Woytas Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 23 Grudnia 2017 bardzo ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-581185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magfa1447 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Tym razem chcialam przedstawić. Boczek teoche inny niż wszystkie. Boczek po wytrybowaniu i odkrojeniu odpowiednich kawałków zażyl kąpieli w solance (100g peklsoli na litr wody) z niewielką kompozycja przypraw czosnek jalowiec liść i ziele. Oczywiście opcjonalnie. Po 6 dniach kąpieli pięknie przez noc sobie obsechl a rano powędrował do wedzarni. Osuszył się pięknie w ok 40 stopniach przez godzinę zyskał kolor gdy temperatura zostala podniesiona do 55 stopni i lekko podpiekł sie w 90 stopniach do uzyskania wewnętrznej temperatury ok 72 stopni C. Poznien został powieszony na tydzień w cieplym miejscu zmarszczyl się lekko zmienił kolor. Ale smak rewelacja. Tluszcz aż chrupiacy. Coś wspaniałego. Oceńcie sami. Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Magfa1447 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-587169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Oceniam na "taki sobie", gdyby leżał na moim talerzu, w zasięgu moich rąk to określiłbym na BARDZO DOBRY! :clap: Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-587173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Madziu, zarówno piersią (wiesz, którą mam na myśli ), jak i boczkiem, wywołałaś u mnie kolkę głodówkę Wędzonka na tej desce, prezentuje się zacnie, a jak smakuje tak jak wygląda, to pozostaje mi tylko prosić o więcej takich zdjęć i przepisów Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-587178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 1 Lutego 2018 Przecudne ustrojstwo i tygryski to najbardziej lubią Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-587181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) A ja robie sobie sniadanko i chetnie bym spróbowala :clap: Edytowane 1 Lutego 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-587184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 1 Lutego 2018 Poznien został powieszony na tydzień w cieplym miejscu zmarszczyl się lekko zmienił kolor. A to w jakim celu ?. Ja po wystygnięciu pakuję próżniowo i do lodówki, albo zamrażam. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-587233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magfa1447 Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 1 Lutego 2018 No proszę próbować podsuszyć. Smak się zmienia i to bardzo a pozniej faktycznie do prozni i może tam długo długi leżakowac . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-587239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 1 Lutego 2018 może tam długo długi leżakowac . Mój długo nie leżakuje, bo jestem boczkożercą. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-587244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 15 Lutego 2018 Psiwo kozicowe . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-588947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 19 Marca 2018 Witajcie to i ja coś dorzucęJak narazie najlepszy mój wyrób, wizualnie i smakowo.Polędwica wędzona parzonaI boczuś parzony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-592639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 20 Marca 2018 Kolego nie masz sie czego wstydzić.Wyroby piekne. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-592654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 20 Marca 2018 Bardzo ładne wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-592660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 20 Marca 2018 Może ciut temperaturka skoczyła lub za długo osuszane, bo na polędwicy mamy "rozstępy" . Ogólnie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-592694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 20 Marca 2018 Z temperaturą to chyba nie koniecznie, wedzarnia elektryczna z sterownikiem pid. Parzone bylo w duzym 30l garze wiec też tak nagle hy temp nie skończyła. Najprawdopodobniej błąd przy osuszaniu, temp. 50°C ok 40min. Nastepnym razem wyjmę mięso ze 3 godz wczesniej przed wedzeniem z lodówki, to szybciej sie osuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-592711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturwędzarz Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 24 Marca 2018 Witajcie wędliniarska brać.10 lat niemal potrzebowałem aby ponownie podejść do wędzenia kiełbaski.Na szczęście wędzarnia prowizoryczna nie rozsypała się przez ten czas na ogrodzie.I bogatszy o 10 lat nieprzebranych info z netu tudzież z tej witryny, drugi raz uwędziłem parę kilokiełbasek z wieprzowiny. Część farszu tak ze dwa kilo z hakiem poszła jak zwykle przed Wielkanocąna białą parzoną. Jednak miałem tego ze 7 kilo i nie wnikając za bardzo w skład, bo głównie pomielone:łopatka 4kg, 1kg szynki, 80dkg słoniny przyprawy czosnek woda etc. prawie 7kg do nadziania.Trochę inaczej doprawiłem tę porcję do wędzenia ( właściwie to jeszcze nie wiem gdzie ten mój smak )I zamiast zwykłej soli, dałem peklową.I hhhuhu, po zmieleniu i wymieszaniu tego wszystkiego tymi ręcami, opadłem z sił.Zostało na noc w lodówce czyli na tarasie domu bo był niewielki przymrozek.Następnego dnia z rana co do uparzenia, to uparzone. jednak cyrk z wędzeniem.Wędzarnia zarośnięta śniegiem, ot cztery metrowe płyty drewniane spięte bokami, postawione na ziemi.W ziemi zakopana rura taka 1m ocynkowana z wylotem do "pudła".Na wlocie miniaturowe palenisko żeliwne (nie wiem skąd się to przypałętało w skarbach domowych),również zakopane w ziemi na styk z rurą "dymową".Kiedyś jak tym usiłowałem wędzić w lato, to nawet dym szedł w wędzrnię i był cug.Teraz odwrotnie, ogień w górę, zasys powietrza z "wędzarni", a drążek z kiełbaskami już parę godzin schnienad kaloryferem w sypialni, i żona poddenerwowana ....I wiecie co ? Wpadłem na pomysł jak te pudło wędzarnicze rozgrzać, aby cug złapało(kawałkiem blachy trapezowej przykryłem, więc bokami dym...)Otóż rozpaliłem w nim mini grilla z węgla drzewnego z worka tak może z 0,5kgWystarczyło to aby wędzarenka po zakryciu blachą złapała cug.Później w trakcie wędzenia ten grill dawno zgasł, jednak "cug" został.I uwędziłem kiełbasinki, i palce lizać, i padam na twarz, jak patrzę i kosztuję po sparzeniu... Właściwie to uwędziłem na jednym solidnym grubym kawałku Jabłoni. Okorowanym.Posiłkując się mniejszymi badylkami podkładanymi obok dla podtrzymania ognia. I mniam ... Pierwszym razem było wszystko nie tak, kiełbasa prosto z nadziania mokra, prosto z marszu do wędzarni,przypadkowe badyle ... i w efekcie smoła na kiełbasie .... No ale teraz wiem co i jak, cierpliwość przy wędzeniu jest cnotą, i nic mnie nie powstrzyma przed wędzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-593159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 24 Marca 2018 No ale teraz wiem co i jak, cierpliwość przy wędzeniu jest cnotą Witam na forum, z każdym razem będzie coraz lepiej, teraz tylko do przodu. Życzę wszystkiego najlepszego i powodzenia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-593160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 24 Marca 2018 10 lat niemal potrzebowałem aby ponownie podejść do wędzenia kiełbaski. Piękna, klimatyczna opowieść Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-593172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 24 Marca 2018 (edytowane) W ziemi zakopana rura taka 1m ocynkowana z wylotem do "pudła".Tego to na tym forum nie polecamy. Najlepsza jest zwykła czarna blacha, a najlepiej bez kanału. Wędzarnia bezpośrednia na podstawie z cegieł. Edytowane 24 Marca 2018 przez JaGra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-593192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 24 Marca 2018 Tego to na tym forum nie polecamy Oj tam, oj tam Mamy tu też i amatorów kwaśnych jabłek, którzy z uporem maniaka wmawiają, że nie ma to jak betonowe mauzoleum, do którego prowadzi kanał, koniecznie zalany wodą z wiosennych roztopów A wystarczy przyswojenie odrobiny informacji https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-593202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 24 Marca 2018 W ziemi zakopana rura taka 1m ocynkowana z wylotem do "pudła". nie ocynkowana przy palenisku . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-593204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malwa89 Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 25 Marca 2018 Pierwsze wędzenie naszym borniaczkiem (od teraz to nasz nowy członek rodziny????) udało się wyśmienicie. Dzieci pałaszowały ryby bezpośrednio z wędzarni nie szło dopchać się z talerzami????. Może wyszły ciut za słone ale to już się dopracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-593481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 26 Marca 2018 (edytowane) Fajnie że znów załapał bakcyla. Teraz wykorzysta info z forum i małymi kroczkami wejdzie na "dobrą ścieżkę". Trzymam kciuki :clap:Teraz o mnie, małe co nieco Wędzenie do d...., znów słaby dym i nierówne wybarwienie wędzonek (wędzarnia elektryczna i dymogenerator wzorowany na by Roger). Ostatnio góra i dół wędzonek (dupki) ładnie wybarwione reszta jakieś szare z domieszką brązu . Wiało wtedy niemiłosiernie więc myślałem na pewno wina wina wiatru, Teraz wszystko wyczyszczone, wiatru brak efekt ten sam :facepalm: .Stwierdziłem że są dwie opcje: wieje znów wiatr idealnie w dymogenerator lub są zwilgotniałe zrębki. Akurat jechałem w stronę domu, więc szybki tel do sąsiada Tomasza (Ojca), i są świeże zrębki. Zasypuję i jak ręką odjął. Wędzarka działa jak lokomotywa, wędzonki się wybarwiają w oczach od dymu. A więc jednak wilgotne zrębki.Wędzonki uratowane ale dalekie od ideału (wizualnie) Druga sprawa baleron w osłonce naturalnej (pęcherz i kątnica) zupełnie inny smak. Baleron bardzo soczysty, chyba będzie już robiony tylko w tej formie. Trochę skórka twarda i miejscami odstaje ale chyba to jest do wypracowania Edytowane 26 Marca 2018 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-593614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 30 Marca 2018 (edytowane) Od czasu do czasu również ja coś robię Dzisiejsze boczki pieczone w wędzarni i baleron w kątnicy wołowej.Wyroby suchopeklowane, boczki z przyprawami.Ten baleron jeszcze się doparza. Edytowane 30 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-594133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 30 Marca 2018 baleron w kątnicy wołowej. Rozwodu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/46/#findComment-594139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.