Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"Marek z Bielska"

Halinko prócz nadziewarki niezbędne są druciki Dziadka,gdyby nie one to poddał

bym się Frankfurterkom :wink: Dziadku dziękuje

Marek, a możesz mnie objaśnić, co to takiego te druciki Dziadka. Szukałem w akcesoriach na WD, ale nie naszedłem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-277182
Udostępnij na innych stronach

thx Dziadek

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-277206
Udostępnij na innych stronach

Mięso zapeklowałem już w piątek dając 15g/kg peklosoli. kierowałem się logiką, iż skoro kabanos mocno straci na wadze, to zwiększy się stężenie soli.

 

Podzieliłem mięsko oczywiście na klasy i kawałki które spokojnie zmieszczą mi się do domowej maszynki.

 

Mięso peklowałem razem z przyprawami: pieprz 1,5gr/kg, gałka muszkatołowa 0,5gr/kg, kminek 0,5gr/kg.

 

Stało sobie w skrzynce około 16 godzin w temperaturze 6-8 st.C.

 

W sobotni poranek pełen wigoru i chęci ruszyłem do działania. Młodsza córka ( 3 latka) aż rwała się do pomocy.

 

http://imageshack.us/photo/my-images/838/20130302b.jpg/

 

http://imageshack.us/photo/my-images/259/20130303.jpg/

 

 

Pod czujnym okiem Taty, zabrała sie za mielenie tzw. jedynki.

 

Użyłem do tego sitka nr 10.

 

Dwójkę i podgardle mieliliśmy sitkiem nr 5.

 

Zeszło się troszkę ponieważ było tego 10kg.

 

Mięsa starałem się nie mieszać aby nie puściło kleju, co spowodować mogło "gumowe" kabanosy.

 

W tym czasie w małej miseczce moczyły się rozplatane wcześniej jelita.

 

Nie ma szans na ich rozplątanie jak są namoczone.

 

Przyszedł czas na nawlekanie jelit na lejek.

 

Tu podzielę się "patentem", lejek pod kran z delikatnym strumieniem letniej wody, pod wylot lejka podkładamy jelito , które zaczynamy zakładać.

 

Wypływająca woda wpada w jelito, napełniając je. Czyni to nawlekanie dziecinnie prostym i szybkim.

 

Przystępujemy do napełniania i pojawia sie pierwszy problem.

 

Lejek jest bardzo długi ( 30cm) ponieważ pochodzi z nadziewarki.

 

.

 

Powoduje to że maszynka nie ma siły aby wypchnąć farsz przez długi i bardzo cienki lejek. Trzeba było bardzo mocno napierać na popychacz aby cokolwiek udało się napełnić.

 

Rysowała sie wizja 12 godzin napełniania i duża szansa na śmierć maszynki Zelmera.

 

Po kilkunastu minutach i bolącej ręce od popychacza wpadłem na pomysł, aby skrócić plastikowy lejek do długości około 6cm.

 

Użyłem do tego piłki do drewna o drobnych ząbkach. Cięty koniec opaliłem nad palnikiem kuchenki, aby pozbyc sie zadziorków.

 

Po ponownym nawleczeniu jelitka, efekt był super. Robota szła aż miło i po 3 godzinkach (z przerwami na rozgrzewanie wędzarki ) jelitka były napełnione.

 

 

 

Wybaczcie kiepskie zdjęcia, robione były telefonem z zamiarem użytku raczej w domowym archiwum niż na stronie sklepu.

 

 

 

Napełnione jelita rozwiesiłem w spiżarni aby lekko obeschły. wisiały w przeciągu co dobrze im zrobiło i po 2 godzinach poszły już do wędzenia.

 

 

 

temperatura na zewnątrz 2-3 st.C, ale co gorsze straszny wiatr około 50km/h.

 

Ciężko było mi uzyskać odpowiednią temperaturę w wędzarni. Ponieważ nie widziałem szans na to aby było lepiej zdecydowałem sie na wędzenie w temperaturze 45st.C.

 

 

 

Wędziłem je około 4-5 godzin, w końcowej fazie podnosząc temperaturę do koło 60st.C co i tak było raczej niską.

 

wędziłem jedynie drewnem bukowym.

 

 

 

Zauważyłem iż w mojej wędzarni mam poważny problem z rozprowadzeniem dymu i utrzymaniu temperatury.

 

Ale to temat budowlany na wiosnę .

 

 

 

 

 

 

 

jak widać jedne są mocno podpieczone a inne słabiej. Ale szczerze powiem iż po wystygnięciu i jednym dniu w spiżarni, wyglądały już rewelacyjnie.

 

łamiąc kawałek słychać miły trzask, żałuje że dałem mało podgardla, nie zsychały by sie tak mocno. Obecnie jak maja już jakieś 10 dni, to są dla osób o dobrym uzębieniu..

zapraszamy do sklepu: www.tradycyjnesmaki.com
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-277230
Udostępnij na innych stronach

amasiak, witaj, miło Was poznać :) Nie wyobrażam sobie nadziewania maszynką, zainwestuj w nadziewarkę a życie znacznie Ci się ułatwi :)

 

Ja zdjęć gotowych kabanosów nie widzę :rolleyes:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-277475
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Przymierzam się do zrobienia pierwszych kabanosów i zestawiłem sobie ten przepis z 16ką. Różnice jakie widzę w składzie to że w 16ce jest większy udział I wp oraz brak zaleceń co do składu II wp więc jak rozumiem większa dowolność w dobrze mięsa na II wp. Pomijam kwestię przypraw bo to indywidualna sprawa. Czy ktoś może robił kabanosy stricte według obu przepisów ? Które Wam bardziej podchodzą ? Pewnie i tak w jakimś okresie czasu spróbuje obu przepisów ale wydaje mi się, że kabanosy z 16ki będą chudsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284572
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284574
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, tego posta też czytałem. Co do składu mięsą to po przeliczeniu jest on bliższy składowi z 16ki. Składu II wp Dziadek też nie podaje ale ze zdjęcia nie wydaje mi się, żeby tam było podgardle.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284577
Udostępnij na innych stronach

ciechowy, zrób z 16 stki a będziesz bardzo zadowolony , po co główkować nad wynalezieniem koła , jak koło już znamy :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284578
Udostępnij na innych stronach

Może lubi maszerować pod górkę. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284579
Udostępnij na innych stronach

Może lubi maszerować pod górkę.

Lubić nie musi, ale problemy sobie robi górowe zamiast nauczyć się klasyfikacji mięsa przypisanej do 16-ki i 22 .I wtedy będzie wszystko jasne.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284589
Udostępnij na innych stronach

ciechowy, po co główkować nad wynalezieniem koła , jak koło już znamy :)

Hmm ale ja właśnie nie chce wynajdować koła. Zrobię według obu przepisów a moje pytanie było które według szanowanego koleżeństwa wydają się smaczniejsze. Przepis z tego wątku jest chyba uznany o czym świadczy ilość postów w tym wątku a także fakt, że przepis ten znalazł się na stronie głównej.

 

[ Dodano: Wto 14 Maj, 2013 23:04 ]

Może lubi maszerować pod górkę. :D

Maxell, czemu uważasz że robienie kabanosów z tego przepisu to marsz pod górkę ? Jakoś po pojawieniu się tego wątku nie pojawiły się takie komentarze. Wręcz przeciwnie wiele osób robiło i były zadowolone.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284605
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Po raz pierwszy chcę się podjąć wykonania kabanosów i w związku z tym pytanie do Koleżeństgwa.

Czy kminek się mieli /proszkuje/, czy dodawać w całości ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284950
Udostępnij na innych stronach

Ja daję zawsze w całości

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284951
Udostępnij na innych stronach

dyzio, a ile w życiu zjadłeś kabanosów? - czy przypominasz sobie w nich ziarenka kminku?.... - wtedy bedziesz miał odpowiedź :cool:

 

ja osobiście cały dodaję jedynie do salcesonu....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284952
Udostępnij na innych stronach

dwuch Kolegów i już "trzy" opinie.

Właśnie nie potrafię sobie przypomnieć. Może dlatego, że nie zdążyłem zjeść ich dużo. Pochodzę z biednej rodziny. Na stole gościły posztetowa, mortadela i kaszanka.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284953
Udostępnij na innych stronach

Właśnie nie potrafię sobie przypomnieć. Może dlatego, że nie zdążyłem zjeść ich dużo.

dyzio Kminek powinien być zmielony . Tobie proponuję zrobić część z mielonego i część z całego . :smile: Wybór na przyszłość będzie należał do Ciebie .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284955
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o kmin rzymski ja dodaję w całości... zawsze :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284989
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o kmin rzymski ja dodaję w całości... zawsze

Jesteś pewna ,że do kabanosów dodajesz kmin rzymski a nie kminek? :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-284993
Udostępnij na innych stronach

Kurcze a ja zawsze dawałem w całości i fajnie było trafić na ziarenko i go rozgryźć .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285011
Udostępnij na innych stronach

Kurcze a ja zawsze dawałem w całości i fajnie było trafić na ziarenko i go rozgryźć

I tak trzymaj. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285012
Udostępnij na innych stronach

N to ja juz nie wiem , ale to pewnie dlatego , że gdzie 2 Polaków - tam 3 opinie :)

 

Sugerowałem się 16-stką , nawet przed chwilą sprawdzałem , bo mogłem nie doczytać , ale w 16-stce podany jest też pieprz czarny i nic nie pisze o rozdrobnieniu ziaren :grin:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285013
Udostępnij na innych stronach

A tak na poważnie to do kabanosów daje pół na pół.Do salcesonu cały.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285015
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ napisał/a:

Jeśli chodzi o kmin rzymski ja dodaję w całości... zawsze

 

 

Jesteś pewna ,że do kabanosów dodajesz kmin rzymski a nie kminek? :wink:

Arkadiuszu.. aż musiałam sprawdzić.. chyba Was wprowadziłam w błąd. :blush: za co przepraszam.

Ja dodaję w całości Kmin czarny czyli czarnuszkę.. :wink:

 

 

http://img18.imageshack.us/img18/9925/20130517200953.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285025
Udostępnij na innych stronach

Kwestię przypraw regulują odrębne przepisy . Ogólnie są używane jako mielone -pisze że powinne być drobno zmielone, gdzie średnio- to średnio zmielone. Określone jest to w wymaganiach jakościowych gotowego wyrobu. Dla 16-tki czytamy w przepisach wewnętrznych nr 17. Przykład dla kabanosów-przyprawy dokładnie rozdrobnione , mogą być nieznacznie widoczne .Salceson śląski - kminek widoczny reszta przypraw dokładnie rozdrobniona itd. To tak według przepisów gdy wiemy gdzie je szukać . W domowych wyrobach my stanowimy przepisy i jak nam pasuje to możemy przecież nie mielić gałki i pieprzu i kminku
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/11/#findComment-285047
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.