Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam dostepu do krowiego mleka, czy takie kupne sie nadaje, nie zalezy mi bardzo na maselku , ale maslanki i smietany to bardzo bym chciala miec do mojego uzytku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328833
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Co do Twojego pytania, to z mleka kupnego pasteryzowanego nie zdejmiesz śmietany, bo się ona nie wydziela z niego. Możesz kupić śmietanę pasteryzowaną i z niej spróbować zrobić masło. Na pewno wyjdzie.

Zauważyłem, że mieszkasz we Włoszech, jest tam dużo krów i bawołów wodnych, które dają dobre mleko, spróbuj poszukać gdzieś na wsi. 

Edytowane przez abratek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328842
Udostępnij na innych stronach

Tutaj gdzie ja mieszkam to maja przewaznie owce , a mleko krowie to widze tylko w sklepie, ale mnie nie zalezy na masle ,tylko na smietanie i maslance ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328860
Udostępnij na innych stronach

maslance

Bez masła jej nie będzie :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328864
Udostępnij na innych stronach

Kostek dobrze prawi, no bo jak maślanka jak masła się nie robiło. Nie mniej mądrzyć się tu za bardzo nie chcę, ale z tego co słyszałem to z owczego mleka tez śmietanę można ściągać?

Przecztać także warto.

http://www.zywienieczlowieka.pl/index.php?p=1_26_Mleko-owcze

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328865
Udostępnij na innych stronach

Masz racje kostek61 , ten deszcz od 4 dni ,to troche przytepia umysl :facepalm:


swerige 2, dla mnie mleko owcze to ma taki dziwny zapach ze nawet go sie nie napije :(:facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328866
Udostępnij na innych stronach

No na to Elu to już Ci nic nie pomożemy. Ja np. mleko uwielbiam w każdej postaci, lecz tylko krowie niestety, i koziego też nie piję bo mi nie pasi, a z owczego, tylko bryndzę i oscypki kocham..

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328867
Udostępnij na innych stronach

kurcze szkoda ze nie pomyslalam ze mozna zrobic ze smietany maslo bo wczoraj wylalam caly litr smietany  :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328889
Udostępnij na innych stronach

Pewnie za szybkie podgrzewanie bezpośrednio na ogniu. Lepiej podgrzać w kąpieli wodnej.

A czas i temperatura (2 minuty, 75 stopni) są w porządku?

Powtórzę drugie pytanie. Czy pasteryzując mleko przed odstawieniem na śmietanę, śmietana się wytworzy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328923
Udostępnij na innych stronach

 Tutaj można poczytać jak zrobić masło w warunkach domowych  .     http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/maslo-domowe/1574-maslo-jak-je-zrobic-w-warunkach-domowych 

 

 Warto zaglądać na stronę główną WD  .

  Pozdrawiam

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-328925
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy pasteryzując mleko przed odstawieniem, smietana się wytworzy?

Jeżeli nie jest to mleko homogenizowane to tak.

Po pasteryzacji mleka należy szybko je schłodzić i pozostawić w chłodzie pod przykryciem na dwa dni. Odstana śmietanka będzie słodka i gęsta. Można z niej robić masło po podniesieniu temperatury do ok.12 st.C

 

A czas i temperatura (2 minuty, 75 stopni) są w porządku?

Tak. To jest w porządku. Przyczyną niepowodzenia był stan bakteriologiczny pasteryzowanej śmietanki. A może to już była śmietana?


Nie mam dostepu do krowiego mleka, czy takie kupne sie nadaje, nie zalezy mi bardzo na maselku , ale maslanki i smietany to bardzo bym chciala miec do mojego uzytku :)

Współczesne mleko sprzedażne jest nie tylko pasteryzowane ale i homogenizowane. 

Ten ostatni zabieg technologiczny zapobiega właśnie oddzielaniu się tłuszczu/śmietany od mleka. 

Pozostaje Ci śmietanka sklepowa. Dobrze byłoby, żeby była czysta, bez dodatków.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-329297
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kiedyś gonzo przywióżł 30l mleka.Ma taki fajny baniak , przezroczysty z kranikiem.Postanowił odebrać śmietanę metodą podstojową.Sam się zdziwił - z 30l mleka odebrałprawie 8l śmietany.Czerwona strzałka pokazuje  granicę - śmietana/mleko

post-50059-0-12877800-1399156621_thumb.jpg

post-50059-0-19399300-1399157114_thumb.jpg

post-50059-0-35688500-1399157142_thumb.jpg

Edytowane przez Luiza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-349895
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

a ja mam pytanie związane z zakwaszeniem śmietany którą zebrałam z mleka,

na stronie agrovisu polecają pasteryzację i dodatek Flora Danica lub ALPHA

 

W warunkach domowych i fermowych wystarczy podgrzanie śmietanki do temperatury 85o ÷ 90°C, przetrzymanie w tej temperaturze przez 3 ÷ 5 minut, następnie schłodzenie do około 20°C. *

Następnie śmietankę należy zaszczepić kulturami Flora Danica lub ALPHA, w takiej ilości, aby uzyskać skrzep w temperaturze 20°C po około 16 ÷ 18 godzinach. W takich warunkach uzyskamy śmietanę gęstą i bardzo aromatyczną. Dodane kultury bardzo starannie wymieszać, ponieważ w śmietance rozpuszczają się one wolniej niż w mleku.

