@halusia@ Opublikowano 17 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Października 2010 Bardzo dobre są kabanosy kozicowe . PozdrawiamCelowo napisałam ''kabanosy wieprzowe'' bo oprócz tych są jeszcze, drobiowe, łososiowe, końskie :grin: A tu proszę nasz DZADEK zaskoczył mnie kozicowymi. Oj DZIADKU, DZIADKU Ty jesteś niemożliwy. [ Dodano: Nie 17 Paź, 2010 10:55 ] A co sądzisz o ilości przypraw ? Jeśli chodzi o przyprawy to nic dodać, nic ująć. Następnym razem tak na próbę zamiast kminku dodam czarnuszkę. Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Października 2010 dodatek jalowca mielonego 1dkg na 10kg farszu robi całkiem inny smakDZIADEK, czy mógłbyś proszę podać pozostałe przyprawy w zestawie z jałowcem? Z góry dziekuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolunia Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Października 2010 A już się wystraszyłem, że ktoś przede mną popełnił kabanosy z koziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Października 2010 arkadiusz albo ja coś słabo kontaktuję bo ni jak nie rozumiem Twego postu albo Ty "słabo" przeczytałeś skład kabanosów Halusi To tłumaczę.Nie trzeba pisać ,że wieprzowe bo kabanosów innych nie ma.O innym składzie /z dodatkiem konimy,baraniny,wołowiny/to już nie kabanosy tylko kiełbasa w cienkim flaku.Tak sądzę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Października 2010 http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabanos Jeśli wierzyć wikipedii to arkadiusz ma rację. Tyle tylko że tak się u nas porobiło, że tę samą nazwę przypisujemy różnym wyrobom.Ktoś tu już zresztą pisał, że nazwa kabanos pochodzi od "kabana". Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Października 2010 Bardzo dobre są kabanosy kozicowe A już czytaliśmy o tym, przy okazji wiejskich stołów bodajże. Tak sobie myślę, Halusia musi mieć pomocnika, albo dar..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Października 2010 :clap: :clap: :clap: Halinko..wspaniałe te Twoje kabanoski! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Listopada 2010 Planuje we czwartek coś uwędzić , kabanosy bardzo lubię i chciałbym powtórzyć ten przepis - przyprawy do peklowania - peklosól 18g /kg - dodane przed rozdrobnieniem : - pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg - gałka muszkatołowa - 0,5g/kg - kminek - 0,7g/kg - czosnek - 2,0g/kg Z tego co rozumiem , to przyprawy dodałaś do mięsa jeszcze przed rozdrabnianiem i peklowało się przez 48 g po cym rozdrabniałaś . Mięso kl I mielone na sitku 10 mm Mięso kl II mielona na sitku 6mm Kurcze ja mam tylko 8mm i 4 mm jak sądzicie , nie będzie za drobno ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Listopada 2010 Będzie za drobno,ale jak się nie ma co się lubi.........Przyprawy dodaj po mieleniu nie przed i to świerzo zmielone i do osadzania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zmiel wszystko na 8mm będą dobre . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Listopada 2010 Z tego co rozumiem , to przyprawy dodałaś do mięsa jeszcze przed rozdrabnianiem i peklowało się przez 48 g po cym rozdrabniałaś . Jeśli chcesz zrobić dokładnie takie kabanosy , trzymaj się przepisu. Przyprawy dodane przed rozdrobnieniem . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Listopada 2010 boggi, a jakiego dokładnie mięsa masz zamiar użyć ? nie chodzi mi o klasy lecz o nazwy handlowe. ! Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Listopada 2010 Przyprawy dodaj po mieleniu nie przed i to świeżo zmielone i do osadzania. Witam , tu bym się z Arkadiuszem nie zgodził..... Proponuję przyprawy wymieszać z poszczególnymi rodzajami mięsa jeszcze przed rozdrobnieniem, uzyskasz przez to dokładniejsze ich wymieszanie w trakcie mielenia. Trzeba pamiętać ,że w tym procesie nie wyrabiamy masy mięsnej lecz tylko staramy się wszystko w miarę dokładnie wymieszać. Mięso nie powinno puścić kleju , nie dodajemy również wody. Gdybyś mieszał po rozdrobnieniu , musiałbyś robić to o wiele dłużej aby przyprawy się "rozprowadziły" w farszu a wtedy jest ryzyko ,że farsz puści klej i kabanosy nie wyjdą kruche. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Listopada 2010 duduś, dobre pytanie , jeszcze dokładnie nie wiem , tylko się nie śmiejcie , dziś zaplanowałem , a nad mięsami się muszę zastanowić , lub proszę o poradę Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Listopada 2010 boggi, ja kilkakrotnie robiłam kabanosy z różnym efektem. Dopiero kilka produkcji wstecz ( może 3 ) robię takie jak chciałam czyli takie które podczas łamania wydają taki fajny dźwięk "trzaskania", a przedtem niestety były jak guma czyli nie chciały się dobrze łamać i nie były zbyt kruche. I cały sekret moim zdaniem tkwi w mięsie i odpowiedniej obróbce czyli ja używam mięsa tzw. biodrówki oraz boczku , mięso po zmieleniu schłodzone w zamrażalniku, mieszam tylko tak aby dobrze wymieszać przyprawy aby nie było kleiste i pakuję do jelit. Sukces gwarantowany a po tygodniu obsuszania idealne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Listopada 2010 Dziękuję za cenne wskazówki Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Listopada 2010 Proponuję przyprawy wymieszać z poszczególnymi rodzajami mięsa jeszcze przed rozdrobnieniem Odsyłam do 16-stki. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Listopada 2010 Odsyłam do 16-stki. :grin: Arkadiusz ale nie każdy ma dostęp do 16-stki :sad: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Listopada 2010 No fakt.Już się poprawiam :blush: Tam przyprawy dodaje się po rozdrobnieniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 7 Listopada 2010 Proponuję przyprawy wymieszać z poszczególnymi rodzajami mięsa jeszcze przed rozdrobnieniem Odsyłam do 16-stki. :grin: Arkadiuszu , jeżeli o mnie chodzi mam dostęp do 16- tki . Powiem więcej , właśnie pekluję mięso na 10kg kabanosów , lecz przyprawy dodam przed rozdrobnieniem. Ty możesz robić dokładnie jak tam napisano , ja zrobię po swojemu. Wyraziłem w poście swoją opinię ( mam takie prawo ) i nie uważam aby to był błąd. Nie zawsze należy ślepo ufać słowu pisanemu, czasem teoria rozbiega się z praktyką. Spróbuj , a może się przekonasz.... Jeżeli nie będziemy próbować nie będzie postępu. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 8 Listopada 2010 boggi, a jakiego dokładnie mięsa masz zamiar użyć ? Zastanawiam się nad łopatką b/k , mogę mieć w bardzo dobrej cenie , już kilka razy brałem i mięso było ok. Tak więc pewnie będzie to łopatka b/k i co jeszcze to nie wiem , przy okazji kabanosów spróbuję też sił z Krakowską Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Listopada 2010 Nie zawsze należy ślepo ufać słowu pisanemu Już wielokrotnie przekonałem się ,że 16-stka jest niezastąpiona.Ja jednak będę robił tak jak tam jest napisane.Nie stać mnie na eksperymenty.Postęp, postępem ,ale po co wymyślać koło.Już jest,szkoda czasu i fatygi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Listopada 2010 Wkleję się tutaj do tematu @halusi@ (może mnie nie pogoni :grin: ) Moje pierwsze kabanosy :grin: Coś mi się wydaje, że niedoczekają jutra :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Listopada 2010 Kol. Straszny kabanosy jak malowane, gratulacje :clap: :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 17 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Listopada 2010 Wkleję się tutaj do tematu @halusi@ (może mnie nie pogoni :grin: ) Witaj Kolego Straszny, jak czytałeś Halusia podała recepturę swoich kabanosów, może i Ty się pochwalisz z czego taki ładny wygląd i doskonały smak. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.