Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

jest bardzo dobre w smaku bo próbowałem po pierwszym wędzeniu polędwicy.. ehhh smak bomba

no tak polędwica troche odymiona jest smaczniutka - szczerze wole takie półsurowe polędwiczki :facepalm:
Walduś to drugie wedzenie polędwicy w odstępie miesiaca konsystencja nadal polędwicy

[Dodano: 25 lis 2018 - 23:45]

Krystek super wyroby (dziś 30 dzień na głodówce,a ja sobie tylko oglądam,ciągne dalej do 40 max.),te ilości jakbym uwędził to na cały rok by starczyło,pozdrawiam 3-maj sie :clap::)

Dzięki za opinie Marku ????????????

[Dodano: 25 lis 2018 - 23:48]

 

 

Boczuś parzyłeś ?

Moim skromnym zdaniem wygląda na surowy.

Lubię, przygarnęła bym :D

Alinka surowy nie parzony ???????????? lubię surowy ???? ostatnio braki w czasie i nawet nie mam kiedy odpisać ????????

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-614308
Udostępnij na innych stronach

Walduś przydymiona drugi raz, ale nadal pół surowa :tongue: :tongue: :tongue:

post-57525-0-10019200-1543223005_thumb.jpg

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-614325
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ostatnie przed świąteczne wędzonko.. 

post-57525-0-21875700-1545647771_thumb.jpg

post-57525-0-69386700-1545647782_thumb.jpg

post-57525-0-86379700-1545647795_thumb.jpg

post-57525-0-09288600-1545647818_thumb.jpg

post-57525-0-11169500-1545647828_thumb.jpg

post-57525-0-12999900-1545647839_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-618739
Udostępnij na innych stronach

:clap:  :clap:  :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-618740
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ostatnio braki w czasie i zimno wiec styczeń sobie odpuściłem z wędzeniem..  :facepalm:  ale poczyniłem troszeczku parzonej do kanapek oraz białej i wykorzystałem to co zostało z zapasów.. żeby nie było że nic nie robię i jem sklepowe.. :laugh: :laugh: :laugh:

 

 

post-57525-0-91499900-1548538472_thumb.jpg

post-57525-0-92337400-1548538491_thumb.jpg

post-57525-0-65251000-1548538493_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-621773
Udostępnij na innych stronach

Krystian co to jest za kiełbaska, ta gruba z prawej strony?

 

Alinka to taka szynkowa tylko parzona..

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-622209
Udostępnij na innych stronach

Poniedziałkowe wędzenie wyszło smakowicie sporo osób na (grupie Wędzarnicza Brać) pytała o przepis na priv :laugh: na kiełbasę drobiową wiec go wam udostępnię, robię ją od dość dawna w różnych wariantach.. będę miał nawet łatwiej wstawić link niż ciągle przepisywać :facepalm:

 

Kiełbasa drobiowa cienka/gruba 1

2kg piersi z kurczaka

3kg podudzi z kurczaka.

1kg piersi z indyka.

 

Piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2x3cm 3x1 jak leci..

Pierś z  indyka pokrojona w kostkę 2x2cm jak się ukroi..

Podudzia wykrojone do czystego mięsa i zmielone na sicie fi10

Skóry i okrawki z podudzi zmielone na fi2,5

Peklosól 18/kg

 

Przyprawy:

2,5g/kg pieprz czarny mielony.

0,8g/kg majeranek.

5g/kg czosnek.

300ml woda.

 

 

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa cienka 2.

 

2kg piersi z kurczaka pokrojona w kostkę jak leci..

2kg podudzi z kurczaka (czyste mięso) mielę na sicie fi10

1kg łopatki wieprzowej sito fi8

0,50kg podgardla fi5

0,40kg Skóry i okrawki z podudzi sito fi5

woda 300-400ml

 

Przyprawy te same na 1kg mięsa:

2,5g/kg pieprz czarny mielony.

0,8g/kg majeranek.

5g/kg czosnek.

post-57525-0-27457000-1549023189_thumb.jpg

post-57525-0-83070700-1549023200_thumb.jpg

post-57525-0-92638200-1549023212_thumb.jpg

post-57525-0-37285100-1549023304_thumb.jpg

post-57525-0-52027400-1549023317_thumb.jpg

post-57525-0-40257700-1549023350_thumb.jpg

post-57525-0-40540600-1549023363_thumb.jpg

post-57525-0-14561000-1549023423_thumb.jpg

post-57525-0-94970300-1549023477_thumb.jpg

post-57525-0-83305300-1549023487_thumb.jpg

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-622346
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Tak sobie ostatnio podwędziłem bo zapasy już wyjedzone..

post-57525-0-78986900-1551436967_thumb.jpg

post-57525-0-35662900-1551436993_thumb.jpg

post-57525-0-52668900-1551437014_thumb.jpg

post-57525-0-15788600-1551437095_thumb.jpg

post-57525-0-78389700-1551437110_thumb.jpg

post-57525-0-97384200-1551437126_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-625158
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Kiełbasa koperkowa wędzona.
 
Mięso:
6,40kg szynka
3,70kg łopatka
2,10kg boczek
2,60kg wp.II
bez klasyfikacji.
Mielenie całość sito fi10 (zelmer)
 
przyprawy:
18g/kg peklosól
2g/kg pieprz czarny mielony.
3g/kg czosnek świeży.
3g/kg koper susz.
1g/kg cukier
100ml/kg. Wody ciepłej.
 
