marta1982 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2015 Witam szanownych forumowiczów.Wczoraj dostałam całego dzika już rozebranego. Nie wiem jak się za niego wziąć.Proszę o pomoc ewentualnie o jakieś przepisy co i jak na wyroby.Niestety nie mam az tak dużego doświadczenia, a przepisów jest tyle że się pogubiłam. z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Poza zapoznaniem się z działem Dziczyzna, proponuje kontakt z: Koleżanką Chudziak, Koleżanką EAnna, Kolegą Pis'em i innymi, których nicki znajdziesz w podanym dziale.Dodatkowo, mam dla Ciebie gratkę w postaci 2 filmów dotyczących obróbki i przetwarzania mięsa z dziczyzny: 1. http://rapidshare.com/share/DAEA107BC1842083D81353DBA08110DE2. http://rapidshare.com/share/C94AAFA4853534C40BD83696359208DC Proponowane pliki są obrazami oryginalnych płyt, więc wystarczy zgrać je na dysk i nagrać na płyty. Każdy zajmuje jedna płytę DVD. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-402984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lutego 2015 Tak może nie w temacie , ale podpytaj czy był badany na włośnice (oczywiście powinien) oczywiście powinien być ale życie to życiejak nie był to trzeba dać mięso do badania (do weterynarza) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-403002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marta1982 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Lutego 2015 Do badania mięso już poszło. Więc jak coś to wyjdzie.Mam jedynie problem na co to przerobić. Już znalazłam przepis na pasztet to dzisiaj cos będę mogła zrobić. U mnie dzieci uwielbiają kiełbasy szynkowe. Tylko nie wiem czy mięso z dzika się na nie nadaje, jaki jest przepis (nieskomplikowany) i czy już na tym weekendzie będę mogła je zrobić.Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-403008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Lutego 2015 To są wyroby, jakie robiono w SDM na ostatnim naszym kursie Dziczyzna: 1. Kiełbasa gruba2. Kiełbasa cienka3. Wędzonki4.Wyroby podrobowe: pasztet , salceson5. Smalec z przyprawami Skontaktuj się z Bagno lub Dziadkiem i na pewno podpowiedzą Ci jak zagospodarować mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-403011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marta1982 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lutego 2015 Dzięki za informacje. Już się skontaktowałem i czekam na ewentualną odpowiedź. Jeżeli natomiast ktoś mógłby wrzucić sprawdzone i nie skomplikowane przepisy to bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-403055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aaaromi Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Maja 2015 U mnie czasem z dzika robiny kiełbasę, tzn robi ją nasz zaprzyjaźniony masarz wiejski. Proporcje to dzik 60-70% oraz podgardle wieprzowe, boczek wp. 30-40%. Jednak częściej mięso klasyfikujem ( pieczeń-gulasz-mielone ) i takie mrozimy.Co robimy z mięsa klasyfikowanego dalej chyba nie muszę tłumaczyć. Powiem tylko, że trzeba przyprawiać jak wieprzowinę a smak jest niebiański. Dodam jeszcze, żeby ci co nie wiedzą też wiedzieli. Dziczyzna nie psuję się tak szybko jak wieprzowina ze sklepu. Dziczyzna może sobie leżeć dwie doby w kuchni na stole i nic jej nie jest, czego na pewno nie można powiedzieć o kupnym schabie przechowywanym w podobnych warunkach.My kupujemy całego dzika, po rozbiorze gotujemy kości i obieramy z nich mięso, które posłuży nam do pierogów, krokietów itp.Wątróbka po moczeniu w mleku i dalszej standardowej obróbce jest przepyszna.Pozdrawiami polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-425527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Maja 2015 My kupujemy całego dzika, po rozbiorze gotujemy kości i obieramy z nich mięso, które posłuży nam do pierogów, krokietów itp A ja z tego robię pyszną wątrobiankę podwędzaną, albo pasztet. Zajrzyj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/page-3?do=findComment&comment=391967 może coś sobie jeszcze wybierzecie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-425536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Dzisiaj kolega (świeżo upieczony mysliwy) obdarzył mnie nogą z dzika. Ot tak porostu, bez uprzedzenia.Zrób z tego coś, połowa twoja i pojechał.Robię bez problemu wędzonki, ale wieprzowe. Powiecie poszukaj, szukanie nie boli, wiem, ale rekin w wyszukiwaniu przepisów nie jestem, nie przekopie przez nockę wszystkiego. Dziczyzny nigdy nie robiłem.Wielkie toto nie jest, raptem 5100.W Akademii Dziadka są wersje w całości - wędzone na zimno.Jakie macie zdanie w temacie Czy można rozebrać i i dalej jak z wieprzową w całości, lub częściach zapeklować na mokro, wędzić 50-55, parzyć ?Czy koniecznie jest (jak w kilku przeczytanych przepisach) dawanie przypraw do solanki, nie jestem fanem przypraw w solance, wole czysty smak mięsa.Czy bezwzglednie w całości i na zimno jak w ADProszę, podpowiecie cos, kazda rada, uwaga bezcenna Edytowane 22 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Lutego 2018 Jeżeli nie masz doświadczenia z przerobem dziczyzny to proponuję kiełbasę dziczo-wieprzową w kiełbaśnicach.Całą szynkę wędzoną też można zrobić ale jest to już pewną sztuka.Najpewniejsze jest przeznaczenie mięsa na dania obiadowe; pieczeń, gulasz Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Lutego 2018 Na pewno mięso było badane, ale nic o tym nie piszesz. A to jest najwazniejsze! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgodze sie z EAnna, kielbasa to dzik i boczek albo podgardle wp. Obiadek czy szynka troche za sucha Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Lutego 2018 Na pewno mięso było badane, ale nic o tym nie piszesz. A to jest najwazniejsze! Mimo słusznego wieku w partyzantce nie bylem To oczywista oczywistość że badane[Dodano: 22 lut 2018 - 21:51]Ok będzie kiełbasa Kopie po necie i nic konkretnego nie mam, dzik (noga raczej nóżka) i wieprzowina. Tak mnie naszłoCo sądzicie 50/50 z II wieprzową (tłusty boczek/karkówka czy podgardle) przyprawy z podwawelskiej. I dzik na szarpakuII 8-10 dodawać III ?Parzyć czy podpiekać w kierunku suchej Kurka wodna "0" doświadczenia z dzikiem. Z dzika pamiętam tylko piosenkę z Akademii Pana Kleksa i sąsiada co rozwalił Poldka przy bliskim spotkaniu I stopnia z dzikiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Lutego 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lutego 2018 (edytowane) Ma ktoś przepis na karczek wędzony z dzika czy robić go jak wieprzowy ? Edytowane 28 Lutego 2018 przez fikaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-590344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lutego 2018 Jak wieprzowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-590364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Listopada 2019 Mrożone mięso z dzika i jelenia. Czy po rozmrożeniu w lodówce pokroić i zapeklować na kiełbasę czy zmielić i zapeklować ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-646748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Listopada 2019 Czy po rozmrożeniu w lodówce pokroić i zapeklować na kiełbasę czy zmielić i zapeklować ? Pokroić i zapeklować 48 h a później zmielić . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-646764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Listopada 2019 Dziękuję, tak chciałem zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-646765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.