Marko Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 16 Marca 2013 Mam pytanie, czy do tych kabanosów mogę użyć mięsa tylko z łopatki zamiast z szynki?Mam akurat zapas, reszta jak w przepisie. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 16 Marca 2013 Mam pytanie, czy do tych kabanosów mogę użyć mięsa tylko z łopatki zamiast z szynki? Mam akurat zapas, reszta jak w przepisie.Możesz ja też tak robię. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 16 Marca 2013 czy do tych kabanosów mogę użyć mięsa tylko z łopatki zamiast z szynki?Móc to zawsze możesz ale: 1. mięso z łopatki jest o wiele bardziej kleiste niż z szynki (jeszcze są różnice w poszczególnych mięśniach) 2. Aby kabanosy były kruche - co jest nadzwyczaj pożądaną cechą - powinno się je robić z odpowiednich mięśni, jak najmniej kleistych 3. Powyższej kruchości służy też specjalna technika mieszania, aby ten klej nie "puścił". Kruchości służy sposób rozdrabniania, odpowiednia ilość tłuszczu oraz wymóg jak najostrzejszych noży a na koniec prawidłowa obróbka termiczna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 16 Marca 2013 Kruchości służy również sposób rozdrabniania, odpowiednia ilość tłuszczu oraz wymóg jak najostrzejszych noży.Możesz jaśniej :idea: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 16 Marca 2013 Możesz jaśniejA co tu jaśniej? 1. Najlepsze rozdrobnienie z powyższego punktu widzenia to "8" dla dwójki i "10" dla jedynki. Brak masy wiążącej co jest oczywistością 2. Zbyt chudy skład nie gwarantuje kruchości 3. Ostre noże i sitka zapobiegają rozmazywaniu się mięsa Co do mieszania, to najlepiej dużym nożem luźno, na desce takiej jak do ciasta. http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/pawel/kabanosy/DSCF0148.jpg Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 17 Marca 2013 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, choć w dalszym ciągu nie jestem pewien czy dokupić szynki czy nie. Łopatki mam 2.7 kg i jest dosyć chuda myślę, że wykroję z tego około 2 kg I kl. Ile do tego dołożyć podgardla? Preferuję raczej chude kiełbasy. Łopatka leży na razie w zamrażarce, resztę muszę dopiero dokupić. I jeszcze jedno pytanie, jaki kaliber jelit jest lepszy 20 - 22 czy 22 - 24 przy lejku 15 mm? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 17 Marca 2013 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, choć w dalszym ciągu nie jestem pewien czy dokupić szynki czy nie. Łopatki mam 2.7 kg i jest dosyć chuda myślę, że wykroję z tego około 2 kg I kl. Ile do tego dołożyć podgardla? Preferuję raczej chude kiełbasy. Łopatka leży na razie w zamrażarce, resztę muszę dopiero dokupić. I jeszcze jedno pytanie, jaki kaliber jelit jest lepszy 20 - 22 czy 22 - 24 przy lejku 15 mm?Marko to zależy ile tych kabanosów chcesz zrobić,przeprowadz poprawną klasyfikację łopatki wybierz tylko jedynkę ,trzymaj się przepisu.Po zapeklowaniu mięsa ,a przed mieleniem dodaj wszystkie przyprawy,uzyskany farsz delikatnie przemieszaj i nadziewaj.Lejek który posiadasz nadaje się do tych dwóch rozmiarów,które podałeś. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 17 Marca 2013 kostek61, Dzięki, na razie to przymiarki, studiuję wszystkie posty dotyczące kabanosów. Pytając o ilość podgardla chodziło mi o zachowanie jakiejś proporcji w stosunku do posiadanej łopatki kl. I. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 17 Marca 2013 studiuję wszystkie posty dotyczące kabanosów.Bardzo dobrze dowiesz się dużo ciekawych wskazówek co do technologi wykonania kabanosów. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 18 Marca 2013 Ja robiłam teraz kabanosy po raz pierwszy ściśle trzymałam się przepisu @halusi@, wiedziałam, żeby za bardzo nie mieszać i tyle. Wyszły bardzo dobre, do tego stopnia, że jak w sobotę spróbowaliśmy z mężem na imprezie kupne, to stwierdziliśmy, że nie da się tego jeść :grin: Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 23 Marca 2013 Z dzisiejszego wędzenia troszkę Kabanosów. Faktem jest że miałam przygotowane 5 kg farszu , ale tylko część napełniłam w jelita cienkie... jakoś brakło mi cierpliwości , resztą napełniłam szersze jelita i git :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 23 Marca 2013 Te kabanosy są przepyszne, uwielbiam je, nawet ostatnio sobie wymyśliłam na śniadanko na ciepło i też super smakują. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 23 Marca 2013 Te kabanosy są przepyszne, uwielbiam je, nawet ostatnio sobie wymyśliłam na śniadanko na ciepło i też super smakują.Ja uwielbiam takie ciepłe zaraz po wyciągnięciu z wędzarni.. i dzisiaj również tak zrobiłam :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 23 Marca 2013 @halusia@, pyszności :tongue: :tongue: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 23 Marca 2013 Ja uwielbiam takie ciepłe zaraz po wyciągnięciu z wędzarni.. nie tylko ty, nie tylko.. :grin: kawał dobrej roboty :clap: i smacznej :thumbsup: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 23 Marca 2013 Ja też dziś troszkę kabanosów zrobiłem Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 23 Marca 2013 wosiu, ale szynek tez troche zrobiles :wink: :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 23 Marca 2013 Technika napełniania jelit i wykonanie wyglądają na Iwonki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 23 Marca 2013 ANNAM, Święta przecież za pasem to troszkę trzeba uwędzić :grin: te na fotce jeszcze blade są :grin: ale za dwie godzinki już będą OK Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 23 Marca 2013 Ja też dziś troszkę kabanosów zrobiłemWojtku... troszkę to ja zrobiłam.. :wink: Do takiej ilości potrzebna jest dobra nadziewarka , a ja takowej nie posiadam. Ale już czas bym pomyślała o czymś '' lepszym'' :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 23 Marca 2013 Do takiej ilości potrzebna jest dobra nadziewarka , a ja takowej nie posiadam.Halinko prócz nadziewarki niezbędne są druciki Dziadka,gdyby nie one to poddał bym się Frankfurterkom :wink: Dziadku dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 23 Marca 2013 Technika napełniania jelit i wykonanie wyglądają na Iwonki. Oczywiście wszystko Iwonka :devil: :devil: :devil: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swadek Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 23 Marca 2013 ... i żłopać te wstrętne piwska. własne zrobione Harnasie w puszce :grin: :grin: eeeeeeeeeeee łomża lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 24 Marca 2013 Ja też dziś troszkę kabanosów zrobiłemCzy to jelita baranie czy kolagenowe :question: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 24 Marca 2013 Czy to jelita baranie czy kolagenowe Kalogenowe Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.