dyzio Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 25 Marca 2013 "Marek z Bielska" Halinko prócz nadziewarki niezbędne są druciki Dziadka,gdyby nie one to poddał bym się Frankfurterkom :wink: Dziadku dziękuje Marek, a możesz mnie objaśnić, co to takiego te druciki Dziadka. Szukałem w akcesoriach na WD, ale nie naszedłem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-277182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 25 Marca 2013 Strona 10 tego tematu Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-277205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 25 Marca 2013 thx Dziadek Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-277206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amasiak Opublikowano 25 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 25 Marca 2013 Mięso zapeklowałem już w piątek dając 15g/kg peklosoli. kierowałem się logiką, iż skoro kabanos mocno straci na wadze, to zwiększy się stężenie soli. Podzieliłem mięsko oczywiście na klasy i kawałki które spokojnie zmieszczą mi się do domowej maszynki. Mięso peklowałem razem z przyprawami: pieprz 1,5gr/kg, gałka muszkatołowa 0,5gr/kg, kminek 0,5gr/kg. Stało sobie w skrzynce około 16 godzin w temperaturze 6-8 st.C. W sobotni poranek pełen wigoru i chęci ruszyłem do działania. Młodsza córka ( 3 latka) aż rwała się do pomocy. http://imageshack.us/photo/my-images/838/20130302b.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/259/20130303.jpg/ Pod czujnym okiem Taty, zabrała sie za mielenie tzw. jedynki. Użyłem do tego sitka nr 10. Dwójkę i podgardle mieliliśmy sitkiem nr 5. Zeszło się troszkę ponieważ było tego 10kg. Mięsa starałem się nie mieszać aby nie puściło kleju, co spowodować mogło "gumowe" kabanosy. W tym czasie w małej miseczce moczyły się rozplatane wcześniej jelita. Nie ma szans na ich rozplątanie jak są namoczone. Przyszedł czas na nawlekanie jelit na lejek. Tu podzielę się "patentem", lejek pod kran z delikatnym strumieniem letniej wody, pod wylot lejka podkładamy jelito , które zaczynamy zakładać. Wypływająca woda wpada w jelito, napełniając je. Czyni to nawlekanie dziecinnie prostym i szybkim. Przystępujemy do napełniania i pojawia sie pierwszy problem. Lejek jest bardzo długi ( 30cm) ponieważ pochodzi z nadziewarki. . Powoduje to że maszynka nie ma siły aby wypchnąć farsz przez długi i bardzo cienki lejek. Trzeba było bardzo mocno napierać na popychacz aby cokolwiek udało się napełnić. Rysowała sie wizja 12 godzin napełniania i duża szansa na śmierć maszynki Zelmera. Po kilkunastu minutach i bolącej ręce od popychacza wpadłem na pomysł, aby skrócić plastikowy lejek do długości około 6cm. Użyłem do tego piłki do drewna o drobnych ząbkach. Cięty koniec opaliłem nad palnikiem kuchenki, aby pozbyc sie zadziorków. Po ponownym nawleczeniu jelitka, efekt był super. Robota szła aż miło i po 3 godzinkach (z przerwami na rozgrzewanie wędzarki ) jelitka były napełnione. Wybaczcie kiepskie zdjęcia, robione były telefonem z zamiarem użytku raczej w domowym archiwum niż na stronie sklepu. Napełnione jelita rozwiesiłem w spiżarni aby lekko obeschły. wisiały w przeciągu co dobrze im zrobiło i po 2 godzinach poszły już do wędzenia. temperatura na zewnątrz 2-3 st.C, ale co gorsze straszny wiatr około 50km/h. Ciężko było mi uzyskać odpowiednią temperaturę w wędzarni. Ponieważ nie widziałem szans na to aby było lepiej zdecydowałem sie na wędzenie w temperaturze 45st.C. Wędziłem je około 4-5 godzin, w końcowej fazie podnosząc temperaturę do koło 60st.C co i tak było raczej niską. wędziłem jedynie drewnem bukowym. Zauważyłem iż w mojej wędzarni mam poważny problem z rozprowadzeniem dymu i utrzymaniu temperatury. Ale to temat budowlany na wiosnę . jak widać jedne są mocno podpieczone a inne słabiej. Ale szczerze powiem iż po wystygnięciu i jednym dniu w spiżarni, wyglądały już rewelacyjnie. łamiąc kawałek słychać miły trzask, żałuje że dałem mało podgardla, nie zsychały by sie tak mocno. Obecnie jak maja już jakieś 10 dni, to są dla osób o dobrym uzębieniu.. Cytuj zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-277230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 26 Marca 2013 amasiak, witaj, miło Was poznać Nie wyobrażam sobie nadziewania maszynką, zainwestuj w nadziewarkę a życie znacznie Ci się ułatwi Ja zdjęć gotowych kabanosów nie widzę :rolleyes: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-277475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 14 Maja 2013 Przymierzam się do zrobienia pierwszych kabanosów i zestawiłem sobie ten przepis z 16ką. Różnice jakie widzę w składzie to że w 16ce jest większy udział I wp oraz brak zaleceń co do składu II wp więc jak rozumiem większa dowolność w dobrze mięsa na II wp. Pomijam kwestię przypraw bo to indywidualna sprawa. Czy ktoś może robił kabanosy stricte według obu przepisów ? Które Wam bardziej podchodzą ? Pewnie i tak w jakimś okresie czasu spróbuje obu przepisów ale wydaje mi się, że kabanosy z 16ki będą chudsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 14 Maja 2013 Tu znajdziesz więcej informacji. