Skocz do zawartości

Pierwsze podejscie


Dolina76

Rekomendowane odpowiedzi

A co poszło nie tak fakt trochę przypiekłeś te kiełbasy, ale na tym sprzęcie to i tak pewnie jak na pierwszy raz super, też wygląda jak by mięso było solone a nie peklowane, przekrój taki trochę inny, ale niektórzy wręcz taki chcą . A praktyka czyni mistrza i następne raz będzie w punkt Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się,że z tym sprzętem mogą być problemy,ale trzymam kciuki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje pierwsze podejście
 

Napisz proszę, jak przygotowałeś mięso do kiełbas - to odnośnie przekroju

W jakiej temperaaturze osuszałeś, wędziłeś a potem piekłeś kiełbaski.

A przede wszystkim, czy smakują :D

Moje pierwsze też wyglądały podobnie :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) Zjarane, przyczyna - brak wyczucia sprzętu...

Urzekająco zaś wyglądają przygotowane na kijach - rewelka, pozazdrościć kunsztu :yes::thumbsup:

Na raz Ci to wlazło do wędzarynki???

Poprawisz proces palenia/wędzenie i będzie lux...

...peklosól przydatną bywa- przemyśl.... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso było solone nie peklowane, i też tą "beczkę " muszę rozgryżć  ( jak utrzymać temperaturę) niestety nie mam możliwości zbudowania innej wędzarki :( Musze radzić sobie tym co mam.A też przygotowywałem wszystko "na oko" i muszę chyba sitka inne poszukać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A też przygotowywałem wszystko "na oko" i muszę chyba sitka inne poszukać

Zaczerpnij więc wiedzy z Tego Forum. Masz tu odpowiedzi na wszystkie pytania odnośnie procesu wędzenia i przeróżne przepisy na kiełbasy i nie tyko. Jak coś to dopytuj. :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy bardziej zgrillowałeś niż uwędziłeś, ale to chyba nawet lepiej w tym wypadku, bo robiłeś na samej soli.

Tłuszczu mało widzę a to też wpływa na smak kiełbasy.

Wędzarnia...to Twój obecnie największy problem i choć nie możesz zbudować innej, to można kupić inną lub obecną przerobić.

 

Napisz coś więcej i dokładniej jak robiłeś kiełbasę, a wtedy łatwiej będzie pomóc.

Jak na pierwszy raz, to nie ma się czego wstydzić....większość z nas zaliczała podobne przygody na początku wyrobu wędlin.... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj testuje "beczke " po raz drugi zobaczymy co z tego wyjdzie?

 

Mniej ognia i niższa temperatura.Małe szczapki drewna, Mniej podkładać tak żeby tylko podtrzymać temperaturę 45-55 C 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dużo lepiej.

Jakimi sitkami mielisz mięso i jakie dajesz?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

środek dalej dwukolorowy

Jeżeli nie będziesz dawał peklosoli to zawsze tak będzie. 

Będzie kiełbasa "z oczkiem".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nauka nie idzie w las. :thumbsup: .Co do oczka to dodaj z 40% peklosoli i 60 % soli i oczko zniknie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rób na peklosoli i nie kombinuj....

Wołowina, wieprzowina i tłuszcz....no ok, ale jakie ilości?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamówie jednak peklosól.
100% peklosoli - i bedzesz miał koloryt  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

100% peklosoli - i bedzesz miał koloryt 

 

Przy 60% też będzie miał. :tongue:  :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.