eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Nie mam dostepu do krowiego mleka, czy takie kupne sie nadaje, nie zalezy mi bardzo na maselku , ale maslanki i smietany to bardzo bym chciala miec do mojego uzytku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Co do Twojego pytania, to z mleka kupnego pasteryzowanego nie zdejmiesz śmietany, bo się ona nie wydziela z niego. Możesz kupić śmietanę pasteryzowaną i z niej spróbować zrobić masło. Na pewno wyjdzie.Zauważyłem, że mieszkasz we Włoszech, jest tam dużo krów i bawołów wodnych, które dają dobre mleko, spróbuj poszukać gdzieś na wsi. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez abratek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Tutaj gdzie ja mieszkam to maja przewaznie owce , a mleko krowie to widze tylko w sklepie, ale mnie nie zalezy na masle ,tylko na smietanie i maslance Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Stycznia 2014 maslanceBez masła jej nie będzie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Kostek dobrze prawi, no bo jak maślanka jak masła się nie robiło. Nie mniej mądrzyć się tu za bardzo nie chcę, ale z tego co słyszałem to z owczego mleka tez śmietanę można ściągać?Przecztać także warto.http://www.zywienieczlowieka.pl/index.php?p=1_26_Mleko-owcze Edytowane 23 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Masz racje kostek61 , ten deszcz od 4 dni ,to troche przytepia umysl swerige 2, dla mnie mleko owcze to ma taki dziwny zapach ze nawet go sie nie napije Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) No na to Elu to już Ci nic nie pomożemy. Ja np. mleko uwielbiam w każdej postaci, lecz tylko krowie niestety, i koziego też nie piję bo mi nie pasi, a z owczego, tylko bryndzę i oscypki kocham.. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Stycznia 2014 kurcze szkoda ze nie pomyslalam ze mozna zrobic ze smietany maslo bo wczoraj wylalam caly litr smietany Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Stycznia 2014 electra , no i jeszcze filiżankę pysznej maślanki byś miała. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Pewnie za szybkie podgrzewanie bezpośrednio na ogniu. Lepiej podgrzać w kąpieli wodnej.A czas i temperatura (2 minuty, 75 stopni) są w porządku?Powtórzę drugie pytanie. Czy pasteryzując mleko przed odstawieniem na śmietanę, śmietana się wytworzy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Tutaj można poczytać jak zrobić masło w warunkach domowych . http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/maslo-domowe/1574-maslo-jak-je-zrobic-w-warunkach-domowych Warto zaglądać na stronę główną WD . Pozdrawiam Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Dzięki Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Czy pasteryzując mleko przed odstawieniem, smietana się wytworzy? Jeżeli nie jest to mleko homogenizowane to tak.Po pasteryzacji mleka należy szybko je schłodzić i pozostawić w chłodzie pod przykryciem na dwa dni. Odstana śmietanka będzie słodka i gęsta. Można z niej robić masło po podniesieniu temperatury do ok.12 st.C A czas i temperatura (2 minuty, 75 stopni) są w porządku? Tak. To jest w porządku. Przyczyną niepowodzenia był stan bakteriologiczny pasteryzowanej śmietanki. A może to już była śmietana?Nie mam dostepu do krowiego mleka, czy takie kupne sie nadaje, nie zalezy mi bardzo na maselku , ale maslanki i smietany to bardzo bym chciala miec do mojego uzytku Współczesne mleko sprzedażne jest nie tylko pasteryzowane ale i homogenizowane. Ten ostatni zabieg technologiczny zapobiega właśnie oddzielaniu się tłuszczu/śmietany od mleka. Pozostaje Ci śmietanka sklepowa. Dobrze byłoby, żeby była czysta, bez dodatków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-329297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luiza Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) Kiedyś gonzo przywióżł 30l mleka.Ma taki fajny baniak , przezroczysty z kranikiem.Postanowił odebrać śmietanę metodą podstojową.Sam się zdziwił - z 30l mleka odebrałprawie 8l śmietany.Czerwona strzałka pokazuje granicę - śmietana/mleko Edytowane 3 Maja 2014 przez Luiza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-349895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 31 Stycznia 2016 a ja mam pytanie związane z zakwaszeniem śmietany którą zebrałam z mleka,na stronie agrovisu polecają pasteryzację i dodatek Flora Danica lub ALPHA W warunkach domowych i fermowych wystarczy podgrzanie śmietanki do temperatury 85o ÷ 90°C, przetrzymanie w tej temperaturze przez 3 ÷ 5 minut, następnie schłodzenie do około 20°C. *Następnie śmietankę należy zaszczepić kulturami Flora Danica lub ALPHA, w takiej ilości, aby uzyskać skrzep w temperaturze 20°C po około 16 ÷ 18 godzinach. W takich warunkach uzyskamy śmietanę gęstą i bardzo aromatyczną. Dodane kultury bardzo starannie wymieszać, ponieważ w śmietance rozpuszczają się one wolniej niż w mleku. nie mam ani ALPHA ani Flora danica,ale przeglądając skład: ALPHA:składa się 2/3 z bakterii homofermentatywnych (czysto kwaszących) oraz w 1/3 z bakterii heterofermentatywnych (aromatyzujących) - Lactococcus lactis i cremoris, Lactococcus lactis var. diacetilactis, Leuconostoc cremoris, Leuconostoc mesenteroïdes FLORA danicas. lactis, s. cremoris, s. lactis biovar diacetylactis, m.s. cremoris zastanawiam się czy nie mogłabym użyć OMEGA skład: Kultura składa się ze szczepów bakterii mezofilnych heterofermentatywnych i homofermentatywnych. Niewielki dodatek termofilnych.Lactococcus lactis i cremoris, Lactococcus lactis var. diacetilactis, Leuconostoc cremoris (to samo co ALPHA) Lactococcus Thermophilus (tego nie ma ALPHA) jak myślicie? uda się? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-472303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Użyj Szczepionki "Omega". Można pość do sklepu, kupić śmietanę z żywymi kulturami bakterii dodać łyżkę lub więcej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-472331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 31 Stycznia 2016 omega już w użyciu,Wiedziałam, że mogę zaszczepić zwykła śmietaną,Ale chciałam bakteriami.Tak mi się wydawało że omega będzie ok,I tak też zrobiliśmy.Wyniki opiszę ^^ Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-472360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 1 Lutego 2016 Można użyć szczepionki Omega, jednakże ta szczepionka w przeciwieństwie do szczepionki Alpha, zawiera głównie szczepy bakterii homofermentatywne. Innymi słowy wytwarza się jeden produkt głównie z cukru mlecznego, laktozą zwanym, jakim jest kwas mlekowy. W szczepionce Alpha są bakterie heterofermentatywne. Oprócz kwasu mlekowego, wytwarzają się inne związki chemiczne na przykład: diacetyl, jest on odpowiedzialny za maślany smak. Czyli ogólnie możesz, ale lepiej Alphą. Śmietaną możesz, ale nie można w nieskończoność, bo przedostaje się coraz więcej niechcianych bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-472482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Lutego 2016 szybka relacja - wyszło super!mogłam przetrzymać w temp pokojowej dłużej,bo nie była supergęsta,ale smak na pięć! tak będę robiła, no chyba że alphy się dorobię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-474015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 29 Lutego 2016 Jestem prostą wiejską dziewczyną i u mnie śmietana kwasi się sama Zimą zostawiam około łyżkę lub dwie śmietany na garnek 4 litrowy, a latem sama się lepiej kwasi.Pasteryzowanie śmietanki na masło wydaje mi się ciekawym pomysłem, ale tutaj też mam problem, że musiałbym pasteryzować codziennie małe parte, aż uzbieram tyle, żeby mi się opłacało odpalać maśniczkę, bo do machania słoikiem nie ma chętnych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Lutego 2016 Ja masło robię zwykłym mikserem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) u mnie śmietana kwasi się samaI tak trzymaj !!!Zarówno kwaśna, surowa śmietana jak i masło z niej zrobione są wg mnie nie tylko najwartościowsze ale i najsmaczniejsze.Masło z surowej śmietany - pod warunkiem, że jest bardzo dobrze wypłukane - zawiera taką głębię smaku i aromaty, jakich nigdy nie znajdzie się w maśle ze śmietanki po pasteryzacji.Takie surowe produkty, bogate w enzymy są produktami leczniczymi. Edytowane 29 Lutego 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 29 Lutego 2016 (edytowane) Tak,kol. Eanna mądrze prawi, jak zawsze. Nie pasteryzujcie śmietany. Żywność surowa jest najzdrowsza. Edytowane 29 Lutego 2016 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 29 Lutego 2016 Aksamit a kto jest Wanna - czy nie chodziło Ci o EAnna Beatag a czy możesz napisać coś więcej o mikserze i maśle - ostatnio koledzy tak klepali butelki - że aż żal było jak się męczą - ale masełko dawało radę Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 29 Lutego 2016 Tak, poprawiłem właśnie. Śmietanę schłodzoną dobrze, a następnie ogrzaną do ok. 12 stopni możesz zmiksować w mikserze i też wyjdzie masło. Później dobrze jest wygnieść je, o czym wspomniała Eanna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.