Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb na zakwasie.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 28 sty 2018 - 21:11

Mój pierwszy chleb na zakwasie....i do tego udany w 100%

Cieszę się jak dziecko, że wyszedł.

Smak, wygląd ...wszystko tak jak oczekiwałem.

 

Załączony plik  chleb-na-zakwasie.jpg   61,52 KB   26 Ilość pobrań

 

Załączony plik  chleb-na-zakwasie01.jpg   48,36 KB   24 Ilość pobrań



#2 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1549 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 28 sty 2018 - 21:17

Miro  wygląda ładnie ale czegoś mi tu brakuje 

Czyżbyś zapomniał podać przepisu ?? 



#3 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 28 sty 2018 - 21:59

Przepis na chleb i zakwas ze strony http://przepisnachleb.plktórą bardzo polecam.

Jasno, przejrzyście i nawet taki laik jak ja dał radę.

 

A chleb smakuje ...BOSKO!



#4 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 83 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 30 sty 2018 - 17:19

Miro - dajesz drożdże? My pieczemy w domu regularnie ale na drożdżach i zakwasie - po prostu taki nam bardziej smakuje.
A jak u Ciebie z zakwasem? W sensie wiekowo :)
Pozdrawiam i udanych wypieków :)

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 30 sty 2018 - 18:10

Zakwas jest w miarę świeży, około 10 dni.

Drożdży nie daję, bo chciałem upiec chleb na samym zakwasie.



#6 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 83 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 31 sty 2018 - 19:42

Zakwas jest w miarę świeży, około 10 dni.
Drożdży nie daję, bo chciałem upiec chleb na samym zakwasie.

To młody zakwas, ale fajnie że już wychodzi. My mamy już od prawie roku.

Kiedyś próbowaliśmy upiec na samym zakwasie ale jakiś taki wilgotny, klei się do noża. Do tego jakiś mdły w smaku. Może przepis był po prostu kiepski.

Musimy spróbować z tej strony co polecasz.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lut 2018 - 10:29

@Prz3mk0, ja zaczelam swoje chleby na samym zakwasie robic  z przepisu SIvon'a polecam jest swietny , i nic sie nie klei do noza , pieke go dalej czasami tylko urozmaicam roznymi makami i ziarnami  :)



#8 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 lut 2018 - 10:37

A ja piekę ten z przepisu  w garnku zeliwnym dodając zakwas i odrobinę drożdży Wychodzi równie smaczny.

Elektro- gdzie zanależć ten przepis Sivona?


Użytkownik beatag edytował ten post 01 lut 2018 - 10:39


#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14111 postów

Napisano 01 lut 2018 - 11:06

Musimy spróbować z tej strony co polecasz.

 

Zrobiłem kolejny, zamieniając 100 g mąki pszennej na żytnią i wyszedł jak dla mnie jeszecze lepszy.

 

Bazowałem na tym przepisie:

 

http://przepisnachle...enny-najlepszy/

 

Załączony plik  chleb01.jpg   55,58 KB   9 Ilość pobrań



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lut 2018 - 11:08

Beato ja robilam i w garnku tez na zakwasie ale bez drozdzy 

Kurcze nie moge znalesc linku do przepisu ale mam u siebiew notatniku 

Chleb na zakwasie. Sivona
Sklad:
1kg maki zytniej
1kg maki przennej
Zakwas 400g
Woda 1,5 litra
Maslanka 300ml
Ziarna - szklanka - tu mamy dowolnosc - slonecznik, pestki dyni, siemie lniane itp. Ja dalem slonecznik oraz dodatkowo uzylem suszonej zurawiny oraz cebulki.
Przyprawy:
Sól 4 lyzeczki
Cukier 5 lyzeczek - cukier mozna zastapic miodem.
Czarnuszka, majeranek, tymianek.
 
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie maki, dodajemy zakwas, wode oraz maslanke. Dokladnie mieszamy, odstawiamy na 2h. Po tym czasie mieszamy, odkladamy 400g ciasta na zaczyn do nastepnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokladnie mieszamy. Formy - keksówki ja mam 3 duze - smarujemy olejem i wysypujemy otrebami lub maka. Przekladamy ciasto do foremek tak aby zapelnily sie do polowy. Foremki odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrosnie, podwoi objetosc wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni. Pod koniec pieczenia zwiekszamy temp. do 200 stopni. Po zakonczeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem nalezy wyjac upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci. 

