Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia robione telefonem komórkowym, aparat w naprawie :sad:

aaaaaaaa oki, ja to lubię patrzeć z bliska, jem wzrokiem :lol:

zastrajkował na widok takich pyszności :grin:

Zapewne tak :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118163
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dawno to było jak prosiłam o odpowiedź ale chyba źle zostałam zrozumiana.Chodzi mi bowiem o to czy mięso kuione i zamrożone można rozmrozić i peklować? Czy tez może mięsa rozmrozonego nie należy peklować ? Za dawnych lat w czasie domowego świniobicia do peklowania musiało być mięso świeżutkie.Ale wtedy nie bylo zamrażarek.miałam troche mięsa zamrożonego chciałam zrobić sobie szyneczkę (bez wedzenia) ale nie byłam pewna czy można ?
chce sie nauczyć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118178
Udostępnij na innych stronach

Witam.

PRZYDATNOŚĆ TECHNOLOGICZNA MIĘSA MROŻONEGO

 

Badania nad przydatnością technologiczną mięsa mrożonego wykazały, że nie odbiega ono w zasadzie jakością od mięsa świeżego i po rozmrożeniu jest pełnowartościowym surowcem zarówno dla przetwórstwa, jak i towarem dla handlu. Prace Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego wykazały, że mięso pochodzące z uboju wykonanego zgodnie z obowiązującymi zasadami technologii i prawidłowo zamrożone tylko w nieznacznym stopniu zmienia barwę po rozmrożeniu na mniej intensywną, zachowując wszystkie prawidłowe cechy organoleptyczne (smak, zapach itp.) mięsa świeżego. Ma ono wymaganą kruchość i tylko nieznacznie wykazuje osłabioną konsystencję. Ogólnie biorąc należy stwierdzić, że gotowy produkt (kiełbasy, konserwy) wykonany z surowca mrożonego zachowuje wszystkie walory, jakościowe - tak jakby był wykonany z mięsa nie mrożonego. Oprócz prawidłowego uboju oraz mrożenia decydujący wpływ na jakość i przydatność technologiczną mięsa ma faza rozmrażania, która w zasadniczym stopniu decyduje o wysokości ubytków masy, a tym samym o konsystencji mięsa, oraz czasie jego magazynowania. Czas składowania surowca mrożonego z zachowaniem jego przydatności technologicznej nie powinien dla tusz, półtusz, ćwierćtusz i elementów trwać dłużej niż 6 miesięcy, a dla mięsa mrożonego w blokach więcej niż 12 miesięcy. Należy przy tym podkreślić, że tkanka mięsna mrożona o małej zawartości tłuszczu zachowuje dłużej pełną przydatność technologiczną niż surowiec o dużej zawartości tkanki tłuszczowej, który ze względu na działanie enzymów (lipazy) szybciej traci swoje walory jakościowe.

UWAGA: MIĘSA RAZ ROZMROŻONEGO NIE WOLNO PONOWNIE ZAMRAŻAĆ

źórdło: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=885

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118183
Udostępnij na innych stronach

UWAGA: MIĘSA RAZ ROZMROŻONEGO NIE WOLNO PONOWNIE ZAMRAŻAĆ

Dlaczego nie?? ostatnio patrzylem na program na temat mrozonek i mrozenia i tam wypowiedzi byly inne jak Ty piszesz ??
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118184
Udostępnij na innych stronach

Gonzo napisał/a:

UWAGA: MIĘSA RAZ ROZMROŻONEGO NIE WOLNO PONOWNIE ZAMRAŻAĆ

 

Dlaczego nie?? ostatnio patrzylem na program na temat mrozonek i mrozenia i tam wypowiedzi byly inne jak Ty piszesz ??

Dotyczy to, mięsa surowego. Jeśli wykonamy obróbkę cieplną (zniszczenie drobnoustrojów) możemy mrozić jeszcze raz.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118187
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie tyko raz? ale wielokrotnie?

Po co? :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118195
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo sporadycznie jeszcze raz mrożę jakieś tam wędzonki, jak za dużo się rozmrozi i ciut zostanie to taka wędlinka idzie w plasterki na patelonkę do tego jajeczko i do żołądeczka :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-118219
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

Mój debiut z własnymi produktami.

Opierałem się na tym przepisie:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=829

Kapinkę przesoliłem (niestety nie dorobiłem się jeszcze wagi, wiec sypałem "na oko").

 

Rodzinie i "twórcy" smakuje ...

http://a.imageshack.us/img824/9786/imgp4745n.th.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123221
Udostępnij na innych stronach

Mój debiut z własnymi produktami.

Nooo, ładny początek. :thumbsup:

Gratuluje i witam w gronie zadymiaczy.

Teraz to rodzinka nie da Ci spokoju :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123266
Udostępnij na innych stronach

maciejza, Kiełbaska wyglada pysznie :thumbsup: .Gratulacje.Jeśli to początek, to noooo :clap:A najważniejsze, że smakuje Rodzinie.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123269
Udostępnij na innych stronach

maciejza

 

Dobry przepis=dobra wędlina.

Pozdrawiam. Autor. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123274
Udostępnij na innych stronach

Opierałem się na tym przepisie:

To wybrałeś przepis nieco skomplikowany w swej prostocie, ale dobrze że wyszło, chyba wygląda lepiej niż oryginał. No ktoś z Warmii w końcu wędlinki trzaska. :shock: :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123279
Udostępnij na innych stronach

To wybrałeś przepis nieco skomplikowany w swej prostocie, ale dobrze że wyszło, chyba wygląda lepiej niż oryginał.

Złośliwiec. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123284
Udostępnij na innych stronach

Miro, Twój wyrób nieco pomarszczony wyszedł, jak do worka wrzucony, ale gość poradził sobie i osłonkę napełnił poprawnie. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-123286
Udostępnij na innych stronach

Pieczeń wg przepisu Zbója Madeja

http://i56.tinypic.com/11mf8tj.jpg

Piekłam z termometrem wg zaleceń naszego głównego technologa.

Chyba jednak popełniłam błąd, wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia i mam takie wrażenie, że pieczeń się ugotowała. Po za tym wolę mięsko bardziej przypieczone u góry i nie wiem jak to osiągnąć piekąc wg zaleceń Bagno. macie jakieś pomyły?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124137
Udostępnij na innych stronach

Ja to sobie reguluję grzałkami w piekarniku.Raz obydwie ,raz górna ,raz dolna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124140
Udostępnij na innych stronach

madlinka,

jaka apetyczna ta pieczeń :thumbsup: . I pięknie zaaranżowane zdjęcie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124146
Udostępnij na innych stronach

wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia

Ja foremkę zawsze smaruję oliwą. Papier do pieczenia mięsa używam tylko jak piekę w rękawie, daję go na spód pod rękaw po to, aby w razie czego rękaw się nie przypiekł do blachy, ale foremki tylko smarować(można też smalcem jak kto lubi) :smile:

Po za tym wolę mięsko bardziej przypieczone u góry i nie wiem jak to osiągnąć

W tym poście https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=131022#131022 i w poście poniżej jest napisane jak to zrobić :cool:

 

Pieczeń bardzo ładna :thumbsup: :clap:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124201
Udostępnij na innych stronach

madlinka, super wyrób :thumbsup: :clap:

Fajną sprawą są takie foremki .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124206
Udostępnij na innych stronach

Fajną sprawą są takie foremki .

Też w takich piekę i je smaruję, a czy można takich foremek nie smarować do pieczenia mięsa?? Tak tylko pytam bo bez smarowania foremki aluminiowej jeszcze nie piekłem :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/13/#findComment-124216
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.