Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szybkowar przeznaczony jest do sterylizacji produktów bez nadciśnienia. Co to oznacza

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13617-proces-sterylizacji-konserw-miesnych-w-s%C5%82ojach-twist-off-wg-dziadka/

moim zdaniem  promowanie tego typu rozwiązań jest błędem tego forum.

 

 

Najlepiej aby weszło tam z 5-10sz.takich słoiczków 300ml.

https://hascevher.pl/

Jeszcze przez tydzień mają reorganizację.

Jak zakończą to kup sobie turka 15L i mam nadzieję, że będziesz zadowolony. Ja ze swojego 17L jestem bardzo zadowolony.

Do 15L wchodzi 9-10 słoików 346/350 ml.

Śmiało w takim możesz sterylizować 5 słoików stojących na dnie, a może także postawić 1-5 słoików na górę..

Ja w swoim z powodzeniem sterylizuję i 7 słoików na dnie i jeden stawiam na górę, a także 14. W sumie to cały czas robię po 14.

W szybkowarze jako jeden wsad mogą iść słoiki z różnistym towarem, z mielonką, z golonką, ze słoniną, z tuszonką. Sterylizuję 80 min. od momentu podniesienia zaworu bezpieczeństwa.

 

 

 

Zbóju, a Ty z uporem liczysz czas od momentu podniesienia zaworu.... :cry:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598337
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbóju, a Ty z uporem liczysz czas od momentu podniesienia zaworu

Tak, liczę. Gdzieś ktoś kiedyś mi tak napisał i tak robię :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598347
Udostępnij na innych stronach

 

Zbóju, a Ty z uporem liczysz czas od momentu podniesienia zaworu

Tak, liczę. Gdzieś ktoś kiedyś mi tak napisał i tak robię :cool:

 

DZIADEK Ci to zanegował i przyznałeś Mu rację.... no, ale może jest większy autorytet.... :D

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598348
Udostępnij na innych stronach

 

 

i przyznałeś Mu rację

Miałem już nic nie pisać w temacie, ale jakoś nie mogę znaleźć, ani w tym temacie, ani w moim temacie ze słoikami, gdzie ja Dziadkowi przyznałem rację?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598364
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam tabele sterylizacji i chłodzenia konserw w słojach . Przypominam że trzeba doprowadzić do samo odpowietrzenia konserw w słojach  i dopiero uszczelniać szybkowary lub autoklawpost-39869-0-14504300-1526798280_thumb.jpg

post-39869-0-14504300-1526798280_thumb.jpg

post-39869-0-36775000-1526798297_thumb.jpg

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598388
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj Przepisy Wewnętrzne nr 19. W recepturach są czasy sterylizacji

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598392
Udostępnij na innych stronach

Nie pytam o Przepisy Wewnętrzne nr 19.

Chodzi mi o proste i jasne wyjaśnienie zagadnienia, lub krótki opis instruktażowy przez osobę kompetentną, jak pasteryzacji dokonujemy w Tureckim lub Chińskim, najzwyklejszym domowym szybkowarze. Pytanie zadaję w celu aby aby mnie, oraz wielu innym użytkom najzwyklejszych kuchennych, domowych szybkowarów wyjaśnić to, jak i co robimy od chwili postawienia szybkowaru na płytce, palniku lub kuchence, krok po kroku. Może być ujęte w punktach :D . Dziękuję :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598393
Udostępnij na innych stronach

No w sumie przydała by sie taka konkretna instrukcja pokazowa co po kolei trzeba zrobic jak się za to zabrać by zrobić to prawidłowo, a najlepiej pokazać to na video :)

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598394
Udostępnij na innych stronach

W końcu po długich przemysleniach i szybkim zakupie szybkowar dotarł.

Kupiłem 13l srednica 24cm wysokość 30cm, wchodzi 10 słoików 346ml lub 440ml.

Podejrzewam , że 520ml też wejść w dwóch warstwach powinny.

Wkrótce testy.

Czy zakupiłeś ten gruszkowy kształt czy prosty? Masz może link jaki dokładnie kupiłeś model też chyba mi wystarczyło by te 13L.ale szerokość podstawy mają 20cm a u ciebie jest jak by większa 24cm czy to podstawy dna masz tak czy górnego rantu?

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598399
Udostępnij na innych stronach

 

 

hodzi mi o proste i jasne wyjaśnienie zagadnienia, lub krótki opis instruktażowy przez osobę kompetentną, jak pasteryzacji dokonujemy w Tureckim lub Chińskim, najzwyklejszym domowym szybkowarze.

Odpowiadając na cytat- tak jak w zwykłym garnku.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598400
Udostępnij na innych stronach

 

Chodzi mi o proste i jasne wyjaśnienie zagadnienia, lub krótki opis instruktażowy przez osobę kompetentną, jak pasteryzacji konserw w puszkach, dokonujemy w Tureckim lub Chińskim, najzwyklejszym domowym szybkowarze ???

 

Odpowiadając na cytat- tak jak w zwykłym garnku.

 

 

A od kiedy to w zwykłym garnku wytwarza się w czasie procesu pasteryzacji ciśnienie ???

 

Dziadku jeżeli chcesz odpowiedzieć, to przeczytaj najpierw dokładnie pytanie ???

Pytanie zasadnicze brzmi następująco.

 

"Od jakiego momentu, pasteryzując konserwy w puszkach, w szybkowarze Tureckim lub Chińskim, zaczynamy odliczać czas pasteryzacji aby był liczony prawidłowo ??? Czy czas pasteryzacji  zaczynamy liczyć od od momentu początku zagotowania się wody i wydobywania się pary przez zaworek. Dokładnie to o czym polemizują Jumbo ze Zbójaszkiem."

 

Jeżeli wiesz to odpowiedz, jeżeli nie masz ochoty to nie odpowiadaj wcale, ale nie odsyłaj do Przepisów Wewnętrznych nr.19. ani też nie stawiaj jako przykładu zwyczajnego bezciśnieniowego garnka, bo nie tego dotyczy pytanie :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598402
Udostępnij na innych stronach

Pasteryzacja odbywa się w temperaturze do 100 st. C,  więc można to robić w zwykłym garnku . Nie chcę wchodzić w spory, ale proszę o precyzyjne określanie procesu obróbki cieplnej.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598403
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, powtarzam więc pytanie raz jeszcze :D .

 

"Od jakiego momentu, pasteryzując konserwy mięsne w puszkach, w domowym szybkowarze Tureckim lub Chińskim, zaczynamy odliczać czas pasteryzacji aby był on naliczany prawidłowo ??? Czy czas pasteryzacji  zaczynamy liczyć od od momentu zagotowania się wody w szybkowrze i początku wydobywania się pary przez zaworek ???

 

Dokładnie to o czym polemizują Jumbo ze Zbójaszkiem." Właściwy moment od którego zaczynamy odliczać czas pasteryzacji w szybkowarze Tureckim lub Chińskim.

 

Dziękuję za odpowiedź  :D .

 

Tak to opisuje Bejot.

Czy opisywane metoda i czas pasteryzacji są liczone prawidłowo i początek liczenia czasu zaczyna się we właściwym momencie, czy może jest inaczej :D ?

 

"Konserwy należy pasteryzować lub sterylizować. Ja użyłem szybkowaru. Wg. zapewnień producenta temperatura wewnątrz powinna osiągnąć 105st. C. Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas.

Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu ok. 5cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas. Konserwy rybne sterylizujemy 30-40 min. Następnie upuszczamy ciśnienie, otwieramy szybkowar i przenosimy konserwy do naczynia z zimną, lodowatą wodą. Podczas chłodzenia konserw zmieniamy wodę, lub zostawiamy je w bieżącej, zimnej wodzie na ok. 2h i przenosimy do chłodnego pomieszczenia np. lodówki. Chłodzimy do momentu uzyskania wewnątrz konserwy temp. ok. 6 stopni."

 

http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?1,1

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598404
Udostępnij na innych stronach

Jarku, DZIADEK chce, abyś użył słowa - sterylizacja...

A Zbóju dał EOT, więc nie ma o czym polemizowac .... dla mnie expertem jest DZIADEK.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598408
Udostępnij na innych stronach

Czas pasteryzacji konserw liczymy od osiągnięcia temperatury wody ok.100st C i nie nie trzeba do tego szybkowaru .Dlatego liczymy od zagotowania wody - z prostej przyczyny , bo dojście do temp. 100 st C u jednych może wynosić 30 min a u innych 60 min .  Cały czas pytasz o pasteryzację więc odpowiadam w tym temacie . A może Tobie chodzi o sterylizację konserw.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598409
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, pytam o to co opisuje Robert Winckiewicz, czyli Bejot :D .

