jumbo Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 19 Maja 2018 (edytowane) Szybkowar przeznaczony jest do sterylizacji produktów bez nadciśnienia. Co to oznaczahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13617-proces-sterylizacji-konserw-miesnych-w-s%C5%82ojach-twist-off-wg-dziadka/moim zdaniem promowanie tego typu rozwiązań jest błędem tego forum. Najlepiej aby weszło tam z 5-10sz.takich słoiczków 300ml.https://hascevher.pl/Jeszcze przez tydzień mają reorganizację.Jak zakończą to kup sobie turka 15L i mam nadzieję, że będziesz zadowolony. Ja ze swojego 17L jestem bardzo zadowolony.Do 15L wchodzi 9-10 słoików 346/350 ml.Śmiało w takim możesz sterylizować 5 słoików stojących na dnie, a może także postawić 1-5 słoików na górę..Ja w swoim z powodzeniem sterylizuję i 7 słoików na dnie i jeden stawiam na górę, a także 14. W sumie to cały czas robię po 14.W szybkowarze jako jeden wsad mogą iść słoiki z różnistym towarem, z mielonką, z golonką, ze słoniną, z tuszonką. Sterylizuję 80 min. od momentu podniesienia zaworu bezpieczeństwa. Zbóju, a Ty z uporem liczysz czas od momentu podniesienia zaworu.... Edytowane 19 Maja 2018 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 19 Maja 2018 Zbóju, a Ty z uporem liczysz czas od momentu podniesienia zaworu Tak, liczę. Gdzieś ktoś kiedyś mi tak napisał i tak robię Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 19 Maja 2018 Zbóju, a Ty z uporem liczysz czas od momentu podniesienia zaworuTak, liczę. Gdzieś ktoś kiedyś mi tak napisał i tak robię DZIADEK Ci to zanegował i przyznałeś Mu rację.... no, ale może jest większy autorytet.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 19 Maja 2018 EOT Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 19 Maja 2018 Czyli jak powinno się ten czas liczyć aby było prawidłowo, i zgodnie ze sztuką ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 19 Maja 2018 i przyznałeś Mu rację Miałem już nic nie pisać w temacie, ale jakoś nie mogę znaleźć, ani w tym temacie, ani w moim temacie ze słoikami, gdzie ja Dziadkowi przyznałem rację? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) Wstawiam tabele sterylizacji i chłodzenia konserw w słojach . Przypominam że trzeba doprowadzić do samo odpowietrzenia konserw w słojach i dopiero uszczelniać szybkowary lub autoklaw Edytowane 20 Maja 2018 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 20 Maja 2018 Ale co z konserwami w puszkach, od kiedy zaczynamy odliczać czas ich pasteryzacji w szybkowarze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 20 Maja 2018 Poczytaj Przepisy Wewnętrzne nr 19. W recepturach są czasy sterylizacji Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 20 Maja 2018 Nie pytam o Przepisy Wewnętrzne nr 19.Chodzi mi o proste i jasne wyjaśnienie zagadnienia, lub krótki opis instruktażowy przez osobę kompetentną, jak pasteryzacji dokonujemy w Tureckim lub Chińskim, najzwyklejszym domowym szybkowarze. Pytanie zadaję w celu aby aby mnie, oraz wielu innym użytkom najzwyklejszych kuchennych, domowych szybkowarów wyjaśnić to, jak i co robimy od chwili postawienia szybkowaru na płytce, palniku lub kuchence, krok po kroku. Może być ujęte w punktach . Dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 20 Maja 2018 No w sumie przydała by sie taka konkretna instrukcja pokazowa co po kolei trzeba zrobic jak się za to zabrać by zrobić to prawidłowo, a najlepiej pokazać to na video Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 20 Maja 2018 W końcu po długich przemysleniach i szybkim zakupie szybkowar dotarł.Kupiłem 13l srednica 24cm wysokość 30cm, wchodzi 10 słoików 346ml lub 440ml.Podejrzewam , że 520ml też wejść w dwóch warstwach powinny.Wkrótce testy.Czy zakupiłeś ten gruszkowy kształt czy prosty? Masz może link jaki dokładnie kupiłeś model też chyba mi wystarczyło by te 13L.ale szerokość podstawy mają 20cm a u ciebie jest jak by większa 24cm czy to podstawy dna masz tak czy górnego rantu? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 20 Maja 2018 hodzi mi o proste i jasne wyjaśnienie zagadnienia, lub krótki opis instruktażowy przez osobę kompetentną, jak pasteryzacji dokonujemy w Tureckim lub Chińskim, najzwyklejszym domowym szybkowarze. Odpowiadając na cytat- tak jak w zwykłym garnku. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 20 Maja 2018 Chodzi mi o proste i jasne wyjaśnienie zagadnienia, lub krótki opis instruktażowy przez osobę kompetentną, jak pasteryzacji konserw w puszkach, dokonujemy w Tureckim lub Chińskim, najzwyklejszym domowym szybkowarze ??? Odpowiadając na cytat- tak jak w zwykłym garnku. A od kiedy to w zwykłym garnku wytwarza się w czasie procesu pasteryzacji ciśnienie ??? Dziadku jeżeli chcesz odpowiedzieć, to przeczytaj najpierw dokładnie pytanie ???Pytanie zasadnicze brzmi następująco. "Od jakiego momentu, pasteryzując konserwy w puszkach, w szybkowarze Tureckim lub Chińskim, zaczynamy odliczać czas pasteryzacji aby był liczony prawidłowo ??? Czy czas pasteryzacji zaczynamy liczyć od od momentu początku zagotowania się wody i wydobywania się pary przez zaworek. Dokładnie to o czym polemizują Jumbo ze Zbójaszkiem." Jeżeli wiesz to odpowiedz, jeżeli nie masz ochoty to nie odpowiadaj wcale, ale nie odsyłaj do Przepisów Wewnętrznych nr.19. ani też nie stawiaj jako przykładu zwyczajnego bezciśnieniowego garnka, bo nie tego dotyczy pytanie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 20 Maja 2018 Pasteryzacja odbywa się w temperaturze do 100 st. C, więc można to robić w zwykłym garnku . Nie chcę wchodzić w spory, ale proszę o precyzyjne określanie procesu obróbki cieplnej. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) Dziadku, powtarzam więc pytanie raz jeszcze . "Od jakiego momentu, pasteryzując konserwy mięsne w puszkach, w domowym szybkowarze Tureckim lub Chińskim, zaczynamy odliczać czas pasteryzacji aby był on naliczany prawidłowo ??? Czy czas pasteryzacji zaczynamy liczyć od od momentu zagotowania się wody w szybkowrze i początku wydobywania się pary przez zaworek ??? Dokładnie to o czym polemizują Jumbo ze Zbójaszkiem." Właściwy moment od którego zaczynamy odliczać czas pasteryzacji w szybkowarze Tureckim lub Chińskim. Dziękuję za odpowiedź . Tak to opisuje Bejot.Czy opisywane metoda i czas pasteryzacji są liczone prawidłowo i początek liczenia czasu zaczyna się we właściwym momencie, czy może jest inaczej ? "Konserwy należy pasteryzować lub sterylizować. Ja użyłem szybkowaru. Wg. zapewnień producenta temperatura wewnątrz powinna osiągnąć 105st. C. Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas. Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu ok. 5cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas. Konserwy rybne sterylizujemy 30-40 min. Następnie upuszczamy ciśnienie, otwieramy szybkowar i przenosimy konserwy do naczynia z zimną, lodowatą wodą. Podczas chłodzenia konserw zmieniamy wodę, lub zostawiamy je w bieżącej, zimnej wodzie na ok. 2h i przenosimy do chłodnego pomieszczenia np. lodówki. Chłodzimy do momentu uzyskania wewnątrz konserwy temp. ok. 6 stopni." http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?1,1 Edytowane 20 Maja 2018 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 20 Maja 2018 Jarku, DZIADEK chce, abyś użył słowa - sterylizacja...A Zbóju dał EOT, więc nie ma o czym polemizowac .... dla mnie expertem jest DZIADEK. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) Czas pasteryzacji konserw liczymy od osiągnięcia temperatury wody ok.100st C i nie nie trzeba do tego szybkowaru .Dlatego liczymy od zagotowania wody - z prostej przyczyny , bo dojście do temp. 100 st C u jednych może wynosić 30 min a u innych 60 min . Cały czas pytasz o pasteryzację więc odpowiadam w tym temacie . A może Tobie chodzi o sterylizację konserw. Edytowane 20 Maja 2018 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) Dziadku, pytam o to co opisuje Robert Winckiewicz, czyli Bejot . Przeczytaj dokładnie opis i ew. odpowiedz. Czy Bejot uczy nas prawidłowo, czy może napisany przez niego tekst jest niezgodny z obowiązującą zasadą i normą ? Jeżeli opis jest nieprawidłowy to nie powinniśmy chyba z niego korzystać ? "Konserwy należy pasteryzować lub sterylizować. Ja użyłem szybkowaru. Wg. zapewnień producenta temperatura wewnątrz powinna osiągnąć 105st. C. Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas. Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu ok. 5cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas." Odpowiedz tylko TAK, jeżeli opis jest właściwy, lub NIE jeżeli metoda jest nieprawidłowa. Dziękuję . Ps. Jumbo, przecież nigdy nie wątpiłem w wiedzę Dziadka, jak też wszystko czego Dziadek nas uczy, i myślę że tak pozostanie, ale jak widzisz Dziadek chciał się dziś trochę ze mną podroczyć, więc czemu nie . Ważne aby wszystko było miło i bez stressu . Pozdrawiam . Edytowane 20 Maja 2018 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 20 Maja 2018 Opisane jest prawidłowo konserwy można pasteryzować lub sterylizować. Przy pasteryzacji lub sterylizacji czas liczymy od temperatury zalecanej. Przy pasteryzacji od temperatury ok.100 st C. Przy sterylizacji od 115 do 121 st. C . W turku od 115 st C zawór gotowania upuszcza nadmiar pary i od tego momentu momentu powinniśmy liczyć czas i określić ile czasu potrzeba na osiągnięcie zakładanej temperatury w konserwie. Inne metody liczenia mogą być zawodne bo wystarczy że będzie więcej wody lub mniejszy płomień i czas dojścia do temp 115 st C może być o wiele dłuższy. Popatrz na tabelę ile czasu konserwa przebywała w temp. 121-122 by wewnątrz osiągnęła temperaturę121 st C. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 20 Maja 2018 Dzięki Dziadku, dusza ma doznała pełnej satysfakcji .Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
09042 Opublikowano 20 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 20 Maja 2018 Czy zakupiłeś ten gruszkowy kształt czy prosty? Masz może link jaki dokładnie kupiłeś model też chyba mi wystarczyło by te 13L.ale szerokość podstawy mają 20cm a u ciebie jest jak by większa 24cm czy to podstawy dna masz tak czy górnego rantu? Prosty . Średnica przy dnie jest mniejsza , ale wkładam kratke silikonowa o wysokości 1cm.Wygład jak niżej.Aukcja http://allegro.pl/szybkowar-13-l-garnek-turecki-indukcja-hascevher-i7044474030.html#thumb/1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 21 Maja 2018 Czy zakupiłeś ten gruszkowy kształt czy prosty? Masz może link jaki dokładnie kupiłeś model też chyba mi wystarczyło by te 13L.ale szerokość podstawy mają 20cm a u ciebie jest jak by większa 24cm czy to podstawy dna masz tak czy górnego rantu? Prosty . Średnica przy dnie jest mniejsza , ale wkładam kratke silikonowa o wysokości 1cm.Wygład jak niżej.Aukcja http://allegro.pl/szybkowar-13-l-garnek-turecki-indukcja-hascevher-i7044474030.html#thumb/1 krystian ten filmik co Ci przesłałam dotyczy takiego szybkowaru https://hascevher.pl/szybkowar-gastro-17L-hascevherw linku masz dane techniczne ( mam identyczny) a tutaj dokładna instrukcja obsługi, może się komuś przyda https://hascevher.pl/upload/instrukcja_obslugi_szybkowar.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) a tutaj dokładna instrukcja obsługi, może się komuś przyda https://hascevher.pl/upload/instrukcja_obslugi_szybkowar.pdfDziękuję Alinka Edytowane 22 Maja 2018 przez EAnna Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 22 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 22 Maja 2018 Co do czytania danych technicznych, to wkleiłem instr. "turka" gdzie pisze że ciśn. robocze to 1.10 Bar. Niestety post wyparował w gorącej atmosferze gryzienia się po kostkach. Miałem już nic nie pisać w temacie, Niestety tu Zbój ma rację, a szkoda. Lepiej czytać, bo czasami coś mądrego się między wierszami znajdzie, niż wdawać się w pyskówki. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15074-zakup-szybkowaru/page/20/#findComment-598574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.