Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Camembert


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#41 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 lut 2016 - 11:15

Powinny się pokryć jeszcze bakteriami różu.

Na moim monitorze już się pokrywają :D

:clap:  



#42 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 01 lut 2016 - 11:16

A no tak delikatnie. :)

Gorszą jakość obrazu mam na komputerze. :)



#43 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 04 mar 2016 - 19:38

serki po miesiącu ładnie porosły białą pleśnią ale dalej trochę twarde, zapach jest, smak się pojawia :)

potrzebne miejsce w "seroinkubatorze"

 

Czy sery zapakować w papier i trzymać w lodowce ?

to można je zapakować i niech sobie dojrzewają już bez dużej wilgoci ?



#44 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 06 mar 2016 - 00:04

zapomniałem pokazać jak wyglądają...

 

Załączony plik  20160305_222116.jpg   29,59 KB   9 Ilość pobrań

 

amatorzy pamiętają o nich więc wolałem zrobić zdjęcia w lodówce nocą :)

 



#45 Light At Dawn

Light At Dawn

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów

Napisano 06 mar 2016 - 00:09

Piękne!
Mają tyle co moje camblusie,
Ile jeszcze musimy czekać?
.... ja juź nie mogę!

Moje są twarde i trochę mnie to martwi :/

#46 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 06 mar 2016 - 11:02

To je daj do cieplejszego - do 13 stopni na tydzień. Zmiękną :)

zzzt: piękna pleśń. Mi nigdy taka nie wyszła :)



#47 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 06 mar 2016 - 18:47

To je daj do cieplejszego - do 13 stopni na tydzień. Zmiękną

ale ja nie muszę już ich wszystkich zjeść :)

chodzi o to czy można je przechowywać w mniejszej wilgotności, zawinięte w pergamin "normalnie" w lodówce...



#48 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 mar 2016 - 20:25

Mogę się mylić, ale myślę, że wypowiedź Perszinga była skierowana do Light at Dawn i Jej twardych serów.

#49 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 08 mar 2016 - 08:10

Nooooom nie mylisz się aksamit :)



#50 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 10 kwi 2016 - 20:29

coś u mnie poszło nie tak...

smak jest podobny, zapach jest podobny ale nie ma "mazistości"

Załączony plik  3.jpg   40,35 KB   7 Ilość pobrań

 

po dwóch miesiącach dalej twardy i po przekrojeniu widoczne oczka...

 

Załączony plik  4.jpg   37,22 KB   7 Ilość pobrań

 

siedzą w lodówce (szuflada ok 10oC) zapakowane w pergamin

chyba zostaną mi tylko do roboty osypiory i koryciny, bo te wychodzą :(

 

 



#51 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 10 kwi 2016 - 21:20

Obstawiam że za mała wilgotność.  :cool:



#52 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 kwi 2016 - 21:35

A na jakie kostki kroisz skrzep?

#53 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 11 kwi 2016 - 12:58

Skłaniam się do za małej wilgotności.



#54 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 15 cze 2016 - 09:20

druga partia (chyba kwietniowa) siedziała stale w lodówce: wilgotność 90% temp 10c   

 

Załączony plik  Bez tytułu.png   769,49 KB   6 Ilość pobrań

 

smak jest, zapach jest, mazistości się pojawiła !

 

i ciekawostka:

robione w lutym w/w zrobiły się twarde i smakują prawie jak gruyere - co raduje małżonkę amatorkę tegoż śmierdziela... :D



#55 patarek

patarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćGorzów Wielkopolski

Napisano 15 cze 2016 - 10:18

Ja tez zrobiłem. Ale co z tego wyjdzie... Nie wiem.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

#56 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 555 postów

Napisano 15 cze 2016 - 12:38

druga partia (chyba kwietniowa) siedziała stale w lodówce: wilgotność 90% temp 10c   

 

attachicon.gifBez tytułu.png

 

smak jest, zapach jest, mazistości się pojawiła !

 

i ciekawostka:

robione w lutym w/w zrobiły się twarde i smakują prawie jak gruyere - co raduje małżonkę amatorkę tegoż śmierdziela... :D

piękna rzecz :clap:



#57 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 22 cze 2016 - 14:46

w/g przepisu agrovisu wersja "miękka"

 

Załączony plik  IMG_20160621_215750.jpg   107,08 KB   9 Ilość pobrań

 

robiony na mleku prosto od krowy, tak że wyszło nawet bez podgrzewania :)

szybko dojrzał, mazisty jak aż miło, trochę mniej pleśni na skórce, środek mocniej żółty

 



#58 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2738 postów

Napisano 24 cze 2016 - 14:15

Bardzo ładny przekrój. Ile dojrzewał i w jakich warunkach ?



#59 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 01 lip 2016 - 15:19

Ile dojrzewał i w jakich warunkach ?

 

majowy, chlebak lodówce, wilgotność 90%, temp 10c

 

a ten chyba luty, ekstramazisty :)

 

Załączony plik  Bez tytułu.jpg   43,66 KB   9 Ilość pobrań

 

jedna strona jak by wyschła lub niedojrzała (na zdjęciu dolna)

ser był obracany co kilka dni

 

ps

czy lodówkę w której siedzą pleśniaki powinienem "odkazić" przed włożeniem do niej mięsa na peklowanie ?


Użytkownik zzzt edytował ten post 01 lip 2016 - 15:25


#60 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 01 lip 2016 - 18:30

Możesz spróbować odkazić, ale z tego, co wiem, to zostaje ona bezpowrotnie zakażona.

Raczej nie powinno to negatywnie wpłynąć na proces peklowania.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych