Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy do tych kabanosów mogę użyć mięsa tylko z łopatki zamiast z szynki?

Mam akurat zapas, reszta jak w przepisie.

Możesz ja też tak robię.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275148
Udostępnij na innych stronach

czy do tych kabanosów mogę użyć mięsa tylko z łopatki zamiast z szynki?

Móc to zawsze możesz ale:

1. mięso z łopatki jest o wiele bardziej kleiste niż z szynki (jeszcze są różnice w poszczególnych mięśniach)

2. Aby kabanosy były kruche - co jest nadzwyczaj pożądaną cechą - powinno się je robić z odpowiednich mięśni, jak najmniej kleistych

3. Powyższej kruchości służy też specjalna technika mieszania, aby ten klej nie "puścił".

Kruchości służy sposób rozdrabniania, odpowiednia ilość tłuszczu oraz wymóg jak najostrzejszych noży a na koniec prawidłowa obróbka termiczna :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275166
Udostępnij na innych stronach

Kruchości służy również sposób rozdrabniania, odpowiednia ilość tłuszczu oraz wymóg jak najostrzejszych noży.

Możesz jaśniej :idea: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275167
Udostępnij na innych stronach

Możesz jaśniej

A co tu jaśniej?

1. Najlepsze rozdrobnienie z powyższego punktu widzenia to "8" dla dwójki i "10" dla jedynki. Brak masy wiążącej co jest oczywistością

2. Zbyt chudy skład nie gwarantuje kruchości

3. Ostre noże i sitka zapobiegają rozmazywaniu się mięsa

Co do mieszania, to najlepiej dużym nożem luźno, na desce takiej jak do ciasta.

http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/pawel/kabanosy/DSCF0148.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275171
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, choć w dalszym ciągu nie jestem pewien czy dokupić szynki czy nie. Łopatki mam 2.7 kg i jest dosyć chuda myślę, że wykroję z tego około 2 kg I kl. Ile do tego dołożyć podgardla? Preferuję raczej chude kiełbasy. Łopatka leży na razie w zamrażarce, resztę muszę dopiero dokupić. I jeszcze jedno pytanie, jaki kaliber jelit jest lepszy 20 - 22 czy 22 - 24 przy lejku 15 mm?

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275319
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, choć w dalszym ciągu nie jestem pewien czy dokupić szynki czy nie. Łopatki mam 2.7 kg i jest dosyć chuda myślę, że wykroję z tego około 2 kg I kl. Ile do tego dołożyć podgardla? Preferuję raczej chude kiełbasy. Łopatka leży na razie w zamrażarce, resztę muszę dopiero dokupić. I jeszcze jedno pytanie, jaki kaliber jelit jest lepszy 20 - 22 czy 22 - 24 przy lejku 15 mm?

Marko to zależy ile tych kabanosów chcesz zrobić,przeprowadz poprawną klasyfikację łopatki wybierz tylko jedynkę ,trzymaj się przepisu.Po zapeklowaniu mięsa ,a przed mieleniem dodaj wszystkie przyprawy,uzyskany farsz delikatnie przemieszaj i nadziewaj.Lejek który posiadasz nadaje się do tych dwóch rozmiarów,które podałeś.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275323
Udostępnij na innych stronach

kostek61,

Dzięki, na razie to przymiarki, studiuję wszystkie posty dotyczące kabanosów.

Pytając o ilość podgardla chodziło mi o zachowanie jakiejś proporcji w stosunku do posiadanej łopatki kl. I.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275335
Udostępnij na innych stronach

studiuję wszystkie posty dotyczące kabanosów.

Bardzo dobrze dowiesz się dużo ciekawych wskazówek co do technologi wykonania kabanosów.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275336
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam teraz kabanosy po raz pierwszy ściśle trzymałam się przepisu @halusi@, wiedziałam, żeby za bardzo nie mieszać i tyle. Wyszły bardzo dobre, do tego stopnia, że jak w sobotę spróbowaliśmy z mężem na imprezie kupne, to stwierdziliśmy, że nie da się tego jeść :grin:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-275486
Udostępnij na innych stronach

Z dzisiejszego wędzenia troszkę Kabanosów.

Faktem jest że miałam przygotowane 5 kg farszu , ale tylko część napełniłam w jelita cienkie... jakoś brakło mi cierpliwości , resztą napełniłam szersze jelita i git :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276628
Udostępnij na innych stronach

Te kabanosy są przepyszne, uwielbiam je, nawet ostatnio sobie wymyśliłam na śniadanko na ciepło i też super smakują.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276633
Udostępnij na innych stronach

Te kabanosy są przepyszne, uwielbiam je, nawet ostatnio sobie wymyśliłam na śniadanko na ciepło i też super smakują.

Ja uwielbiam takie ciepłe zaraz po wyciągnięciu z wędzarni.. i dzisiaj również tak zrobiłam :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276636
Udostępnij na innych stronach

Ja uwielbiam takie ciepłe zaraz po wyciągnięciu z wędzarni..

nie tylko ty, nie tylko.. :grin:

 

kawał dobrej roboty :clap: i smacznej :thumbsup:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276641
Udostępnij na innych stronach

Technika napełniania jelit i wykonanie wyglądają na Iwonki. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276659
Udostępnij na innych stronach

ANNAM, Święta przecież za pasem to troszkę trzeba uwędzić :grin: te na fotce jeszcze blade są :grin: ale za dwie godzinki już będą OK
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276661
Udostępnij na innych stronach

Ja też dziś troszkę kabanosów zrobiłem

Wojtku... troszkę to ja zrobiłam.. :wink:

Do takiej ilości potrzebna jest dobra nadziewarka , a ja takowej nie posiadam.

Ale już czas bym pomyślała o czymś '' lepszym'' :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276665
Udostępnij na innych stronach

Do takiej ilości potrzebna jest dobra nadziewarka , a ja takowej nie posiadam.

Halinko prócz nadziewarki niezbędne są druciki Dziadka,gdyby nie one to poddał

bym się Frankfurterkom :wink: Dziadku dziękuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276669
Udostępnij na innych stronach

Ja też dziś troszkę kabanosów zrobiłem

Czy to jelita baranie czy kolagenowe :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/10/#findComment-276779
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.