Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Solomierz
#1
Napisano 29 kwi 2009 - 16:59
#2
Napisano 29 kwi 2009 - 17:01
#3
Napisano 29 kwi 2009 - 17:07
#4
Napisano 29 kwi 2009 - 17:08
#5
Napisano 29 kwi 2009 - 17:17
Tu http://dodatkimasars....pl/5,Solomierz masz same wkłady.Witam.Może ktoś podpowie mi gdzie mogę kupić wkład do solmierza bo moje drewniane rączki nie podołały i się zbił.Pipeta na szczęście się ostała.Wygląda on bardzo podobnie do wkładu do pomiaru gęstości elektrolitu w akumulatorze.Pozdrawiam.
Ale jest problem :!: , do pipety go nie wsadzisz :shock: :wink: , jeśli już to do menzurki :grin: :wink:
#6
Napisano 29 kwi 2009 - 17:30
#7
Napisano 29 kwi 2009 - 17:32
#8
Napisano 29 kwi 2009 - 17:37
#9
Napisano 29 kwi 2009 - 19:43
Ale ją mam dużą.......... pipetę
Tylko się cieszyć.
..jak się ma dużą pipetę a nie ma gdzie wsadzić, to się nie ma z czego cieszyćNie ma z czego bo nie ma wkładu

#10
Napisano 11 gru 2014 - 11:43
Ostatnio kupiłem sobie solmierz f-y _ GOMAR - WARSZAWA, i co? i d..pa. Zrobiłem solankę , 10l wody i 800 gram peklosoli, co powinno dać solankę około 8% a areometr pokazuje 16%, Co o tym sądzicie?
#11
Napisano 11 gru 2014 - 12:54
Ostatnio kupiłem sobie solmierz f-y _ GOMAR - WARSZAWA, i co? i d..pa. Zrobiłem solankę , 10l wody i 800 gram peklosoli, co powinno dać solankę około 8% a areometr pokazuje 16%, Co o tym sądzicie?
Solomierz również zakupiłem na samym początku i...... po próbach opanowania go skończyło się na ,,tabeli dziadka" i jestem zadowolony. A solomierz leży sobie w szufladzie
#12
Napisano 11 gru 2014 - 13:22
Slonolubny solomierz
#13
Napisano 11 gru 2014 - 23:25
Ostatnio kupiłem sobie solmierz f-y _ GOMAR - WARSZAWA, i co? i d..pa. Zrobiłem solankę , 10l wody i 800 gram peklosoli, co powinno dać solankę około 8% a areometr pokazuje 16%, Co o tym sądzicie?
Ważna jest jeszcze temperatura. Każdy solomierz jest skalibrowany po określoną temp. Może stężenie mierzyłeś w bardzo niskiej temperaturze ? Gęstość wody jest tym większa im niższa jest temperatura.
#14
Napisano 12 gru 2014 - 07:12
Dzięki Pools, też ten fakt dotarł do mnie jak już byłem w mieście, sprawdzę powtórnie za kilka dni.
#15
Napisano 05 mar 2018 - 18:48
Witam!
Zakupiłem solomierz (areometr) wyprodukowany przez zakłady GOMAR Warszawa, skalibrowany w % (0-30) oraz w kg/m3 (0-100).
Przygotowałem solankę: 200ml wody i 20g soli kuchennej po czym zanurzyłem ww. solomierz.
Szok i niedowierzanie, przyrząd pokazał 105kg/m3 a na drugiej skali uwaga 30%!!!
Wymieniłem ten areometr na kolejny, ale tym razem dokonałem pomiaru czystej wody i pokazał 10kg/m3 a na skali procentowej 3% - błąd kalibracji?
I teraz nie wiem która skala odnosi się do solomierza, najprawdopodobniej kg/m3; jeśli tak, to po co komuś solomierz tylko do 10g/l; ewentualnie nie ogarniam skali i należałoby dokonać przeliczenia - jeśli tak, to w jaki sposób?
Proszę o pomoc, bo już nie wiem czy kolejny raz próbować wymiany czy należy go zwrócić bo kosztował całe 34zł - uważam, że to nie mało, ale jakoś nie wierzę w BIOWINA...
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
Sponsor
#16
Napisano 05 mar 2018 - 19:10
Aerometry pominąwszy ich niedokładność przy tanich modelach, są bardzo wrażliwe na temperaturę roztworu.
Tak samo jak pomiar solanki na jajko, po pierwsze świeżość jajka po drugie temperatura roztworu.
Przemyśl zakup czegoś takiego - Refraktometr
Osobiście mam od lat i jestem zadowolony
https://www.amazon.d...=A204Z6DCZ6WEF4
Załączone pliki
Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 05 mar 2018 - 19:17
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: solomierz, peklowanie, solanka, sól, peklosól, soł, areometr
Domowy wyrób wędlin →
Wędzonki →
Boczek peklowany na suchoNapisany przez Kretek11, 10 gru 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Jelita i Dodatki →
PEKLOSÓL - składNapisany przez Muski, 14 gru 2018 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Podstawy technologii →
Peklowanie →
Peklowanie - pytania!!Napisany przez 68romano, 09 gru 2015 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Podstawy technologii →
Peklowanie →
Po peklowaniu psuje mi się szynka w środkuNapisany przez seniorrr3, 14 wrz 2016 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Ryby →
Dorsze - dlaczego wyszły słoneNapisany przez yacek13, 06 kwi 2016 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych