dla mnie jeszecze lepszy. Bazowałem na tym przepisie: http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/ Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587225 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 1, 2018 Report Share #10 Posted February 1, 2018 Beato ja robilam i w garnku tez na zakwasie ale bez drozdzy Kurcze nie moge znalesc linku do przepisu ale mam u siebiew notatniku Chleb na zakwasie. SivonaSklad:1kg maki zytniej1kg maki przennejZakwas 400gWoda 1,5 litraMaslanka 300mlZiarna - szklanka - tu mamy dowolnosc - slonecznik, pestki dyni, siemie lniane itp. Ja dalem slonecznik oraz dodatkowo uzylem suszonej zurawiny oraz cebulki.Przyprawy:Sól 4 lyzeczkiCukier 5 lyzeczek - cukier mozna zastapic miodem.Czarnuszka, majeranek, tymianek. Wykonanie:Do miski wsypujemy obie maki, dodajemy zakwas, wode oraz maslanke. Dokladnie mieszamy, odstawiamy na 2h. Po tym czasie mieszamy, odkladamy 400g ciasta na zaczyn do nastepnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokladnie mieszamy. Formy - keksówki ja mam 3 duze - smarujemy olejem i wysypujemy otrebami lub maka. Przekladamy ciasto do foremek tak aby zapelnily sie do polowy. Foremki odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrosnie, podwoi objetosc wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni. Pod koniec pieczenia zwiekszamy temp. do 200 stopni. Po zakonczeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem nalezy wyjac upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci. [Dodano: 01 lut 2018 - 11:08]musze upiec w tym tygodniu bo garnkowe wersje sie juz troche przejadly Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587227 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 1, 2018 Report Share #11 Posted February 1, 2018 Wystarczy wpisać w GOOGLE "chleb Sivona na zakwasie" i po kłopocie, wyskakuje na pierwszej pozycji . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587229 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted February 1, 2018 Report Share #12 Posted February 1, 2018 Ja robię od lat taki chleb, teraz już modyfikacje ale przepis nadal aktualny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page-2?do=findComment&comment=311150 Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587230 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 1, 2018 Report Share #13 Posted February 1, 2018 1kg maki zytniej 1kg maki przennej Z jakiego przemiału te mąki powinny być? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587237 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 1, 2018 Report Share #14 Posted February 1, 2018 A to juz Sivon muze napisac , u nas klasyfikacji nie ma takiej jak w Pl Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587238 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 1, 2018 Report Share #15 Posted February 1, 2018 Ja mam zakwas w słoiku i przed pieczeniem wieczorem wyjmuję go ,ocieplam , dodaję mąki i wody Rano ubieram z niego tylko szklankę i dosypuję znowu do reszty mąkę i wodę.W tym przypadku nie potrzebne mi odkładanie tego zaczynu [400g]?W przepisie jest -dodajemy 400g zakwasu,a odkładamy 400g ciasta ?? Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587241 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted February 1, 2018 Report Share #16 Posted February 1, 2018 1kg maki zytniej 1kg maki przennejZ jakiego przemiału te mąki powinny być? Mąka żytnia 2000 a pszenna ja używałem 650 W przepisie jest -dodajemy 400g zakwasu,a odkładamy 400g ciasta ?? Ja mam pojemnik taki gdzie wchodzi około 500g zakwasu, 400g może wydawać się dużo ale to 2 kg mąki, mi wychodzą 3 duże keksówki. Zwykle zużywam cały zakwas i odbieram zaczyn w ilości zużytego zakwasu. Jeżeli ty całego nie wykorzystujesz to nie musisz odbierać Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587245 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 1, 2018 Report Share #17 Posted February 1, 2018 Ja robie tak mam zakwas w sloiku co stoi w lodowce wyciagam z lodowki tak zeby postal az nabierze temp pokojowej dosypuje make +wode mieszam i odstawiam na 12 h w cieple miejsce z tego biore te 400 g co jest w przepisie Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587248 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 1, 2018 Report Share #18 Posted February 1, 2018 Ja tez tak robię ,tylko jak ubiorę z niego to z powrotem dosypuję do niego mąki i wody ,czekam aż zacznie pracować i wkładam go do lodówki.Na dzień przed pieczeniem " ożywiam go "i dodaję do chleba.W przepisie Sivona on odkłada ciasto na zaczyn do następnego chleba.Następny chleb piecze dodając zakwasu.Oczywiście nie czepiam się tu nazewnictwa tylko ,czy to ciasto [zaczyn] odłożone z poprzedniego wypieku ożywia [dożywia]przed pieczeniem tak jak my? Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587249 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted February 1, 2018 Report Share #19 Posted February 1, 2018 Ja też nie wiem czy stosuję poprawne nazewnictwo Zakwas wyjmuję wcześniej z lodówki zanim pójdzie do ciasta chlebowego, po wymieszaniu mąki, maślanki i zakwasu czekam 2-3h a następnie odkładam "zaczyn?" - czyli zakwas z pożywką na kolejny chleb. Jak piekłem co tydzień nie dożywiałem zakwasu w lodówce, gdy nie był używany dożywiałem go co 10 dni. Kilka razy zabiłem swój zakwas ale w sumie tak po rodzinie się rozszedł, że jest od kogo podebrać Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587251 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 1, 2018 Report Share #20 Posted February 1, 2018 Czyli mamy dwie szkoły -ja nie wykorzystuję całego zakwasu ze słoika ,a do tego co zostanie dosypuję trochę mąki i wody i do lodówki.Ty odkładasz już ciasto [z całości mąki i wody ,czy maślanki] do słoika ,a przed pieczeniem nie dożywiasz już samego zakwasu w słoiku [,by dodać go już odżywionego ]tylko mieszasz go znowu z całością mąki i czekasz 2godz aż zacznie pracować i znowu odkładasz część do słoika do następnego wypieku ..Wychodzi chyba na to samo... Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587254 Share on other sites More sharing options...
kofikan Posted February 1, 2018 Report Share #21 Posted February 1, 2018 Czym można zastąpić maślankę w przepisie Sivona? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587256 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted February 1, 2018 Report Share #22 Posted February 1, 2018 (edited) Wodą. Można też dodać kefir, jogurt, etc. co tylko dusza zapragnie . Edited February 1, 2018 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587260 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 1, 2018 Report Share #23 Posted February 1, 2018 ja jak nie mam daje kefir kwasna smietanke jogurt , albo wode. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587276 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 1, 2018 Report Share #24 Posted February 1, 2018 Albo piwo. Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-587301 Share on other sites More sharing options...
Guest Prz3mk0 Posted February 15, 2018 Report Share #25 Posted February 15, 2018 Chleb z maślanką moim zdaniem dłużej utrzymuje świeżość. To taki mój wniosek po tym jak zaczęliśmy dodawać maślanki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15041-chleb-na-zakwasie/#findComment-588920 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.