Standardowo: osadzanie 2-3h w temp.19st.
Wędzenie: 3h do koloru 55-65st.C
Parzenie: woda 80st.C do uzyskania 68st. wewnątrz wyrobu.

 

post-57525-0-06455200-1588232266_thumb.jpg

post-57525-0-34916000-1588232285_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-665278
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska wygląda ładnie :thumbsup: , przypomina "Chłopską Szczepana", jednak koperek jako przyprawa w kiełbasie zupełnie mi nie pasi, no ale skoro są konsumenci "śledzi w czekoladzie", to i kiełbaskę z koprem też zapewne da się zjeść :D ?

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-665299
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska wygląda ładnie :thumbsup: , przypomina "Chłopską Szczepana", jednak koperek jako przyprawa w kiełbasie zupełnie mi nie pasi, no ale skoro są konsumenci "śledzi w czekoladzie", to i kiełbaskę z koprem też zapewne da się zjeść :D ?

Nie wiem czy przypomina Szczepanową bo jej nigdy nie robiłem to przepis w 100% przeze mnie wymyślony i zrealizowany i nie tylko wedzony, wszystkim zresztą u mnie smakuje taki dodatek koperku to samo jak niektórzy sypią na potęgę majeranku aż czarno kiełbasa jeden woli taką drugi taką, jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził..

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-665306
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Kiełbasa "Swojska"

 

Kiełbasa smakuje dobrze zarówno wędzona jak i również tylko parzona.

 

Mięso:

2,40kg łopatka wp.

4,80kg karkówka wp.

2,60kg podgardle wp.

1,20kg słonina wp.

bez klasyfikacji.

 

 

 

Przyprawy:

18g/kg peklosól

2g/kg pieprz czarny miel.

6g/kg czosnek świeży.

1g/kg majeranek otarty.

1,5g/kg cukier.

110ml/kg ciepłej wody.

 

 

Mięso kroimy w kawałki i peklujemy 48h w temp.4-6st.C

Następnie mięso mielimy całość na sicie fi10. dodajemy przyprawy, wodę i dokładnie mieszamy do kleistości. Nadziewamy w jelita i osadzamy 2-3h max.W wędzarni osuszamy ciepłym powietrzem do suchości i wędzimy do satysfakcjonującego koloru u mnie 3h w temp.55-70st.

Parzenie: woda 80st. do uzyskania 68st.C wewnątrz kiełbasy.

post-57525-0-23379500-1599644553_thumb.jpg

post-57525-0-14251100-1599644571_thumb.jpg

post-57525-0-44665800-1599644717_thumb.jpg

Edytowane przez krystian252

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-676490
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyprawy: 18g/kg peklosól 2g/kg pieprz czarny miel. 6g/kg czosnek świeży. 1g majeranek otarty. 1,5g/kg cukier. 0,5L ciepłej wody.

Trzeba by doprecyzować  majeranek i wodę, bo nie wszyscy "załapią" czy ma być na /kg czy na całość.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-676514
Udostępnij na innych stronach

 

smakuje dobrze
Twoje wyroby zawsze są smaczne  :thumbsup:  :clap:  :clap:  

 

 

Dziękuję Waldziu :D:thumbsup:

[Dodano: 09 wrz 2020 - 17:45]

 

Przyprawy: 18g/kg peklosól 2g/kg pieprz czarny miel. 6g/kg czosnek świeży. 1g majeranek otarty. 1,5g/kg cukier. 0,5L ciepłej wody.

Trzeba by doprecyzować  majeranek i wodę, bo nie wszyscy "załapią" czy ma być na /kg czy na całość.

 

Poprawione.. przepis pisany na prędce.. dzięki.

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-676517
Udostępnij na innych stronach

 

 

210ml/kg ciepłej wody.

To jest ilość wody taka, jak do parówek.

Proszę autora o przemyślenie sprawy   :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-676518
Udostępnij na innych stronach

 

210ml/kg ciepłej wody.

To jest ilość wody taka, jak do parówek.

Proszę autora o przemyślenie sprawy   :devil:

 

Litr i setka na całość poszła

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-676524
Udostępnij na innych stronach

 

 

Litr i setka na całość poszła

Czyli 1100 ml na 11kg miesa.

Daje to dodatek wody na poziomie 10%, czyli 100ml/kg  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-676536
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa "Białowieska" skorzystałem z przepisu Jacek W. z blogu (smakijackaw) z wprowadzoną moją modyfikacją mięsną oraz zmniejszając gorczyce do 2g/kg.. przepis uważam że jest świetny, a kiełbasa w smaku bardzo dobra. 1f60b.png1f60b.png1f60b.png1f44d.png
 
mięso:
4,60kg karkówka - sito fi13
1,50kg łopatka - sito fi10
2,00kg boczek - sito fi10
 
przyprawy:
18g/kg peklosól
2g/kg pieprz Białowieski
3g/kg pieprz czarny
8g/kg czosnek świeży
2g/kg gorczyca ziarno.
woda według uznania..
 
Peklowanie 48h w 4-6st.C i wędzenie standardowo do koloru 55-65st. Parzenie woda 80st do 68st wewnątrz kiełbasy.


 

post-57525-0-04745400-1599806442_thumb.jpg

post-57525-0-09801100-1599806452_thumb.jpg

post-57525-0-88517900-1599806463_thumb.jpg

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15237-wyroby-z-w%C4%99dzarni/page/3/#findComment-676689
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.