 

Przeczytaj dokładnie opis i ew. odpowiedz. Czy Bejot uczy nas prawidłowo, czy może napisany przez niego tekst jest niezgodny z obowiązującą zasadą i normą ? Jeżeli opis jest nieprawidłowy to nie powinniśmy chyba z niego korzystać :D ?

 

 

"Konserwy należy pasteryzować lub sterylizować. Ja użyłem szybkowaru. Wg. zapewnień producenta temperatura wewnątrz powinna osiągnąć 105st. C. Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas.

Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu ok. 5cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas."

 

Odpowiedz tylko TAK, jeżeli opis jest właściwy, lub NIE jeżeli metoda jest nieprawidłowa.

 

Dziękuję :D .

 

Ps. Jumbo, przecież nigdy nie wątpiłem w wiedzę Dziadka, jak też wszystko czego Dziadek nas uczy, i myślę że tak pozostanie, ale jak widzisz Dziadek chciał się dziś trochę ze mną podroczyć, więc czemu nie :D . Ważne aby wszystko było miło i bez stressu :D .

 

Pozdrawiam :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598410
Udostępnij na innych stronach

Opisane jest prawidłowo konserwy można pasteryzować lub sterylizować. Przy pasteryzacji lub sterylizacji czas liczymy od temperatury zalecanej.  Przy pasteryzacji od temperatury ok.100 st C. Przy sterylizacji od 115 do 121 st. C . W turku   od 115 st C zawór gotowania upuszcza nadmiar pary i od tego momentu momentu powinniśmy liczyć czas i określić ile czasu potrzeba na osiągnięcie zakładanej temperatury w konserwie. Inne metody liczenia mogą być zawodne bo wystarczy że będzie więcej wody lub mniejszy płomień i czas dojścia do temp 115 st C może być o wiele dłuższy. Popatrz na tabelę ile czasu konserwa przebywała w temp. 121-122 by wewnątrz  osiągnęła temperaturę121 st C.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598411
Udostępnij na innych stronach

 

Czy zakupiłeś ten gruszkowy kształt czy prosty? Masz może link jaki dokładnie kupiłeś model też chyba mi wystarczyło by te 13L.ale szerokość podstawy mają 20cm a u ciebie jest jak by większa 24cm czy to podstawy dna masz tak czy górnego rantu?

 

Prosty . Średnica przy dnie jest mniejsza , ale wkładam kratke silikonowa o wysokości 1cm.

Wygład jak niżej.

Aukcja  http://allegro.pl/szybkowar-13-l-garnek-turecki-indukcja-hascevher-i7044474030.html#thumb/1

post-44655-0-67501600-1526850281_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598469
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy zakupiłeś ten gruszkowy kształt czy prosty? Masz może link jaki dokładnie kupiłeś model też chyba mi wystarczyło by te 13L.ale szerokość podstawy mają 20cm a u ciebie jest jak by większa 24cm czy to podstawy dna masz tak czy górnego rantu?

 

Prosty . Średnica przy dnie jest mniejsza , ale wkładam kratke silikonowa o wysokości 1cm.

Wygład jak niżej.

Aukcja  http://allegro.pl/szybkowar-13-l-garnek-turecki-indukcja-hascevher-i7044474030.html#thumb/1

 

 

krystian ten filmik co Ci przesłałam dotyczy takiego szybkowaru  https://hascevher.pl/szybkowar-gastro-17L-hascevher

w linku masz dane techniczne ( mam identyczny)

 

a tutaj dokładna instrukcja obsługi, może się komuś przyda  https://hascevher.pl/upload/instrukcja_obslugi_szybkowar.pdf

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598556
Udostępnij na innych stronach

 

a tutaj dokładna instrukcja obsługi, może się komuś przyda https://hascevher.pl/upload/instrukcja_obslugi_szybkowar.pdf

Dziękuję Alinka :)

Edytowane przez EAnna

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598572
Udostępnij na innych stronach

Co do czytania danych technicznych, to wkleiłem instr. "turka" gdzie pisze że ciśn. robocze to 1.10 Bar. Niestety post wyparował w gorącej atmosferze gryzienia się po kostkach.

 

Miałem już nic nie pisać w temacie,

 

Niestety tu Zbój ma rację, a szkoda. Lepiej czytać, bo czasami coś mądrego się między wierszami znajdzie, niż wdawać się w pyskówki.

 

Serdecznie pozdrawiam

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598574
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.