Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Wczoraj dostałam całego dzika już rozebranego. Nie wiem jak się za niego wziąć.

Proszę o pomoc ewentualnie o jakieś przepisy co i jak na wyroby.

Niestety nie mam az tak dużego doświadczenia, a przepisów jest tyle że się pogubiłam.

 

z góry dziękuję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/
Udostępnij na innych stronach

Poza zapoznaniem się z działem Dziczyzna, proponuje kontakt z: Koleżanką Chudziak, Koleżanką EAnna, Kolegą Pis'em i innymi, których nicki znajdziesz w podanym dziale.

Dodatkowo, mam dla Ciebie gratkę w postaci 2 filmów dotyczących obróbki i przetwarzania mięsa z dziczyzny:

 

1. http://rapidshare.com/share/DAEA107BC1842083D81353DBA08110DE

2. http://rapidshare.com/share/C94AAFA4853534C40BD83696359208DC

 

Proponowane pliki są obrazami oryginalnych płyt, więc wystarczy zgrać je na dysk i nagrać na płyty. Każdy zajmuje jedna płytę DVD.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-402984
Udostępnij na innych stronach

Tak może nie w temacie , ale podpytaj czy był badany na włośnice (oczywiście powinien) 


oczywiście powinien  być ale życie to życie


jak nie był to trzeba dać mięso  do badania (do weterynarza)  

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-403002
Udostępnij na innych stronach

Do badania mięso już poszło. Więc jak coś to wyjdzie.

Mam jedynie problem na co to przerobić. Już znalazłam przepis na pasztet to dzisiaj cos będę mogła zrobić.

 

U mnie dzieci uwielbiają kiełbasy szynkowe. Tylko nie wiem czy mięso z dzika się na nie nadaje, jaki jest przepis (nieskomplikowany) i czy  już na tym weekendzie będę mogła je zrobić.

Dzięki za odpowiedzi.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-403008
Udostępnij na innych stronach

To są wyroby, jakie robiono w SDM na ostatnim naszym kursie Dziczyzna:

 

1. Kiełbasa gruba
2. Kiełbasa cienka
3. Wędzonki
4.Wyroby podrobowe: pasztet , salceson
5. Smalec z przyprawami

 

Skontaktuj się z Bagno lub Dziadkiem i na pewno podpowiedzą Ci jak zagospodarować mięso.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-403011
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za informacje. Już się skontaktowałem i czekam na ewentualną odpowiedź. Jeżeli natomiast ktoś mógłby wrzucić sprawdzone i nie skomplikowane przepisy to bardzo proszę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-403055
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

U mnie czasem z dzika robiny kiełbasę, tzn robi ją nasz zaprzyjaźniony masarz wiejski. Proporcje to dzik 60-70% oraz podgardle wieprzowe, boczek wp. 30-40%. Jednak częściej mięso klasyfikujem ( pieczeń-gulasz-mielone ) i takie mrozimy.Co robimy z mięsa klasyfikowanego dalej chyba nie muszę tłumaczyć. Powiem tylko, że trzeba przyprawiać jak wieprzowinę a smak jest niebiański. Dodam jeszcze, żeby ci co nie wiedzą też wiedzieli. Dziczyzna nie psuję się tak szybko jak wieprzowina ze sklepu. Dziczyzna może sobie leżeć dwie doby w kuchni na stole i nic jej nie jest, czego na pewno nie można powiedzieć o kupnym schabie  przechowywanym w podobnych warunkach.

My kupujemy całego dzika, po rozbiorze gotujemy kości i obieramy z nich mięso, które posłuży nam do pierogów, krokietów itp.

Wątróbka po moczeniu w mleku i dalszej standardowej obróbce jest przepyszna.

Pozdrawiami polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-425527
Udostępnij na innych stronach

My kupujemy całego dzika, po rozbiorze gotujemy kości i obieramy z nich mięso, które posłuży nam do pierogów, krokietów itp

 

 

A ja z tego robię pyszną wątrobiankę podwędzaną, albo pasztet. Zajrzyj  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/page-3?do=findComment&comment=391967  może coś sobie jeszcze wybierzecie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-425536
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
:rolleyes:

Dzisiaj kolega (świeżo upieczony mysliwy) obdarzył mnie nogą z dzika. Ot tak porostu, bez uprzedzenia.

Zrób z tego coś, połowa twoja i pojechał.

Robię bez problemu wędzonki, ale wieprzowe. Powiecie poszukaj, szukanie nie boli, wiem, ale rekin w wyszukiwaniu przepisów nie jestem, nie przekopie przez nockę wszystkiego. Dziczyzny nigdy nie robiłem.

Wielkie toto nie jest, raptem 5100.

W Akademii Dziadka są wersje w całości - wędzone na zimno.

Jakie macie zdanie w temacie 

Czy można rozebrać i i dalej jak z wieprzową w całości, lub częściach  zapeklować na mokro, wędzić 50-55, parzyć ?

Czy koniecznie jest (jak w kilku przeczytanych przepisach) dawanie przypraw do solanki, nie jestem fanem przypraw w solance, wole czysty smak mięsa.

Czy bezwzglednie w  całości i na zimno jak w AD

Proszę, podpowiecie cos, kazda rada, uwaga bezcenna  :rolleyes:

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589771
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie masz doświadczenia z przerobem dziczyzny to proponuję kiełbasę dziczo-wieprzową w kiełbaśnicach.

Całą szynkę wędzoną też można zrobić ale jest to już pewną sztuka.

Najpewniejsze jest przeznaczenie mięsa na dania obiadowe; pieczeń, gulasz

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589786
Udostępnij na innych stronach

Na pewno mięso było badane, ale nic o tym nie piszesz. A to jest najwazniejsze!

 

 

 

Mimo słusznego wieku w partyzantce nie bylem  :tongue:

To oczywista oczywistość że badane

[Dodano: 22 lut 2018 - 21:51]

Ok  będzie kiełbasa  :)
 Kopie po necie i nic konkretnego nie mam, dzik (noga raczej nóżka) i wieprzowina. Tak mnie naszło
Co sądzicie 50/50 z II wieprzową (tłusty boczek/karkówka czy podgardle) przyprawy z podwawelskiej.
 
I dzik na szarpaku
II 8-10 
 
dodawać III ?
Parzyć czy podpiekać w kierunku suchej 
 
Kurka wodna "0" doświadczenia z dzikiem.  :facepalm:
Z dzika pamiętam tylko piosenkę z Akademii Pana Kleksa i sąsiada co rozwalił Poldka przy bliskim spotkaniu I stopnia z dzikiem 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589792
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-589797
Udostępnij na innych stronach

Jak wieprzowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-590364
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Czy po rozmrożeniu w lodówce pokroić i zapeklować na kiełbasę czy zmielić i zapeklować ?

 

Pokroić i zapeklować 48 h a później zmielić .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15108-co-zrobi%C4%87-z-dzikiem/#findComment-646764
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.