[Dodano: 01 lut 2018 - 11:08]

musze upiec w tym tygodniu bo garnkowe wersje sie juz troche przejadly



#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5132 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 01 lut 2018 - 11:12

Wystarczy wpisać w GOOGLE "chleb Sivona na zakwasie" i po kłopocie, wyskakuje na pierwszej pozycji :D .



#12 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1545 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 01 lut 2018 - 11:25

Ja robię od lat taki chleb, teraz już modyfikacje ale przepis nadal aktualny :) https://wedlinydomow...e-2#entry311150



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9389 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 lut 2018 - 11:55

1kg maki zytniej 1kg maki przennej

Z jakiego przemiału te mąki powinny być? 



#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lut 2018 - 11:57

A to juz Sivon muze napisac , u nas klasyfikacji nie ma takiej jak w Pl 



#15 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 lut 2018 - 12:05

Ja mam zakwas w słoiku i przed pieczeniem  wieczorem wyjmuję go ,ocieplam , dodaję mąki i wody Rano ubieram z niego tylko  szklankę i dosypuję znowu do reszty mąkę i wodę.W tym przypadku nie potrzebne mi odkładanie tego zaczynu [400g]?

W przepisie jest -dodajemy 400g zakwasu,a odkładamy 400g ciasta ??



#16 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1545 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 01 lut 2018 - 12:21

 

1kg maki zytniej 1kg maki przennej

Z jakiego przemiału te mąki powinny być? 

 

 

Mąka żytnia 2000 a pszenna ja używałem 650

 

W przepisie jest -dodajemy 400g zakwasu,a odkładamy 400g ciasta ??

 

Ja mam pojemnik taki gdzie wchodzi około 500g zakwasu, 400g może wydawać się dużo ale to 2 kg mąki, mi wychodzą 3 duże keksówki. Zwykle zużywam cały zakwas i odbieram zaczyn w ilości zużytego zakwasu. Jeżeli ty całego nie wykorzystujesz to nie musisz odbierać :)



#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lut 2018 - 12:28

Ja robie tak mam zakwas w sloiku co stoi w lodowce wyciagam  z lodowki tak zeby postal az nabierze temp pokojowej  dosypuje make +wode  mieszam i odstawiam na 12 h w cieple miejsce  z tego biore te 400 g co jest w przepisie 



#18 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 lut 2018 - 12:36

Ja tez tak robię ,tylko jak ubiorę z niego to z powrotem dosypuję do niego mąki i wody ,czekam aż zacznie pracować i wkładam go do lodówki.Na dzień przed pieczeniem " ożywiam go "i dodaję do chleba.

W przepisie Sivona on odkłada ciasto na zaczyn do następnego chleba.Następny chleb piecze dodając zakwasu.Oczywiście nie czepiam się tu nazewnictwa tylko ,czy to ciasto [zaczyn] odłożone z poprzedniego wypieku ożywia [dożywia]przed pieczeniem tak jak my?



#19 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1545 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 01 lut 2018 - 12:45

Ja też nie wiem czy stosuję poprawne nazewnictwo :) Zakwas wyjmuję wcześniej z lodówki zanim pójdzie do ciasta chlebowego, po wymieszaniu mąki, maślanki i zakwasu czekam 2-3h a następnie odkładam "zaczyn?" - czyli zakwas z pożywką na kolejny chleb. Jak piekłem co tydzień nie dożywiałem zakwasu w lodówce, gdy nie był używany dożywiałem go co 10 dni. Kilka razy zabiłem swój zakwas ale w sumie tak po rodzinie się rozszedł, że jest od kogo podebrać :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 lut 2018 - 13:37

Czyli mamy dwie szkoły -ja nie wykorzystuję całego zakwasu ze słoika ,a do tego co zostanie dosypuję trochę mąki i wody i do lodówki.Ty odkładasz już ciasto  [z całości mąki i wody ,czy maślanki] do słoika ,a przed pieczeniem nie dożywiasz już samego zakwasu  w słoiku [,by dodać go już odżywionego ]tylko mieszasz go znowu z całością mąki i czekasz 2godz aż zacznie pracować i znowu odkładasz część do słoika do następnego wypieku ..Wychodzi chyba na to samo... :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych