abratek Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 11 Stycznia 2012 GacekSSJ4, wędzić można i na ciepło i na zimno.... na ciemno i na jasno... można parzyć lub dopiekać - to już kwestia smaku.... ale najważniejsze jest w tym aby dym i sam proces był właściwy - jak narobisz złego dymu to po stokroć bardziej Ci to zaszkodzi niż wędlina ze sklepu.... natomiast wygląd mięsa po trzytygodniowym peklowaniu może świadczyć o tym że solanka była za słaba a przez to mogło dojść do ZEPSUCIA mięsa! ... no ale skoro jeszcze piszesz po jedzeniu to widać my mamy manię prześladowczą :tongue: istnieje jeszcze wytłumaczenie - temperatura mogła być baaardzo niska przez cały czas i dlatego się niedopeklowało Jak dla mnie brakuje nastrzykiwania solanką oraz zbyt długi czas peklowania.trzy tygodnie nie jest czymś niewłaściwym - można i dłużej ale nie każdy lubi smak takiego mięsa (zaczyna jakby "dziwnie pachnieć") nastrzyk przy małych kawałkach i takim czasie nie jest konieczny ale stężenie musi być odpowiednie... PS wycieczki osobiste na PW , natomiast akurat obrażania ze strony rogera nie widziałem :rolleyes: (raczej dobitne przedstawienie problemu) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 11 Stycznia 2012 GacekSSJ4, Już dostatecznie dostałeś po "uszach" więc pora zabrać się za czytanie wiadomości z forum. Każdy ma jakieś początki robiąc błędy i szybko wychodzi na dobra drogę. Moja pierwsza polędwica ( zrobiona w 1983 roku ) musiała być krojona przy pomocy siekiery :grin: Od kilku lat już nie kupuje wędlin w sklepie i prawie wszyscy moi znajomi również. :wink: Wżyciu nie myślałem, że będę kiełbachy kręcił :grin: Teraz robię wędliny z wyszukanym smakiem i bardo dobrą jakością. Wiem, że z pomocą robi się lepiej i szybciej zdobywa wiedzę. Na początek proponuje zrobienia prawidłowo wędzarni i w tym mogę pomóc. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 11 Stycznia 2012 [mod]Nie zniżę się do dyskusji na Twoim poziomie kolego ... i śmiem twierdzić że to co napisałeś to bzdury albo mięso z którego wytworzyłeś te wędzonki na fotkach nie pochodzi z opisywanego procesu 3 tygodniowego peklowania i 70 godzinnego wędzenia w zimnym dymie. Ale to Twój problem bo Ty wiesz co masz zrobić żeby Ci smakowało wiec SMACZNEGO.[/mod]A do innych początkujących prośba a nie powielanie tego wzorca bo to zwyczajnie NIEBEZPIECZNE !!!! Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 11 Stycznia 2012 trzy tygodnie nie jest czymś niewłaściwym - można i dłużej ale nie każdy lubi smak takiego mięsa (zaczyna jakby "dziwnie pachnieć")Z tego co wiem zaleca sie przy takim czasie peklowanie metoda suchą w ilosci 35 g peklosoli na kg miesa. stnieje jeszcze wytłumaczenie - temperatura mogła być baaardzo niska przez cały czas i dlatego się niedopeklowałomi wydaje sie ze raczej nie.. tutaj szukalbym kwestii stezenia sol. w grudniu temp na zewnatrz przewaznie byla na plus czyli temp odpowiednia takze sie dopeklowalo. Chwilowe spadki temperatury raczej nic by nie popsuly w peklowaniu przy takim czasie. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GacekSSJ4 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Przy wędzeniu sól wyciekała z tego mięsa, po wędzeniu była gotowana żeby była mniej słona. [mod] Nie obrażał mnie tylko się smiał (sam stwierdził to). Dobra, nie chcę robić sobie wrogów, powiedziałem co myślę i tyle :P @roger, zgoda? :P[/mod] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Misiekk85, takie długie peklowanie nadaje charakterystyczny smak (jak wspomniałem nie każdy lubi) - tylko solanka już na tyle"dojrzewa" że staje się troszkę niebezpieczne i trzeba to dobrze kontrolować.... jednak 3 tygodnie przy właściwej temperaturze to jeszcze nie jest jakiś hardcore Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Widzę, że tutaj na forum wędzenie jest zupełnie inne niż jak to się robi u mnie. A i szynki wyglądają zupełnie inaczej. Witam. Moi drodzy zwrócić trzeba uwagę na pierwszy wpis kolegi Gacka, który przez przypadek wylądował nie w tym temacie co trzeba. Kolega Gacek po prostu chciał nam zaprezentować swoje wyroby (a to się robi w Domowy Wyrób Wędlin/O wszytskim/Moje wyroby). Nigdzie w wypowiedziach Gacka nie zauważyłem pytania co jest nie tak z tymi wędzonkami wobec tego uważam, że nie powinniśmy wychodzić przed szereg i go pouczać. A skoro już zaprezentował swoje wyroby to uważam, że mamy prawo powiedzieć co o nich myślimy co niniejszym czynię starając dobrać w miarę parlamentarne określenia. Gacku drogi ja na początku kozaczyłem, nie potrafilem przyjąć krytyki, próbowałem wymyślać lepsze metody itd. Skończyło się to tym, ze 20 kg baleronu rozdałem znajomym, żeby do bigosu sobie wkroili bo nie zrobiłem nastrzyku i w środku mi się niedopeklowało. Szare oczko miało z 15 mm średnicy. Potem już pochyliłem głowę i robiłem wszystko jak tutaj na naszej stronce i tymże forum stoi. Od tej pory wychodzą mi piękne, smaczne i zdrowe wyroby. Wasze wyroby nie nadają się ani do jedzenia, ani do wkrojenia do wszystkochłonnego bigosu ani do ..wyrzucenia. Jeżeli wyrzucicie to do śmieci, to czy jakaś zwierzyna czy nie daj Boże człowiek to wygrzebie, zje się się rozchoruje. Spalcie to w cholerę dla Waszego i innych zdrowia. A jak już będziesz tak daleko i będziesz sam chciał zacząć przygodę z wędlinami domowymi to zapraszamy do nas. Tutaj oprócz wspaniałych ludzi i poważnych fachowców będziesz w jednym miejscu miał całą potrzebną wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Misiekk85, takie długie peklowanie nadaje charakterystyczny smak (jak wspomniałem nie każdy lubi) - tylko solanka już na tyle"dojrzewa" że staje się troszkę niebezpieczne i trzeba to dobrze kontrolować.... jednak 3 tygodnie przy właściwej temperaturze to jeszcze nie jest jakiś hardcore Wiem co to za smak... Jak dla mnie to wowczas miesko ma dziwny zapach, jest delikatnie kwaskowe. U mnie wcześniej robilo sie peklowanie przez 2 tygodnie i nie kontrolowano temperatury to tez takie cos mialem Edit: A odnośnie tych bigosow wspomnianych - wlasnie dodalem do bigosu tak spierniczona szynke... caly wielki kociol bigosu poszedl do psow... tak zepsulo to smak... taka przestroga dla innych z tym bigoszeniem Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 11 Stycznia 2012 GacekSSJ4 napisz na spokojnie konkrety, ( bo już wiemy ,że 3 tyg peklujesz) jakiego stężenia solanki używacie ( bo chyba jednak na mokro peklujesz) ? jaką ilość solanki na kg mięsa stosujesz do "zalania mięsa? w jakiej temperaturze przechowywane jest peklowane mięso ? czy używasz peklosoli czy saletry ? czy robisz nastrzyk solanką ? I poczytaj np http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1600-cz-iii-wedzonki-wiejskie-tzw-parnikowetutaj Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 11 Stycznia 2012 wobec tego uważam, że nie powinniśmy wychodzić przed szereg i go pouczać. To co kolega zaprezentował może być szkodliwe dla zdrowia i dlatego należało zareagować. A skoro już zaprezentował swoje wyroby to uważam, że mamy prawo powiedzieć co o nich myślimy No to jak mówić czy nie mówić? :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 11 Stycznia 2012 :grin: a co tak martwicie się o Jego zdrowie :grin: jak smakuje to życzę smacznego :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Trzeba znać skład mieszanki peklującej,bo mi się wydaje z peklowanie było na samej soli. Do innych wątków się nie odnoszę,wszystko zostało napisane. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 11 Stycznia 2012 nie wiem o co tyle krzyku, chłopak zaprezentował wyroby nie swoje i nie upierał się że "to jest ta droga",poza tym jest na forum od niedawna, rozumiałbym rwetes gdyby tak wyglądały jego wędzonki po roku forumowej edukacji, a one nawet nie były jego, szary kolor w środku to efekt użycia soli zamiast peklosoli Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 11 Stycznia 2012 jest na forum od niedawna, rozumiałbym rwetes gdyby tak wyglądały jego wędzonki po roku forumowej edukacji No faktycznie od niedawna za 4 miesiące będzie trzy lata ... GacekSSJ4 Nowicjusz Wiek: 24 Dołączył: 09 Maj 2009 Posty: 9 szary kolor w środku to efekt użycia soli zamiast peklosoli A okopcenie to pewnie refluks sadzy z komina sąsiada ...... Po trzech tygodniach w solance nawet na samej soli kolor będzie równy nie pięknie różowy ale równy. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ale to nie wyrób jest problemem tylko postawa tego kolegi ... To forum jest po to żeby takich wyrobów nie było tylko trzeba chcieć się uczyć i wyciągać wnioski A traktowani są wszyscy tak samo, fakt jest taki, że parę takich mocnych butnych wejść "świeżo piszący" miewali - nicków nie wymienię bo to teraz znane nicki PSBardziej od szynki ten baleron spaprany :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalinosiu Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 11 Stycznia 2012 3 Tygodnie moczenia,Po przczytaniu tego wątku nie znalazłem jaki był skład solanki. Chyba nie było moczone mięso tylko w wodzie. Postaraj się zrobić tak jak proponują inni a zobaczysz że szyneczka będzie ładniejsza i smaczniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Trafił mi się dość tłusty boczek (taki 20x20) i pojawiła się zagwostka co by z nim tutaj... Szybkie szperanko w zamrażalniku i oto 0,9 kg łopatki. Hmm... hmmm... boczek hmmm... no i Pis67 ze swoją roladką z głównej przyszedł z pomocą :lol: . Składniki inne ale koncepcja to ważna rzecz :smile: . Improwizując zupełnie boczek tnę wzdłuż i nie dokońca powstał po rozłożeniu kawałek 20x40 ....chudsze do środka a tłuste na zewnątrz się zroluje. Łopatka odbłoniona, lekko rozbita. To co zostało z łopatki (niestety bardziej klejącego pod ręką nie było) 2x sitko 3mm plus przyprawy (sól, majeranek, kilka ządków czosnku wszystko na oko). Boczuś wysmarowany "wypełniaczem, rozłożona łopatka, rolowanko, wiązanie, solenie, pieprzenie :lol: i na noc do lodówy. Drugiego dnia pieczenie ok 1h 40 min. do 72st. w środku i po wystudzeniu mam: Pomimo braku w środku peklosoli kolorek całkiem niezły a i smak :thumbsup: . Niestety za wcześnie rozsznurowałem, koniec zawijasa troszkę się uniusł i mamy dziurkę. Pozdrawiam całą WB. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 14 Stycznia 2012 waldeman roladka wygląda smakowicie to może ja się pochwalę dzisiejszym dymieniem pierwszy raz wędziłem udka z kurczaka szynkę i polędwicę doznania smakowe bardzo pozytywne choć byłem pełen obaw , gdyż miałem problemy z utrzymaniem stałej temperatury z powodu dużego wiatru i opadów śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 14 Stycznia 2012 waldeman rolatka wygląda smakowicie to może ja się pochwalę dzisiejszym dymieniem pierwszy raz wędziłem udka z kurczaka szynkę i polędwicę boli glowa :clap: :clap: Musze przyznać że jak na pierwszy raz to świetnie sobie poradziłeś...a te udka... :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 14 Stycznia 2012 udka według przepisu Weekendowy kurczak Dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 15 Stycznia 2012 boli głowa i wyszły super :grin: :thumbsup: tak trzymaj :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-196778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Białej jeszcze zostało z poprzedniego wyrobu a jelita leżą i korcą, niestety z dymieniem jak pisałem muszę jeszcze długo poczekać więc w ramach treningu kiszka ziemniaczana. Receptura z głowy. Ziemniaki tarkowane, mąka, jajko, sól, pieprz, pieprz ziołowy - jak na placki. Ponadto sporo zrumienionej cebulki z boczkiem wędzonym. Ręcznie przez lejek do jelitka i do pieca. Ogóreczek kiszony i keczup na zagrychę ...poezja. PS. Niestety jakoś nigdy nie wychodzi mi idealnie :sad: Pęknięcia nie wynikają jednak z przepełnienia kiszki, przykleiła się niestety do papieru podczas pieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-197055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 16 Stycznia 2012 w ramach treningu kiszka ziemniaczana. Bardzo apetycznie wygląda , myślę że w jelicie grubym łatwiej było by ją zapiec . Zresztą zawsze możesz spróbować . :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-197060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Trochę spóźnione zdjęcia bo świąteczne ale co tam :wink: http://images10.fotosik.pl/629/6dbf8f67a95cfaebm.jpg http://images10.fotosik.pl/629/36b5b9f32f09df20m.jpg http://images10.fotosik.pl/629/dabfd389f52d5a65m.jpg http://images10.fotosik.pl/629/e1b4072b7aa86f9fm.jpg http://images10.fotosik.pl/629/7aa10b447e08e025m.jpg http://images10.fotosik.pl/629/7bb7457d4adea548m.jpg http://images10.fotosik.pl/629/cb73db63c097d27fm.jpg http://images10.fotosik.pl/629/1449f8c599a75121m.jpg Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-197932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 20 Stycznia 2012 :grin: do takich wspaniałych wędzonek :thumbsup: przydał by się bimberek :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/27/#findComment-197945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.