Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jaki jest uzasadnienie 3 etapu w vacum?.
wygoda - tylko ;) ​czasem jest to pojemnik szklany ( nie widzę różnicy )
[Dodano: 30 sty 2018 - 08:48]

 

 

Dziś to odpady i śmieci przerobione na kształt pończochy.
całkiem możliwe - tak jak polary - bluzy. kurtki itp.  dasz głowe ,że ta specjalna siatka jest zrobiona bez chemii ? a jak jest trochę elastyczna ,to na pewno

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586906
Udostępnij na innych stronach

Eee Miro bez przesady przecież są dopuszczone do kontaktu z ciałem. Nasze Panie noszą i nic się nie dzieje :grin:

Ja stosując gazę mam dodatkowo pewność jej jałowości

 

Nie wiem jak ty, ale ja damskich nóżek nie jadam.....no może trochę ale bez gryzienia, ale nie o tym przecież ten wątek.... :D

Jałowa gaza....i to jest bardzo dobry pomysł..!!!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586908
Udostępnij na innych stronach

W aptece mozna kupic taki elestyczny bandaz rekaw dla tych co sa obrzydliwy na damskie rajtuzy  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586930
Udostępnij na innych stronach

 

 

dla tych co sa obrzydliwy na damskie rajtuzy 

Żeby aż tak to nie.

Damskie rajtuzy są ekstra, ale na nóżkach.  :D 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586951
Udostępnij na innych stronach

adam-ck

Czy posiadasz zdjęcie całego "schabu" przed dodaniem cukru, peklosoli i przypraw?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586992
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witajcie ponownie,

temat szynkowaru ogarnięty, dzięki Waszej pomocy.

Teraz zachciało mi się spróbować wędlin surowych.

Znalazłem taki przepis:


    1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej
    2 łyżki suszonego majeranku
    1 główka czosnku
    1/2 łyżeczki papryki czerwonej pikantnej
    1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów
    1 pończocha

Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej foremki 
i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo  płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem 
papierowym i obtaczamy  w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin,  po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy 
i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, pieprzem i papryką. 
Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. 
Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki.  Zostawiamy  na 4 doby. 
Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.

Dałem szynkę zamiast karkówki, mięso zwinąłem w gazę, osznurowałem i zapakowałem w siatkę wędliniarską.

Wyszło dość smakowite.

No to zabrałem się za szukanie rzetelnej informacji - czyli Nasze Forum.

Wiem, wiem powinienem zacząć tutaj.

 

Znowu jak z szynkowarem ;)

 

Podejrzewam, że powinienem tak:

 

 Ja robie nie do końca dobrze i to wiem ( cukier) - polędwicy raczej nie suszę - lub sporadycznie - karkówka jest zdecydowanie lepsza - im tłuściejsza tym pyszniejsza. krok 1. Robie to chyba niepotrzebnie - na kilkanaście godzin obsypuję cukrem :facepalm: - jedynie do szybkiego wyciągnięcia wody z wierzchnich warstw mięsa ( ale i trochę na pożywkę) wg mnie ma też głębszy kolor ( bardzo subiektywne ) krok 2. myję mieso w zimniej wodzie i dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi krok 3. dokładnie otaczam mieso w peklosoli - w ilości 33-35 gr/kg mięsa krok 4 wkładam do pojemnika z kratką do lodówki - na 14 dni - co kilka dni ( 2-3) odwracam krok 5. po 14 dniach w peklosoli obtaczam mięso w podprażonych wcześniej na patelni ( usuwam tak część bakterii) ulubionych przyprawach krok 6 wkładam do gestej pończochy - zwykle 4 warstwy i wieszam w garażu na 14 dni ( musi mieć nieco przewiewu!) krok 7 wyjmuję z pończochy i wkładam do pojemnika na kolejne 14 dni ( najczęściej Vacum) gotowe najsmaczniejsze - cieniutkie plasterki na krajalnicy - lub ostry nóż DZIĘKUJE kolegom ( ROGER i niezależnie ARKADIUSZ) za uparte ;):D pokierowanie mnie na system 3x14 dni - daje efekt :thumbsup: sorki za ten cukier :facepalm: - testowałem bez - ale z takim kilkunastogodzinnym cukrem - lepiej smakuje mojej Małgosi ( córkom też) zapach Super nigdy nie było sensacji ( foto jest w moim kąciku)

 

ew. darować sobie ten cukier.

Tylko pytanie czy rzeczywiście dawać aż 33 g peklosoli na kg?

 

 

PZDR

Mariusz

 

 

Edytowane przez Mariusz_d1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597781
Udostępnij na innych stronach

Cukier daruj sobie .(jest wiele materiałów na forum w tym temacie , jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego to możesz się zagłębić w nie)  Peklosól minimalna dawka 25 g/kg  to Twoja/Muskiego  z punktu zabezpieczenia bakteriologicznego jest okay , Czy smakowego to sam musisz zobaczyć i ocenić. Mi bardziej pasuje 28-30 g/kg . Jak dla mnie karkówka jest chyba najlepsza do tego typu wyrobu .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597782
Udostępnij na innych stronach

Witajcie ponownie,

 

A Panie to pies. :(

 

 

 

ew. darować sobie ten cukier

 

Daruj sobie bo kiedyś będziesz musiał wyrzucić to co zrobiłeś.

 

 

 

Tylko pytanie czy rzeczywiście dawać aż 33 g peklosoli na kg?

 

Ja daję 50g/kg jeśli chodzi o karkówkę.Ostatnio dałem 40g/kg i jest jak dla mnie na granicy, ale może być.Culatello ostatnio za namową kolegów  dałem 30g/kg i coś mi się wydaje że dla nas będzie za mało słone ale to się okaże za parę miesięcy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597786
Udostępnij na innych stronach

 

Witajcie ponownie,

 

A Panie to pies. :(

 

 

Za szybko przeczytałeś: nie PANOWIE tylko PONOWNIE ;)

 

 

ew. darować sobie ten cukier

 

Daruj sobie bo kiedyś będziesz musiał wyrzucić to co zrobiłeś.

 

 

 

Darowałem sobie - o tym poniżej

 

 

Tylko pytanie czy rzeczywiście dawać aż 33 g peklosoli na kg?

 

Ja daję 50g/kg jeśli chodzi o karkówkę.Ostatnio dałem 40g/kg i jest jak dla mnie na granicy, ale może być.Culatello ostatnio za namową kolegów  dałem 30g/kg i coś mi się wydaje że dla nas będzie za mało słone ale to się okaże za parę miesięcy.

 

Ponieważ zacząłem robić polędwicę według cytowanego przeze mnie przepisu ( ;( ) - ok południa wstawiłem ją do lodówki ( z cukrem) więc naprawiając błąd wyjąłem ją.

7wvi0OV.jpg

 

 

Jak widać wyciekło sporo.

Wypłukałem mięso, zważyłem.

Przed włożeniem do cukru ważył ten kawałek 0,88 kg, teraz ważył 0,85 kg.

 

souV7X5.jpg

 

 

Odważyłem 28 g peklosoli i natarłem mięso

 

04rndIz.jpg

 

 

Natarte peklosolą mięso do pojemnika i do lodówki

 

UOodnzO.jpg

 

 

Planuję co najmniej tydzień w peklosoli ( tyle pekluję mięso do szynkowaru).

 

Potem przyprawy i pończocha (wędliniarska).

 

PZDR

Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597788
Udostępnij na innych stronach

Jaka to jest ponczocha wedliniarska? Jeżeli o gęstym splocie to okay. Ponczocha gazu ma na celu spowolnienie wysychania. Dlatego owijamy kilka razy. Jeżeli to wedliniarska ma rzadki splot to mie osiągniesz tego.Możesz dodać przyprawy po tygodniu, ja raczej daje na początku. Ale stosuj raczej układ 3x14 dni to peklowanie 14 dni. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597789
Udostępnij na innych stronach

Jaka to jest ponczocha wedliniarska? Jeżeli o gęstym splocie to okay. Ponczocha gazu ma na celu spowolnienie wysychania. Dlatego owijamy kilka razy. Jeżeli to wedliniarska ma rzadki splot to mie osiągniesz tego.Możesz dodać przyprawy po tygodniu, ja raczej daje na początku. Ale stosuj raczej układ 3x14 dni to peklowanie 14 dni.

Zobaczymy jak przyjdzie, na znanym portalu aukcyjnym znalazłem coś takiego:

qwmE20W.jpg

 

 

Jak okaże się za "rzadkie" to zrobię jak z poprzednią zawinę w gazę.

 

PZDR

Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597790
Udostępnij na innych stronach

Taką używam.

 

PS

Co ślepemu po oczach :facepalm:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597793
Udostępnij na innych stronach

Jaka to jest ponczocha wedliniarska? Jeżeli o gęstym splocie to okay. Ponczocha gazu ma na celu spowolnienie wysychania. Dlatego owijamy kilka razy. Jeżeli to wedliniarska ma rzadki splot to mie osiągniesz tego.Możesz dodać przyprawy po tygodniu, ja raczej daje na początku. Ale stosuj raczej układ 3x14 dni to peklowanie 14 dni.

 

Pończocha to coś takiego:

 

https://www.wyroby-domowe.pl/siatka-ponczocha-p-562.html

 

post-39755-0-37907500-1525978637_thumb.jpg

 

Jest gęsta

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597796
Udostępnij na innych stronach

co najmniej tydzień w peklosoli

Jeśli już robisz moją ścieżką - to rób do końca = 14 dni w peklosoli - i dalej tak jak opisałem  :thumbsup: - proces trwa co najmniej 6 tygodni  tak jak opisałem wcześniej i Arkadiusz i Roger - dobrze mi poradzili -  były dobre teraz są lepsze- masz gotowca - korzystaj bez zbędnych kombinacji  :yes:  - zrób tak kilka razy - a później experymenty ;) co do soli - naprawdę nie jesteśmy słonolubni  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597800
Udostępnij na innych stronach

Jako suplement do postu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page-2?do=findComment&comment=597781

 

Znalazłem w lodówce resztkę polędwicy:

 

V9A4Vnp.jpg

 

 

rQm8ocC.jpg

 

QzoP8a9.jpg

 

nMb6ZKc.jpg

 

Smakowo - akceptowalnie.

 

PZDR

Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597894
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.