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6670&highlight=kabanosy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 14 Maja 2013 arkadiusz, tego posta też czytałem. Co do składu mięsą to po przeliczeniu jest on bliższy składowi z 16ki. Składu II wp Dziadek też nie podaje ale ze zdjęcia nie wydaje mi się, żeby tam było podgardle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 14 Maja 2013 ciechowy, zrób z 16 stki a będziesz bardzo zadowolony , po co główkować nad wynalezieniem koła , jak koło już znamy Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 14 Maja 2013 Może lubi maszerować pod górkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 14 Maja 2013 Może lubi maszerować pod górkę.Lubić nie musi, ale problemy sobie robi górowe zamiast nauczyć się klasyfikacji mięsa przypisanej do 16-ki i 22 .I wtedy będzie wszystko jasne. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 14 Maja 2013 ciechowy, po co główkować nad wynalezieniem koła , jak koło już znamy Hmm ale ja właśnie nie chce wynajdować koła. Zrobię według obu przepisów a moje pytanie było które według szanowanego koleżeństwa wydają się smaczniejsze. Przepis z tego wątku jest chyba uznany o czym świadczy ilość postów w tym wątku a także fakt, że przepis ten znalazł się na stronie głównej. [ Dodano: Wto 14 Maj, 2013 23:04 ]Może lubi maszerować pod górkę. Maxell, czemu uważasz że robienie kabanosów z tego przepisu to marsz pod górkę ? Jakoś po pojawieniu się tego wątku nie pojawiły się takie komentarze. Wręcz przeciwnie wiele osób robiło i były zadowolone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 17 Maja 2013 Witam.Po raz pierwszy chcę się podjąć wykonania kabanosów i w związku z tym pytanie do Koleżeństgwa. Czy kminek się mieli /proszkuje/, czy dodawać w całości ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 17 Maja 2013 Ja daję zawsze w całości Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 17 Maja 2013 dyzio, a ile w życiu zjadłeś kabanosów? - czy przypominasz sobie w nich ziarenka kminku?.... - wtedy bedziesz miał odpowiedź ja osobiście cały dodaję jedynie do salcesonu.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 17 Maja 2013 dwuch Kolegów i już "trzy" opinie.Właśnie nie potrafię sobie przypomnieć. Może dlatego, że nie zdążyłem zjeść ich dużo. Pochodzę z biednej rodziny. Na stole gościły posztetowa, mortadela i kaszanka. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 17 Maja 2013 Właśnie nie potrafię sobie przypomnieć. Może dlatego, że nie zdążyłem zjeść ich dużo. dyzio Kminek powinien być zmielony . Tobie proponuję zrobić część z mielonego i część z całego . :smile: Wybór na przyszłość będzie należał do Ciebie . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 17 Maja 2013 Jeśli chodzi o kmin rzymski ja dodaję w całości... zawsze :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 17 Maja 2013 Jeśli chodzi o kmin rzymski ja dodaję w całości... zawsze Jesteś pewna ,że do kabanosów dodajesz kmin rzymski a nie kminek? :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 17 Maja 2013 Kurcze a ja zawsze dawałem w całości i fajnie było trafić na ziarenko i go rozgryźć . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 17 Maja 2013 Kurcze a ja zawsze dawałem w całości i fajnie było trafić na ziarenko i go rozgryźć I tak trzymaj. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 17 Maja 2013 N to ja juz nie wiem , ale to pewnie dlatego , że gdzie 2 Polaków - tam 3 opinie Sugerowałem się 16-stką , nawet przed chwilą sprawdzałem , bo mogłem nie doczytać , ale w 16-stce podany jest też pieprz czarny i nic nie pisze o rozdrobnieniu ziaren :grin: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 17 Maja 2013 A tak na poważnie to do kabanosów daje pół na pół.Do salcesonu cały. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 17 Maja 2013 @halusia@ napisał/a: Jeśli chodzi o kmin rzymski ja dodaję w całości... zawsze Jesteś pewna ,że do kabanosów dodajesz kmin rzymski a nie kminek? :wink: Arkadiuszu.. aż musiałam sprawdzić.. chyba Was wprowadziłam w błąd. :blush: za co przepraszam. Ja dodaję w całości Kmin czarny czyli czarnuszkę.. :wink: http://img18.imageshack.us/img18/9925/20130517200953.jpg Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 17 Maja 2013 Kwestię przypraw regulują odrębne przepisy . Ogólnie są używane jako mielone -pisze że powinne być drobno zmielone, gdzie średnio- to średnio zmielone. Określone jest to w wymaganiach jakościowych gotowego wyrobu. Dla 16-tki czytamy w przepisach wewnętrznych nr 17. Przykład dla kabanosów-przyprawy dokładnie rozdrobnione , mogą być nieznacznie widoczne .Salceson śląski - kminek widoczny reszta przypraw dokładnie rozdrobniona itd. To tak według przepisów gdy wiemy gdzie je szukać . W domowych wyrobach my stanowimy przepisy i jak nam pasuje to możemy przecież nie mielić gałki i pieprzu i kminku Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.