Muski Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Jaki jest uzasadnienie 3 etapu w vacum?. wygoda - tylko czasem jest to pojemnik szklany ( nie widzę różnicy )[Dodano: 30 sty 2018 - 08:48] Dziś to odpady i śmieci przerobione na kształt pończochy. całkiem możliwe - tak jak polary - bluzy. kurtki itp. dasz głowe ,że ta specjalna siatka jest zrobiona bez chemii ? a jak jest trochę elastyczna ,to na pewno Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Eee Miro bez przesady przecież są dopuszczone do kontaktu z ciałem. Nasze Panie noszą i nic się nie dzieje :grin:Ja stosując gazę mam dodatkowo pewność jej jałowości Nie wiem jak ty, ale ja damskich nóżek nie jadam.....no może trochę ale bez gryzienia, ale nie o tym przecież ten wątek.... Jałowa gaza....i to jest bardzo dobry pomysł..!!! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Stycznia 2018 W aptece mozna kupic taki elestyczny bandaz rekaw dla tych co sa obrzydliwy na damskie rajtuzy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Też stosuje metode 3x14, zawijam w zwykłą sciereczke, nielubię pończoch a tym bardziej rajstop Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Stycznia 2018 dla tych co sa obrzydliwy na damskie rajtuzy Żeby aż tak to nie.Damskie rajtuzy są ekstra, ale na nóżkach. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam-ck Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Dziękuję bardzo za sugestie zał. zdjęcia bez lampy tak jak naturalnie wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Stycznia 2018 adam-ckCzy posiadasz zdjęcie całego "schabu" przed dodaniem cukru, peklosoli i przypraw? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-586992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam-ck Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Stycznia 2018 adam-ckCzy posiadasz zdjęcie całego "schabu" przed dodaniem cukru, peklosoli i przypraw?niestety nie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-587019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_d1 Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Witajcie ponownie,temat szynkowaru ogarnięty, dzięki Waszej pomocy.Teraz zachciało mi się spróbować wędlin surowych.Znalazłem taki przepis: 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej 2 łyżki suszonego majeranku 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki papryki czerwonej pikantnej 1/2 łyżeczki mieszanki pieprzów 1 pończocha Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie obtaczamy mięso w cukrze. Karkówkę przekładamy do metalowej foremki i wkładamy do lodówki na 36 godzin, z mięsa wypłynęło sporo płynu. Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin, po tym czasie go opłukujemy mięso z soli, wycieramy i obtaczamy dokładnie w mieszance przeciśniętego przez praskę czosnku wymieszanego z majerankiem, pieprzem i papryką. Wkładamy na 36 godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do pończochy i wieszamy w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na haczykach od weków zaczepiając o szafkę kuchenną obok kuchenki. Zostawiamy na 4 doby. Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki. Dałem szynkę zamiast karkówki, mięso zwinąłem w gazę, osznurowałem i zapakowałem w siatkę wędliniarską.Wyszło dość smakowite.No to zabrałem się za szukanie rzetelnej informacji - czyli Nasze Forum.Wiem, wiem powinienem zacząć tutaj. Znowu jak z szynkowarem Podejrzewam, że powinienem tak: Ja robie nie do końca dobrze i to wiem ( cukier) - polędwicy raczej nie suszę - lub sporadycznie - karkówka jest zdecydowanie lepsza - im tłuściejsza tym pyszniejsza. krok 1. Robie to chyba niepotrzebnie - na kilkanaście godzin obsypuję cukrem - jedynie do szybkiego wyciągnięcia wody z wierzchnich warstw mięsa ( ale i trochę na pożywkę) wg mnie ma też głębszy kolor ( bardzo subiektywne ) krok 2. myję mieso w zimniej wodzie i dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi krok 3. dokładnie otaczam mieso w peklosoli - w ilości 33-35 gr/kg mięsa krok 4 wkładam do pojemnika z kratką do lodówki - na 14 dni - co kilka dni ( 2-3) odwracam krok 5. po 14 dniach w peklosoli obtaczam mięso w podprażonych wcześniej na patelni ( usuwam tak część bakterii) ulubionych przyprawach krok 6 wkładam do gestej pończochy - zwykle 4 warstwy i wieszam w garażu na 14 dni ( musi mieć nieco przewiewu!) krok 7 wyjmuję z pończochy i wkładam do pojemnika na kolejne 14 dni ( najczęściej Vacum) gotowe najsmaczniejsze - cieniutkie plasterki na krajalnicy - lub ostry nóż DZIĘKUJE kolegom ( ROGER i niezależnie ARKADIUSZ) za uparte pokierowanie mnie na system 3x14 dni - daje efekt sorki za ten cukier - testowałem bez - ale z takim kilkunastogodzinnym cukrem - lepiej smakuje mojej Małgosi ( córkom też) zapach Super nigdy nie było sensacji ( foto jest w moim kąciku) ew. darować sobie ten cukier.Tylko pytanie czy rzeczywiście dawać aż 33 g peklosoli na kg? PZDRMariusz Edytowane 10 Maja 2018 przez Mariusz_d1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Cukier daruj sobie .(jest wiele materiałów na forum w tym temacie , jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego to możesz się zagłębić w nie) Peklosól minimalna dawka 25 g/kg to Twoja/Muskiego z punktu zabezpieczenia bakteriologicznego jest okay , Czy smakowego to sam musisz zobaczyć i ocenić. Mi bardziej pasuje 28-30 g/kg . Jak dla mnie karkówka jest chyba najlepsza do tego typu wyrobu . Edytowane 10 Maja 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Witajcie ponownie, A Panie to pies. ew. darować sobie ten cukier Daruj sobie bo kiedyś będziesz musiał wyrzucić to co zrobiłeś. Tylko pytanie czy rzeczywiście dawać aż 33 g peklosoli na kg? Ja daję 50g/kg jeśli chodzi o karkówkę.Ostatnio dałem 40g/kg i jest jak dla mnie na granicy, ale może być.Culatello ostatnio za namową kolegów dałem 30g/kg i coś mi się wydaje że dla nas będzie za mało słone ale to się okaże za parę miesięcy. Edytowane 10 Maja 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_d1 Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Maja 2018 Witajcie ponownie, A Panie to pies. Za szybko przeczytałeś: nie PANOWIE tylko PONOWNIE ew. darować sobie ten cukier Daruj sobie bo kiedyś będziesz musiał wyrzucić to co zrobiłeś. Darowałem sobie - o tym poniżej Tylko pytanie czy rzeczywiście dawać aż 33 g peklosoli na kg? Ja daję 50g/kg jeśli chodzi o karkówkę.Ostatnio dałem 40g/kg i jest jak dla mnie na granicy, ale może być.Culatello ostatnio za namową kolegów dałem 30g/kg i coś mi się wydaje że dla nas będzie za mało słone ale to się okaże za parę miesięcy. Ponieważ zacząłem robić polędwicę według cytowanego przeze mnie przepisu ( ;( ) - ok południa wstawiłem ją do lodówki ( z cukrem) więc naprawiając błąd wyjąłem ją. Jak widać wyciekło sporo.Wypłukałem mięso, zważyłem.Przed włożeniem do cukru ważył ten kawałek 0,88 kg, teraz ważył 0,85 kg. Odważyłem 28 g peklosoli i natarłem mięso Natarte peklosolą mięso do pojemnika i do lodówki Planuję co najmniej tydzień w peklosoli ( tyle pekluję mięso do szynkowaru). Potem przyprawy i pończocha (wędliniarska). PZDRMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Jaka to jest ponczocha wedliniarska? Jeżeli o gęstym splocie to okay. Ponczocha gazu ma na celu spowolnienie wysychania. Dlatego owijamy kilka razy. Jeżeli to wedliniarska ma rzadki splot to mie osiągniesz tego.Możesz dodać przyprawy po tygodniu, ja raczej daje na początku. Ale stosuj raczej układ 3x14 dni to peklowanie 14 dni. Edytowane 10 Maja 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_d1 Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Maja 2018 Jaka to jest ponczocha wedliniarska? Jeżeli o gęstym splocie to okay. Ponczocha gazu ma na celu spowolnienie wysychania. Dlatego owijamy kilka razy. Jeżeli to wedliniarska ma rzadki splot to mie osiągniesz tego.Możesz dodać przyprawy po tygodniu, ja raczej daje na początku. Ale stosuj raczej układ 3x14 dni to peklowanie 14 dni.Zobaczymy jak przyjdzie, na znanym portalu aukcyjnym znalazłem coś takiego: Jak okaże się za "rzadkie" to zrobię jak z poprzednią zawinę w gazę. PZDRMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Taką używam. PSCo ślepemu po oczach Edytowane 10 Maja 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Maja 2018 Jaka to jest ponczocha wedliniarska? Jeżeli o gęstym splocie to okay. Ponczocha gazu ma na celu spowolnienie wysychania. Dlatego owijamy kilka razy. Jeżeli to wedliniarska ma rzadki splot to mie osiągniesz tego.Możesz dodać przyprawy po tygodniu, ja raczej daje na początku. Ale stosuj raczej układ 3x14 dni to peklowanie 14 dni. Pończocha to coś takiego: https://www.wyroby-domowe.pl/siatka-ponczocha-p-562.html Jest gęsta Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) co najmniej tydzień w peklosoliJeśli już robisz moją ścieżką - to rób do końca = 14 dni w peklosoli - i dalej tak jak opisałem - proces trwa co najmniej 6 tygodni tak jak opisałem wcześniej i Arkadiusz i Roger - dobrze mi poradzili - były dobre teraz są lepsze- masz gotowca - korzystaj bez zbędnych kombinacji - zrób tak kilka razy - a później experymenty co do soli - naprawdę nie jesteśmy słonolubni Edytowane 10 Maja 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_d1 Opublikowano 13 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Maja 2018 Jako suplement do postu:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page-2?do=findComment&comment=597781 Znalazłem w lodówce resztkę polędwicy: Smakowo - akceptowalnie. PZDRMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15044-schabik-z-po%C5%84czochy/page/2/#findComment-597894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.