 

 

 

nie mam ani ALPHA ani Flora danica,

ale przeglądając skład:

 

ALPHA:

składa się 2/3 z bakterii homofermentatywnych (czysto kwaszących) oraz w 1/3 z bakterii heterofermentatywnych (aromatyzujących) - Lactococcus lactis i cremoris, Lactococcus lactis var. diacetilactis, Leuconostoc cremoris, Leuconostoc mesenteroïdes

 

 

FLORA danica

s. lactis, s. cremoris, s. lactis biovar diacetylactis, m.s. cremoris

 

 

zastanawiam się czy nie mogłabym użyć OMEGA 

skład:
 Kultura składa się ze szczepów bakterii mezofilnych heterofermentatywnych i homofermentatywnych. Niewielki dodatek termofilnych.
Lactococcus lactis i cremoris, Lactococcus lactis var. diacetilactis, Leuconostoc cremoris (to samo co ALPHA) 
Lactococcus Thermophilus (tego nie ma ALPHA)

 

 

 

jak myślicie? uda się?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-472303
Udostępnij na innych stronach

Użyj Szczepionki "Omega". Można pość do sklepu, kupić śmietanę z żywymi kulturami bakterii dodać łyżkę lub więcej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-472331
Udostępnij na innych stronach

:) omega już w użyciu,

Wiedziałam, że mogę zaszczepić zwykła śmietaną,

Ale chciałam bakteriami.

Tak mi się wydawało że omega będzie ok,

I tak też zrobiliśmy.

Wyniki opiszę ^^

 

Dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-472360
Udostępnij na innych stronach

Można użyć szczepionki Omega, jednakże ta szczepionka w przeciwieństwie do szczepionki Alpha, zawiera głównie szczepy bakterii homofermentatywne. Innymi słowy wytwarza się jeden produkt głównie z cukru mlecznego, laktozą zwanym, jakim jest kwas mlekowy. W szczepionce Alpha są bakterie heterofermentatywne. Oprócz kwasu mlekowego, wytwarzają się inne związki chemiczne na przykład: diacetyl, jest on odpowiedzialny za maślany smak. 

Czyli ogólnie możesz, ale lepiej Alphą.

 

Śmietaną możesz, ale nie można w nieskończoność, bo przedostaje się coraz więcej niechcianych bakterii.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-472482
Udostępnij na innych stronach

szybka relacja - wyszło super!

mogłam przetrzymać w temp pokojowej dłużej,

bo nie była supergęsta,

ale smak na pięć!

 

tak będę robiła, no chyba że alphy się dorobię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-474015
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jestem prostą wiejską dziewczyną i u mnie śmietana kwasi się sama :D Zimą zostawiam około łyżkę lub dwie śmietany na garnek 4 litrowy, a latem sama się lepiej kwasi.

Pasteryzowanie śmietanki na masło wydaje mi się ciekawym pomysłem, ale tutaj też mam problem, że musiałbym pasteryzować codziennie małe parte, aż uzbieram tyle, żeby mi się opłacało odpalać maśniczkę, bo do machania słoikiem nie ma chętnych. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480889
Udostępnij na innych stronach

u mnie śmietana kwasi się sama

I tak trzymaj !!!

Zarówno kwaśna, surowa śmietana jak i masło z niej zrobione są wg mnie nie tylko najwartościowsze ale i najsmaczniejsze.

Masło z surowej śmietany - pod warunkiem, że jest bardzo dobrze wypłukane - zawiera taką głębię smaku i aromaty, jakich nigdy nie znajdzie się w maśle ze śmietanki po pasteryzacji.

Takie surowe produkty, bogate w enzymy są produktami leczniczymi.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480895
Udostępnij na innych stronach

Tak,kol. Eanna mądrze prawi, jak zawsze. :)

Nie pasteryzujcie śmietany. Żywność surowa jest najzdrowsza. ;)

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480906
Udostępnij na innych stronach

Aksamit a  kto jest Wanna - czy nie chodziło Ci o EAnna  :laugh:  :D  :clap:

 

Beatag a czy możesz napisać coś więcej o mikserze i maśle - ostatnio koledzy tak klepali butelki - że aż żal było jak się męczą - ale masełko dawało radę 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480912
Udostępnij na innych stronach

Tak, poprawiłem właśnie.

 

Śmietanę schłodzoną dobrze, a następnie ogrzaną do ok. 12 stopni możesz zmiksować w mikserze i też wyjdzie masło. Później dobrze jest wygnieść je, o czym wspomniała Eanna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1512-jak-z-mleka-pozyska%C4%87-%C5%9Bmietan%C4%99/page/3/#findComment-480914
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.