Zbój Madej Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 22 Lipca 2010 Zdjęcia robione telefonem komórkowym, aparat w naprawie :sad:aaaaaaaa oki, ja to lubię patrzeć z bliska, jem wzrokiem :lol: zastrajkował na widok takich pyszności :grin:Zapewne tak Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szoter47 Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 22 Lipca 2010 dawno to było jak prosiłam o odpowiedź ale chyba źle zostałam zrozumiana.Chodzi mi bowiem o to czy mięso kuione i zamrożone można rozmrozić i peklować? Czy tez może mięsa rozmrozonego nie należy peklować ? Za dawnych lat w czasie domowego świniobicia do peklowania musiało być mięso świeżutkie.Ale wtedy nie bylo zamrażarek.miałam troche mięsa zamrożonego chciałam zrobić sobie szyneczkę (bez wedzenia) ale nie byłam pewna czy można ? Cytuj chce sie nauczyć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 22 Lipca 2010 Hallo!!!! Mozesz rozmrozone peklowac i peklowane mrozic ntylko zawsze cierpi to troche na jakosci koncowego wyrobu. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 22 Lipca 2010 Witam. PRZYDATNOŚĆ TECHNOLOGICZNA MIĘSA MROŻONEGO Badania nad przydatnością technologiczną mięsa mrożonego wykazały, że nie odbiega ono w zasadzie jakością od mięsa świeżego i po rozmrożeniu jest pełnowartościowym surowcem zarówno dla przetwórstwa, jak i towarem dla handlu. Prace Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego wykazały, że mięso pochodzące z uboju wykonanego zgodnie z obowiązującymi zasadami technologii i prawidłowo zamrożone tylko w nieznacznym stopniu zmienia barwę po rozmrożeniu na mniej intensywną, zachowując wszystkie prawidłowe cechy organoleptyczne (smak, zapach itp.) mięsa świeżego. Ma ono wymaganą kruchość i tylko nieznacznie wykazuje osłabioną konsystencję. Ogólnie biorąc należy stwierdzić, że gotowy produkt (kiełbasy, konserwy) wykonany z surowca mrożonego zachowuje wszystkie walory, jakościowe - tak jakby był wykonany z mięsa nie mrożonego. Oprócz prawidłowego uboju oraz mrożenia decydujący wpływ na jakość i przydatność technologiczną mięsa ma faza rozmrażania, która w zasadniczym stopniu decyduje o wysokości ubytków masy, a tym samym o konsystencji mięsa, oraz czasie jego magazynowania. Czas składowania surowca mrożonego z zachowaniem jego przydatności technologicznej nie powinien dla tusz, półtusz, ćwierćtusz i elementów trwać dłużej niż 6 miesięcy, a dla mięsa mrożonego w blokach więcej niż 12 miesięcy. Należy przy tym podkreślić, że tkanka mięsna mrożona o małej zawartości tłuszczu zachowuje dłużej pełną przydatność technologiczną niż surowiec o dużej zawartości tkanki tłuszczowej, który ze względu na działanie enzymów (lipazy) szybciej traci swoje walory jakościowe. UWAGA: MIĘSA RAZ ROZMROŻONEGO NIE WOLNO PONOWNIE ZAMRAŻAĆ źórdło: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=885 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 22 Lipca 2010 UWAGA: MIĘSA RAZ ROZMROŻONEGO NIE WOLNO PONOWNIE ZAMRAŻAĆDlaczego nie?? ostatnio patrzylem na program na temat mrozonek i mrozenia i tam wypowiedzi byly inne jak Ty piszesz ?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 22 Lipca 2010 Gonzo napisał/a: UWAGA: MIĘSA RAZ ROZMROŻONEGO NIE WOLNO PONOWNIE ZAMRAŻAĆ Dlaczego nie?? ostatnio patrzylem na program na temat mrozonek i mrozenia i tam wypowiedzi byly inne jak Ty piszesz ??Dotyczy to, mięsa surowego. Jeśli wykonamy obróbkę cieplną (zniszczenie drobnoustrojów) możemy mrozić jeszcze raz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 22 Lipca 2010 Dotyczy to, mięsa surowego. Jeśli wykonamy obróbkę cieplną (zniszczenie drobnoustrojów) możemy mrozić jeszcze raz.Chyba nie tyko raz? ale wielokrotnie? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 22 Lipca 2010 Chyba nie tyko raz? ale wielokrotnie?Po co? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 22 Lipca 2010 Nie lepiej mniej i częściej ?To nie te czasy, że jak trafiła się okazja to ile by nie było :lol: :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 22 Lipca 2010 Olek.P napisał/a: Chyba nie tyko raz? ale wielokrotnie? Po co? :wink:Tylko do teoretycznego zaspokojenia wiedzy. :wink: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 23 Lipca 2010 Ja bardzo sporadycznie jeszcze raz mrożę jakieś tam wędzonki, jak za dużo się rozmrozi i ciut zostanie to taka wędlinka idzie w plasterki na patelonkę do tego jajeczko i do żołądeczka :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejza Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 6 Września 2010 Witam, Mój debiut z własnymi produktami. Opierałem się na tym przepisie: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=829 Kapinkę przesoliłem (niestety nie dorobiłem się jeszcze wagi, wiec sypałem "na oko"). Rodzinie i "twórcy" smakuje ... http://a.imageshack.us/img824/9786/imgp4745n.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 6 Września 2010 Mój debiut z własnymi produktami.Nooo, ładny początek. :thumbsup: Gratuluje i witam w gronie zadymiaczy. Teraz to rodzinka nie da Ci spokoju :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 6 Września 2010 maciejza, Kiełbaska wyglada pysznie :thumbsup: .Gratulacje.Jeśli to początek, to noooo :clap:A najważniejsze, że smakuje Rodzinie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 6 Września 2010 maciejza Dobry przepis=dobra wędlina.Pozdrawiam. Autor. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 6 Września 2010 Opierałem się na tym przepisie: To wybrałeś przepis nieco skomplikowany w swej prostocie, ale dobrze że wyszło, chyba wygląda lepiej niż oryginał. No ktoś z Warmii w końcu wędlinki trzaska. :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 6 Września 2010 maciejza, kiełbaska piękna. Aż nie chce się wierzyć, że to Twój pierwszy wyrób. Gratulacje! Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 6 Września 2010 To wybrałeś przepis nieco skomplikowany w swej prostocie, ale dobrze że wyszło, chyba wygląda lepiej niż oryginał.Złośliwiec. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 6 Września 2010 Miro, Twój wyrób nieco pomarszczony wyszedł, jak do worka wrzucony, ale gość poradził sobie i osłonkę napełnił poprawnie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 12 Września 2010 Pieczeń wg przepisu Zbója Madeja http://i56.tinypic.com/11mf8tj.jpg Piekłam z termometrem wg zaleceń naszego głównego technologa. Chyba jednak popełniłam błąd, wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia i mam takie wrażenie, że pieczeń się ugotowała. Po za tym wolę mięsko bardziej przypieczone u góry i nie wiem jak to osiągnąć piekąc wg zaleceń Bagno. macie jakieś pomyły? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 12 Września 2010 Ja to sobie reguluję grzałkami w piekarniku.Raz obydwie ,raz górna ,raz dolna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 12 Września 2010 madlinka, jaka apetyczna ta pieczeń :thumbsup: . I pięknie zaaranżowane zdjęcie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 12 Września 2010 wyłożyłam foremkę papierem do pieczeniaJa foremkę zawsze smaruję oliwą. Papier do pieczenia mięsa używam tylko jak piekę w rękawie, daję go na spód pod rękaw po to, aby w razie czego rękaw się nie przypiekł do blachy, ale foremki tylko smarować(można też smalcem jak kto lubi) :smile: Po za tym wolę mięsko bardziej przypieczone u góry i nie wiem jak to osiągnąćW tym poście https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=131022#131022 i w poście poniżej jest napisane jak to zrobić Pieczeń bardzo ładna :thumbsup: :clap: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 12 Września 2010 madlinka, super wyrób :thumbsup: :clap: Fajną sprawą są takie foremki . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 12 Września 2010 Fajną sprawą są takie foremki .Też w takich piekę i je smaruję, a czy można takich foremek nie smarować do pieczenia mięsa?? Tak tylko pytam bo bez smarowania foremki aluminiowej jeszcze nie piekłem :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.