Skocz do zawartości

@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobre są kabanosy kozicowe . Pozdrawiam

Celowo napisałam ''kabanosy wieprzowe'' bo oprócz tych są jeszcze, drobiowe, łososiowe, końskie :grin:

A tu proszę nasz DZADEK zaskoczył mnie kozicowymi.

Oj DZIADKU, DZIADKU Ty jesteś niemożliwy.

 

[ Dodano: Nie 17 Paź, 2010 10:55 ]

A co sądzisz o ilości przypraw ?

 

Jeśli chodzi o przyprawy to nic dodać, nic ująć.

Następnym razem tak na próbę zamiast kminku dodam czarnuszkę.

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dodatek jalowca mielonego 1dkg na 10kg farszu robi całkiem inny smak

DZIADEK,

czy mógłbyś proszę podać pozostałe przyprawy w zestawie z jałowcem?

Z góry dziekuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz albo ja coś słabo kontaktuję bo ni jak nie rozumiem Twego postu albo Ty "słabo" przeczytałeś skład kabanosów Halusi

To tłumaczę.Nie trzeba pisać ,że wieprzowe bo kabanosów innych nie ma.O innym składzie /z dodatkiem konimy,baraniny,wołowiny/to już nie kabanosy tylko kiełbasa w cienkim flaku.Tak sądzę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabanos Jeśli wierzyć wikipedii to arkadiusz ma rację. Tyle tylko że tak się u nas porobiło, że tę samą nazwę przypisujemy różnym wyrobom.Ktoś tu już zresztą pisał, że nazwa kabanos pochodzi od "kabana".
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Planuje we czwartek coś uwędzić , kabanosy bardzo lubię i chciałbym powtórzyć ten przepis :)

- przyprawy do peklowania - peklosól 18g /kg

 

- dodane przed rozdrobnieniem :

 

- pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg

- gałka muszkatołowa - 0,5g/kg

- kminek - 0,7g/kg

- czosnek - 2,0g/kg

 

Z tego co rozumiem , to przyprawy dodałaś do mięsa jeszcze przed rozdrabnianiem i peklowało się przez 48 g po cym rozdrabniałaś .

 

Mięso kl I mielone na sitku 10 mm

Mięso kl II mielona na sitku 6mm

Kurcze ja mam tylko 8mm i 4 mm jak sądzicie , nie będzie za drobno ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie za drobno,ale jak się nie ma co się lubi.........Przyprawy dodaj po mieleniu nie przed i to świerzo zmielone i do osadzania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co rozumiem , to przyprawy dodałaś do mięsa jeszcze przed rozdrabnianiem i peklowało się przez 48 g po cym rozdrabniałaś .

Jeśli chcesz zrobić dokładnie takie kabanosy , trzymaj się przepisu.

Przyprawy dodane przed rozdrobnieniem .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy dodaj po mieleniu nie przed i to świeżo zmielone i do osadzania.

Witam ,

 

tu bym się z Arkadiuszem nie zgodził.....

Proponuję przyprawy wymieszać z poszczególnymi rodzajami mięsa jeszcze przed rozdrobnieniem, uzyskasz przez to dokładniejsze ich wymieszanie w trakcie mielenia.

Trzeba pamiętać ,że w tym procesie nie wyrabiamy masy mięsnej lecz tylko staramy się wszystko w miarę dokładnie wymieszać. Mięso nie powinno puścić kleju , nie dodajemy również wody.

Gdybyś mieszał po rozdrobnieniu , musiałbyś robić to o wiele dłużej aby przyprawy się "rozprowadziły" w farszu a wtedy jest ryzyko ,że farsz puści klej i kabanosy nie wyjdą kruche.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

duduś, dobre pytanie , jeszcze dokładnie nie wiem , tylko się nie śmiejcie , dziś zaplanowałem , a nad mięsami się muszę zastanowić , lub proszę o poradę :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

boggi, ja kilkakrotnie robiłam kabanosy z różnym efektem. Dopiero kilka produkcji wstecz ( może 3 ) robię takie jak chciałam czyli takie które podczas łamania wydają taki fajny dźwięk "trzaskania", a przedtem niestety były jak guma czyli nie chciały się dobrze łamać i nie były zbyt kruche. I cały sekret moim zdaniem tkwi w mięsie i odpowiedniej obróbce czyli ja używam mięsa tzw. biodrówki oraz boczku , mięso po zmieleniu schłodzone w zamrażalniku, mieszam tylko tak aby dobrze wymieszać przyprawy aby nie było kleiste i pakuję do jelit. Sukces gwarantowany a po tygodniu obsuszania idealne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję przyprawy wymieszać z poszczególnymi rodzajami mięsa jeszcze przed rozdrobnieniem

Odsyłam do 16-stki. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No fakt.Już się poprawiam :blush: Tam przyprawy dodaje się po rozdrobnieniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję przyprawy wymieszać z poszczególnymi rodzajami mięsa jeszcze przed rozdrobnieniem

Odsyłam do 16-stki. :grin:

Arkadiuszu ,

 

 

jeżeli o mnie chodzi mam dostęp do 16- tki .

Powiem więcej , właśnie pekluję mięso na 10kg kabanosów , lecz przyprawy dodam

przed rozdrobnieniem.

Ty możesz robić dokładnie jak tam napisano , ja zrobię po swojemu.

Wyraziłem w poście swoją opinię ( mam takie prawo ) i nie uważam aby to był błąd.

Nie zawsze należy ślepo ufać słowu pisanemu, czasem teoria rozbiega się z praktyką.

Spróbuj , a może się przekonasz....

Jeżeli nie będziemy próbować nie będzie postępu.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

boggi, a jakiego dokładnie mięsa masz zamiar użyć ?

Zastanawiam się nad łopatką b/k , mogę mieć w bardzo dobrej cenie , już kilka razy brałem i mięso było ok. Tak więc pewnie będzie to łopatka b/k i co jeszcze to nie wiem , przy okazji kabanosów spróbuję też sił z Krakowską :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zawsze należy ślepo ufać słowu pisanemu

Już wielokrotnie przekonałem się ,że 16-stka jest niezastąpiona.Ja jednak będę robił tak jak tam jest napisane.Nie stać mnie na eksperymenty.Postęp, postępem ,ale po co wymyślać koło.Już jest,szkoda czasu i fatygi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wkleję się tutaj do tematu @halusi@ (może mnie nie pogoni :grin: )

Witaj Kolego Straszny,

jak czytałeś Halusia podała recepturę swoich kabanosów, może i Ty się pochwalisz z czego taki ładny wygląd i doskonały smak.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.